Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-02-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Δεν τα βρήκαν Αγρότες-Κυβέρνηση

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Πριμακόφ
  • [02] Κύπρος-Εκλογές
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] Αθήνα 2004
  • [05] Νεολαία ΠΑΣΟΚ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [07] Παιδεία-Καθηγητές
  • [08] Ο πόλεμος της Βεργορίτιδας
  • [09] Απεργίες
  • [10] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Αλβανία-Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Η κρίση στον κόλπο
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Σάρον Στόουν
  • [14] Ινδία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Συντάξεις
  • [16] Τηλεφωνική ενημέρωση
  • [17] Χρηματιστήριο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Μεταμοσχεύσεις
  • [19] Ευθανασία
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Δεν τα βρήκαν Αγρότες-Κυβέρνηση

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 11:27:06
    Δυο λωρίδες της εθνικής οδού άνοιξαν από το πρωι οι αγρότες στα Τέμπη σε μια κίνηση καλης θελησης.

    Η κινηση αυτη την ωρα ειναι ιδιαιτερα αυξημενη λογω και τη πυκνης ομιχλης που επικρατει στην περιοχη .

    Η Πανθεσσαλική Επιτροπή, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συναντήσεις στις 11 με τον προεδρο του ΣΥΝ Νικο Κωνσταντοπουλο και στις 12 με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη πιεζωντας για μια κοινη συναντηση ολων των κομματων.

    Η πανθεσσαλικη θα συνεδριασει εκ νεου αποψε η αυριο το πρωι για να αποφασισει αποχωρηση η νεο κλεισιμο των δρομων, ενω ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην περιοχή της Λάρισας.

    Τη σταση τους θα καθορισουν με συνελευση το μεσημερι και οι αγροτες της Μακεδονιας.

    Αλληλεγγύος στους αγώνες τους, δηλωσε στους αγροτες στον κομβο των Μαλγαρων ο Κωστας Καραμανλης αλλά ζητησε να μην κλείσουν τους δρόμους.

    Σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας θα πάρει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με κύριο αντικείμενο τα Καπνά.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 16:31:23

    [01] Πριμακόφ

    Με συνομιλίες στην έδρα της Ελληνορωσικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου, ΠρομηθέαςΓΚΑΖ, και του Ομίλου Κοπελούζου, εγκαινίασε το πρόγραμμα Εργασίας του στην Ελλάδα σήμερα το πρωί ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακόφ, θέλοντας προφανώς να δείξει κατ΄ αυτόν τον τρόπο την σημασία που προσδίδει στην αναπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    Μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε με τον κ.Κοπελούζο, στην διάρκεια της οποίας θίγησαν θέματα συνεργασίας που αφορούν τις διμερείς σχέσεις αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην συνεργασία αυτή δήλωσε:

    Είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο πρόεδρος της εταιρείας με ενημέρωσε για τα πολύ μεγάλα σχέδια της καθώς και για τις από κοινού ενέργειες της με την ΓΚΑΖΠΡΟΜ. Είναι σχέδια αμοιβαίου οφέλους, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλά και στην Ελλάδα.

    Φυσικά εμείς ενδιαφερόμαστε, να προωθηθεί με διάφορες μορφές η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην συνεργασία αυτή δεν βλέπουμε μόνο τα οικονομικά οφέλη για τις δύο πλευρές, αλλά και το ότι η οικονομία δημιουργεί μία πιο σταθερή βάση για την ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων. Μάλιστα τα σχέδια αυτά που υπάρχουν ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας.

    Αυτό είναι φυσικό, αφού η Ελλάδα δεν συνορεύει με την Ρωσία, αλλά κάτι τέτοιο θα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην σταθερότητα σ΄ αυτήν την περιοχή.

    Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επίσκεψη αυτή. Αναμφισβήτητα είναι μία απο τις πρωτοπόρες εταιρείες που έχει ιδιαίτερα μεγάλη πρακτική συνεργασίας μ΄εμάς και ήταν πολύ ευχάριστο ν΄ ακούσει κανείς ότι αυτή η πρακτική κάνει τη συγκεκριμένη εταιρεία να αισιοδοξεί για το μέλλον.

