Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιδράσεις

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Πάγκαλος
  • [02] Δημοτικές Εκλογές
  • [03] Βασιλική περιουσία
  • [04] Αθήνα 2004
  • [05] Παπαιωάννου
  • [06] Διακοπή βοήθειας των ΗΠΑ στην Ελλάδα
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Απεργίες
  • [08] Παιδεία
  • [09] Κυκλώματα ναρκωτικών
  • [10] Βομβιστές
  • [11] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Αλβανία-Νάνο
  • [13] Τουρκία-Γερμανία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Κλίντον
  • [15] Κούβα-Πάπας
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Κένυα-Χολέρα
  • [17] Βόλτα στον κόσμο
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [18] Πανωτόκια
  • [19] Παράβολα
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [20] Τρελές Αγελάδες
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιδράσεις

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:25:00
    Εντονες είναι οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιδράσεις για την οικονομικη πολιτική, αλλά και στις αναφορές Σημίτη για την επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων σχετικά με πιέσεις που ασκήθηκαν για τα πρόσωπα της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας.

    Το όλο κλίμα φορτίζει και δημοσκόπηση η οποία παρουσιάζει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης αλλά και το πρωθυπουργού πολύ μειωμένη.

    Σύμφωνα με την έρευνα της V.PRC που διεξήχθη στην Αθήνα η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει πέσει στο 15,8% τον Ιανουάριο απ το 20,3% που ήταν τον Νοέμβριο, ενώ θετική γνώμη για τον Κώστα Σημίτη εκφράζει το 36,4% των ερωτηθέντων, από το 49,5% τον Νοέμβριο.

    Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση θετική γνώμη εκφράζει το 13,%, από 10% που ήταν τον Νοέμβριο.

    Πτώση παρουσιάζει, πάντως, η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλη από 48,6% στο 43,2%.

    Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, επηρρεάζεται σαφώς και από τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες από κορυφαία στελέχη.

    Μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο και ο Κώστας Σκανδαλίδης, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για "κυβερνητικούς θύλακες" που ασκούν πολιτική αιφνιδιασμού, φωτογραφίζοντας τον υπουργό Εθνικής οικονομίας.

    Οξεία κριτική στο φορολογικό άσκησαν και οι κύριοι Πεπονής και Παπαθεμελής.

    Επίκαιρη ερώτηση για τη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπαικών Αγώνων και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί πιέσεων που του ασκήθηκαν κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:34:06

    [01] Πάγκαλος

    Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Αθήνα η συνέντευξη Πάγκαλου στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" στην οποία προτείνει στην Αγκυρα να προσφυγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το σύνολο των Ελληνοτουρκικών διαφορών.

    Αναφέρει, μάλιστα τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και του εξοπλισμού των Ελληνικών νησιών.

    Θέμα Πάγκαλου έθεσε η Ν.Δ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα κάθε άλλο παρά διατειθειμένη είναι να δεχθεί προσφυγή στη Χάγη, για θέματα εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ασφάλειας.

    Για καταφανή δολιότητα της κυβέρνησης, προκειμένου να κρύψει το συμβιβασμό και την ενδοτικότητα, κάνει λόγο το ΔΗΚΚΙ.

    Να αποπεμφθεί ο κ.Παγκαλος ζητά η Πολιτική Ανοιξη.

    Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στη Ευρωπαϊκη Διασκεψη, χωρίς να εκπληρεί τους όρους του Λουξεμβούργου,θα θέσει σήμερα στις Βρυξέλλες, η Βρετανική προεδρία στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, όπου θα πάρουν μέρος και οι κύριοι Πάγκαλος και Παπανδρέου.

    [02] Δημοτικές Εκλογές

    Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη στην Αθήνα.

    Με τη Μαρία Δαμανάκη ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βγει από την πρώτη Κυριακή δηλώνει ο Δημήτρης Μπέης και προσθέτει ότι ο ίδιος θα βγει δεύτερος και η Μαρία Δαμανάκη, τρίτη.

    [03] Βασιλική περιουσία

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικυρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για απαλλοτρίωση της περιουσίας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

    Η διαδικασία έχει τυπικό χαρακτήρα και η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί σε περίπου ένα μήνα. Παρ' όλα αυτά, ένα μέλος της Ολομέλειας διαφώνησε με την συνταγματικότητα του νόμου.

    Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε την υπόθεση μετά τις αντιτιθέμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Αρειος Πάγος έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας συνταγματικό.

    Τώρα, ο τέως βασιλιάς αναμένεται να προσφύγει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια με την προσδοκία να δικαιωθεί εκεί, καθώς υπάρχει δεδικασμένο με την υπόθεση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    [04] Αθήνα 2004

    Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι έγιναν από την πλευρά της Κυβέρνησης μετά τη ανακοίνωση - βόμβα του πρωθυπουργού, ότι κάποιοι προσπάθησαν να προτείνουν ανθρώπους που εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες για τη στελέχωση της επιτροπής της Ολυμπιάδας.

    Ολοι οι υπουργοί λενε, ότι δεν επρότειναν συγκεκριμένα ονόματα, ενώ ηδη το γραφείο του πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι ο κ.Σημίτης δεν αναφέρθηκε σε υπουργούς.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Λαλιώτης, δήλωσε ότι δεν έκανε κάτι τέτοιο αν και του ζητήθηκε δυό φορές. Κύκλοι του κ.Λαλιώτη διαψεύδουν ότι ο υπουργός είναι δυσαρεστημένος με τα πρόσωπα που επελέγησαν και επισημαίνουν ότι δεν έχει επιφυλάξεις, αφού το σχήμα θα κριθεί από το έργο του.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι ο κ.Σημίτης και οι υπουργοί είναι βαθύτατα εκτεθιμένοι και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει ποιούς εννοεί.

    Η κυβέρνηση έκανε τους Ολυμπιακούς αγώνες εσωτερικό πολιτικό θέμα δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [05] Παπαιωάννου

    Στην αύξηση του εργατικού δυναμικού απέδωσε την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Μιλώντας στη διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με θέμα: "Ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική πολιτική", ο κ.Παπαϊωάννου είπε ότι περισσότερες γυναίκες εντάσσονται σε τομείς απασχόλησης, ενώ υπάρχει μεγάλο ρεύμα προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας με αποτέλεσμα να αυξάνεται το εργατικό δυναμικό.

    Μισό εκατομμύριο ξένοι μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, είπε επίσης ο κ.Παπαϊωάννου και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να ανταποκρίνεται στο νέο παραγωγικό, τεχνολογικό και εργασιακό μοντέλο με προδιαγραφές που θα ικανοποιού.

    [06] Διακοπή βοήθειας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

    Τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και την Τουρκία θα προτείνει ο πρόεδρος Κλίντον, στο προσεχές σχέδιο πρόυπολογισμού σύμφωνα με δημοσίευμα έγκυρου έντυπου που ασχολείται με τις στρατηγικές ισορροπίες και την άμυνα.

    Η βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία μειώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι ΗΠΑ ελαττώνουν τα κονδύλια της εξωτερικής βοήθειας.

    Για τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης να διακόψει την στρατιωτική βοήθεια προς τις δύο χώρες ενημερώθηκαν και οι Ελληνες και οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:27:09

    [07] Απεργίες

    Εβδομαδα Παθων απο σημερα για τους Αθηναιους απο τις απεργιες των εργαζομενων στα μεσα μαζικης μεταφορας.

    Τα τρολει εμειναν ακινητα το πρωι για περιπου υτρεις ωρες κυκλοφορουν και παλι κανονικα ομως νεα ταλαιπωρια περιμενει απο αυριο οσους χρησιμοποιουν τις κρατικες συγκοινωνιες.

    Αυριο ειναι η 24ωρη απεργια της ΓΣΕΕ στις ΔΕΚΟ και δεν θα υπαρξουν καθολου συγκοινωνιες ενω απο την Τεταρτη εως την Παρασκευη θα γινονται στασεις εργασιας απο την εναρξη της βαρδιας εως τις 9 το πρωι και απο τις 9 το βραδυ εως τη ληξη της βαρδιας.

    [08] Παιδεία

    Αρχίζουν από το Φεβρουάριο τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την 1η Λυκείου.

    Θα ειναι απογευματινά, θα γίνονται και το Σαββάτο και η παρακολούθηση των μαθητών θα είναι προεραιτική. Θα περιλαμβάνουν συσίτιο και δωρεάν μεταφορά και θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί , όχι μόνον από το σχολείο των μαθητών, αλλά και από άλλες σχολικές μονάδες.

