Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-29

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συνεχίζεται η Τουρκική προκλητικότητα

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Τσοχατζόπουλος
  • [02] Σκανδαλίδης
  • [03] Λαλιώτης-Δημόσια έργα
  • [04] Παπουτσής-Αβραμόπουλος
  • [05] Δηλώσεις Κίνκελ για Τουρκία
  • [06] Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Τροχαία
  • [08] Πόρισμα-Yak42
  • [09] Ακροδεξιοί αστυνομικοί
  • [10] Ναζί-Αποζημιώσεις
  • [11] Ωράριο καταστημάτων
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Times-Τουρκία
  • [13] Αλβανία-Σκόπια
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Κλίντον-Β.Ιρλανδία
  • [15] Μεξικό-διαδηλώσεις
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Στρουθοκάμηλος δολοφόνος
  • [17] Κάρλος "Το τσακάλι"
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [18] Εφορίες-Αντικειμενικές αξίες
  • [19] Αναπτυξιακός νόμος
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συνεχίζεται η Τουρκική προκλητικότητα

    Last Updated: Monday, 29-Dec-97 15:01:29
    Μετά τους Τούρκους στρατηγούς και τον Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ, η σειρά του πρωθυπουργού του Αττίλα , Μπουλέντ Ετζεβίτ για προκλητικές δηλώσεις κατά της χώρας μας.

    Σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ", υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Τουρκίας.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απέδωσε τις Τουρκικές προκλήσεις σε νευρικότητα, λόγω της απόφασης της Ε.Ε.για αποκλεισμο της Τουρκίας από τις υπό ένταξη χώρες.

    Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Δήλωσε ότι οι Ενοπλες Δυναμεις της χώρα μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε επεισόδιο που ενδεχόμενως να δημιουργήσει η Τουρκία στην προσπαθειά της να κλιμακώσει την ένταση. Ο κ.Τσοχατζόπουλος απέδωσε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στη νευρικότητά της για την απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης στο Λουξεμβουργο.

    Από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών ο κ.Κρανιδιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα θα καταγγείλει στους διεθνείς οργανισμούς τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων.

    Στις απειλές προστέθηκε και η επιβεβαίωση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι διακόπτει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο και ότι εφ'εξής διάλογος θα γίνεται μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Η συνέντευξη του Μπουλέτ Ετσεβίτ στο γερμανικό περιοδικό Ντέρ Σπίγκελ αποδίδει στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία εδαφικές βλέψεις.

    Παράλληλα, ο κ.Ετσεβίτ επιμένει σε διμερείς διαπραγματεύσεις γιά την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, όπως υποστηρίζει , θα μπορούσαν να οδηγήσουν γρήγορα σ' ένα αποτέλεσμα.

    Παραπέμποντας σ' ένα ποίημα του Ετσεβίτ, στο οποίο οι Ελληνες αναφέρονται ως ''τα χαμένα αδέλφια'' των Τούρκων, οι συντάκτες του ''Ντερ Σπίγκελ'' ρωτούν γιά το κατά πόσο είναι πρόθυμος ''να ρυθμίσει ειρηνικά'' τις ''εδαφικές διαφορές'' με την Ελλάδα.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης απαντά ως εξής: ''Eμείς είμασταν πάντοτε πρόθυμοι γιά διμερείς διαπραγματεύσεις, αλλά οι Ελληνες μας παραπέμπουν συνεχώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το καλύτερο είναι να μας αφήσουν μόνους μας και τότε θα επιτυγχάναμε γρήγορα μία συμφωνία...''

    Σε παρατήρηση του ''Σπίγκελ'', αν αυτό θα γινόταν,επειδή η Ελλάδα θα υπέκυπτε στο δίκαιο του ισχυροτέρου, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ανέφερε τα εξής:

    ''Εμείς δεν αξιοποιήσαμε ποτέ την ανωτερότητά μας. Εμείς δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις επί της Ελλάδας. Αντίθετα, οι Ελληνες έχουν σε βάρος μας. Η ''ιδέα'' του Πανελληνισμού (προφανώς εννοείται η ''μεγάλη ιδέα'') είναι ακόμη ζωντανή και η αλαζονεία της Αθήνας ενισχύεται, μόλις αισθάνεται την υποστήριξη της Δύσης...''

