Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-28

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Επιστολή κομματική απειθαρχίας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] ΔΕΚΟ-Βουλή
  • [03] Ολυμπιακοί
  • [04] Νέα Δημοκρατία-κοπή πίτας
  • [05] Ντανιέλ Μιτεράν
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Τουρκικό πλοίο
  • [07] Αγρότες
  • [08] Προσλήψεις
  • [09] Τέλη κυκλοφορίας
  • [10] Γιάκοβελφ
  • [11] ΔΕΗ-Χαλιά
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Αλβανία-Συμβούλιο Ευρώπης
  • [13] Ρωσσία-Σκόπια
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Κλίντον
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Τιτανικός
  • [16] Πίθηκοι
  • [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [17] Γήρανση
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Επιστολή κομματική απειθαρχίας

    Last Updated: Wednesday, 28-Jan-98 16:44:33
    Επανεμφάνιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν κριθεί στη Βουλή η τροπολογία για την κατάρτιση των Γενικών Κανονισμών προσωπικού στις ΔΕΚΟ που έχει οδηγήσει τη κυβέρνηση σε σύγκρουση με τα συνδικάτα.

    Το κείμενο δεν φέρει υπογραφές και είναι άγνωστο από πόσους και ποιούς υποστηρίζεται, αν και φέρεται να συμφωνούν με αυτό δεκάδες βουλευτές, συνδικαλιστές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Οι συντάκτες, μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι "το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διατηρήσει την ιστορική του φυσιογνωμία και να παραμείνει πατριωτικό και λαικό κόμμα."

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, απόψε στη Βουλή, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στην Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος που θα συνεδριάσει στις 19.30 το βράδυ υπό τον Κώστα Σημίτη.

    Αδιευκρίνιστη παραμένει και η στάση που θα κρατήσει το βράδυ η Ν.Δ, καθώς στους κόλπους της υπάρχουν δύο γραμμές.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ χαρακτήρισε την τροπολογία: "Μασκαριλίκια πριν από το Τριώδιο" και ζήτησε από την κυβέρνηση να την αποσύρει.

    Να δείξει αποφασιστικότητα έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση ο Γιώργος Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Στέφανος Μένος, μιλώντας στον Αntenna, υποστήριξε ότι η επαναδιατύπωση της τροπολογίας ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης των προβλημάτων των ΔΕΚΟ.

    Αυτή η τροπολογία αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και εχθρική πράξη προς το δημόσιο τομέα και τα συνδικάτα δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση αντί της τροπολογίας να προωθήσει νόμους για τον εκσυγχρονισμό κάθε δημόσιας επιχείρησης.

    Από τις 21.00μμ εώς τα μεσάνυχτα η Αθηνα θα μείνει και πάλι χωρίς λεωφορεία, ηλεκτρικό και τρόλλεϋ, ενώ οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο από τις 5 έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδι έως τα μεσάνυχτα.

    Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να αποφασίσουν αύριο οι ιπτάμενοι συνοδοί της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ την Παρασκευή θα καθορίσει την περεταίρω στάση της και η ΓΣΕΕ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 28-Jan-98 14:54:57

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Συμφωνεί και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνγκελ με την πρόταση Πάγκαλου για παραπομπή των Ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη.

    Χθες η Αγκυρα όχι μονον απέρριψε το Ελληνικό διάβημα για τις προκλήσεις δυο τουρκικών πυραυλακάτων στα Ιμια, αλλά προέβη με τη σειρά της σε διάβημα διαμαρτυρίας για δήθεν Ελληνικές παραβιάσεις του τουρκικού θαλάσσιου χώρου και παρενοχλήσεις Τουρκικών αεροσκαφών.

    Η Τουρκική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υποστήριξε εν΄τωμεταξύ οτι γίνονται μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περίπου 155 χιλιάδων Τούρκων -οπως τους αποκαλεί- στη Δυτική Θράκη.

    [02] ΔΕΚΟ-Βουλή

    Στη Βουλή και σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί απόψε η μάχη για την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά στις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.

