Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 98-04-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Πενθεί η Εκκλησία της Ελλάδος


[Α] Πενθεί η Εκκλησία της Ελλάδος

Last Updated: Friday, 10-Apr-98 11:53:13
Τον προκαθημενό της πενθεί η Εκκλησία της Ελλάδος Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, εκοιμήθη στή 01.35 τα ξημερωματα μετά απο 45 ημέρες νοσηλείας στο Λαϊκο Νοσοκομείο.

Την βαθιά του λύπη για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου εξεφρασε ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Αρσενης τονισε οτι η μακρά παραμονή του στο πηδάλιο της εκκλησίας της Ελλάδος υπήρξε γόνιμη και οτι θα μείνει αλησμόνητο το πηγαίο και η απλότητα του χαρακτήρα του, όπως επίσης και ο ανθρώπινος αυθορμητισμός του.

Ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Γιάννης Χατζηφώτης δήλωσε ότι η τελευταία ημέρα πρίν το τέλος ήταν ήρεμη.

Στις 12 το μεσημερι θα συνεδριάσει εκτακτως στην Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Συνοδος για να κυρήξει την Αρχιεπισκοπή εν χηρία και να ορίσει τοποτηρητή για το διάστημα της διαδοχής, τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος είναι ο πρώτος στην τάξη της Ιεραρχίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας, γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Αρτεσιανό Καρδίτσας. Από πολύ νωρίς φάνηκε η κλίση του προς τα Θεία. Το δημοτικό σχολείο του χωριού βρισκόταν δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Κι ο μικρός Βησσαρίων, συχνά περνούσε ώρες ολόκληρες μέσα στο ναό.

Αφού ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές, γράφτηκε κατόπιν επιτυχών εξετάσεων, το 1936 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ` την οποία αποφοίτησε το 1940 με βαθμό ``λίαν καλώς``.

Δευτεροετής φοιτητής της Θεολογικής Σχολής εκάρη μοναχός στη μονή Πεντέλης το 1938. Την επομένη μέρα από την κουρά του χειροτονήθηκε διάκονος και υπηρέτησε στο νάο της Αγίας Τριάδας στο Νέο Ηράκλειο. Η γερμανική κατοχή τον βρίσκει στο ναό του Αγίου Λουκά Πατησίων. Εκεί ανάλαβε τη μέριμνα των ``συσσιτίων``, για φτωχούς της ενορίας του.

Το 1942 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος ενώ λίγο αργότερα ως αρχιμανδρίτης πλέον μυείται στον ΕΔΕΣ και ανεβαίνει στα βουνά, δίπλα στον στρατηγό Ναπολέων Ζέρβα. Εκεί δεν περιορίστηκε μόνο στα καθήκοντά του ως κληρικός. Ο ίδιος ο Ζέρβας δεν δίσταζε να του αναθέτει μυστικές, επικίνδυνες και λεπτές αποστολές και τουλάχιστον μία φορά κινδύνεψε να συλληφθεί από τους Γερμανούς.

Το 1949 χειροτονείται επίσκοπος στο ναό του Αγίου Λουκά Πατησίων. Η ενθρόνισή του έγινε στην Αρτα την οποία υπηρέτησε ως μητροπολίτης μέχρι το 1958. Πολλά ήταν τα έργα του στην Αρτα. Οπως για παράδειγμα το στάδιο της πόλης, το Ζάρειο Νοσοκομείο, παιδικός σταθμός κ.λ.π.

Το Μάρτιο του 1958, μετατίθεται στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Εκεί ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος έδειξε τις ικανότητές του. Πλούσιο και πολύπλευρο το έργο του, τόσο μάλιστα που πολλοί νόμιζαν ότι τα Ιωάννινα ήταν ο τόπος καταγωγής του.

