Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-22

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Φορολογικό νομοσχέδιο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Πάγκαλος
  • [02] Δημοτικές Εκλογές
  • [03] Τζουμάκας
  • [04] Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Σεισμοί
  • [06] Καθηγητές
  • [07] Αθήνα 2004
  • [08] Γκρίζοι λύκοι
  • [09] Αγρότες
  • [10] Παρκοεταιρείες
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] ΗΠΑ-Τουρκία-Ε.Ε
  • [12] Κροατία-Γερμανία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Νέος πονοκέφαλος του Κλίντον
  • [14] Γκλέν-Διάστημα
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Το σιδερένιο άλογο
  • [16] Μεξικό Ινδιάνοι
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Πανωτόκια
  • [18] Παπαντωνίου
  • [19] Εκσυνχρονισμός
  • [20] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Last Updated: Thursday, 22-Jan-98 14:11:59
    Καμμιά τροπολογία, ούτε προσθήκη θα γίνει στο φορολογικό νομοσχέδιο, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιαννος Παπαντωνίου.

    Ο Υπουργός Εθνικης Οικονομίας πρόσθεσε ότι την ερχομενη εβδομάδα θα γινει μονο επαναδιατυπωση στο άρθρο 8, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.

    Το φορολογικό υπερψηφίστηκε επι της αρχής, μετά απο ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία με 153 ψήφους, 122 βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ ο κ. Χρήστος Κηπουρός δηλωσε παρών.

    Να σημειωθεί ότι υπερ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι κυριοι Βασίλης Κεδίκογλου, Μόσχος Γικόνογλου και Γιαννης Καρακώστας.

    Απ΄την άλλη με τις κινητοποιήσεις για τη διάταξη του του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά στη κατάρτιση των κανονισμών λειτουργίας των ΔΕΚΟ, χάος επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας .Οι περισσότεροι δρόμοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι αφού από τα μεσάνυχτα δεν κυκλοφορούν λεωφορεία τρόλευ και ηλεκτρικός. Η Ολυμπιακή θα πραγματοποιήσει μια πτήση προς κάθε προορισμό ενώ από τον ο ΟΣΕ θα γίνουν έξι δρομολόγια. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν οι κρατικές τράπεζες. Οι εργαζομενοι στις ΔΕΚΟ που αντιδρουν στη διαταξη του φορολογικου νομοσχεδιου που καταργει τις συλλογικες διαπραγματευσεις προγραμματιζουν νεα απεργια για την ερχομενη βδομαδα.

    Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας μιλωντας στη Βουλη ανεφερε πως η επιμαχη διαταξη θα αναδιατυπωθει και θα αφορα μονον τις ζημιογονες ΔΕΚΟ δηλαδη ΕΛΤΑ- ΟΑΣΑ-ΟΣΕ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 22-Jan-98 14:13:51

    [01] Πάγκαλος

    Στη Χάγη παρεπέμπει την Τουρκία και για το θέμα του εναερίου χώρου των 10 μιλίων ο Θόδωρος Πάγκαλος.

    Ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών, που δέχθηκε τις επικρίσεις της Ν.Δ, η οποία τον κάλεσε να αποσαφηνίσει τη θέση του καθώς - όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση "ο καθορισμός του εύρους του εναερίου χώρου είναι μονομερής πράξη και δεν χρήζει επικύρωσης με διεθνή συμφωνία", είπε σε συνεντευξη τύπου ότι εάν η Αγκυρα παραπέμψει το θέμα στη Χάγη σημαίνει ότι αποδέχεται την όλη διαδικασία.

    Στις ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ακολουθήσει πολιτική ανοικτών θυρών έναντι της Τουρκίας.

    Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός συναντάται στις 12.30 με τον πρόεδρο της Δυτικοευρωπαικής Ενωσης, κ. Ντεν Μπος.