    Ο κ.Κοπελούζος με τη σειρά του εξήρε την σημασία της συνεργασιας αυτής.

    [02] Κύπρος-Εκλογές

    Ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη για δεύτερη συνεχή πενταετή θητεία στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Επικράτησε του αντιπάλου του Γιώργου Ιακώβου, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, με ποσοστό 50,82% έναντι 49,18%.

    Ικανοποίηση στην Ουασιγκτον προκάλεσε η επανεκλογή Κληρίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας περιοδείας στην περιοχή για την προώθηση της Αμερικανικής προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Υπό την σκιά των διαγραφών έγιναν το Σαββατοκύριακο, οι εσωκομματικές εκλογές για τις τοπικές επιτροπές στη Ν.Δ.

    Στελέχη της παράταξης με συνεντεύξεις τους στο αναφέρονται στο θέμα των διαγραφών.

    Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού που αποφάσισε τις διαγραφές των έξι, Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγορεί τους διαγραφέντες ότι στήριξαν την κυβέρνηση, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχε προηγηθεί προσέγγιση.

    Πάντως, δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, που έγινε μετά τις διαγραφές και δημοσιεύει σήμερα το ΕΘΝΟΣ δείχνει ότι η Ν.Δ, προηγείται με ποσοστό 29,7% έναντι 27,5% του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το 58,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε εάν γινόταν τώρα εκλογές.

    [04] Αθήνα 2004

    Προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την δημοσίευση επιστολών για τις ενδοκυβερνητικές τριβές σχετικά με την οργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, επιχειρούν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί, ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Αναφερόμενοι στις επιστολές που δημοσιεύονται στο σημερινό πρώτο φύλλο της εφημερίδας ΓΝΩΣΗ, επισημαίνουν ότι η συζήτηση μεταξύ συναρμοδίων υπουργών για την άρτια επεξεργασία ενός νομοσχεδίου δεν είναι ούτε προσωπική αντίθεση, ούτε πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ουσιαστικός διάλογος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι κύριοι Λαλιώτης και Βενιζέλος επισημαίνουν ακόμη ότι σημασία έχει η έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία της χώρας για το 2004 με απόλυτη διαφάνεια και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, και αυτά εξασφαλίζονται πλήρως με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και το οποίο συνυπογράφουν.

    Σκληρή επίθεση για την υπόθεση της Ολυμπιάδας του 2004 εξαπολύει κατά υπουργών μέσα από τη συχνότητα του Αntenna, η βουλευτής Φάνη Πάλλη- Πετραλιά. Η βουλευτής και πρώην υπουργός κάνει λόγο για δικαιωσή της και επισημαίνει ότι πρέπει εντός της ημέρας είτε να παραιτηθεί ο αρμόδιος υπουργός, είτε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς που έρχεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

    [05] Νεολαία ΠΑΣΟΚ

    Μετέωρο βρίσκεται το συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Η αποχή της πτέρυγας των εκσυγχρονιστών να απόσχουν από τις διαδικασίες και η εμμονή των "προεδρικών" σε εκλογές και συνέδριο, άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου.

    Η αντιπαράθεση στους κόλπους της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος δεν περιορίσθηκε σε λεκτικές αντιπαραθέσεις, αλλά σε ορισμένες περιοχές δεν εξελέγησαν αντιπρόσωποι και σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 16:29:32

    [06] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Στον αστερισμό των εντάσεων και των προβλημάτων με τις πτήσεις εσωτερικών και εξωτερικών αερογραμμών, εξακολουθεί να κινείται η Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαβουλεύσεις και με ξένες αεροπορικές Εταιρείες για τον Κανονισμό Εργασίας, αλλά και για τον τρόπο μετεγκατάστασης στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων.

    Μέσα σ'αυτό το κλίμα, έκθεση που δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ, αποκαλύπτει ότι απέτυχε το πρόγραμμα εξυγίανσης και ότι δεν εκπληρώθηκαν οι όροι που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Αntenna, αναμένονται τις προσεχείς ημέρες ελεγκτές από τις Βρυξέλλες.

