Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-12

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ο πρώτος λόγος στο Σημίτη

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ-Πάγκαλος
  • [02] Μπέρνς-Αντιδράσεις
  • [03] Τουρκία-Κούρδοι
  • [04] Στεφανόπουλος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Παραγωγοί-Εμποροι
  • [06] Σφουγγαράδες
  • [07] Εμπορικό τρίγωνο
  • [08] Ασφαλιστική απάτη
  • [09] Ληστεία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Βουλγαρία-διαδήλωση
  • [11] Τουρκία-Κούρδοι
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Αλγερία-Σφαγή
  • [13] Βρετανία-Ρωσία-Κατασκοπεία
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Κου Κλουξ Κλαν
  • [15] ΗΠΑ-Κακοκαιρία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Χονκ Κονγκ-Χρηματιστήριο
  • [17] Φορολογία
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Κλωνοποίηση
  • [19] AIDS
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ο πρώτος λόγος στο Σημίτη

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:37:35
    Διαδοχικές συναντήσεις σήμερα του πρωθυπουργού με υπουργούς και στελέχης του ΠΑΣΟΚ, για τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος.

    Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και το απόγευμα με τους κύριους Τζουμάκα, Παπαϊωαννου, Μανίκα και Πρωτοππαπα.

    Μεθαύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Γεράσιμο Αρσένη.

    Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ κινούνται στη λογική της ρεβάνς του συνεδρίου, δηλώνει στα σημερινά ΝΕΑ, η Βάσω Παπανδρέου.

    Ενταση επικρατεί και στο χώρο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, εν΄ όψει του 3ου συνεδρίου στις 20 με 22 Φεβρουαριου . Απόψε ολοκληρώνεται η κατάθεση των καρτών για τα νέα μέλη , που αποτελούν όμως εστία αντιπαράθεσης.

    Η πλευρά που θεωρείται ότι πρόσκειται στους λεγόμενους εκσυχγρονιστές, ζήτησε να ορισθεί ως εγγυητης ειτε ο Κωστας Σκανδαλιδης είτε τριμελής επιτροπή του Εκτελεστικού Γραφείου.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:20:44

    [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ-Πάγκαλος

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε το Σαββάτο, γραπτή, ανακοίνωση- επίθεση κατά του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, στην οποία αναφέρει:

    "O σημερινός απόγονος του ελληνικού φασισμού και ρατσισμού παρασύρει και πάλι τη χώρα σε περιπέτειες.

    "Ο κ. Πάγκαλος, με τις ρατσιστικές του προκλήσεις, δυναμιτίζει την ευημερία της Ευρώπης και τα θεμέλια της ειρήνης.

    "Οι Ελληνες φασίστες, υπό την ηγεσία εκείνων που ομοιάζουν με τον Πάγκαλο έστειλαν χιλιάδες ελληνοεβραίους στα στρατόπεδα θανάτου, παραδίδοντάς τους στους γερμανούς κατακτητές με τα ίδια τους τα χέρια".

    [02] Μπέρνς-Αντιδράσεις

    Οξύτατες αντιδράσεις προκαλέσε στην Αθήνα η επίθεση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου, σχετικά με το θεμα των διωγμών των Εβραίων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθηνα Νίκολας Μπέρνς, ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει εναέριο χώρο έξι μιλιων στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται δήλωσε πώς η Τουρκία απειλεί όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όχι μόνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και το σύγχρονο διεθνές δίκαιο.

    Οι συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τόνισε, οριοθετούν ξεκάθαρα τον κυριαρχικό χώρο της Ελλάδας και κάθε αμφισβήτηση και απειλή θα αντιμετωπισθεί ανάλογα.

    Η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως η Τουρκία έχει ξεπεράσει ακόμη και αυτά τα αναμενόμενα όρια, ενώ το ΔΗΚΚΙ, αναφέρει ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη οδηγεί Αμερικανούς και Τούρκους σε ένταση των προκλήσεων.