    [02] Δημοτικές Εκλογές

    Προβληματισμό στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκαλούν οι ενστάσεις που διατυπώνονται από κορυφαία στελέχη για την επιλογή της Μαρίας Δαμανάκη για τον Δήμο της Αθήνας.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος, άφησε σαφείς αιχμές κατά της επιλογής αυτής , λέγοντας ότι εάν οι εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα θα έπρεπε να προταθεί μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα του χώρου όπως ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Κώστας Λαλιώτης.

    Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Μπέης στην Αθήνα και ο Στέλιος Λογοθέτης στον Πειραία , δηλώνουν αποφασισμένοι να είναι υποψηφίοι "κόντρα" στους επισήμους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Τζουμάκας

    Την έντονη αντιπαράθεση του υπουργού Γεωργίας με τη Ν.Δ, προκαλεί επιστολή του Στέφανου Τζουμάκα στον πρόεδρο του κόμματος.

    Στην επιστολή υποστηρίζεται πως οι ευρωβουλευτές Κωστής Χατζηδάκης και Γιώργος Δημητρακόπουλος προτρέπουν δημόσια τους ελαιοπαραγωγούς να δηλώσουν μη πραγματική παραγωγή".

    Η Ν.Δ επέστρψε ως απαράδεκτη την επιστολή και ζητά την αποπομπή του Στέφανου Τζουμάκα όχι μόνο - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση -λόγω της εμφανούς ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας αλλά και για λόγους ηθικής τάξεως".

    Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας σφραγίζονται από ένα έως 5 χρόνια, 29 ελαιουργεία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τους επιβάλλονται και χρηματικά πρόστιμα για απάτες στο καθεστώς χορήγησης των κοινοτικών ενισχύσεων.

    [04] Καραμανλής

    Πρωθυπουργό των φόρων και της ανεργίας χαρακτήρισε τον κύριο Σημίτη, ο πρόεδρος της Ν.Δ ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή .

    Ο κύριος Καραμανλής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρότυπο προχειρότητας που προσπαθεί να βουλώσει τρύπες ενώ διπλασιάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις .

    Με το νομοσχέδιο επιβάλλονται φόροι επί παντός επιστητού και σε όλους τους πολίτες . Κάθε μήνα αντιστοιχούν τρείς νέοι φόροι στους πολίτες .

    Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό για σκληρότητα αφού όπως είπε οδηγεί τους πολίτες στο αδιέξοδο τη μιζέρια, τη φτώχεια και την ανεργία .

    Ανάλογη ήταν και η ομιλία του κύριου Εβερτ, ο οποίος κατήγγειλλε την κυβέρνηση γι αναλγησία και ανικανότητα που οδηγεί τους πολίτες στα όρια της φτώχιας, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο .

    Για λαικίστικες εξαγγελίες κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ , ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, λέγοντας ότι δεν έχει αξιόπιστο πρόγραμμα η Ν.Δ, καταφεύγει σε λαικισμούς και ότι η πολιτική της καταψηφίστηκε και οδηγησε τη Ν.Δ σε ήττα. Δεν μπορεί να διαμορφώσει αξιόπιστο πρόγραμμα είπε ενώ κατηγόρησε τον κύριο Εβερτ ότι ειναι υβριστής. Πρόσθεσε εξ΄ άλλου ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ αποδίδει.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 22-Jan-98 14:31:42

    [05] Σεισμοί

    Νέα διαμάχη σεισμολόγων γύρω από το VAN, με αφορμή δημοσίευμα της Βραδυνής σύμφωνα με το οποίο η ομάδα VAN έχει αποστείλει σήμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ για σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε στον Αntenna, ότι γνωρίζει την ύπαρξη του σήματος και ειχαν ληφθεί μέτρα για κάποιες ημέρες αφού προβλεπόταν σεισμός στις αρχές Ιανουαρίου.

