Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-04-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Στον αστερισμό της ταλαιπωρίας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Δημοσκόπηση-Β'μέρος
  • [02] ΠΑΣΟΚ-Εσωκομματική αντιπολίτευση
  • [03] Πάγκαλος-Ασκήσεις στο Αιγαίο
  • [04] Πάγκαλος - Μπέρνς
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Καραμανλής - Σεραφείμ
  • [06] 17 Νοέμβρη-Citybank
  • [07] Σύγκρουση πλοίων
  • [08] ΔΕΗ-Πυλώνες
  • [09] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Ευρώπη-Κοσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Ρωσία-Κιριγένκο
  • [12] Σρι Λάνκα-Δεκάχρονα αντάρτες
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [14] Economist-Ιδιωτικοποιήσεις
  • [15] Κομισιόν-Χρέη συνεταιρισμών
  • [16] Χρηματστήριο
  • [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [17] Λοιμώξεις των αυτιών
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Στον αστερισμό της ταλαιπωρίας

    Last Updated: Wednesday, 08-Apr-98 18:59:28
    Ανω κάτω τα δρομολόγια της Ολυμπιακής εξαιτίας της απεργίας των ιπτάμενων συνοδών.

    Ματαιώθηκαν δεκάδες πτήσεις ενώ με πολύωρες καθυστερήσεις πραγματοποιούνται οι πτήσεις εξωτερικού.

    Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος υπογραμμίζει ότι θα είναι έγκλημα να γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις την διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

    Αύριο λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ δεν θα κινηθούν όλη τη μέρα τα τρόλλεϊ,ο ηλεκτρικός, τα πράσινα λεωφορεία και τα τρένα του ΟΣΕ.

    Τα μπλέ λεωφορεία δεν θα κινηθούν από την έναρξη της βάρδιας εώς τις 08.00 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ εώς τη λήξη της βάρδιας.

    Η αβεβαιότητα για τις πτήσεις στην Ολυμπιακή οδήγησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων ενόψει του Πάσχα.

    Αύριο αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στη διακίνηση χιλιάδων μαθητών που πραγματοποιούν πενθήμερες εκδρομές λόγω της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών.

    Ηδη πολλά σχολεία μετέθεσαν τις ημερομηνίες επιστροφής.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 08-Apr-98 18:37:26

    [01] Δημοσκόπηση-Β'μέρος

    Τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την πολιτική, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων επιβεβαιώνει σαφώς και το 2ο μέρος της πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρείας Alco, που παρουσιάζει το ραδιόφωνο του Αntenna.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα , το 72 % της κοινής γνώμης δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση ενώ και τα ποσοστά για τη Ν.Δ δεν είναι καλύτερα αφού δυσαρεστημένο δηλώνει το 74%

    Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης αποτυπώνεται επίσης η δυσαρέσκεια της εκλογικής βάσης για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Ειδικότερα το 73%του συνόλου των ψηφοφόρων την χαρακτηρίζει αποτυχημένη, το 19% έχει αντίθετη άποψη και το 8% δεν απάντησε.

    Αξιοσημειώτο είναι επίσης και το γεγονός ότι το 50% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος το 1996 διαφωνεί με την οικονομικη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ενώ το 46% της ίδιας εκλογικής βάσης δηλώνει ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο κ.Σημίτης δεν έχει αξιοπιστία.

    [02] ΠΑΣΟΚ-Εσωκομματική αντιπολίτευση

    Περισσότεροι από 20 βουλευτές που κατατάσσονται στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο σπίτι του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.

    Χαρακτηριστική ηταν η δήλωση του οικοδεσπότη Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος είπε ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική βρίσκεται σε απόσταση από την πολιτική που επιθυμεί ο κοινωνικός χώρος του ΠΑΣΟΚ.

    Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δέχεται βολές και απο τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ οι οποίοι με ανακοίνωση τους κατηγορούν την κυβέρνηση για την πολιτική της και δηλώνουν ότι θα έχουν ηγετικό ρόλο στις κινητοποιήσεις.