    [03] Τουρκία-Κούρδοι

    Ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν, δήλωσε χθες ότι η Τουρκία ενθάρρυνε μυστικά την έξοδο των Κούρδων προσφύγων για να τιμωρήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή της "έκλεισε τις πόρτες".

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της τουρκικής αστυνομίας, η αστυνομία συνέλαβε χθες περισσότερους από 1300 ανθρώπους σε μια προσπάθεια ανακοπής του κύματος μετανάστευσης προς τη δυτική Ευρώπη.

    Οι 210 ήταν από το βόρειο Ιράκ και οι υπόλοιποι από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και άλλες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

    [04] Στεφανόπουλος

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ινδία με στόχο την ενίσχυση της μακροχρόνιας φιλίας των δύο χωρών.

    Ο κ.Στεφανόπουλος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και ομάδα επιχειρηματιών.

    Ο κ.Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τον ινδό ομόλογό του, Κ.Ρ.Ναραγιανάν, τον πρωθυπουργό Ιντερ Κουμάρ Γκουζράλ ,τον πρόεδρο της Βουλής και τους ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομματων.

    Ο πρώτος Γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, Αθανάσιος Ιωάννου,μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, τόνισε ότι στη διάρκεια της παραμονής του κ.Στεφανόπουλου στην ινδική πρωτεύουσα αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης σε θέματα τουριστικού εμπορίου.

    Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών έφτασε πέρυσι τα 150 εκατομμύρια δολάρια και μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία,σημειώνει το Ρόιτερ.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από το Νέο Δελχί την προσεχή Πέμπτη και θα επισκεφθεί την Αγκρα,την Βομβάη και την Καλκούτα.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:19:46

    [05] Παραγωγοί-Εμποροι

    Κυκλοφοριακά προβλήματα υπήρξαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας από την πορεία προς το υπουργείο Εμπορίου που πραγματοποίησαν οι παραγωγοί και οι εμπόροι των λαικών αγορών, οι οποίοι απεργούν από σήμερα για να μην αυξηθεί η εφ΄άπαξ εισφορά και να διευθετηθεί το θέμα των όσων πωλούν χωρίς άδειες.

    Προηγουμένως πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου άδειασαν καφάσια με λαχανικά και φρούτα.

    Αντιπροσωπία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Γιώργο Δρυ, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα μειώσει την επιβάρυνση απο 50 σε 30% για τους επαγγελματίες και 20% για τους παραγωγούς.

    [06] Σφουγγαράδες

    Χωρίς ακτοπλόικές συγκοινωνίες, Κάλυμνος και Λέρος, καθώς οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες έχουν αποκλείσει τα λιμάνια των δύο νησιών ζητώντας να φορολογούνται ως αγρότες και όχι ως επιτηδευματίες.

    Αύριο θα αποκλείσουν και την Πάτμο.

    [07] Εμπορικό τρίγωνο

    Ηλεκτρονικές μπάρες σε 5 εισόδους και 9 εξόδους του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας υψώνονται σήμερα, καθώς αρχίζει ο δοκιμαστικός αποκλεισμός της περιοχής, που θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.

    Επιφυλάξεις για την εφαρμογή του μέτρου εκφράζουν οι εμπόροι και οι χονδρέμποροι, που θα συναντηθούν σε σήμερα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    [08] Ασφαλιστική απάτη

    Σε μεγάλη ασφαλιστική απάτη εμπλέκεται, σύμφωνα με τις Ισραηλινές αρχές, Ελληνας εφοπλιστής.

    Στη δικογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αναφέρεται το όνομά του, ωστόσο γίνεται γνωστό ότι είχε αναθέσει σε τέσσερις Ισραηλίτες να ανατινάξουν τέσσερα πλοία του για να εισπράξει τις αποζημιώσεις.