    Ο Ακης Τσελέντης, συνεργάτης της ομάδας VAN ,μιλώντας στον Αntenna, χαρακτήρισε στημένη τη διαρροή του σήματος με στόχο να μειωθεί το VAN και ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την διαρροή άκρως απόρρητου εγγράφου.

    [06] Καθηγητές

    Συνεχείς εξετάσεις θα δινουν στο εξής δάσκαλοι και καθηγητές,στο πλαίσσιο της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού τους έργου.

    Το προεδρικό διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γεράσιμος Αρσένης,η αξιολόγηση θα γίνεται από τον διευθυντή του σχολείου,τους προϊσταμένους του Γραφειου εκπαίδευσης και διευθυνσης εκπαίδευσης,τον σχολικό σύμβουλο και το Σώμα Μόνιμων Αξιολογητών.

    Παράλληλα,προβέπεται η δοκιμαστική πρόσληψη των εκπαιδευτικών για δύο χρονια,πριν μονιμοποιηθούν.

    [07] Αθήνα 2004

    Με αντιδράσεις των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, για επιβαρύνσεις του Λεκανοπεδίου λόγω της Ολυμπιάδος, ξεκίνησε το Διεθνές συνέδριο με θέμα "Ολυμπιακοί αγώνες -Πόλη και Περιβάλλον"

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης , δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι κάποιοι άλλοι δεν έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με τον ίδιο και διευκρίνησε ότι ο φάκελλος - Αθήνα 2.004, πλην ορισμένων σημειακών αλλαγών, θα παραμείνει ώς έχει.

    [08] Γκρίζοι λύκοι

    Στην Κύπρο, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι οι Γκρίζοι Λύκοι θα μετέφεραν από την Κωνσταντινούπολη χίλια όπλα, τα οποία θα παρέδιδαν σε Ε0λληνοκύπριους κακοποιούς.

    Ο υπουργός κατέταξε την υπόθεση στο είδος του λαθρεμπορίου που γίνεται. Και ταυτόχρονα τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα.

    [09] Αγρότες

    Αθωώθηκαν οι καπνοπαραγωγοί της Λάρισας για τις κινητοποιήσεις τον Απρίλιο του 94, όταν είχαν κλείσει το δρόμο Λάρισας-Κοζάνης, στον κόμβο της Ελασώνας. Η απόφαση του Εφετείου της Λάρισας έγινε δεκτή με χειροκροτήματα απο τους συγκεντρωμένους, αφού πριν απο περίπου ένα χρόνο, οι 14 αγρότες είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών.

    Αύριο, οι αγρότες των Φαρσάλων θα κλείσουν συμβολικά για περίπου μία ώρα τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνας-Λάρισας, στα Παλαιοφάρσαλα, σε ένδειξη συμπαράστασης για τους συναδέλφους τους που δικάζονται για τις περσινές κινητοποιήσεις.

    [10] Παρκοεταιρείες

    Να επιληφθεί η Εισαγγελεία και να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία, για τις παράνομες παρκο-εταιρείες και τους παρκαδόρους που λιμαίνονται τους χώρους έξω από τα νυκτερινά κέντρα θα ζητήσει το Υπουργείο Δ. Ταξης.

    Ο υπουργός Γιώργος Ρωμαίος μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τους Δήμους για ανοχή στο φαινόμενο και τόνισε ότι η αστυνομία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 22-Jan-98 14:13:38