    [03] Πάγκαλος-Ασκήσεις στο Αιγαίο

    Κοντά στη συμφωνία για τετράμηνο μορατόριουμ των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τους θερινούς μήνες, βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία, όπως αποκάλυψε χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος.

    Ολα τα θέματα μπορούν να λυθούν με το διάλογο, ανέφερε και ο Τούρκος στρατηγός Καρανταγί λίγο πριν αναχωρήσει από την χώρα μας και κάλεσε τον Ελληνα αρχηγό Αθανάσιο Τζογάνη να επισκεφτεί την Αγκυρα.

    [04] Πάγκαλος - Μπέρνς

    Πλήρη κάλυψη προσέφερε η κυβέρνηση στον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπέρνς, η συμπεριφορά του οποίου όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, δεν έχει ενοχλήσει.

    Ο υπουργός Εξωτερικών άσκησε καυστική κριτική στον πρόεδρο της Βουλής, κανοντας λόγο για κομπλεξική συμπεριφορά.

    Την ικανοποίησή του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο κ.Μπέρνς αργά το βράδυ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 08-Apr-98 18:36:49

    [05] Καραμανλής - Σεραφείμ

    Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το πρωί.

    Οπως δήλωσε ο καθηγητής Ευάγγελος Μπελώνιας, εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί ο κ.Καραμανλής θα βγει από το θεραπευτήριο σε 6 με 8 ημέρες.

    Αντίθετα με τον κ.Καραμανλή η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ χαρακτηρίζεται σταθερά κρίσιμη αν και από το πρωί η πίεση του έχει ανέβει στο 7.

    Στο Ωνάσειο επίσης νοσηλεύεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Πέτρος.

    [06] 17 Νοέμβρη-Citybank

    Στο σκοτάδι κινούνται οι έρευνες για την χθεσινή επίθεση με ρουκέτα στη Citybank της Κυψέλης.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι πίσω από το κτύπημα είναι η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη και η ρουκέτα είναι από αυτές που είχαν κλαπεί από το Συκούριο.

    Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια η οποία βλάπτει τη χώρα και επιδιώκει να βλάψει και τη Δημοκρατία και την οικονομική σταθερότητα.

    [07] Σύγκρουση πλοίων

    Μόνο μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στα δύο φέρυ μπώτ -"Αίας" και "Ελλάς"- που στις 10.00πμ συγκρούστηκαν λόγω της πυκνής ομίχλης στο λιμάνι της Αίγινας.

    Κανένας από τους επιβάτες των δύο πλοίων δεν έπαθε τίποτε, ενώ το Λιμεναρχείο Αίγινας απαγόρευσε τον απόπλου των φέρυ-μπώτ ώστε να διενεργηθεί προανάκριση.

    [08] ΔΕΗ-Πυλώνες

    Την Παρασκευή θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες στους πυλώνες της ΔΕΗ στην Πάρνηθα που έπεσαν από την τελευταία θεομηνία.

    Η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου που επισκέφθηκε την Πάρνηθα και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του '98 θα εχει ολοκληρωθεί και η 3η γραμμή μεταφοράς ρεύματος ώστε να λυθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Αττικής.

    [09] Αστυνομικό δελτίο

    Σοκαρισμένη η μικρή κοινωνία των Ισθμίων Κορινθίας από το έγκλημα ενός δεκαεξάχρονου μαθητή πρώτης Λυκείου για οκτώ χιλιάδες δραχμές.

    Ο δεκαεξάχρονος χρωστούσε τα χρήματα σε συμμαθητή του και δεν ήθελε να τα ζητήσει από τον πατέρα του. Τα μεσάνυχτα μπήκε στο σπίτι του γείτονά του Κοσμά Λαίου 63 ετών για να κλέψει τα λεφτα, παίρνοντας μαζί του και το μαχαίρι για εκφοβισμό.