    Σήμερα θα καθορίσει την τελική της στάση και η Νέα Δημοκρατία, καθώς έχουν εκδηλωθεί διαφωνίες.

    Ο Στέφανος Μάνος μιλώντας στον Antenna χαρακτήρισε τη ρύθμιση "ξενέρωτη" και πρόσθεσε ότι η επαναδιατύπωση της τροπολογίας ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης των προβλημάτων των ΔΕΚΟ.

    Αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση ζήτησε χθες ο Γιώργος Σουφλιάς, ενώ ανάλογη θέση εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Αντίθετα άλλοι βουλευτες τάχθηκαν κατά της τροπολογίας.

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα έχει σήμερα ο Μιλτιάδης Εβερτ .

    [03] Ολυμπιακοί

    Η πρώτη συνεδρίαση,της οργανωτικης επιτροπής για την Ολυμπιαδα , θα γινει στη μία το μεσημερι στο Μεγαρο Μαξίμου, υπο την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Στη συνέχεια πρωθυπουργός και μελη της επιτροπής θα συναντηθουν με τον προεδρο της Δημοκρατίας.

    Η εθνικη τραπεζα συμφωνα με πληροφοριες αναλαμβανει οργανωτικος συμβουλος της οργανωτικης επιτροπης της ολυμπιαδας.

    Εμμεσες αιχμές χθες απο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και τον προεδρο οτυ Τεχνικού Επιμελητηριου για τη μη συμμετοχή τους στην ολη προσπάθεια.

    [04] Νέα Δημοκρατία-κοπή πίτας

    Στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και στο Ιδρυμα που έχει δημιουργήσει στη Φιλοθέη, έπεσε από μισό, το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την οποία έκοψε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    [05] Ντανιέλ Μιτεράν

    Στις κουλτούρες που θεωρούμε ιδιαιτέρως εξελιγμένες ο ρατσισμός ξαναγεννιέται σε περίοδο κρίσης.Αυτό τόνισε η Ντανιέλ Μιττεράν σε ομιλία της στην Αθήνα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών, Ανδρέας Παπανδρέου. Η κυρία Μιτεράν επεσήμανε ακόμη ότι η ανεργία επιταχύνει την ανάπτυξη -το σπιράλ- εκτίναξη- του ρατσισμού, ενώ η εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα προς την ελευθερία της σκέψης.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της χώρας μας - Βάσω Παπανδρέου - Σκανδαλίδης - Αρσένης - Δαμανάκη - Μαργαρίτα Παπανδρέου-.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 28-Jan-98 16:43:09

    [06] Τουρκικό πλοίο

    Ναυτικό επεισόδιο αμφισβήτησης των χωρικών μας υδάτων βορειοανατολικά του Κάβο Ντόρο, επιχειρούν να στήσουν οι Τούρκοι, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε σε φορτηγό πλοίο τους, που εξακολουθεί να πλέει ακυβέρνητο.

    Σε βοήθεια του τουρκικού φορτηγού έσπευσαν ένα C-130, δύο φρεγάτες, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, το επιβατικό "Σαπφώ", ρυμουλκά και μικρά σκάφη.

    Η επιχείρηση βοήθειας όμως, έφερε και πάλι στην επιφάνεια την προσπάθεια των Τούρκων να εγείρουν αξιώσεις για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, και το περιστατικό με ένα άλλο σκάφος που είχε γίνει αιτία πριν από ένα χρόνο, να φθάσουμε στην υπόθεση των 'Ιμια.

    [07] Αγρότες

    Εληξε ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Καρδίτσας- Λαμίας στο ύψος του Νέου Μοναστηρίου από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι σήμερα παρεβρεθηκαν στο κοινοτικό κατάστημα του Γραμματικού Καρδίτσας , προσπαθώντας να αποτρέψουν πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων ενός αγρότη από την Τράπεζα.