    Επίσης, ο Ετσεβίτ, τον οποίο το γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει ως ''ένα από τους σημαντικότερους ποιητές της Τουρκίας'' και ως ''ουμανιστή'', καταλογίζει στην Ελλάδα ότι, μαζί με τη Συρία και το Ιράν, υποδαυλίζει το Κουρδικό, αρνείται τον όρο ''κατοχή'' γιά την παρουσία του τουρκικού στρατού στη βόρεια Κύπρο και επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεση της Αγκυρας στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφεύγοντας να κάνει λόγο γιά προσάρτηση των κατεχομένων.

    Ακόμη ο Τούρκος αντιπρόεδρος χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο του Ισλαμισμού ως ''εισαγόμενο'' , κυρίως από το Ιράν - ''ο φονταμεταλισμός δεν προέρχεται από το εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας, αλλά το κίνημα αυτό υποκινείται έξωθεν, επειδή ορισμένοι από τους γείτονές μας δεν επιθυμούν ο τουρκικός δρόμος να οδηγήσει στην επιτυχία'', λέει - ενώ στα ''υπέρ'' των στρατιωτικών, στους οποίους τα πραξικοπήματα αναφέρεται, καταλογίζει πως ''δεν είχαν τη φιλοδοξία να κυβερνήσουν γιά μεγάλο χρονικό διάστημα τη χώρα, σε αντίθεση, γιά παράδειγμα, με τους συνταγματάρχες στην Ελλάδα, μετά το προξικόπημά τους, το 1967...''

    O Μπουλέντ Ετσεβίτ θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ''εξαπάτησε'' την Τουρκία ως προς τη χρηματοδοτική βοήθεια γιά την υλοποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Ε.Ε -Τουρκίας.

    Οπως προκύπτει από το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εκφράζει, επιπρόσθετα, την υπόνοια περί συμπαιγνίας όλων των χωρων-μελών γι'αυτό το θέμα.

    ''H εξήγηση'', αναφέρει,''ότι μόνον οι Ελληνες με το βέτο, που ασκούν, τους εμποδίζουν την καταβολή των χρημάτων, δεν με ικανοποιεί καθόλου...''

    ''Η τελωνειακή ένωση μας έφερε πολλά μειονεκτήματα.Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο με την ΕΕ διπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια'',τονίζει ο κ.Ετσεβίτ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το 50% των τουρκικών εξαγωγών κατευθύνεται στις χώρες της κοινότητας και-κυρίως- στη Γερμανία και χαρακτηρίζοντας ''θλιβερό ποσό'' την υποσχεθείσα μεν, αλλά μη παρασχεθείσα δε συνολική,μαζί με τα δάνεια,χρηματοδοτική βοήθεια των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων γιά την Τουρκία.

    Ταυτόχρονα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος τονιζει την προσήλωσή του προς τη Δύση, επισημαίνοντας, όμως, τις ''αυτόνομες'' δυνατότητες της Τουρκίας και φέρνοντας σε αντιπαράθεση τις ''αντιλήψεις'' της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηωμένων Πολιτειών γιά το ρόλο της Τουρκίας.

    Χαρακτηριστικά,ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αναφέρει τα εξής: ''Η Τουρκία ήταν γιά αιώνες μία δύναμη προσανατολισμένη προς την Ευρώπη. Ακόμα και όταν αποτραβήχτηκε στην Ανατολία, ύστερα από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι εσωτερικοί δεσμοί της με την Ευρώπη ισχυροποιήθηκαν ακόμη περισσότερο. Ακόμα και όταν ορισμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο κατέλαβαν τμήματα της Τουρκίας και υποκίνησαν τους Ελληνες να μας επιτεθούν, ο Κεμάλ Ατατούρκ προειδοποιούσε να μη στραφεί η Τουρκία εναντίον τους, γιατί οι ευρωπαϊκές αυτές δυνάμεις έπρεπε να παραμείνουν πρότυπα και δάσκαλοί μας...''

    Στο ερώτημα, αν η Τουρκία έχει άλλη εναλλακτική λύση από την Ευρώπη, ο Ετσεβίτ απαντά ως εξής:

    ''Δεν είμαστε ανήμποροι. Μπορούμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια, χωρίς να ενσωματωθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τουρκία έχει συμφέροντα και δυνατότητες, που φτάνουν βαθιά μέσα στην Ασία.

    Σκεφθείτε μόνον τα κοιτάσματα πετρελαίου γύρω από την Κασπία. Οι ΗΠΑ έχουν διαγνώσει πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους τη γεωστρατηγική μας σημασία...''