    [11] ΗΠΑ-Τουρκία-Ε.Ε

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ενωση να ακολουθήσει πολιτική ανοικτών θυρών έναντι της Τουρκίας. Ο Τάλμποτ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ρίχνουν το βάρος τους υπέρ της επιθυμίας της Αγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υποστήριξε ότι εάν οι Ευρωπαίοι γυρίσουν την πλάτη στους Τούρκους, θα υπάρξουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλειας. "Η ανοικτή θύρα είναι το μοναδικό και πλέον σημαντικό σχήμα στην αρχιτεκτονική της νέας Ευρώπης", ανέφερε ο Τάλμποτ στη διάρκεια ομιλίας του με θέμα τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης. Ο αμερικανός υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες αντιρρήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ φαίνεται να έχουν τις ρίζες τους στις προκαταλήψεις εναντίον των Μουσουλμάνων. "Η συζήτηση που γίνεται για τη φύση...της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας απηχεί ορισμένες πολιτιστικές και πολιτισμικές αναφορές. Αυτά τα λόγια συχνά αποτελούν ευφημισμό για τη θρησκεία", υποστήριξε ο Στρόουμπ Τάλμποτ.

    [12] Κροατία-Γερμανία

    Ο νέος πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (RS) Μίλοραντ Ντόντικ και η κυβέρνησή του, χρήζει "της πλήρους υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας" δήλωσε σήμερα από την Στουτγάρδη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.

    Στο πλαίσιο της συνάντησής που είχε σήμερα με τον κροάτη ομόλογό του, Μάτε Γκράνιτς, ο κ. Κίνκελ υπογράμμισε ότι πρόκειται το συντομότερο δυνατόν να βοηθήσει την κυβέρνηση του κ. Ντόντικ υποστηρικτή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ντέιτον-- με συγκεκριμένα έργα ανοικοδόμησης.

    Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κάλεσε επίσης την Κροατία να εντείνει τις προσπάθειές της για την σταθεροποίηση και την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ώστε σύντομα να καταφέρει να προσεγγίσει τις ευρωπαικές δομές.

    Η Κροατία, πρόσθεσε ο κ. Κίνκελ, αποτελεί για την γερμανική οικονομία "μια αγορά με μέλλον υψηλού ενδιαφέροντος", ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του - -στο περιθώριο ενός συμποσίου που οργανώθηκε από τον μεγαλύτερο γερμανικό βιομηχανικό όμιλο Ντέμλερ-Μπένζ-- ανέφερε ότι το 1998 θα πρέπει να είναι "η χρονιά επιτροφής των προσφύγων" της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι ξεπερνούν τους 250 χιλιάδες μόνο στη Γερμανία και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στις άλλες ευρωπαικές χώρες.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 22-Jan-98 14:14:13

    [13] Νέος πονοκέφαλος του Κλίντον

    Ο νέος πονοκέφαλος του προέδρου Κλίντον ακούει στο όνομα Μόνικα Λεβίνσκι. Είναι μία εικοσιτετράχρονη γυναίκα που το 1995 είχε προσληφθεί ως εποχιακή υπαλληλος στον Λευκό Οίκο και σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας διατηρούσε παράνομο δεσμό με τον Πρόεδρο.

    Η ίδια και οι συνήγοροί της αρνούνται την κατηγορία όμως μία συνάδελφος της στον Λευκό Οίκο φαίνεται πως ηχογραφούσε κρυφά πριν περίπου 18 μήνες τις συνομιλίες της Λεβίνσκι τις οποίες και παρέδωσε σε ειδικό ανακριτή.

    Το συγκλονιστικό στοιχείο όμως δεν είναι μόνο ο παράνομος δεσμός που αποδεικνύεται από τις μαγνητοταινίες αλλά το ότι στις συνομιλίες ακούγεται ο ίδιος ο Πρόεδρος και ο στενός συνεργάτης του και εισαγγελέας Βέρντον Τζόρνταν να προσπαθούν να την πείσουν να ψευδομαρτυρήσει στην υπόθεση της Πόλα Τζους που κατηγορεί τον Κλίντον για σεξουαλική πρενόχληση. Συγκεκριμένα ο Κλίντον της ζητά να καταθέσει ενόρκως πως η κα Τζόυνς δεν είχε σχέση μαζί του.