    [09] Κυκλώματα ναρκωτικών

    Ευθύνες ακόμη και σε άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, για συμμετοχή σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στις φυλακές, αποδίδουν τα πορίσματα των κατά τόπους εισαγγελέων, που έχει στη διαθεσή της η Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου.

    [10] Βομβιστές

    Αγνωστοι εμπρηστές χτύπησαν σε αντιπροσωπεία ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Θεσσαλονίκη.

    Οι δράστες, που αυτοαποκαλούνται unabombers της Ελλάδας, τοποθέτησαν τρείς εκρηκτικούς μηχανισμούς, στο κτίριο όπου στεγάζεται η εταιρία Hewlett Packard , απέναντι απο το νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

    Οι δύο εμπρηστικοί μηχανισμοί αποτελούμενοι από φιαλίδια υγραερίου, τοποθετήθηκαν στον 3ο όροφο, έξω από τα γραφεία της εταιρείας.

    Ο δεύτερος έξω απο τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας Ιντεραμέρικαν.

    Αγνωστος, με τηλεφώνημα του στην κρατική τηλεόραση, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος της Επαναστατικής Φράξιας για την Ανατροπή και εκλεισε το τηλέφωνο λέγοντας "Θα γίνουμε όλοι γιουναμπόμπερς".

    Σημειώνεται ότι ο περίφημος γιουναμπόμπερ, που δρούσε επί χρόνια στις ΗΠΑ, τοποθετούσε εκρηκτικούς μηχανισμούς για να εκφράσει την αντιθεσή του στην τεχνολογική εξέλιξη και συνελήφθη, μετά από δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις, όταν τον κατέδωσε ο ίδιος του ο αδελφός.

    [11] Αστυνομικό δελτίο

    Εγκλημα στα Γιάννενα. - Ενας 76χρονος πατέρας, ο Τηλέμαχος Κασσιούμης, στις 09.00πμ στο σπίτι του στην οδό Πάφου 1, πυροβόλησε με την κυνηγετική του καραμπίνα το γιο του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε , καθώς νόμισε ότι το παιδί του πέθανε. Ο γιος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

    Στο αυτόφωρο οδηγείται ο Αλβανός Αλέ Τόσκα, 26 ετων, που συνελήφθη χθες βράδυ κοντά στην Ελληνοαλβανική μεθόριο την ώρα που μετέφερε 38 Αλβανούς λαθρομετανάστες σε κλειστό ημιφορτηγάκι. Οι λαθρομετανάστες αναμένεται να απελαθούν.

    Συνελήφθη χθες στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα Σερρών, ο 39χρονος, Σάββας Σιδηρόπουλος ο οποίος μετέφερε τρία αυγά με ηρωίνη και κοκαϊνη μέσα στο στομάχι του. Σήμερα οδηγείται στον ανακριτή. Η αστυνομία αναζητά τον 36χρονο συνεργάτη του Νίκο Παρχαρίδη από την Θεσσαλονίκη.

    Στον ανακριτή Κιλκίς οδηγούνται σήμερα οι δυο ανήλικοι απο τις Καστανιές, οι οποίοι κατηγορούνται οτι την περασμένη εβδομάδα βίασαν 20χρονο συγχωριανό τους που έχει διανοητικά προβλήματα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:27:58

    [12] Αλβανία-Νάνο

    Στροφή σε σχέση με την αποδοχή των διπλωματικών ενεργειών της Ελλάδας στην κατεύθυνση της έναρξης του διαλόγου, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, φαίνεται να επιχειρείται από την αλβανική πλευρά μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας κ. Φάτος Νάνο.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, την οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός παραχώρησε πριν από δύο ημέρες και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις για μια ελληνική πρωτοβουλία η οποία θα είχε ως στόχο την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου κ. Ιμπραίμ Ρουγκόβα και του Σέρβου Προέδρου κ. Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε πρωθυπουρός ο Φάτος Νάνο, διατυπώσε ενστάσεις.

    "Ευπρόσδεκτη κάθε τέτοια κίνηση, η οποία ενθαρρύνει το διάλογο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ελληνική πρωτοβουλία, πλην όμως δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω μια ιεραρχία των διεθνών αυτών πρωτοβουλιών" τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

    Μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου κ. Ρουγκόβα δήλωνε για το ίδιο θέμα ότι "είναι καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία.

    Εμείς όμως ζητούμε -και αυτή είναι η θέση της Διεθνούς κοινότητας- ότι ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να βρεθεί από κινήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ".

    Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΙΜΕ και με τίτλο "ο επόμενος πόλεμος στα Βαλκάνια" ο ανταποκριτής του περιοδικού στην περιοχή σημειώνει ότι "η καταστολή και η υπερβολική πίεση που ασκείται από τους Σέρβους σε συνδυασμό με τον αλβανικό εθνικισμό, θα δώσουν το έναυσμα για ένοπλη σύγκρουση".

    Από το 1991 οπότε και ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις, περίπου 200 Αλβανόφωνοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ από τη στιγμή της εμφάνισης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 21 Σέρβοι αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί.

    Από την άλλη πλευρά στα χέρια των Αλβανόφωνων βρίσκονται περισσότερα από 60.000 όπλα, τα οποία κλάπηκαν και φυγαδεύθηκαν στη διάρκεια της κρίσης στην Αλβανία.

    [13] Τουρκία-Γερμανία

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ αναχώρησε από την Αγκυρα με προορισμό την Βόννη για διήμερη επίσκεψη εργασίας,

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο κ. Τζεμ θα έχει συνομιλίες με τον γερμανό ομόλογό του, Κλάους Κίνκελ, μετά από αίτημα της γερμανικής πλευράς.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί, στις 26 και 27 Ιανουαρίου, στην ετήσια συνάντηση των τούρκων γενικών προξένων που υπηρετούν στην Γερμανία και θα συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα των δύο εκατομμυρίων τούρκων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται στην χώρα.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:42:04

    [14] Κλίντον

    Ολο και περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Κλίντον είχε ερωτική σχέση με τη Μόνικα Λεβίνσκι, πρώην εκπαιδευόμενη στον Λευκό Οίκο, όμως το 71% θεωρεί ότι είναι καλύτερα για την χώρα ο

    αμερικανός πρόεδρος να μην παραιτηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γκάλοπ που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την εφημερίδα "USA Today".

    Μόνο το 23% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε αυτή την φάση θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας, με την παραίτηση του Μπιλ Κλίντον. Ενώ το ποσοστό αυτών που έχουν θετική γνώμη για τον Πρόεδρο Κλίντον αυξήθηκε στο 58%, όπως ήταν πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο.

    Το 60% είναι της γνώμης πως ο Κλίντον είχε σχέσεις με τη Μόνικα Λεβίνσκι και 55% θεωρεί πως η κατηγορία ότι ο αμερικανός πρόεδρος ανάγκασε την Λεβίνσκι να ψευδομαρτυρήσει είναι βάσιμη, ενώ το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει το αντίθετο.

    Η δημοσκόπηση έγινε στις 23 και 24 Ιανουαρίου σε δείγμα 903 ενηλίκων και με ποσοστό λάθους 3,5%.

    [15] Κούβα-Πάπας

    Μισο εκατομμυριο κουβανοί συγκεντρωθηκαν σήμερα στην πλατεια της Επαναστασςη στην καρδιά της Αβάνας για να παρακολουθησουην την τελευται λειτουργία του Προκαθημενους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησιας , πριν ολοκληρωσει την ιστορική του επισκεψη στην Κόυβα.

    Απο αυτή την την πλατεια,τοπο διαδηλώσεων υπερ του κομμουνιστικού κόμματος ο Πιντιφηκας εστρεψε τα πυρα του τοσο εναντιον του καπιταλισμού οσο και του αγριου καπιταλισμού,προτεινοντας στου Κουβάνούς να ακολουθήσουνν τον τριτο δρομο της Χριστιανοσύνης της Χριατιανικής εποχής που θα ειναι και ο δρομος της τριτης χιλιετίας.

    Ο Παππας Παυλος Ιωάννης ο δευτερος , ταχθηκε κατα τις ιδεολογιας του κομμουνισμού που περιορίζει την ανθρωπινη ελευθερια και την ιδιωτική πρωτοβουλία, καταδικαζοντας ταυτόχρονα τον καπιταλιστικό νεοφιλελευθερισμό που κανει οπως ειπε τον ανθρωπο εξαρτώμενο και υποβάλλει την αναπτυξη των λαών στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς.