    [07] Παιδεία-Καθηγητές

    Στο συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν δάσκαλοι και καθηγητές με στόχο την ακύρωση του νέου συστήματος προσλήψεων μέσω διαγωνισμών που θα διενεργεί το ΑΣΕΠ. Οι ομοσπονδίες κάλεσαν τους συναδέρφους τους να μην πάρουν μέρος στην επιτήρηση και στη διόρθωση των γραπτών του διαγωνισμού. Οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει για τις 25 Φεβρουαρίου απεργία και συλλαλητήτριο σε 10 μεγάλες πόλεις.

    [08] Ο πόλεμος της Βεργορίτιδας

    Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στην περιοχή της Βεγορίτιδας.

    Μετά τις αιματηρές συμπλοκές των κατοίκων των κοινοτήτων Αγίου Παντελεήμονα και Βεγόρας, που ερίζουν για τα εύφορα εδάφη, η περιοχή έγινε και σήμερα πεδίο μάχης, με την επιχείρηση ανακατάληψης που έκαναν με τρακτέρ οι αγρότες της Βεγόρας.

    [09] Απεργίες

    Με προβλήματα από σήμερα και για όλη την εβδομάδα η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά, λόγω αποχής των νοσοκομειακών γιατρών.

    Για την Τετάρτη οι γιατροί έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Απεργία έχουν εξαγγείλει για Τετάρτη και Πέμπτη και οι ειδικευόμενοι.

    [10] Αστυνομικό δελτίο

    Ενα σχολικό λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή του Υμηττού, έγινε στόχος εμπρηστών κατά τη διάρκεια της νύκτας και προστίθεται στη λίστα των δεκάδων εμπρησμών που έχουν σημειωθεί στο Λεκανοπέδιο από την αρχή του έτους.

    Πριν προλάβει να γνωρίσει τη ζωή ο 15χρονος Ανδρέας ,παιδί χωρισμένων γονιών, βρέθηκε νεκρός μετά από χρήση ναρκωτικών το μεσημέρι του Σαββάτου στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στον Ρέντη.

    Η ηρωίνη τα τρία τελευταία χρόνια έχει για θύματα της ολοένα και πιο νέα σε ηλικία παιδιά.

    Ενας νεκρός και ένας τραυματίας στο Ρέθυμνο για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Νεκρός είναι ο Αλέξανδρος Κυμιωνής, 40 ετών, υδραυλικός και σοβαρά τραυματίας ο πρώτος εξάδελφος του, Αλέξανδρος Κυμιωνής, 30 ετών που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ηρακλείου. Και οι δυο πυροβολήθηκαν από πυροβόλο όπλο. Οι κάτοικοι της οδού που βρέθηκαν τα δύο ξαδέλφια δηλώνουν ότι δεν άκουσαν πυροβολισμούς και η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο να μεταφέρθηκαν εκεί από τους δολοφόνους.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 16:31:08
    12/02/98

    [11] Αλβανία-Κοσσυφοπέδιο

    Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των στελεχών της αλβανικής κυβέρνησης, τα οποία χειρίζονται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Ο λόγος δεν είναι άλλος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο, για το οποίο, πλέον, ένα είναι βέβαιο:

    Οτι δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, αφού πέραν του Μιλόσεβιτς και πέραν της αλβανικής κυβέρνησης, δεκάδες διπλωμάτες ξένων χωρών προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα δεδομένα στην περιοχή και να προβλέψουν τις εξελίξεις.

    Πόλεμος ίσον προσπάθεια για ανεξαρτησία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, διάλογος ίσον αυτονομία κι όσο για το ποια από τις δύο εκδοχές θα επικρατήσει, αυτό φαίνεται να πονοκεφαλιάζει πολλούς και διαφόρους, αφού οι ενεργά εμπλεκόμενοι στην υπόθεση "κρίση στο Κόσοβο" πολλαπλασιάστηκαν με ταχείς ρυθμούς, μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

    Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι στελέχη της αλβανικής κυβέρνησης -ακόμα και το περιβάλλον του πρωθυπουργού- μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, εμφανίζονταν ιδιαίτερα αισιόδοξα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Σήμερα ωστόσο κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τι ακριβώς θα συμβεί και όλοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα συλλογής πληροφοριών, και τα ακόλουθα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε εκτίμηση για την έκβαση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο είναι υπερβολικά πρόωρη.

