Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-06

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Καζάνι που βράζει θυμίζει το Κοσσυφοπέδιο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νέα Δημοκρατία
  • [02] Βουλή-ΔΕΗ Φλώρινας
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Εσωκομματική αντιπολίτευση
  • [04] Ολμπράιτ-Ελληνουτουρκικά
  • [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [05] Τουρκία-Κοσσυφοπέδιο
  • [06] Σκόπια-Κοσυφοπέδιο
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [07] Ιράκ-Επιθεωρητές
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [08] Συντάξεις
  • [09] Πληθωρισμός
  • [10] Χρηματιστήριο
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Καζάνι που βράζει θυμίζει το Κοσσυφοπέδιο

    Last Updated: Friday, 06-Mar-98 17:19:39
    Καζάνι που βράζει θυμίζει το Κοσσυφοπέδιο,καθώς από το πρωί οι σερβικές δυνάμεις άρχισαν νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε περιοχές των αλβανοφώνων.Χθες ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 50,συμφωνα με πηγές των Αλβανοφώνων,ενώ οι σερβικές αρχές μιλούν για 22 και για ανακάλυψη τεσσάρων κρυπτών με όπλα και αυτοσχέδια χειρουργεία.

    Στα Σκόπια η Αλβανική μειονότητα πραγματοποιεί διαδηλώσεις, ο αλβανικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής στη μεθόριο,ενώ ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραίμ Ρουγκόβα κατηγόρησε τους Σέρβους για σχέδιο εθνικών εκκαθαρίσεων και ζήτησε να τεθεί η σερβική αυτή επαρχία "επειγόντως υπό διεθνή προστασία".

    Ο υπουργός εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος που βρισκόταν από το πρωί στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τη Σερβική και τη Γιουγκοσλαβική ηγεσία δήλωσε πως κάπου αρχίοζει να φεγγίζει, καθώς η διεθνής κοινότητα επιζητεί τρόπους να αρχίσει διάλογος μεταξύ αλβανοφώνων και Βελιγραδίου, πριν οι συγκρούσεις πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι δεν είμαστε μέσα στο μαύρο σκοτάδι όπως είμασταν τις προηγούμενες ημέρες αλλά πρέπει να εργαστούμε σκληρά για μία πολιτική λύση στο Κόσσοβο που δεν μπορεί να είναι με τιμωρίες και κυρώσεις εναντίον του Βελιγραδίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τρείς προοπτικές όπως είπε χαρακτηριστικά, που υπάρχουν για εκτόνωση. Η πρώτη είναι η εφαρμογή εκπαιδευτικής συμφωνίας για τον Αλφανόφωνο πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, η δεύτερη, να υπάρξει ένα καθεστώς αυτονομίας ανάλογο με αυτό που υπάρχει Βοϊβοντίνα και η τρίτη να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση των ηγετών της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι ή στα Τίρανα ή οπουδήποτε αλλού.

    Για όλες αυτές τις λύσεις ο κ. Πάγκαλος δήλωσε στους Γιουγκοσλάβους συνομιλητές τους ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες.

    Τη σύγκληση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για τη κρίση στο Κόσσοβο ζήτησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Κλάους Κίνκελ,ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποίησε για το κύμα προσφύγων που άρχισε ήδη να μετακινείται από τις περιοχές των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 06-Mar-98 18:39:16

    [01] Νέα Δημοκρατία

    Ορόσημο για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία θεωρείται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τη Δευτέρα, μετά τη δήλωση-βόμβα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ζήτησε να καταψηφιστούν όσοι επιχειρούν να μετατρέψουν τα κόμματα σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

    Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα παραστεί τελικά στη συνεδρίαση, εφ΄όσον η Ρηγίλλης αποδέχεται πως αν τεθεί θέμα για την πορεία του κόμματος, θα συζητηθεί.

    Ο,τι έχω να πω θα το πω τη Δευτέρα, δήλωσε από την πλευρά του στον Αntenna, ο Μιλτιαδης Εβερτ.