    Γι αυτους ακριβώς τους λογους καλεσε την Κουβα να σπάσει την απομονωση να ανοιχτεί στον κοσμο,ενω απηυθηνε εκληση και στον υπολοιπο κοσμο να προσεγγίσει την Κουβα.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:27:22

    [16] Κένυα-Χολέρα

    Η ανθρωπιστική οργάνωση "Γιατροί χωρίς Σύνορα" ανακοίνωσε οτι 46.172 κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν τους τέσσερεις τελευταίους μήνες σε επτά χώρες της ανατολικής Αφρικής--απο τα άτομα αυτα που μολύνθηκαν απο την ασθένεια τα 2.022 έχασαν τη ζωή τους.

    Η επιδημία της χολέρας συνεχίζεται παρά το γεγονος οτι οι πλημμύρες, που εν μέρει την έχουν προκαλέσει, έχουν υποχωρήσει, αποκαλύπτει η οργάνωση σε ανακοινωσή της.

    Η ασθένεια ευνοείται επίσης απο την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και τις άθλιες συνθήκες της ζωής του πληθυσμού στις τενεκεδουπόλεις, σύμφωνα με τους MSF.

    Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο ειναι η Λαική Δημοκρατία του Κονγκό, το Ντζιμπουτί, η Κένυα, η Μοζαμβίκη, η Σομαλία, η Τανζανία και η Ουγκάντα, σύμφωνα με την οργάνωση.

    [17] Βόλτα στον κόσμο

    Τό παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού μπιλιάρδου πραγματοποιήθηκε στήν Αντβερμπ τού Βελγίου.

    Οί καλύτερες στέκες τού κόσμου έβαλαν τα δυνατά τους γιά νά ευχαριστήσουν τόν κόσμο καί η αλήθεια είναι ότι τό θέαμα ήταν απολαυστικό.

    Ο κύριος πού βλέπετε έχει στήσει τίς μπάλες κατά τέτοιον τρόπο στό τραπέζι ώστε δύο από αυτές νά καταλήξουν στίς τρύπες πού βρίσκονται στήν μέση.

    Καί όχι οποιεσδήποτε μπάλες αλλά δύο συγκεκριμένες.

    Οί διαγωνιζόμενοι ήταν αρκετοί καί η κριτική επιτροπή δυσκολεύθηκε πολύ στίς αποφάσεις της.

    Αυτός ο κύριος, αφού σημαδεύει μέ προσοχή, δίνει τήν στέκα του καί στρέφει τό βλέμμα του μακρυά από τόν στόχο.

    Παίρνει πίσω τήν στέκα του, χτυπάει στά τυφλά καί όπως βλέπετε πετυχημένα.

    Ο επόμενος διαγωνιζόμενος έχει τοποθετήσει τό τρίγωνο πού μαζεύει τις μπάλες... επάνω στίς μπάλες.

    Tρείς μπάλες είναι τά πόδια τού τριγώνου.

    Θά χτυπήσει μέ τήν τέταρτη μπάλα τό ένα από τά πόδια καί υπόσχεται ότι τό τρίγωνο δέν θά πέσει.

    Ανθρωπος πού κρατάει τίς υποσχέσεις του.

    Ο επόμενος δέν αρκείται στά σύνεργα πού βρίσκονται επάνω στό τραπέζι αλλά θέλει καί βοήθεια από έξω.

    Μιά κοπέλλα ξαπλώνει καί ο μέτρ τοποθετεί τήν μπάλα στά χείλη της.

    Μοιάζει λίγο μέ θρίλερ αλλά έχει χάπι έντ.

    Οπως ήταν φυσικό κέρδισε τό πρώτο βραβείο.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:26:13

    [18] Πανωτόκια

    Μαζικές αγωγές κατά των τραπεζών για τα πανωτόκια καταθέτουν από σήμερα οι δανειολήπτες, ενώ εκτιμούν ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει και αναδρομικό χαρακτήρα.

    Η κυβέρνηση, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση η οποία είναι πιθανόν να κατατεθεί εντός της εβδομάδας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Γιώργος Κανελλόπουλος ζήτησε, μέσω του Αntenna, ο ανατοκισμός των χρεών να γίνεται ανά έτος και πρότεινε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τις οι περιπτώσεις του παρελθόντος.

    [19] Παράβολα

    Αυξάνουν τα παράβολα για χαμένα διπλώματα με αναδρομική ισχύ από 24 Δεκεμβρίου.

    Συγκεκριμένα το κόστος ενός παραβόλου για δίπλωμα Ι.Χ που ισούτε με 6.000δρχ και για μοτοσυκλέκτα με 2.300δρχ παραμένουν ως έχουν.