    Τη νύχτα της 5ης Φεβρουαρίου, αργά το βράδυ, ο Αλβανός πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αμερικανίδα πρεσβευτή κ. Μ. Λίνο. Στη συνάντηση εκείνο το βράδυ δεν παρευρίσκετο κανείς άλλος και αυτό πιθανότατα για να μην διαρρεύσουν τα θέματα που συζητήθηκαν. Ξένοι διπλωμάτες, ανταποκριτές πρακτορείων, αλλά και ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η συνάντηση σχετίζεται με την επίσκεψη στα Τίρανα την ακριβώς επόμενη ημέρα, του Κλάους Κίνκελ. Η θεωρία αυτή, ωστόσο, καταρρέει 12 ώρες αργότερα, αφού όλοι βλέπουν ότι η γερμανική πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο, βρίσκεται στο στάδιο που βρισκόταν και πριν την επίσκεψη Κίνκελ.

    Μοναδική αλλαγή η ξεκάθαρη πλέον τοποθέτηση της Γερμανίας για ευρεία αυτονομία της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, για πρώτη φορά, στα Τίρανα.

    Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα -δηλαδή στις 4 Φεβρουαρίου - ο Αλβανός πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μίλο, έβλεπαν την ιδέα περί διενέργειας μια "μίνι Διαβαλκανικής Συνόδου" στα Τίρανα να χάνει έδαφος. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τόνι Λόιντ, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο σημειωτέον είχε ενθαρρυνθεί από τη Βρετανία - μετά από δήλωση του κ. Κουκ- λόγω και της βρετανικής προεδρίας.

    Σύμφωνα τώρα με ασφαλείς πληροφορίες, ελάχιστα απασχόλησε στην κατ' ιδίαν συνάντηση του Φάτος Νάνο με την κ. Λίνο η επίσκεψη Κίνκελ και η γερμανική πρωτοβουλία. Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η ανάπτυξη -που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα- των σχέσων μεταξύ του K.L.A. (Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσυφοπεδίου) και στελεχών συγκεκριμένου αλβανικού κόμματος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Νάνο, φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από την ενεργό ανάμιξη Αλβανών πολιτικών -προερχόμενων από αντιπολιτευόμενα κόμματα- οι οποίοι και χρηματοδοτούν, είτε εξοπλίζουν τον K.L.A. Πληροφορία η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί, ανέφερε πριν από δύο περίπου εβδομάδες, κινήσεις του αλβανικού στρατού, από την περιοχή Κούκες προς βορρά, δηλαδή πλησίον των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

    Βεβαίως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο αλβανικός στρατός δεν αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων περί ενεργού ανάμιξης σε μια ενδεχόμενη ανάφλεξη στο Κόσσοβο.

    Ωστόσο, η πληροφορία αυτή θα είχε κάποια βάση εφόσον συνδυαστεί με την ανησυχία απο αλβανικής πλευράς για τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου πλέον σκοπός της μετακίνησης στρατευμάτων θα ήταν η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ώστε να μη διοχετευθούν άλλα όπλα στους Αλβανούς και τον KLA.

    Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται πλέον και ο πρόεδρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος φαίνεται να έχει χάσει μεγάλο ποσοστό απο την επιρροή, που ασκεί στους Αλβανούς και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έχει εκφράσει φόβους περί ανατροπής του.

    Ο Ρουγκόβα ωστόσο παραμένει ο μοναδικός συνομιλητής των ξένων χωρών, που επιθυμούν εξεύρεση λύσης και εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή.

    Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Μισόσεβιτς τηρεί μάλλον στάση αναμονής αφού οι ρυθμοί εξοπλισμού των Αλβανών θα δικαιολογούσαν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις του σερβικού στρατού στο Κόσοβο απο αυτές που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Βεβαίως μια πιο έντονη και ταυτόχρονα δυναμική παρουσία των σερβικών δυνάμεων θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για μια ένοπλη σύρραξη κάτι που προς το παρόν κανένας δεν επιθυμεί - ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί στο στρατόπεδο των Αλβανών.

    Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, αλλά και δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν την περιοχή, ο "Απελευθερωτικός στρατός του Κοσσυφοπεδίου" δεν αποτελεί, προς το παρόν, μια ισχυρή οργάνωση. Αυτό ομως που ανησυχεί όλους όσοι έχουν στρέψει το βλέμμα στην περιοχή ειναι η ταχύτητα μετάδοσης της ιδέας της ανεξαρτησίας4;1H7m Τέλος εκτύπωσης. Η δράση του KLA τοποθετείται στο πλαίσιο της δημιουργίας εντυπώσεων, στο περιβάλλον των ιδιων των Αλβανών. Ενα πρότυπο σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των αγανακτισμένων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι με τη σειρά τους θα κληθούν κάποια στιγμή να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους.

    Οι πληροφορίες θέλουν, προς το παρόν, ενα μικρό μόνο ποσοστό να συντάσσεται στο πλευρό εκείνων που μιλούν για εξέγερση και πολύ περισσότερο να απορρίπτουν μια ένοπλη σύγκρουση, στο όνομα της ανεξαρτησίας.

    Οι πρωτοβουλίες για εξεύρεση λύσης μοιάζουν να μην έχουν κανένα νόημα, αφού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι πλευρές που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ενα ρόλο στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων έχουν στραφεί στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις διαθέσεις του KLA, τις οργανώσεις που τον στηρίζουν στο εξωτερικό και τα κανάλια χρηματοδότησής του.

    Οι παλαιότερες πληροφορίες για σχέσεις του KLA με ισμαμικές χώρες, φαίνεται να έχουν επιβεβαιωθεί αφού ακόμα και ο Αλβανός πρωθυπουργός στην αναφορά του - στο πρόσφατο παρελθόν - για τους εμπλεκόμενους στην περιοχή, χρησιμοποίησε τον όρο "ισλαμιστές τρομοκράτες", φωτογραφίζοντας τον KLA.

    Η διεθνής κοινότητα δείχνει να συμμερίζεται κι αυτή την ανησυχία των υπολοίπων και εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο της αποστολής μελών της μέσα απο προγράμματα "μη κυβερνητικών οργανισμών". Γεγονός αποτελεί οτι ελάχιστες εως και καμία απο τις χώρες γείτονες, αλλά και απο εκείνες που ενδιαφέρονται για την περιοχή, επιθυμούν μια ανάφλεξη στο Κόσσοβο.

    Η ευρεία αυτονομία, καθεστώς που επικρατούσε απο το 1974 εως το 1979 στο Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί την κοινή συνισταμένη όσων επιθυμούν την αποκλιμάκωση.

    Η στάση του προέδρου Μιλόσεβιτς σε σχέση με την αυτονομία της περιοχής θα καθορίσει και τις εξελίξεις, αφού ούτε η εφαρμογή της εκπαιδευτικής συμφωνίας, αλλά ούτε και μια ένοπλη αναμέτρηση φαίνεται να έχουν πιθανότητες για τη δημιουργία ενός καθεστώτος αποδεκτού κι απο τις δυο πλευρές.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 16:31:37

    [12] Η κρίση στον κόλπο

    Ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία των πετρελαίων της Μοσούλης και του Κιρκούκ, οι ειλημένες αποφάσεις της ιρακινής ηγεσίας να συνεργασθεί με τη Ρωσία κι όχι τις ΗΠΑ στην εξώρυξη φθηνού μαύρου χρυσού και η παγίδα των χημικών εξοπλισμών που έστησαν στο Σαντάμ Χουσείν οι αμερικανοί και οι Αγγλοι σε περίπτωση που αυτός θα πρόδιδε τα συμφέροντά τους έχουν οδηγήσει την κρίση στον Περσικό σ'ένα σημείο αποόπου δεν υπάρχει επιστροφή.

    Το φάσμα του σκληρου ανταγωνισμού των επτά αδελφών με το τέταρτο σε δύναμη στον κόσμο ρωσικό πετρελαικό κονσόρτσιουμ της Γκασπρόμ, κινεί τις μηχανές των αεροπλανοφόρων και των υπερσύγχρονων αεροσκαφών που απειλούν να πνίξουν το Ιρακ με δηλητηριώδη αέρια.