    Οταν ο Λάιος αντιστάθηκε τότε τον μαχαίρωσε θανάσιμα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα.

    Εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης η σπείρα που είχε ληστέψει καταστήματα, τη ΔΟΥ Αμπελοκήπων και την Εθνικη Τράπεζα στον Εύοσμο.

    Αρχη για την εξάρθρωση της σπείρας έγινε με τη σύλληψη στο Εύοσμο πριν από λίγες ημέρες ενός Σέρβου που επιχείρησε να ληστέψει Κοσμηματοπωλείο.

    Εγκέφαλος της σπείρας ήταν ο 27χρονος λογιστής Μιχάλης Αγαθαγγελίδης, που χρησιμοποιούσε για τις ληστείες Αλβανούς και Σέρβους λαθρομετανάστες.

    Στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Ιnteramerican στη λεωφόρο Συγγρού, η ληστεία της ημέρας.

    Οι ένοπλοι δράστες πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό, τραυμάτισαν ευτυχώς ελαφρά τον ταμία άρπαξαν περίπου 3 εκατομμύρια καί εξαφανίστηκαν.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 08-Apr-98 18:37:09

    [10] Ευρώπη-Κοσυφοπέδιο

    Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λένι Φίσερ επέκρινε έντονα σήμερα την απόφαση που ψήφισε χθες το σερβικό Κοινοβούλιο να διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 23 Απριλίου γιά την ξένη διαμεσολάβηση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    "Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη με πρωτοβουλία του γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αποσκοπεί στο να βρεθεί ένα πρόσχημα γιά να απορριφθεί η ξένη διαμεσολάβηση και να συνεχισθεί μία πολιτική, η οποία έχει ήδη οδηγήσει στην απομόνωση και σχεδόν στην οικονομική κατάρρευση που γνωρίζει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας", τόνισε η Φίσερ.

    "Η πολιτική κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να επιλυθεί μ' ένα τέτοιο δημοψήφισμα", υπογράμμισε. Μην έχοντας καμία αυταπάτη γιά το αποτέλεσμα, η Φίσερ τόνισε ότι "αμφισβητείται η ειλικρίνεια της δέσμευσης που ανέλαβε το κυβερνών κόμμα γιά την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο".

    "Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν θα βοηθήσουν στην ένταξη της χώρας στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης", υπογράμμισε η Φίσερ.

    Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας κατέθεσε

    στις 19 Μαρτίου αίτηση ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Η Φίσερ κάλεσε τον Μιλόσεβιτς να εφαρμόσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει η διεθνής κοινότητα και να οργανώσει γενικές εκλογές με βάση τους κανονισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, η Φίσερ ζήτησε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές να δεχθούν την αποστολή του ισπανού πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες ως ειδικού αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 08-Apr-98 18:37:42

    [11] Ρωσία-Κιριγένκο

    Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν στη Δούμα δήλωσε σήμερα ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να επικυρωθεί από το σώμα ο διορισμός του Σεργκέι Κιριγένκο στην πρωθυπουργία κατά την προγραμματισμένη αυριανή ψηφοφορία.

    "Είναι πολύ απίθανο να εγκριθεί η υποψηφιότητα του Κιριγένκο με την πρώτη ψηφοφορία", δήλωσε ο Αλεξάντερ Κότενκοφ.

    Η Δούμα θα ψηφίσει αύριο γιά πρώτη φορά γιά την υποψηφιότητα Κιριγένκο. Εάν απορρίψει τον υποψήφιο ή τους υποψήφιους του Γέλτσιν τρεις φορές τότε, με βάση το Σύνταγμα, η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές.

    Ο Κότενκοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Δούμα αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις γιά το αποτέλεσμα της δεύτερης ή της τρίτης ψηφοφορίας.