    [09] Ληστεία

    Τρία εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία των αγνώστων που παραβίασαν τη νύχτα το χρηματοκιβώτιο του ΙΚΑ Αιγάλεω, στην οδό Καποδιστρίου 2.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:20:32

    [10] Βουλγαρία-διαδήλωση

    Χιλιάδες οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Σόφιας ζητώντας την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

    Οι πρώην κομμουνιστές, που έχασαν πέρυσι την εξουσία μετά από ανάλογες διαδηλώσεις που είχαν κορυφωθεί στις 10 Ιανουαρίου 1997, υποστηρίζουν πως τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης του Ιβάν Κοστώφ να αποχωρήσει.

    "Είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση και η μοναδική εναλλακτική λύση στη σημερινή κυβέρνηση", τόνισε ο σοσιαλιστής ηγέτης Γκεόργκι Παρβάνωφ μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο.

    Υπολογίζεται ότι στις σημερινές διαδηλώσεις έλαβαν μέρος 30.000 άτομα.

    [11] Τουρκία-Κούρδοι

    Οί επιδρομές τής τουρκικής αστυνομίας στίς συνοικίες τής Κωνσταντινούπολης έχουν γίνει καθημερινό γεγονός τίς τελευταίες ημέρες.

    Εκατοντάδες λαθρομετανάστες συνελήφθησαν καθώς οί αστυνομικές δυνάμεις ερεύνησαν εξονυχιστικά συνοικίες στά περίχωρα τής Πόλης.

    Σπίτια, ξενοδοχεία ακόμη καί γραφεία δέχθηκαν τίς επιδρομές τών αστυνομικών πού συνέλαβαν εκατοντάδες Κούρδους από τό Ιράκ, Ιρανούς, Πακιστανούς όπως καί λαθρομετανάστες από τό Μπαγκλαντές.

    Οί επιχειρήσεις τής αστυνομίας έχουν ξεκινήσει αρκετές ημέρες τώρα καί αποτελούν δείγματα συμμόρφωσης πρός τά κελεύσματα τής Ευρωπαικής Ενωσης, σέ μία προσπάθεια νά περιορισθεί τό κύμα φυγής πρός την Ευρώπη καί τό εμποριο τών λαθρομεταναστων.

    Οί έρευνες τής αστυνομίας δέν περιορίζονται μόνο στήν Κωνσταντινούπολη αλλά επεκτείνονται καί στίς περιοχές κοντά στά σύνορα μέ τήν Ελλάδα.

    Μέχρι σήμερα στά χέρια τών τουρκικών αρχών έχουν πέσει περισσότεροι από τρείς χιλιάδες λαθρομετανάστες.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:20:54

    [12] Αλγερία-Σφαγή

    Σε 120 ανέρχονται τα θύματα της χθεσινοβραδυνής σφαγής στο χωριό Σίντι Χαμέντ,που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέβη στον τόπο της σφαγής και αντίκρυσε εικόνες φρίκης. Σε πολλά σπίτια κείτονταν ακόμη αρκετοί νεκροί και οι τοίχοι ήταν γεμάτοι αίμα.

    Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό που δημοσίευσαν το πρωί εφημερίδες στο Αλγέρι οι νεκροί ήταν περιπου 50,ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

    Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των θυμάτων της σφαγής. Ολόκληρη τη νύχτα πάντως τα ασθενοφόρα μετέφεραν νεκρούς και τραυματίες στα νοσοκομεία Ζμιρλί και Μουστάφα του Αλγερίου

    [13] Βρετανία-Ρωσία-Κατασκοπεία

    Ο Τζόν Κέρνκρος, ο "πεμπτος άνθρωπος" του διαβόητου δικτύου βρετανών κατασκόπων από το Κέμπριτζ, που δούλευε για λογαριασμό της Μόσχας, ήταν εκείνος που βοήθησε την πρώην ΕΣΣΔ να κατασκευάσει την πρώτη ατομική βόμβα της, αποκαλύπτει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ επικαλούμενη τα αρχεία των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών.

    Αντίθετα με όσα υποστήριζε πάντοτε ο ίδιος, στα τέλη του 1941 ο βρεετανός κατάσκοπος παρέδωσε στον Στάλιν άκρως απόρρητες πληροφορίες, σχετικά με το ατομικό πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης. Αυτές ακριβώς οι πληροφορίες, υποστηρίζει η εφημερίδα, οδήγησαν τους Σοβιετικούς στην κατασκευή ατομικής βόμβας στα τέλη της δεκαετίας του '40.