    Πολύ περισσότερο, χωρίς καν να γνωρίζουν τις χημικές εγκαταστάσεις που θα χτυπήσουν, αμερικανοί και βρετανοί απειλούν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με ανάφλεξη βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων αμάχων κι απο τις δύο πλευρές.

    Στην Κύπρο και το Αιγαίο προς δυσμάς, στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν προς ανατολάς, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, θα μπορούσε να φθάσει το "χημικό" ή "βιολογικό σύννεφο" από το Ιράκ, σε περίπτωση που αυτό διαθέτει όντως αποθέματα χημικών ή βιολογικών όπλων και κατορθώσουν οι Αμερικανοί να τα καταστρέψουν από αέρος.

    Την προειδοποίηση αυτή, για κίνδυνο οικολογικών καταστροφών σε μια ευρύτατη περιοχή όχι μόνο της Μέσης Ανατολής, αλλά και της πρώην ΕΣΣΔ, απηύθυναν στη Μόσχα ο υπουργός Αμυνας στρατάρχης Σεργκέεφ, ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και η Ρωσική Μετεωρολογική Υπηρεσία και επανέλαβαν με εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα οι ρωσικές εφημερίδες "Ιζβέστια" και "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα".

    Σε μια προσπάθεια απεγκλωβισμού απο την κρίση ο Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Αναν θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο προτάσεων προς τη Βαγδάτη.

    Ομως την ώρα που Γάλλοι, Ρώσοι, Κινέζοι και όσοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ πιέζουν τον Αναν να μεταβεί στη Βαγδάτη, η Ουάσιγκτον, αποκλεισμένη απο τις πετρελαικές συμφωνίες με το Ιράκ ,δεν έχει συμφωνήσει στις προτάσεις που θα μπορούσε να

    υποβάλει στην ιρακινή πλευρά. Η πιθανολογούμενη επίσκεψη του Κόφι Αναν στη Βαγδάτη θεωρείται ως η τελευταία προσπάθεια για την αποτροπή ενός στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ.

    Για τον λόγο αυτό ,προσωπικό μήνυμα του Σαντάμ Χουσειν θα επιδώσει αύριο στον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σαχάφ, που φτάνει σήμερα στο Παρίσι.

    Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί αύριο στην γαλλική πρωτεύουσα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Την ίδια ώρα οι αραβικές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη αποτροπή των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

    Και ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε τον Αννάν να μεταβεί και στην Βαγδάτη τονίζοντας ότι η επίσκεψη αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη.

    Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση για το 'αποτέλεσμα μπούμερανγκ' της χρήσης όπλων βρετανικής κατασκευής απέναντι στους βρετανούς στρατιώτες, που --κατά τη γνώμη τους-- είναι πιθανό να προκληθεί κατά την επίθεση εναντίον του Ιράκ, διετυπώνουν σήμερα προς την κυβέρνηση του Λονδίνου τρείς πρώην ανώτατοι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Καταγγέλοντας μέσω επιστολής τους στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ "το σκάνδαλο των πωλήσεων όπλων προς το Ιράκ", οι-- συνταξιούχοι πλέον-- στρατηγοί Μάικλ Ρόουζ, Χιού Μπίτς, και ο ναύαρχος Τζέιμς 'Εμπερλι, επικρίνουν τη βρετανική κυβέρνηση για την ανεπάρκειά της να ελέγξει αποτελεσματικά τις εξαγωγές όπλων.

    Η φήμη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Ζίπεργκαίητ, φαίνεται να τον καταδιώκει σχεδόν σε κάθε δραστηριότητά του.

    Με ευκαιρία λοιπόν μια κινηματογραφική ταινία που ετοιμάζει το Χόλλυγουντ και αναφέρεται σ'ένα φιλόδοξο νότιο κυβερνήτη που βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρος εν μέσω κατηγοριών για συζυγικές απιστίες, το περιοδικό Τζώρτζ γράφει στο τεύχος Μαρτίου πως ο Κλίντον συναντήθηκε με τον πρωταγωνιστή Τζων Τραβόλτα τον Απρίλιο του 1997 σε μια διακοπή των γυρισμάτων και συμφώνησε να βοηθήσει την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας στη διένεξή της με τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί υπό θετικότερο πρίσμα ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της ταινίας.