    Πολλά μέλη της Δούμας, κυρίως οι Κομμουνιστές, αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Κιριγένκο, τονίζοντας ότι ο 35χρονος πρώην υπουργός Ενεργείας δεν έχει την απαραίτητη πείρα γιά να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα.

    Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ διατύπωσε σήμερα την άποψη ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον

    πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν να υποβάλει προς έγκριση στη Δούμα την υποψηφιότητα του Κιριγένκο γιά περισσότερες από μία φορά.

    Οι κομμουνιστές θα προτείνουν αύριο στο Συμβούλιο της Δούμας προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο γιά να αποφανθεί σχετικά με το θέμα αυτό.

    Το άρθρο 111 του Συντάγματος αναφέρει: "Μετά την απόρριψη επί τρεις φορές από τη Δούμα των υποψηφιοτήτων γιά το πρωθυπουργικό αξίωμα, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διορίζει τον πρωθυπουργό, διαλύει τη Δούμα και προκηρύσσει νέες βουλευτικές εκλογές".

    Ο Ζιουγκάνωφ εκτιμά ότι ο πληθυντικός που χρησιμοποιείται, (υποψηφιότητες), απαγορεύει στον πρόεδρο να προτείνει πολλές φορές την ίδια υποψηφιότητα.

    Ο Ζιουγκάνωφ, σύμφωνα με τον οποίο "η υποψηφιότητα του Κιριγένκο απειλεί την ασφάλεια της χώρας" γιατί, στην περίπτωση που το απαιτήσει η κατάσταση της υγείας του Γέλτσιν, δεν θα μπορέσει να αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι "η υποψηφιότητα Κιριγένκο θα εξετασθεί και θα απορριφθεί αύριο".

    [12] Σρι Λάνκα-Δεκάχρονα αντάρτες

    Σοκ προκάλεσαν στη διεθνή κοινή γνώμη οι δηλώσεις ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου της Σρι Λάνκα σύμφωνα με τον οποίο δεκάχρονα παιδιά πολεμούν και σκοτώνονται καθημερινά στοπλευρό των ανταρτών Ταμίλ που με τη βια τα στρατολογούν για λογαριασμό τους.

    Τα μικρά παιδιά παίρνουν μέρος στον 14χρονο ακήρυκτο πόλεμο που οι αντάρτες διεξάγουν κατά του καθεστώτος του Κολόμπο για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της νησιωτικής αυτής χώρας.

    "Δεκάχρονα παιδιά έχουν βρεθεί νεκρά στα πεδία των μαχών", αναφέρει σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Λάκσμαν Καντιργκαμάρ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και προσθέτει:

    "Στις βόρειες και ανατολικές περιοχές στρατολογούνται διά της βίας από τους Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ μικρά παιδιά. Και οι οικογένειες υποφέρουν γιατί χώνουν τα παιδιά τους στα χέρια των ανταρτών".

    Και το ερώτημα παραμένει.Ως πότε η αθωότητα θα θυσιάζεται στο βωμό της εθνικιστικής ιδεολογίας.

    Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει κι όμως η διεθνής κοινότητα κοιτάζει αδιάφορα απο την άλλη μεριά όταν οι δημοσιογράφοι ασχολούνται μ'αυτά τα θέματα. Γιατί πουλάει πιο πολύ να καλύπτεις τα Οσκαρ, τις ζωές των πλουσίων και διάσημων και τα σκάνδαλα του πλανητάρχη.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 08-Apr-98 18:36:19

    [13] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Υπογράφτηκε το πρακτικό συμφωνίας μεταξύ διοίκησης και ιπτάμενων συνοδών και φροντιστών με το οποίο καταργείται το επίδομα τροφής όχι όμως το επίδομα δίσκου.

    Σύμφωνα με το πρακτικό δεν θα γίνεται πρόσληψη αλλοδαπού προσωπικού, οι ώρες πτήσεις την εβδομάδα θ'ανέρχονται στις 32 και οι ώρες απασχόλησης στις 40.