    [08] Προσλήψεις

    Τελευταία ημέρα σήμερα υποβολης των αιτήσεων για τις χίλιες ογδονταοκτώ θεσεις που προκηρύχθηκαν στις υπηρεσίες Υγείας και τεράστιες είναι οι ουρές που έχουν δημιουργηθεί στις Νομαρχίες. Οι αιτήσεις πανελλαδικά αναμένεται πλέον να ξεπεράσουν τις πενήντα χιλιάδες, ενώ στην Αθήνα ήδη εχουν υποβληθεί πάνω από 10.000 για 344 θέσεις.

    [09] Τέλη κυκλοφορίας

    Δύο ημέρες απομένουν για την παραλαβή τού σήματος τελών κυκλοφορίας.

    Ολοι οι κάτοχοι μοτοποδηλάτων και οχημάτων, ακόμη και αν δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο, πρέπει να προσέλθουν στις Εφορίες και τις Τράπεζες για την πληρωμή.

    Οσοι δεν προμηθευτούν το ειδικό σήμα, σε αυτό το διάστημα, θα πληρώσουν πρόστιμα που ανέρχονται, για τα οχήματα έως 758 κυβικά σε δέκα χιλιάδες δραχμές και για τις μεγαλύτερες κατηγορίας, σε διπλασιασμό των τελών.

    [10] Γιάκοβελφ

    Ποινική διώξη κατά παντός υπευθύνου για διάταραξη ασφάλείας πτήσεων και ανθρωποκτονία απο αμέλεια κατά συρροή άσκήσε ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους Γιάκοβλεφ στα Πιέρια όρη λίγο πριν απο τα Χριστούγεννα.

    [11] ΔΕΗ-Χαλιά

    Σε περιόδους λιτότητας, προκάλεσαν αίσθηση οι αποκαλύψεις του αναπληρωτή προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Μανώλη, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ αγόρασε δύο περσικά χαλιά έναντι 12 εκατομμυρίων δραχμών για το γραφείο συνεδριάσεων της επιχείρησης.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 28-Jan-98 14:54:37

    [12] Αλβανία-Συμβούλιο Ευρώπης

    Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και η στάση που τήρησε στη διάρκεια των επαφών η πρόεδρος της αντιπροσωπείας κ. Λένι Φίσερ η οποία μέχρι και πρόσφατα εμφανιζόταν ελαστική απέναντι στις θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του προέδρου του Σαλί Μπερίσα, φαίνεται ότι αναγκάζουν το ΔΚ να διαφοροποιήσει τη στάση του, απέναντι σε σημαντικά για την πολιτική ζωή του τόπου θέματα.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την αναχώρηση της κ. Φίσερ, ο Μπερίσα για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου και έπειτα, αναφέρθηκε στην κυβέρνηση χωρίς να αφήνει αιχμές, χαρακτήρισε αποδεκτή τη Βουλή στη σημερινή της σύνθεση και απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε νέες

    εκλογές.

    Σε συνέντευξη Τύπου ο Μπερσία εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός με διάθεση να επαναφέρει το κόμμα του στο κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι ``μια πολιτική δύναμη που απέχει από την κοινοβουλευτική ζωή, είναι καταδικασμένη να αποτύχει``.

    Είναι η πρώτη φορά που ο Μπερίσα - από τις 18 Σεπτεμβρίου και έπειτα, οπότε εγκατέλειψε το ΔΚ τη Βουλή - τοποθετείται ανοικτά υπέρ της επιστροφής στο Κοινοβούλιο.

    Ο σημερινός αλβανικός Τύπος υποστηρίζει ότι η αλλαγή πλεύσης του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι απόλυτα φυσιολογική, αφού η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε στον ίδιο ότι τόσο το σύνταγμα όσο και οι τροποποιήσεις σε άλλους τομείς (δικαιοσύνη, ΜΜΕ) θα προχωρήσουν είτε συμμετάσχει, είτε όχι το κόμμα του.

    Το μοναδικό χαρτί, που διαθέτει δηλαδή ο ίδιος, για να δυσκολέψει τη διαδικασία κατάρτισης αφενός και κατόπιν ψήφισης του συντάγματος αποδείχθηκε ανίσχυρο από τη στιγμή που οι διεθνείς οργανισμοί τάχθηκαν υπερ των ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης.