    Η εφημερίδα ερεύνησε τα αρχεια της πρώην ΚGB και υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη σχετική αναφορά ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της στα χρόνια εκείνα, του Πάβελ Φιτίν.

    Σύμφωνα με την Ντ. Τέλεγκραφ, ο Κέρνκρος, που ήταν γραμματέας ενός μέλους της κυβέρνησης του Ουίνστον Τσόρτσιλ, στρατολογήθηκε στην KGB πρίν την είσοδο της Σοβιετικής Ενωσης στον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε δηλ. που η Μόσχα ήταν ακόμη σύμμαχος ( με το σύμφωνο Μολότοφ Ρίμπεντροπ) της Γερμανίας.

    Μετά τον πόλεμο ο Κένρκρος, που ήταν ένθερμος κομμουνιστής απεκάλυψε στους Σοβιετικούς τα ονόματα πολλών κατασκόπων της βρετανικής αντικατασκοπείας (Μ16) και συνέχισε να εργάζεται για την ΚGB.

    Η αληθινή ταυτότητά του δεν αποκαλύφθηκε παρά το 1991, όταν βρέθηκε πως ήταν το πέμπτο μέλος της ομάδας των Κιμ Φίλμπι, Σερ Αντονι Μπλάντ, Γκάι Μπέρτζες, και Ντόναλντ Μακλίν.

    Ο Κέρνκρος, επέστρεψε στη χώρα του το 1995, ύστερα από 40 χρόνια εξορίας στην Ιταλία και τη Γαλλία, και πέθανε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους σε ηλικία 82 ετών.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:20:00

    [14] Κου Κλουξ Κλαν

    Ενα αισιόδοξο βήμα κατά του ρατσισμού έγινε στο Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μερικά χιλιομετρα εξω από την Ατλάντα της ποιλιτείας της Τζόρτζια βρισκεται η πόλη Stone Mountain μία τυπική επαρχιακή πόλη. Σήμερα τίποτε δεν θυμίζει ότι αυτή η πόλη ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της διαβόητης ρατσιστικής διοργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν και μέχρι το 1991 οι ρατσιστές παρελάυαναν στους δρόμους της.

    Ομως αυτή τη βδομάδα κάτι άλλαξε

    Εκλέχτηκε για πρώτη φορά μαύρος δήμαρχος που υποστηρίχτηκε μάλιστα από τον άλλοτε ισχυρό άντρα της Κου Κλουξ Κλαν.

    Ο ίδιος πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα για να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός.

    Και τότε ίσως η πόλη να μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων.

    [15] ΗΠΑ-Κακοκαιρία

    Στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί 3 εκατομμύρια κάτοικοι στο Μόντρεαλ και το Οντάριο λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας που έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο δίκτυο παροχής ενέργειας που ακόμα επιδιορθώνεται

    Ηλικιωμένοι και άρρωστοι μεταφέρονατι σε ειδικά καταφύγια που έχουν θέρμανση για να μην καθονται στα παγωμένα σπίτια τους. Ηδη 11 άτομα έχουν πεθάνει από υποθερμία και απο την χρήση καρβουνου σε εσωτερικούς χώρους.

    11000 στρατιώτες έχουν κληθεί να βοηθήσουν και πολλές φορές να παίξουν τον ρόλο του τροχονόμου αφού οι δρόμοι είναι γεμάτοι κλαδιά και κορμούς δέντρων.