Συγκεκριμένα ολοκλήρωσε το επισκοπείο της πόλης. Ιδρυσε φιλόπτωχο ταμείο, Πνευματικό Κέντρο, θεμελίωσε ιερούς ναούς, δημιούργησε παιδικούς σταθμούς, αποπεράτωσε τη Ζωσιμαία Σχολή, ανακαίνισε τα γυμνάσια και τις τεχνικές σχολές. Εξέδωσε επιστημονικά συγγράμματα, ενώ δημιούργησε οικοτροφεία,, ορφανοτροφεία και άσυλο ανιάτων. Δεν είναι τυχαίο που το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον συγκαταλέγει μεταξύ των κτητόρων και ευεργετών του.

Η πολύπλευρη δράση του αρχιερέα, η δυναμικότητα της προσωπικότητάς του, ήταν ίσως τα κυριότερα χαρακτηριστικά που ώθησαν την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να τον αναδείξει μετά την επταετία των Συνταγματαρχών Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Στην περίοδο της δικτατορίας η Κανονική τάξη της Εκκλησίας είχε διασαλευθεί, ενώ ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος αγωνίστηκε να αποκατασταθεί η Κανονική τάξη. Πολλά έχουν γραφεί και ακουσθεί για την ανάδειξή του ως Αρχιεπισκόπου. Ομως η εκλογή έγινε με κανονικές ψήφους, από ιεράρχες που προήρχοντο από κανονικές συνόδους που είχαν συγκροτηθεί κατά πρεσβεία και όχι αριστίνδην. Ετσι η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, μετά την παραίτηση του Ιερώνυμου Κοτσώνη έφερε στην Εκκλησία την τάξη και την Κανονικότητα.

Η ενθρόνισή του έγινε στη Μητρόπολη στις 16 Ιανουαρίου 1974 αρχίζοντας μια μακρά πορεία. Ποτέ κανένας άλλος δεν έμεινε τόσο πολύ στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ποτέ άλλος δεν ``ισορρόπησε`` τόσο αριστοτεχνικά, ανάμεσα σε εκκλησιαστικές διαμάχες, αλλά και πολιτικά ``παιχνίδια``. Ο

Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ οδήγησε, ως άριστος καπετάνιος, το πλοίο της Εκκλησίας τις περισσότερες φορές ανάμεσα σε συμπληγάδες, και τρικυμίες.

Η διασφάλιση του αυτοκεφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1975, και η εκπόνηση του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1977, όπου για πρώτη φορά ίσχυσε η ``αρχή της συλλαλληλίας`` Εκκλησίας και Πολιτείας θεωρούνται από τα προσωπικά έργα του Αρχιεπισκόπου.Παράλληλα ένα από τα σημαντικά έργα του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που αποδεικνύει και το ανιδιοτελές του χαρακτήρα του ήταν και το γεγονός ότι κατέτμησε τη διαποίμανση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και της Θεσσαλονίκης ενώ κατέτμησε την τεράστια Μητρόπολη Αττικής και Μεγαρίδος

Παράλληλα, επί των ημερών του ο πολιτικός γάμος που επρόκειτο η Πολιτεία να ``περάσει`` ως μοναδικό τύπο γαμήλιας τελετής, κατόρθωσε να ψηφισθεί ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό και όχι ως υποχρεωτικός.

Πολύπλευρη η δράση του ως Αρχιεπίσκοπος.Οργάνωσε προγράμματα αποστολών φιλανθρωπικής βοήθειας προς τους δεινοπαθούντες λαούς των Βαλκανίων. Ιδρυσε στέγες για απορους, για γέροντες, κέντρα ενοριακής αγάπης, αναδιοργάνωσε το Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής, διέθεσε βοηθήματα σε τρόφιμα, σε χρήματα κλπ. προς όλους τους αναξιοπαθούντες.

Αίσθηση είχε προκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος όταν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του το 1985 ανακοίνωσε ότι προτίθεται να γίνει δωρητής μελών του σώματός του ανοίγοντας έτσι το δρόμο να τον ακολουθήσουν και άλλοι Ελληνας. Παράλληλα, παραμένει εμψυχωτής και συμπαραστάτης των Βορειοηπειρωτών.