    Στην περίπτωση όμως που ο ιδιοκτήτης Ι.Χ χάσει το διπλωμά του τότε το παράβολο θα φτάσει στις 13.168 δρχ Αν το χάσει δεύτερη φορά θα πληρώσει για παράβολο 23.168 δρχ . Αν έχει δίπλωμα μηχανής και θέλει να αποκτήσει δίπλωμα Ι.Χ το παράβολο απο 6.000 δρχ ανεβαίνει στις 9.040δρχ.

    Αν έχει δίπλωμα αυτοκινήτου και θέλει να αποκτήσει αντίστοιχο μοτοσυκλέτας τότε το παράβολο από 2.400 φτανει στις 5.480δρχ. Τέλος η επέκταση του διπλώματος ανά κατηγορία ανεβάζει το παράβολο από 9.040 στις 36.720 δρχ.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:27:42

    [20] Τρελές Αγελάδες

    Το Ιταλικό υπουργείο υγείας ανακοινωσε το Σάββατο οτι η Τσεζαρίνα Φαντινέλ, κάτοικος της Βενετίας πέθανε πριν απο δέκα μήνες από μια κλασική μορφή της ασθένειας Κρόιτζφενλτ Γιάκομπς και οχι απο την ασθένεια των "τρελών αγελάδων" --όπως είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα η οικογένεια του θύματος.

    Η Φαντινέλ πέθανε στις 23 Απριλίου σε ηλικία 53 ετών στο νοσοκομείο του Πορτογκρουάρο στην περιοχή της Βενετίας απο μια "σποραδική μορφή της ασθένειας Κρόιτζφελντ Γιάκομπς", αναφέρει στην ανακοινωσή του το υπουργείο.

    "Δεν υπάρχει σχέση με τον παράγοντα που είναι υπεύθυνος για την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ασθένεια των τρελών αγελάδων), ο οποίος δεν υπάρχει στην Ιταλία", προσθέτει το υπουργείο.

    Η ίδια πηγή διευκρινίζει οτι η περίπτωση αυτής της Ιταλίδας περιλαμβάνεται στις προδιαγραφές που αφορούν στην ασθένεια Κρόιτζφελντ Γιάκομπς στην Ιταλία.

    Σύμφωνα με το ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας, περίπου 50 άνθρωποι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, προσβάλονται κάθε χρόνο απο την ασθένεια αυτή.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:29:19
    Τσουχτερό κρύο σήμερα όλη τη χώρα και ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι στα πελάγη που τοπικά θα φθάνουν και τα 8 μποφώρ.

    Στην Αττική, συννεφιά με ασθενείς βροχές, κυρίως στα Βόρεια και ανατολικά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 9 βαθμούς.

    Νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη με μικρή πιθανότητα χιονοπτώσεων στα γύρω ορεινά και θερμοκρασία στην πόλη που δεν θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς Κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 26-Jan-98 13:29:08
    Τσουχτερό κρύο προβλέπει η ΕΜΥ για αυτήν την εβδομάδα και ισχυρούς βορειάδες κυρίως σήμερα και αύριο.

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι βόρειοι άνεμοι πρόσκαιρα εξασθενούν, για να ενισχυθούν και πάλι από την Παρασκευή.

    Αναλυτικά σήμερα και αύριο στα βόρεια θα υπάρχει συννεφιά και ίσως λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις.

    Στα ανατολικά και νότια θα έχουμε τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά, πιθανότατα και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, ενώ πρόσκαιρες καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα στις νότιες θαλάσσιες περιοχές. Πιο καλός θα είναι ο καιρός στα βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί - 6 με 7 μποφώρ - και στα ανατολικά και νότια πελάγη 8 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία θα πλησιάσει το μεσημέρι στα βόρεια τους 5 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 12 με 13.

    Την Τετάρτη στα Δυτικά και βόρεια ο καιρός θα είναι σχετικά καλός και αναμένονται μόνο τοπικές νεφώσεις.

    Στα Ανατολικά και συγκεκριμένα από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα, θα υπάρχει συννεφιά , με ασθενείς χιονοπτώσεις και χιονόνερο στις νότιες πεδινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά παραμένουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί με τάση όμως να εξασθενήσουν.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 4 με 5 βαθμούς στα βόρεια και τους 11 με 12 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 26 January 1998 - 12:52:29 UTC