    Αργά προχθες το απόγευμα, για το ίδιο θέμα συνεδρίασε και η επιτροπή κατάρτισης του συντάγματος της Αλβανίας από όπου απείχαν οι εκπρόσωποι της ``Ενωσης για τη Δημοκρατία`` (πρόκειται για τη δεξιά συμμαχία, όπου μετέχει και το Δημοκρτικό Κόμμα).

    Κατόπιν και των συστάσεων της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης τα μέλη της επιτροπής εμφανίστηκαν αποφασισμένα να συνεχίσουν το έργο τους και σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ η επιτροπή κατέληξε στην αποστολή της τελευταίας πλέον επιστολής στο ΔΚ για συμμετοχή του στην επιτροπή.

    Σε περίπτωση που το ΔΚ δεν ανταποκριθεί, τότε η επιτροπή θα προχωρήσει τη διαδικασία χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

    [13] Ρωσσία-Σκόπια

    Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στη Μόσχα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της ΠΓΔΜ Μπόρις Γέλτσιν και Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Κρεμλίνο, ο Γέλτσιν υπογράμμισε ότι η διακήρυξη αυτή είναι η πρώτη που υπογράφεται μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και ότι πρόκειται γιά την πρώτη συμφωνία του είδους με πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

    "Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα οικοδομηθούν στη βάση

    των ισότιμων δικαιωμάτων, της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας", τόνισε ο ρώσος ηγέτης.

    Ο Γκλιγκόροφ εξήρε τη Ρωσία επειδή ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, το 1991.

    "Δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις σε καμία από τις γειτονικές μας χώρες και θέλουμε να ανήκουμε σε μία ενωμένη Ευρώπη, στην οποία η Ρωσία κατέχει σημαντική θέση", υπογράμμισε ο Γκλιγκόροφ.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 28-Jan-98 14:55:14

    [14] Κλίντον

    Μια επεισοδιακή ημέρα για τις πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ υπήρξε η χθεσινή καθώς η οικογένεια Κλίντον μετά απο μια εβδομάδα αποκαλύψεων και σιωπής έκανε την αντεπίθεσή της.

    Λίγο πρίν ο σύζυγός της και προεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιήσει την ομιλία του για την Κατασταση της Ενωσης εμπρός στο κογκρέσσο, η Πρώτη Κυρία, Χίλαρυ Κλίντον απέδωσε τις κατηγορίες εναντίον του συζύγου της σε μια οργανωμένη και κακόβουλη συνωμοσία υπερσυντηρητικών κύκλων, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, αφήνωντας υπόνοιες και για τον ρόλο του ανεξάρτητου δικαστή Κένεθ στάρ.

    Απο την πλευρά του ο πρόεδρος Κλίντον φάνηκε ετοιμοπόλεμος κατα την ομιλία του προς το Εθνος. Πρώτα, έστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς το καθεστώς της βαγδατης να συμμορφωθεί με τις επιταγές του ΟΗΕ , ειδάλλως θα υποστεί στρατιωτικό πλήγμα.

    Στο εσωτερικό μέτωπο πρότεινε την χρησιμοποίηση του πλεονάσματος στον αμερικανικό προϋπολογισμό, για τη διάσωση του Ομοσπονδιακού Συστηματος Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ ανέλυσε τις θέσεις του για την εκπαίδευση και το σύστημα Υγείας.

    Επίσης αναφέρθηκε στην κρίση των χρηματαγορών της ΝΑ Ασίας και χαρακτηρισε θετική την ένταξη της Πολωνίας, τσεχίας και Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ. Στην εβδομηντάλεπτη ομιλία του, ο αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει τα ροζ σκανδαλα. αλλωστε αυτή τη δουλεία την έχουν αναλάβει τα αμερικανικά media.

    Στο μέτωπο της σκανδαλοθηρίας, λοιπόν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουν τη Μόνικα Λεβίνσκι εμφανίζονται στα media και εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την φιλαλήθειά της.