    Ο ειδικός ανακριτής της γνωστής κτηματομεσιτικής υπόθεσης Ουαιτγοτερ έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διευρενήσει τις καταγγελίες.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσπαθούσε να αποδείξει στους δημοσιογράφους σήμερα πως όλα βαίνουν ομαλώς στον Λευκό Οίκο και δήλωσε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι εξοργισμένος από τις νέες υποθέσεις για σεξουαλική παρενόχληση και πως ποτέ του δεν διατηρούσε παράνομη σχέση με αυτή τη γυναίκα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλλημένα αρνηθεί και τις κατηγορίες της Πόλα Τζόυνς για σεξουαλική παρενόχληση την περίοδο που διατελούσε Κυβερνήτης του Αρκανσω και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ανακρίθηκε επί 6 ώρες από τις δικηγόρους της ενάγουσας.

    Με αγωνία περιμένουν όλοι τώρα να δοθούν στην δημοσιότητα οι 20 όπως λένε ώρες μαγνητοταινίας που περιέχουν τις συγκλονιστικές και ίσως μοιραίες αποκαλύψεις για τον Κλίντον.

    [14] Γκλέν-Διάστημα

    Ο 77χρονος γερουσιαστής και πρώην αστροναύτης Τζόν Γκλέν, που βρίσκεται στο διαστημικό κέντρο Κέννεντυ για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Εντέηβορ προς το διαστημικό σταθμό ΜΙΡ, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν για τη νέα του αποστολή τον ερχόμενο Οκτώβριο στο διάστημα,ύστεραα από 36 ολόκληρα χρόνια.Ο Τζών Γκλεν τόνισε ότι δεν πρόκειται για μιά υπόθεση καλών δημοσίων αλλά για μιά αποστολή άκρως παραγωγική,που θα ανοίξει νέους δρόμους για την επιστήμη.

    Σκοπός της ΝΑΣΑ, είπε,είναι να μελετηθεί η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού στο διάστημα και αποκάλυψε ότι οι αστροναύτες υποφέρουν κατα τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων απο συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γήρανσης , όπως μείωση της μυικής δύναμης και η αυπνία. Πρόσθεσε μάλιστα οτι θα περάσει απο εκπαίδευση "όπως όλος ο κόσμος" και τόνισε οτι δεν πιστεύει να παρουσιάσει κανένα πρόβλημα υγείας κατα τη διάρκεια της δεκαήμερης αποστολής γιατί έχει υποβληθεί σε περισσότερες ιατρικές εξετάσεις απο τους υπόλοιπους αστροναύτες.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 22-Jan-98 14:13:14

    [15] Το σιδερένιο άλογο

    Σιδερένιο άλογο έλεγαν παλιά το τρένο οι Γιαπωνέζοι.

    Μετά από πολλά τσαφ-τσουφ και αγκομαχητά, το σιδερένιο άλογο έγινε και ιπτάμενο.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο,ένα ιαπωνικό τρένο ΜΑΓΚΛΕΒ έσπασε δύο φορές το ρεκόρ υψηλής ταχύτητας,φθάνοντας τα 550 χιλιόμετρα την ώρα. Το προηγούμενο ρεκόρ με 515 χιλιόμετρα την ώρα είχε από το 1990 το Γαλλικό τρένο υψηλής ταχύτητας.

    Το ΜΑΓΚΛΕΒ διαφέρει από τα συμβατικά τρένα επειδή μαγνήτες το κρατάνε πάνω από το έδαφος,εξαλείφοντας την τριβή με τις γραμμές.Η τεχνολογία μαγνητικής ανύψωσης, ή ΜΑΓΚΛΕΒ αναπτύσσεται και στην Γερμανία.

    Θεωρητικά,ένα ΜΑΓΚΛΕΒ,ανεμπόδιστο από κάθε τριβή εκτός από την αντίσταση του ανέμου μπορεί να ταξιδέψει με 998 χλμ/ώρα. Το πρωτότυπο που δοκιμάστηκε στην Ιαπωνία κόστισε γύρω στα 13 δισεκατομμύρια δραχμές και δεν αναμένεται να δρομολογηθεί για επιβατική χρήση πριν από κάποια στιγμή τον επόμενο αιώνα.