    [02] Βουλή-ΔΕΗ Φλώρινας

    Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής όπου έχουν κληθεί η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ.Μπιρδιμήρης και άλλα 7 διευθυντικά στελέχη να δώσουν διευκρινίσεις για την υπόθεση την ανάθεσης δημιουργίας μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα .

    Τη σύγκληση της επιτροπής είχαν ζητήσει με επιστολή τους, 22 βουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης .

    [03] ΠΑΣΟΚ-Εσωκομματική αντιπολίτευση

    H εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, απέτρεψε τον διορισμό του καθηγητή Νίκου Οικονομίδη στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

    Οι κύριοι Βερυβάκης, Καψής, Παπαθεμελής, Παντελής Οικονόμου και ο ανεξάρτητος Χρήστος Κηπουρός στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ψήφισαν κατά του διορισμού, επικαλούμενοι άρθρο του κύριου Οικονομίδη στην εφημερίδα ΒΗΜΑ, σχετικό με τις ιστορικές καταβολές των Σκοπιανών και το δικαιώμα τους να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες.

    23 βουλευτές της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ του διορισμού και 23 εναντιώθηκαν. Η ψηφορορία θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    [04] Ολμπράιτ-Ελληνουτουρκικά

    Την ειρηνική επίλυση των διαφορών Ελλάδος - Τουρκίας, συνιστούν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ.

    "Εχουμε ενθαρρύνει και τους δυο συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν φιλικά όποια αμφισβήτηση έχουν γύρω από εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακέρι, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των Ιμίων.

    Παράλληλα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε ότι το Κυπριακό αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής,διζωνικής ομοσπονδίας,μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Τέλος, η κ. Ολμπράιτ επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε, πρόσθεσε όμως ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σε άλλους τομείς.

    [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 06-Mar-98 18:34:48

    [05] Τουρκία-Κοσσυφοπέδιο

    Ο τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν εξέφρασε σήμερα ανησυχία για τις συγκρούσεις στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπέδιου και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει σε μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

    "Δεν θέλουμε μια δεύτερη Βοσνία στην περιοχή", τόνισε ο Σεζγκίν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    Ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ιδέα της αποστολής μιας πολυεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην ταραγμένη περιοχή και θα συμβάλει με στρατιωτικές δυνάμεις, πρόσθεσε το πρακτορείο.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζέμ θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στο Βελιγράδι για να επιδώσει επιστολή του τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, στον γιουγκοσλάβο ομόλογό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [06] Σκόπια-Κοσυφοπέδιο

    Τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες Αλβανοί της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διαδήλωσαν σήμερα στα Σκόπια σε ένδειξη αλληλεγγύης πρός τους Αλβανούς του Κοσσυφοπέδιου, που δέχονται τις επιθέσεις της σερβικής αστυνομίας, και ζήτησαν διεθνή επέμβαση για να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην επαρχία αυτή της νότιας Σερβίας.

    Οι ηγέτες σε υπόμνημά τους που έστειλαν σε πρεσβείες δυτικώνχωρών ζητούν να δικαστεί απο το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η σημερινή διαδήλωση οργανώθηκε απο τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι αποτελούν το 40% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αναλογία είναι γύρω στο 22%.

    Δυτικές χώρες εκφράζουν φόβους ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να συρθεί στην διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο εάν αυτή επιδεινωθεί.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 06-Mar-98 18:35:24

    [07] Ιράκ-Επιθεωρητές

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος βρίσκεται και πάλι στο Ιράκ μετά την πρόσφατη κρίση, επέστρεψε το πρωί στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Σκοτ Ρίτερ επέστρεψε στη βάση του ΟΗΕ λίγο μετά τις 7.00 το πρωί, συνοδευόμενος από τα μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έκαναν την πρώτη επιθεώρηση αναλαμβάνοντας και πάλι τα καθήκοντά τους.

    Τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Ο αμερικανός Σκοτ Ρίτερ, πρώην πεζοναύτης, έφθασε την Πέμπτη στη Βαγδάτη επικεφαλής ομάδας 50 επιθεωρητών της UNSCOM. Η ομάδα του Ρίτερ είχε αποσυρθεί από την ιρακινή πρωτεύουσα τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση της Βαγδάτης είχε απαγορεύσει τις επιθεωρήσεις σε ορισμένες εγκαταστάσεις.