    Ενας 32-χρονος εκπαιδευτικός, ο Αντι Μπλέιλερ, παραδέχθηκε πως είχε δεσμό για πεντε χρόνια με τη Μόνικα Λεβίνσκι, και υποστήριξε πως η φίλη του κόμπαζε πως είχε ερωτικές σχέσεις με υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου.

    Ο Μπλέιλερ όμως χαρακτήρισε τη Μόνικα ως αναξιόπιστη και τόνισε πως θα έκανε τα πάντα για να συγκεντρώσει την προσοχή γύρω απο το προσωπό της.

    Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του εκπαιδευτικού, Τέρι Τζάιλς, σε καμία περίπτωση η Λεβίνσκι δεν χρησιμοποίησε το όνομα του Προέδρου Κλιντον μπροστά στον πελάτη του". Σήμερα πάλι ένας παλιός φιλος του Κλίντον, ο διάσημος μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες ήταν κατηγορηματικός για τα πολιτικά κίνητρα των επικριτών του Προέδρου .

    Τους κατηγόρησε πως σχεδιασαν και εκτέλεσαν ένα πολιτικό χρονοδιάγραμμα αποπροσανατολισμού της αμερικανικής και διεθνούς κοινής γνώμης απο μεγαλα πολιτικά ζητήματα, καθώς το σκάνδαλο συνέβη χρονικά τη στιγμή που "ο Κλίντον προσπαθούσε να βάλει τροχοπέδη στον επεκτατισμό του ισραηλινού

    πρωθυπουργού Μπ.Νετανιάχου", ενω συνέπεσε με την επίσκεψη του Αραφάτ στον Λευκό Οίκο" και του Πάπα στην Κούβα.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 28-Jan-98 16:43:25

    [15] Τιτανικός

    Στίς 14 Απριλίου τού 1912 τό πελώριο κρουαζιερόπλοιο Τιτανικός βυθίστηκε στό παρθενικό του ταξίδι.

    Γιά 86 χρόνια ολοι πίστευαν ότι ο λόγος πού βυθίσθηκε τό τεράστιο πλοίο ήταν τό παγόβουνο πού συνάντησε στήν πορεία του.

    Υπήρχε όμως η αμφιβολία.

    Τό χτύπημα τού Τιτανικού επάνω στό παγόβουνο δέν ήταν τόσο σφοδρό ώστε νά προκαλέσει σέ τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τήν βύθιση του.

    Η απάντηση ίσως νά βρίσκεται στά συνδετικά καρφιά τών μεταλλικών πλακών.

    Οί επιστήμονες πήραν αυτά τά καρφιά καί τά παξιμάδια τους καί ανέλυσαν τά συστατικά τους.

    Ανακάλυψαν ότι οί συνδεσμοι περιεχουν ένα μέταλλο πού ονομάζεται σλάγκ.

    Τό σλάγκ έχει τήν ιδιότητα νά κάνει τό μέταλλο στό οποίο εμπεριέχεται πιό ασθενικό.

    Η θεωρία τών ερευνητών είναι ότι όταν τό παγόβουνο χτύπησε τό σκαρί τού Τιτανικού, οί μεταλλικές συνδέσεις υποχώρησαν, οί πλάκες χωρίσθηκαν μέ αποτέλεσμα τά νερά νά εισχωρήσουν στό σκάφος.

    Ο μικρός αριθμός τών συνδέσμων πού πέρασαν από ανάλυση κάνει τούς επιστήμονες επιφυλακτικούς καθώς σύμφωνα μέ υπολογισμούς ο Τιτανικός είχε περίπου τρία εκατομμύρια μεταλλικά καρφιά.

    Καί όλα αυτά τήν ώρα πού η ομώνυμη υπερπαραγωγή τού Χόλιγουντ έχει κάνει ρεκόρ εισιτηρίων καί αναμένεται νά σαρώσει τά βραβεία Οσκαρ τόν επόμενο μήνα.

    [16] Πίθηκοι

    Δέν πρόκειται γιά συμμορία πού επιδιδεται σέ παράνομες δραστηριότητες.