    Η Ιαπωνία έχει μερικά από τα ταχύτερα τρένα του κόσμου. Τα τρένα-βολίδες,τα σινκάνσεν,πιάνουν και 300 χιλιόμετρα την ώρα και σε δοκιμές έχουν φθάσει τα 443 χιλιόμετρα την ώρα.

    Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε άλλη μια πρωτιά. Ενα τρένο υψηλής ταχύτητας διήνυσε την διαδρομή Βρυξέλλες-Παρίσι,μια απόσταση 300 χιλιομέτρων, σε λιγότερο από 90 λεπτά.Το δρομολόγιο με τρένο υψηλής ταχύτητας είχε αρχίσει από το 1996 αλλά δεν γινόταν σε όλο το μήκος της διαδρομής με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα.Με την ολοκλήρωση, όμως,του τελευταίου τμήματος των γραμμών,το ταξίδι είναι συντομότερο κατά μισή ώρα.

    Η γραμμή είναι η πρώτη σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ δύο Ευρωπαϊκών πρωτευουσών,αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει 102 δισεκατομμύρια δολλάρια για την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων, κάπου 31 τρισεκατομμύρια δραχμές. Οι Βέλγοι,οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί στρώνουν ράγες που μέχρι το 2002 θα μεταφέρουν τους επιβάτες τρένων

    από το Παρίσι στο Αμστερνταμ ή από το Παρίσι στην Κολωνία μέσα σε κάτι παραπάνω από 3 ώρες. Η Γαλλία και η Ιταλία συζητούν επίσης μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μέσω των Αλπεων,που θα συνδέει την Λυών με το Τορίνο. Με την συντόμευση της διαδρομής Βρυξέλλες-Παρίσι,είναι πλέον πιο κοντά για τους Βέλγους και το Λονδίνο. Το τρίωρο ταξίδι Βρυξέλλες- Λονδίνο με το Ευρωστάρ που διασχίζει το στενό της Μάγχης μέσα στο ευρωτούνελ,μειώθηκε κατά 35 λεπτά.

    Ενα νέο τρένο υψηλής ταχύτητας εγκαινιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου στη Βρετανία.Τον Ιούνιο που θα είναι έτοιμη όλη η γραμμή, το Χήθροου εξπρές,θα συνδέει το αεροδρόμιο Χήθροου με το κέντρο του Λονδίνου μέσα σε 15 μόλις λεπτά,τέσσερεις φορές πιο γρήγορα από το χρόνο που θέλεις με το μετρό.Και φυσικά,θα κινείται κι αυτό με την περίφημη ακρίβεια των αγγλικών σιδηροδρόμων.

    [16] Μεξικό Ινδιάνοι

    Εχοντας διανύσει μία απόσταση 1200 χιλομετρων, οι περιπου δύο χιλιαδες ινδιανοι απο την επαρχία Τισάπας ψέλνοντας ύμνους και κρατώντας κεριά, σταυρούς ή λουλούδια, έφθασαν στη Βασιλική της Παρθένου της Γουαδελούπης, προστάτιδας του Μεξικού, όπου τους υποδέχθηκε ο επίσκοπος του Σάν Κριστομπάλ, Σάμουελ Ρουίζ, που είναι ο κύριος μεσολαβητής μεταξύ των αρχών και των ανταρτών Ζαπατίστας.

    Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή απο το Σάν Κριστομπάλ και ταξίδεψαν σε ολόκληρη τη χώρα με 28 λεωφορεία συνοδευόμενοι απο τους αντιπροσώπους πολλών κοινωνικών οργανώσεων της επαρχίας Τσιάπας και δεκάδες κληρικούς.Το βράδυ της Πέμπτης ο επίσκοπος Σάμουελ Ρουίζ θα χοροστατήσει σε λειτουργία στη μνήμη των 45 ινδιάνων που σφαγιάστηκαν πρίν απο ένα ακριβώς μήνα στην επαρχία Τσιάπας απο ομάδα παραστρατιωτικών που διατηρούν διασυνδέσεις με το κυβερνών Επαναστατικό Θεσμικό κόμμα.

    Η μεγάλη πορεία των ινδιάνων Τσιάπας στο Μεξικό διεξάγεται την ώρα που οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Ερνέστο Σεντίγιο και της οργάνωσης των Ζαπατίστας του κομμαντάντε Μάρκος, με στόχο της παραχώρηση αυτονομίας στους ινδιάνους, βρίσκονται πάντα σε πλήρες αδιέξοδο.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 22-Jan-98 14:31:29

    [17] Πανωτόκια

    Παράνομα έκρινε τα πανωτόκια η Ολομέλεια του Αρειου Πάγου. Το υπουργείο Εθνικης Οικονομίας προσανατολίζεται, μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, να προωθήσει ρύθμιση χωρίς αναδρομική ισχύ σύμφωνα με την οποία ελάχιστο όριο ανατοκισμού θα είναι το εξάμηνο

    [18] Παπαντωνίου

    Μέσα στην επομενη διετία κλείνει ο κύκλος των φορολογικών επιβαρύνσεων και θα προχωρήσουμε στην κατάργηση των αντικειμενικών κριτήριων και στις φορολογικές ελαφρύνσεις.

    Εκτιμώ είπε ο κ.Παπαντωνίου ότι τα δύσκολα χρόνια της φορολογίας είναι πίσω μας.

    [19] Εκσυνχρονισμός

    Απο το σπίτι και μέσω τηλεφωνου απο τον ερχόμενο μήνα πιστοποιητικά και χαρτιά του Δημοσίου και της εφορίας,καλώντας τον αριθμό 1502. Το τηλεφώνημα θα κοστίζει 260 δρχ και 300 δρχ η αποστολή των πιστοποιητικών μεσω των ΕΛΤΑ.

    [20] Χρηματιστήριο

    Με 0,86 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.451,64 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 18 δισεκατομμύρια 416 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 22-Jan-98 14:15:04
    Αστατος καιρός σήμερα με βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα βόρεια ορεινά, αλλά και διαστήματα με ήλιο, κυρίως στα δυτικά και νότια.

    Οι άνεμοι στα Βόρεια πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι εώς ισχυροί και στα νότια πελάγη πρόσκαιρα πολύ ισχυροί εώς και 8 μποφώρ.

    Αστατος καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 13 βαθμούς.

    Συννεφιά με βροχή κατά περιόδους στην Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία στην πόλη εώς 9 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Thursday, 22-Jan-98 14:14:51
    Αύριο, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει συννεφιά με τοπικές βροχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι πιο καλός, με πρόσκαιρες βροχές αλλά και διαστήματα με ήλιο.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά και Βόρεια θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφώρ, ενώ στις άλλες περιοχές δυτικοί μέτριοι.

    Η θερμοκρασία πέφτει λίγο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και θα φθάσει τους 7 βαθμούς στα Βόρεια και τους 13 με 14 στις άλλες περιοχές τής χώρας.

    Το Σάββατο στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη όμως χώρα θα βρέχει και πάλι τοπικά, κυρίως στα Ανατολικά και Βόρεια, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα ειναι παντού βορειοανατολικοί 4 με 5 και αργότερα τοπικά 6 μποφώρ, ενώ στο Αιγαίο θα φθάνουν και τα 7. Η θερμοκρασία πέφτει ακόμη λίγο και θα πλησιάσει στα Βόρεια τους 6 με 7 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 22 January 1998 - 17:08:44 UTC