    Την ίδια στιγμή η καταιγίδα που σαρώνει τις γειτονικές βόρειες Αμεριακνικές Πολιτείες έχει αφήσει και εκεί για βδομάδες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και επομένως και χωρίς θέρμανση μισό εκατομμύριο ανθρώοιυς κυρίως στο Μέιν και στον βορρά της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    Και εκεί οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ζεστά καταφύγια. Ενώ δύο άνθρωποι πέθαναν από το κρύο και σημειώθηκαν πολλοί τραυματισμοί στον πάγο. Την ίδια ώρα το ποτάμι που δημιούργησαν τα λιωμένα χίονια και οι πάγοι συνεχίζουν να περνούν μέσα σπό την πόλη Watertown της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:19:11

    [16] Χονκ Κονγκ-Χρηματιστήριο

    Στο 11.1% έφθασε σήμερα η πτώση του δείκτη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ, λόγω της χρεωκοπίας της μεγάλης επενδυτικής ιδιωτικής Τράπεζας Περεγκρίν και των υψηλών τιμών στα τραπεζικά επιτόκια.

    Ο γενικός δείκτης Χανγκ Σένγκ έπεσε στη χαμηλότερη τιμή του από τον Μάρτιο του 1995, συμπαρασύροντας τις τιμές και στ άλλα χρηματιστήρια εκτός από της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, όπου σημειώθηκε σήμερα άνοδος.

    Στην Ιαπωνία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ καλεσε την Ιαπωνική κυβέρνηση να αυξήσει την εσωτερική κατανάλωση, εκτιμώντας ότι είναι ένα κατάλληλο μέτρο που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που σαρώνει την ανατολική Ασία.

    Αξιωματούχοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει επισκέψεις εργασίας στις χώρες της Ν.Α Ασίας για να συζητήσουν με τις τοπικές κυβερνήσεις μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας τους.

    Τη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Ουώλ Στρήτ σημειώθηκε ανησυχητική πτώση του δείκτη Dow Jones, λόγω της νευρικότητας των επενδυτών για τη κακή κατάσταση των οικονομιών στη Ν.Α.Ασία.

    Ο αμερικανός υπουργός οικονομικών, Λώρενς Σάμμερς, αρχίζει σήμερα από τη Τζακάρτα περιοδεία στις ώρες της περιοχής για να πείσει τις κυβερνήσεις ότι εκτός από τα δάνεια του ΔΝΤ χρειάζονται και δραστικές μεταρρύθμίσεις. Ανάλογες επισκέψεις θα πραγματοποιήσουν τις εποενες μέρες και ο αμερικανός υπουργός άμυνας Κοέν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Μισέλ Καμπντεσί.

    Επιπτώσεις και στη Σοφοκλέους έχει η νέα αναταραχή όπου η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με πτώση.

    [17] Φορολογία

    Πρώτη αλλαγή στο φορολογικό νομοσχέδιο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν ακόμη και εντός ΠΑΣΟΚ.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να αποστέλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις με το ταχυδρομείο αντί να προσέρχονται οι ίδιοι στις εφορίες όπως προβλεπόταν στο νομοσχέδιο.

    Το φορολογικό θα συζητηθεί σήμερα στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, και αύριο θα αρχίσει η επεξεργασία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:20:14

    [18] Κλωνοποίηση

    Ο αμερικανός επιστήμονας Ρίτσαρντ Σίντ, που αναστάτωσε τη διεθνή κοινότητα προαναγγέλοντας τα σχεδια του να προχωρήσει το συντομώτερο δυνατόν στη κατασκευή ανθρώπινων κλώνων,επανέλαβε χθες ότι επιμένει στα σχέδια του και αν δεν μπορέσει να εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταφέρει αν χρειαστεί το εργαστήριο του στο εξωτερικό για να προχωρήσει στην ανθρώπινη κλωνοποίηση,που θα δώσει, όπως είπε,λύση στο πρόβλημα πολλών άτεκνων ζευγαριών.