    Ο τρόμος έχει κυριεύσει τήν μικρή πόλη Ιτο τής Ιαπωνίας καθώς έξι πίθηκοι από τό είδος μακάκος λυμαίνονται τήν περιοχή.

    Τριάντα ένας άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν νοιώσει στό σώμα τους τά κοφτερά δόντια τών πιθήκων καί οί αρχές έχει τεθεί σέ συναγερμό.

    Ομως οί περιπολίες τών αστυνομικών δέν βοηθούν καί τόσο καθώς οί έξι πίθηκοι είναι πανέξυπνοι καί δέν είναι εύκολος αντίπαλος.

    Πολλοί είναι αυτοί πού πιστεύουν ότι οί πίθηκοι επιλέγουν τά θύματα τους καθώς μέχρι στιγμής έχουν επιτεθεί μόνο σέ γυναίκες καί ώς επί τό πλείστον ηλικιωμένες.

    Επιλέγουν εύκολους στόχους καθώς πλησιάζουν ανθρώπους πού περπατούν μόνοι τους, προσεγγίζουν αθόρυβα από πίσω καί μπήγουν τά δόντια τους στά πόδια καί τά μαλακά μέρη τού σώματος τών θυμάτων.

    Οί τριαντα ένας άνθρωποι πού δέχθηκαν επίθεση έχουν κάνει αντιλυσσικό εμβόλιο ενώ οί αρχές σκέφτονται νά επιστρατεύσουν τούς κυνηγούς τής περιοχής γιά νά διώξουν από τήν πόλη τούς επικίνδυνους ταραξίες.

    [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 28-Jan-98 16:43:44

    [17] Γήρανση

    Στο δρόμο γιά την καταπολέμηση του γήρατος φαίνεται να βρίσκονται και οι αυστραλοί επιστημονες, καθώς τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσουν πειράματα με στόχο να διαπιστώσουν αν τα αντιοξειδωτικά,όπως,γιά παράδειγμα, οι βιταμήνες C και Ε,καθώς και η Β- καροτίνη, μπορεί να επιβραδύνουν τη γήρανση. Συγχρονώς θα εξεταστεί εάν οι βιταμίνες υποβοηθούν το σώμα να παράγει ένα συγκεκριμένο είδος πρωτεϊνης,της ονομαζόμενης ''πρωτεϊνης στρες''.

    Ωπως είναι γνωστό,τα αντιοξειδωτικά προωθούνται από εταιρίες βιταμινών και καλλυντικών,γιά καλύτερη υγεία και ωραιότερο δέρμα.

    Αν η πράξη δικαιώσει τη θεωρία,υποστηρίζουν οι ειδικοί,τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα προστεθεί ''ζωντάνια στα χρόνια και όχι χρόνια στη ζωή''.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 28-Jan-98 11:31:42
    Τσουχτερό κρύο και σήμερα σε όλη την χώρα. ενώ οι βοριάδες που πνέουν θυελλώδεις εώς και 8 μποφώρ στο Αιγαίο , θα εξασθενήσουν αργότερα .

    Στα βόρεια πάντως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω του παγετού.

    Συννεφιά στην Αττική με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα βόρεια και ανατολικά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 7 βαθμούς αλλά στα βόρεια προάστεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Συννεφιά στην Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία εώς 4 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 28-Jan-98 11:31:24
    Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει από σήμερα και εώς την Παρασκευή ο καιρός. Πάντως και τις τρείς ημέρες, στη διάρκεια της νύχτας θα υπάρχει παγετός.

    Πιο καλός θα είναι ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα στα ανατολικά θα είναι αυξημένες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και μόνο στα Νοτιοανατολικά μέτριοι. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 4 βαθμούς στα Βόρεια και τους 10 με 12 στην υπόλοιπη χώρα. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός.

    Και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι γενικά καλός, με λίγα σύννεφα και ασθενείς ανέμους από διάφορες διευθύνσεις.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 6 βαθμούς στα Βόρεια και τους 12 με 13 στις άλλες περιοχές, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί και πάλι παγετός.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 28 January 1998 - 15:52:15 UTC