    Εν' τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος υπογραμμίζει ότι θα είναι έγκλημα να γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις την διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

    [14] Economist-Ιδιωτικοποιήσεις

    Αποφασισμένη να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η κυβέρνηση δήλωσε στο Συνέδριο του Εconomist ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    Ο κ.Παπαντωνίου τόνισε οτι δεν πρόκειται να καμφθεί από κομματικά κατεστημένα, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα τόσο προς την εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ όσο και προς τα άλλα κόμματα.

    Ο κ.Παπαντωνίου είπε ακόμη πως τον Μάϊο ή στις αρχές Ιουνίου, θα κατατεθεί το ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, επισημαίνοντας πως τα θέματα των ορίων ηλικίας και των ασφαλιστικών εισφορών θα τεθούν προς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

    [15] Κομισιόν-Χρέη συνεταιρισμών

    Με παραπομπή στο Ευρωπαικό δικαστήριο, απειλείται η Ελλάδα καθώς η Κομισιόν, δεν δέχεται τη διαγραφή χρεών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που έγινε πρόσφατα, ύψους 262 εκατομμυρίων δραχμών, αφού είναι ασυμβίβαστη με την κοινοτική νομοθεσία.

    Πρόκειται για τη ρύθμιση χρεών και της επιχείρησης με τα χέλια, που είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων.

    [16] Χρηματστήριο

    Με πτώση 0,20 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2124,76 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 54 δισεκατομμύρια 228 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 08-Apr-98 18:08:18

    [17] Λοιμώξεις των αυτιών

    Ενα νέο εμβόλιο κατά των λοιμώξεων στ' αυτιά αποδεικνύεται ασφαλές για τον οργανισμό των βρεφών και ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ανακοίνωσαν σήμερα αμερικανοί ερευνητές.

    Το εμβόλιο που παρασκευάζει η εταιρία "American Home Products Wyeth- Lederle" αν δράσει όπως έχει σχεδιαστεί, θα είναι το πρώτο για την πρόληψη λοιμώξεων των αυτιών στα πολύ μικρής ηλικίας παιδιά.

    Η δρ. Μάργκαρετ Ρένελς του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μέριλαντ επισήμανε ότι το εμβόλιο PNCRM7 αποδείχτηκε ασφαλές και τόνωσε το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών στα οποία δοκιμάστηκε.

    Το εμβόλιο μπορεί να προλάβει πολλά κρούσματα μέσης ωτίτιδας που είναι και το κύριο είδος λοίμωξης των αυτιών στα παιδιά.

    "Μπορούμε να προλάβουμε έως και το 85% των κρουσμάτων πνευμονιοκοκκικής νόσου και 65% της πνευμονιοκοκκικής ωτίτιδας στα αμερικανόπουλα", πρόσθεσε.

    Οι λοιμώξεις στ'αυτιά δεν είναι κάτι απλό. Προσβάλλουν το 85% των παιδιών έως ότου συμπληρώσουν την ηλικία των τριών ετών. Τουλάχιστον το 1/3 των επισκέψεων στον παιδίατρο -- συνολικά 24 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο-- αφορούν πόνους και λοιμώξεις στ' αυτιά.

    "Κατά παράδοση θεραπεύουμε αυτές τις ασθένειες με πενικιλλίνη και άλλα αντιβιοτικά. Αλλά η ταχεία εμφάνιση μικροβιακών στελεχών που είναι ανθεκτικά και στην πενικιλλίνη και τ'αντιβιοτικά δημιούργησαν την άμεση ανάγκη για εμβόλια για πνευμονιοκοκκικές ασθένειες που να είναι αποτελεσματικά στα παιδιά.

    Τέτοιες λοιμώξεις συνήθως περνούν από μόνες του. Οι γιατροί, ωστόσο, που ανησυχούν για απώλεια ακοής και συχνά δέχονται τις πιέσεις των ανήσυχων γονιών, συνταγoγραφούν αντιβιώσεις. Η πρακτική αυτή δέχεται έντονες επικρίσεις γιατί συμβάλλει στη διάδοση των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στ' αντιβιοτικά, επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα.