    Ο Κλίντον, σύμφωνα με το περιοδικό υπέδειξε τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οικού,Σάντυ Μπέργκερ ως χειριστή του θέματος.

    Ο Μπέργκερ φυσικά άρνηθηκε σήμερα ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να έχει θετική αντιμετώπιση από τον Τραβόλτα στην κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου "Primary Colors"και απέρριψε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα ως "θεωρίες συνωμοσίας" και "πολύς λόγος για το τίποτε".

    Ο Μπέργκερ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους πως συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε ο κ. Τραβόλτα και του είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συζητει με τη γερμανική κυβέρνηση την πεποίθησή της ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος κάποιου για τις πεποιθήσεις του. Αυτό είναι όλο", δήλωσε ο Μπέρτζερ.

    Ας σημειωθεί οτι η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη Σαϊεντολογία ως θρησκεία και τη θεωρεί επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα μέλη της για οικονομικό όφελος. Ο Τραβόλτα είναι μέλος της Σαϊεντολογίας και από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές της.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 16:29:47

    [13] Σάρον Στόουν

    Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου παντρεύτηκε με τον αγαπημένο της Φιλ Μπρονστάιν, η διάσημη ηθοποιός του Χόλλυγουντ, Σάρον Στόουν.

    Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Στόουν , δήλωσε πως η ηθοποιός παντρεύτηκε τον Μπρονστάιν στην κατοικία της στο Μπέβερλι Χιλς. Ο Μπρονστάιν, 47 ετών, είναι διευθυντικό στέλεχος στην εφημερίδα "Σαν Φρανσίσκο Εξάμινερ".

    Η σαραντάρα πιά Στόουν, της οποίας η τελευταία ταινία της με τίτλο "Σφαίρα" προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους αμερικανικούς κινηματογράφους, συνδεόταν από μήνες με τον Φιλ Μπρονστάιν. Από το 1984 ως το 1987 η Σάρον Στόουν ήταν παντρεμένη με τον τηλεοπτικό παραγωγό Μάικλ Γκρίνμπεργκ.

    Πρώην μανεκέν και γενημα θρέμα της Πενσυλβάνια, η διάσημη ηθοποιός, έχει παίξει σε περισσότερες από είκοσι ταινίες και έγινε διάσημη το 1992 χάρη στο ρόλο της στην ταινία "Βασικό Ενστικτο".

    [14] Ινδία

    Ανοίξαν σήμερα το πρωί, στις 03.30 ώρα Ελλάδος, κι εκλεισαν πρίν απο μία ώρα περίπου οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία, κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, από τον φόβο των επεισοδίων εκλογικής βίας μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων, που συγκλόνισαν τις προηγούμενες ημέρες ολόκληρη τη χώρα.

    Μέχρι στιγμής 54 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε γεγονότα που συνδέονται με τις προεκλογικές εκδηλώσεις και για το λόγο αυτό πάνω από 100, 000 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί.

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκλογές στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, όπου θα εκλεγούν 53 από τους 85 βουλευτές του κοινοβουλίου.

    Η ψηφοφορία έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί και σε άλλες τρείς ημερομηνίες στις 22, 28 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου. 'Αλλες δύο εκλογικές περιφέρειες θα ψηφίσουν τον Ιούνιο.

    Οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν πως η κατανομή των εδρών του Κοινοβουλίου θα είναι πολυσύνθετη και πως μεγαλύτερη δύναμη θα έχουν, χωρίς ομως να διαθέτουν και την αναγκαία απόλυτη πλειοψηφία, οι εθνικιστές Ινδουϊστές του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα και οι σύμμαχοί τους.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 16:29:09

    [15] Συντάξεις

    Μέχρι και 63% μειώνονται οι κατώτερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους από 1ης Ιανουαρίου του 1993.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, οι κατώτερες συντάξεις γήρατος και βαριάς αναπηρίας με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων είναι μειωμένες κατά 63% για το ΙΚΑ, 55% για το ΤΕΒΕ και 61% για το Ταμείο Εμπόρων.