    Η επίσκεψη του Ρίτερ αποτελεί την πρώτη δοκιμή των προθέσεων της Βαγδάτης μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τον Κόφι Αναν, με την οποία απετράπη ένα αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ.

    Παρά τη συμφωνία οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή του Κόλπου και προειδοποιούν ότι εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συναντήσουν εμπόδια, η Βαγδάτη θα υποστεί σοβαρές συνέπειες.

    Υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η ομάδα του Ρίτερ αναμένεται πως θα κάνει "αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε έναν αριθμό ευαίσθητων σημείων" στο Ιράκ. Από την πλευρά του ΟΗΕ δεν έχει διευκρινισθεί πόσο θα παραμείνει ο Ρίτερ στη Βαγδάτη, αλλά αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού επισήμαναν ότι δεν θα επιδιώξει να επιθεωρήσει κάποιο από τα οκτώ προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεϊν.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 06-Mar-98 18:02:05

    [08] Συντάξεις

    Ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση αυξήσεων στους συνταξιούχους τραπεζουπαλλήλους, ανάλογες με αυτές των εν΄ ενεργεία υπαλλήλων και μάλιστα αναδρομικά.

    Σύμφωνα με την "Απογευματινή", με απόφαση του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου της Αθήνας, μετά από προσφυγή συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας, κρίνεται ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας που όρισε το ύψος των αυξήσεων στις συντάξεις.

    [09] Πληθωρισμός

    Στο 4,3% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο έναντι 4,4% του Ιανουαρίου. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία 26 χρόνια.

    [10] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 2,50 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.499,74 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 28 δισεκατομμύρια 615 εκατομμύρια δραχμές.

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 06-Mar-98 16:50:12
    Μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα παρουσιάσει το Σάββατο ο καιρός σε ολόκληρη την χώρα.

    Στην Αττικη ο καιρός το Σάββατο θα είναι σχεδόν αίθριος και με θερμοκρασία από 7 εώς 17 βαθμούς κελσίου.

    Ιδιος καιρός και στην Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία από 3 εώς 15 βαθμούς κελσίου.

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 06-Mar-98 16:49:58
    Χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα συνεχιστεί ο καιρός τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα. Αρκετά καλός το επόμενο 24ωρο με ηλιοφάνεια και βόρειους ανέμους, ενώ απο την Κυριακή οι νοτιάδες ξαναγυρίζουν, αλλά παρά την τοπική συννεφιά οι βροχές θα είναι λίγες και μονο τοπικού χαρακτήρα. Σημαντική αλλαγή με αρκετές βροχές και ενισχυμένους νότιους ανέμους περιμένουμε απο την Τρίτη.

    Συγκεκριμένα το επόμενο 24ωρο, σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αιθριος, με βόρειους ανέμους γύρω στα 3 με 5 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο 6 μποφωρ, με βαθμιαία όμως εξασθένηση.

    Η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα κυμαίνεται στα βόρεια απο 0 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο απο 4 έως 17 και στο Αιγαίο απο 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Την Κυριακή αλλάζει κάπως ο καιρός. Ωστόσο παρά την τοπική συννεφιά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια οι βροχές θα είναι λίγες και μόνο στο βόρειο Ιονιο, την ηπειρο και το απόγευμα πιθανόν στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου.

    Οι άνεμοι δυτικοί - νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφωρ, και η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα φθάσει στους 15 βαθμούς στα βόρεια και στους 16 με 17 στην υπόλοιπη χωρα.

    Τη Δευτέρα ενδέχεται να βρέξει για λίγο το πρωί στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χωρα μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα είναι καλός, αλλα στη συνέχεια θα συννεφιάσει και δεν αποκλείεται να βρέξει αργά το απόγευμα.

    Οι άνεμοι απο δυτικές διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα πλησιάσει στα βόρεια στους 15 με 16 βαθμούς και στους 17 με 18 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 6 March 1998 - 17:15:48 UTC