    Δεν υπάρχει φάρμακο για την προστασία των βρεφών και των παιδιών κατά της στρεπτοκοκκικής πνευμονίας που προκαλεί πνευμονία, λοιμώξεις στ'αυτιά και μηνιγγίτιδα.

    Το νέο εμβόλιο που προστατεύει τον οργανισμό κατά επτά μικροβιακών στελεχών είναι στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, που αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την αίτηση για έγκρισή του στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    Το εμβόλιο παρασκευάζεται έτσι ώστε να μπορεί να δρα

    κατασταλτικά κατά επτά διαφορετικών στελεχών του μικροβίου της στρεπτοκοκκικής πνευμονίας.

    Η μελέτη έγινε στη Βαλτιμόρη, το Πίτσμπουργκ, το Νάσβιν και την Ατλάντα σε δείγμα 212 υγιών βρεφών μόλις δύο μηνών. Στα μισά βρέφη χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο και στα υπόλοιπα ψευδοφάρμακο. "Πρώτα η ανοσοποίηση του οργανισμού και μετά ο εμβολιασμός με το PNCRM7 παρουσίασαν ασφαλή αποτελέσματα και σημαντικές αυξήσεις στο αντίσωμα και για τα επτά μικροβιακά στελέχη", πρόσθεσε η Ρένελς.

    Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ασθένειες που προκαλούνται από τους πνευμονιόκοκκους ευθύνονται για περίπου 3.000 κρούσματα μηνιγγίτιδας, 50.000 κρούσματα βακτηριαιμίας και λοιμώξεων στο αίμα, 500.000 κρούσματα πνευμονίας και επτά εκατομμύρια κρούσματα μέσης ωτίτιδας, σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα για τα Λοιμώδη Νοσήματα (NFID).

    Οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται εντατικά τώρα και στην παρασκευή εμβολίου κατά του αιμόφιλου της γρίπης, άλλη αιτία τέτοιου είδους λοιμώξεων.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 08-Apr-98 18:38:27
    Η ζέστη, η υγρασία και οι τοπικές ομίχλες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Οι άνεμοι θα εξακολουθούν να πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα πελάγη τοπικά πολύ ισχυροί.

    Στην Αττική θα έχουμε αραιές νεφώσεις κατά περιόδους ενώ η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 24 βαθμούς.

    Αραιές νεφώσεις, πρωινές ομίχλες και μέτριοι νοτιάδες αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 22 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Wednesday, 08-Apr-98 18:38:15

    Στο ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί ο καιρός, τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο. Αραιή συννεφιά, τοπικές ομίχλες κυρίως το επόμενο 24ωρο, ενώ οι νοτιάδες ενισχύονται και η θερμοκρασία παραμένει σχετικά υψηλή. Αλλαγή περιμένουμε απο την Κυριακή και κυριως τη Δευτέρα.

    Πιο αναλυτικά, μέχρι και το Σάββατο ο καιρός παραμένει ζεστός και υγρός, με αραιή συννεφιά που κατά διαστηματα θα είναι πιο πυκνή στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια και δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο στα βορειοδυτικά. Η ορατότητα πολύ περιορισμένη, καθώς τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν και πάλι τοπικές ομίχλες. Ωστοσο, την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι άνεμοι ενισχύονται, οι ομίχλες θα είναι λίγες και κυρίως στα βορεια ηπειρωτικά.

    Οι νότιοι άνεμοι ενισχύονται, φθάνοντας τα 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη και τα 7 μποφώρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα ανέβει και πάλι στα ηπειρωτικα στους 27 βαθμούς και στα νησιά στους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου, ενω στη Βόρεια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς μεγαλύτερη.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 8 April 1998 - 18:11:35 UTC