    Ο Σήντ ελπίζει ότι θα καταφέρει να κατασκευάσει ανθρώπινους κλώνους τα επόμενα δύο χρόνια στο εργαστήριο του,το οποίο μπορεί να μεταφέρει σε περιοχή του Μεξικού αν τελικά το Κονγκρέσσο ψηφίσει την απαγόρευση του κλωνισμού ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Χθες η υπουργός υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τον Ρίτσαρντ Σήντ τρελλό επιστήμονα,ενώ το Σάββατο ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει επιτέλους τη νομοθεσία που θα απαγορεύει την κλωνοποίηση στον άνθρωπο τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια.Προειδοποίησε μάλιστα ότι η επιστημονική έρευνα δεν πρέπει να διεξάγεται σε "ηθικό κενό". Ο αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι τον περασμενο Ιούνιο είχε υποβάλει στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των σχετικών πειραμάτων και τόνισε ότι σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επείγουσα η ανάγκη ψήφισής του.

    [19] AIDS

    Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως ένα φυσικό συστατικό του σάλιου των ανθρώπων μπορεί να εμποδίσει σε εργαστηριακό επίπεδο-- την ανάπτυξη του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, ανακοινώθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση "Journal of Experimental Medicine" θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην δημιουργία φυσικών ανασταλτικών ουσιών για την μετάδοση του ιού HIV. Οι ερευνητές δήλωσαν πως εντόπισαν μια φυσική σακχαρο- πρωτείνη συγκεντρωμένη στο σάλιο, η οποία είναι γνωστή ως θρομβοσπονδίνη (TSP), η οποία έχει την ιδιότητα να σταματά την ανάπτυξη του ιού. "Οι έρευνες ξεκίνησαν για να διαπιστώσουμε γιατί υπάρχουν λίγες ποσότητες του HIV στο σάλιο σε αντίθεση με τις ποσότητες που βρίσκονται σε άλλα υγρά του οργανισμού", επεσήμανε ο Δρ Τζέφρι Λόρενς, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ερευνών για το AIDS του νοσοκομείου. Ο ίδιος τόνισε πως η ανακάλυψη αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόληψη εναντίον της μετάδοσης του ιού. "Παράγωγα της TSP μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε προφυλακτικά, αλλά και σε αντισυλληπτικούς αφρούς, αλλά και σε οδοντόπαστες και διαλύματα για στοματικές πλύσεις", καταλήγει ο ίδιος.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:21:52
    Βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη την χώρα.

    Οι άνεμοι πνέουν στα ανατολικά βόρειοι μέχρι μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις εώς 8 μποφώρ. Γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν.

    Σχεδόν αίθριος καιρός στην Αττική με τοπικές νεφώσεις - Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 14 βαθμούς.

    Σχεδόν αίθριος καιρός στην Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία στην πόλη εώς 12 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 12-Jan-98 14:21:42
    Μετά από την μικρή παρένθεση του Σαββατοκύριακου συνεχίζονται οι Αλκυονίδες μέρες και αυτή την εβδομάδα με αρκετή ηλιοφάνεια, ασθενείς ανέμους και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ η μόνη παραφωνία θα είναι οι πρωινές ομίχλες. Πρός το τέλος πάντως της εβδομάδας έρχονται κάποιες βροχές στα Δυτικά και Νοτια και μέτριοι νοτιάδες, χωρίς όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Αναλυτικότερα λοιπόν σε ολόκληρη τη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις μόνο στα Δυτικά, ενώ τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν τις πρωϊνές κυρίως ώρες.

    Οι άνεμοι θα σημειώσουν περαιτέρω εξασθένηση και θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις, όχι πάνω από 3 με 4 μποφώρ στα πελάγη.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα κυμανθεί στα Βορεια από 1 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Την Τετάρτη όπως και την Πέμπτη ο καιρός παραμένει καλός με λιακάδα σε ολόκληρη τη χώρα εκτός από τα Δυτικά που θα έχουν τοπικές νεφώσεις, ενώ τις πρωϊνές ώρες δεν θα λείψουν οι τοπικές ομίχλες.

    Οι άνεμοι παραμένουν ασθενείς στα Ανατολικά 3 με 4 μποφώρ, ενώ στα Δυτικά γίνονται νότιοι μέχρι μέτριοι γύρω στα 4 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φθάσει τους 15 βαθμούς στα Βόρεια και τους 17 με 19 στην υπόλοιπη χώρα.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 12 January 1998 - 13:15:36 UTC