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρώτες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό. 'Εως το Πάσχα θα γίνει νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση για ομαδοποιήσεις Ταμείων και αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

    [16] Τηλεφωνική ενημέρωση

    Τηλεφωνική ενημέρωση για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων θα έχουν από αύριο οι πολίτες.

    Οι μισθωτοί θα ενημερώνονται από το 1304, οι αγρότες το 1305, οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 1306 και οι εμπόροι από το 1307, ενώ η τηλεφωνική γραμμή 1308 είναι για Τελωνειακά θέματα.

    Στις εφορίες εξάλλου θα υπάρχουν και γραφεία ενημέρωσης του πολίτη.

    [17] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 0,69 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.482,73 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 12 δισεκατομμύρια 518 εκατομμύρια δραχμές.

    Πρόγραμμα κατάργησης των μετοχών και αντικατάστασης τους με απόδειξη που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής στην επιχείρηση που έχουν επιλέξει να επενδύσουν οι συναλλασόμενοι στο χρηματιστήριο αρχίζει σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα μήνα στη Σοφοκλέους. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αφορά μόνο τις τράπεζες ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η διοίκηση του χρηματιστηρίου και οι επιχειρήσεις φιλοδοξούν τη διευρυνσή του.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 16:30:43

    [18] Μεταμοσχεύσεις

    Εθνική λιστα μεταμοσχεύσεων που θα βασίζεται πλέον σε αδιάβλητο αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης της προτεραιότητας των υποψηφίων ληπτών, δημιουργείται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ.Γείτονας, με στόχο την προώθηση των μεταμοσχεύσεων.

    Ο κ. Γείτονας είπε ότι το 95% των εν΄ δυνάμει μοσχευμάτων μέχρι σήμερα χάνονταν και οι υποψήφιοι λήπτες στην Ελλάδα περιμένουν πολλαπλάσια χρόνια για μόσχευμα απ' ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    [19] Ευθανασία

    Ευθανασία σε ασθενή τους έχουν κάνει δύο γιατροί του Ευαγγελισμού, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου,σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ. Η έρευνα που έγινε με ανωνυμία σε 200 γιατρούς, έδειξε επίσης ότι οι μισοί συμφωνούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στη χώρα μας για μή δίωξη σε περίπτωση ευθανασίας.

    Ο προεδρος του Ιατρικου Συλογου Αθηνών, Ντίνος Οικονόμου μιλώντας στον Αntenna, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρύτερος διάλογος πάνω στο ζήτημα.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 16:32:36
    Τοπικές ομίχλες σήμερα στα ηπειρωτικά και σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα.

    Καλοκαιρία στην Αττική, άνεμοι ασθενείς και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 16 βαθμούς.

    Σχεδόν αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ως 15 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 16-Feb-98 16:32:22
    Το επόμενο 24ωρο, σε όλη τη χώρα θα υπάρχουν λίγα σύννεφα, αλλά το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα θα αυξηθούν και προς τη νύχτα ενδέχεται να βρέξει στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Εξάλλου, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθούν και πάλι τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί - νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφωρ, αλλα απο το βράδυ στα βόρεια θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν.

    Η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνεται στα βόρεια απο 3 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο απο 6 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου απο 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα υπάρχουν μόνο λίγα συννεφα. Αντίθετα στην ανατολική και νότια τα συννεφα θα είναι πιο πολλά, με ασθενείς βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεα, την Ευβοια, τις Κυκλάδες και την Βορεια Κρήτη, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των περιοχών αυτών.

    Οι άνεμοι απο βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφωρ στα δυτικά, πιο ενισχυμένοι στα ανατολικά θα φθάνουν τα 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο και τα 8 μποφωρ, με τάση όμως να εξασθενήσουν απο την Πέμπτη το μεσημέρι.

    Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα φθάσει στα βόρεια στους 10 με 11 βαθμούς και στις άλλες περιοχές στους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 16 February 1998 - 15:30:30 UTC