Τα τελευταία χρόνια, τον ταλαιπώρησε η διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας με τους λεγόμενους ``Ιερωνυμικούς Μητροπολίτες``. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε πολλές φορές να εξομαλύνει την κατάσταση. Ηταν ο εμπνευστής λύσεων, όπως δημιουργία προσωποπαγών μητροπόλεων, στις οποίες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι αντιδρούντες Μητροπολίτες Νικόδημος και Θεολόγος, οι οποίοι όμως αντιδρούν και δεν δέχονται καμιά λύση.

Τελικά ο Μητροπολίτης Θεολόγος πεθαίνει, ενώ τα δικαστήρια δίνουν τη λύση και στη Μητρόπολη Αττικής την οποία είχε καταλάβει και είχε εγκατασταθεί. Η απόφαση των δικαστηρίων υλοποιείται. Ο κ.Νικόδημος απομακρύνεται παρουσία εισαγγελέως, και με ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Μητρόπολη. Τα πράγματα ηρεμούν, ο Αρχιεπίσκοπος ήσυχος πια, πιστεύει πως θα κατευθύνεται με ηρεμία προς το τέρμα της ζωής του.

Σ` αυτό το σημείο όμως το σώμα του τον προδίδει. Το μυαλό του παραμένει ανοιχτό ως το τέλος. Παρά τα προβλήματα με τα νεφρά του, που τον ανάγκαζαν να κάνει αιμοκάθαρση τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, δεν το βάζει κάτω. Αν και υποφέρει, πηγαίνει τακτικά στο γραφείο του. Ανέχεται τις φωνές πολλών αρχιερέων (ακόμα και εκείνων που ο ίδιος ανάδειξε) οι οποίοι του ζητούν να παραιτηθεί. Αρνείται να τους κάνει το χατίρι. Παραμένει στη θέση του γιατί όπως είπε ο ίδιος πολλές φορές, ένας επίσκοπος ή παραιτείται οικειοθελώς, ή αποθνήσκει στην έδρα του. Ολα τα άλλα είναι εκτροπή.

Και παρέμεινε στη θέση του, επί τόσα χρόνια, ίσως λόγω των αριστοτεχνικών χειρισμών του, ίσως λόγω του πείσματος που τον διέκρινε. Ισως γιατί ήταν ένας απλός και ανιδιοτελής άνθρωπος, που πάντα αγκάλιαζε τους ανθρώπους, με αυταπάρνηση, αυθορμητισμό και κυρίως χωρίς υποκρισία.

Οι ιερωμένοι που ανέβηκαν ως τώρα στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ελλάδας από το 27 Ιουλίου 1833 ειναι:

  • Νεόφυτος Ε` Μεταξάς 1833-1861
  • Μισαήλ Αποστολίδης 1 Ιανουαρίου-21 Ιουλίου 1862
  • Θεόφιλος Βλαχοπαπαδόπουλος 1862-1873
  • Προκόπιος Α` Γεωργιάδης 1874-1889 Γερμανός Β`Καλλιγάς 1889-1896
  • Προκόπιος Β` Οικονομίδης 1896-1901 Θεόκλητος Α`
  • Μηνόπουλος 1902-1917 και 1920-1922 Μελέτιος
  • Γ`Μεταξάκης 1918-1920
  • Χρυσόστομος Α` Παπαδόπουλος 1923-1938
  • Χρύσανθος Φιλιππίδης 1938-1941
  • Δαμασκηνός Παπανδρέου 1941-1949
  • Σπυρίδων Βλάχος 1949-1956
  • Δωρόθεος Γ`Κοτταράς 1956-1957
  • Θεόκλητος Β`Παναγιωτόπουλος 1957-1962
  • Ιάκωβος Γ`Βαβανάτσος 13-25 Ιανουαρίου-1962
  • Χρυσόστομος Β`Χατζησταύρου 1962-1967
  • Ιερώνυμος Α`Κοτσώνης 1967-1973
  • Σεραφείμ Τίκας 1974-1998.

(c) ANT1 Radio 1998


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant1gr2html v1.00 run on Friday, 10 April 1998 - 11:42:13 UTC