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 29-Dec-97 15:05:03

    [01] Τσοχατζόπουλος (24/12/97)

    Ως δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος το ελληνικό σώμα των 278 ανδρών που μετέχουν στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στο στρατόπεδο που φιλοξενεί τους Ελληνες στρατιώτες.

    Στην ομιλία του, ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης στη Βοσνία και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν.

    ``Η συμμετοχή σας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής της χώρας μας.Είμαστε αυτοί που επέμειναν για την παραμονή της δύναμης στη Βοσνία, γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες από μία συνεχιζόμενη κρίση, θα ήταν άμεσες για την Ελλάδα``, τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που στελεχώνουν τη δύναμη, σημείωσε ότι ο στόχος της πρώτης φάσης του έργου της πολυεθνικής, η διασφάλιση δηλαδή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, έχει σχεδόν επιτευχθεί. Επιπλέον - ανέφερε χαρακτηριστικά - "καλείστε να συμβάλετε στην επιτυχία και της δεύτερης φάσης του έργου της πολυεθνικής δύναμης". Η συμμετοχή της πολυεθνικής δύναμης στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, βάζοντας τις βάσεις για ένα κράτος που θα διασφαλίζει την ειρήνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ίσως το σημαντικότερο έργο το οποίο πρέπει να φέρετε σε πέρας, στο αμέσως επόμενο διάστημα, είπε ο υπουργός, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ελληνική δύναμη θα παρατείνει την παραμονή της στη Βοσνία.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο, το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να βρεθεί με τους Ελληνες στρατιώτες που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη, ενώ ευχήθηκε στους ίδιους για μια επιτυχή αποστολή σε όλο το διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνουν στη χώρα αυτή.

    Ακολούθως, ο υπουργός και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, μοίρασαν δώρα στους άνδρες της μονάδας και ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του στρατοπέδου.

    Αύριο το πρωί ο κ. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς και λίγο πρίν το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τα Τίρανα, όπου θα επισκεφθεί την ελληνική δύναμη που βρίσκεται στην Αλβανία.

    [02] Σκανδαλίδης

    Για θέατρο του παραλόγου στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο ο Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ.

    Τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να έχει στους κόλπους του την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση μαζί.

    [03] Λαλιώτης-Δημόσια έργα (24/12/97)

    Ικανοποιημένος από την πορεία των μεγάλων έργων φάνηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Λαλιώτης μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Ιδιαίτερη έμφαση δώθηκε στην εξέλιξη των έργων στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι ο Μετροπόντικας από το Σύνταγμα θα κατευθυνθεί στην Δάφνη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το τμήμα Σύνταγμα-Μοναστηράκι , όπου και περιλαμβάνεται το σημείο του Κεραμεικού να δωθεί και πάλι στην Κοινοπραξία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ αφού όμως σχεδιασθούν οι εναλλακτικές χαράξεις στο δίκτυο ώστε να μην διακυβευθεί η αρτιότητά του.

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι το 1999 θα είναι έτοιμη η γραμμή του Μετρό, Πεντάγωνο-Σεπόλια- Ομόνοια-Σύνταγμα και συμπλήρωσε ότι έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής από Σεπόλια προς Περιστέρι και από Αγιο Σάββα προς Αιγάλεω.

    Για το αεροδρόμιο στα Σπάτα ο κ. Λαλιώτης είπε ότι θα ειναι έτοιμο την 1η Μαρτίου του 2.001 .

    [04] Παπουτσής-Αβραμόπουλος (23/12/97)

    Θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Ελληνικής πρωτεύουσας στο εξωτερικό συζήτησαν κατα την συναντησή τους ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

    [05] Δηλώσεις Κίνκελ για Τουρκία (23/12/97)

    Ορισμένες χώρες που καλλιέργησαν ψευδαισθήσεις στην Τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί η Τουρκία στον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου, είναι υπεύθυνες - σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ - για την απογοήτευση που αισθάνθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ και την οξύτητα των αντιδράσεων που ακολούθησαν.

    Σε δηλώσεις του - που σύμφωνα με πληροφορίες έκανε την Κυριακή στην Ολλανδία και που συμπεριλαμβάνονται σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Συντντόϊτσε Τσάϊτουνγκ" - ο Κίνκελ αναφέρεται μάλιστα σε "διαγωνισμό καλλιστείων" που οι χώρες αυτές διοργάνωσαν τις παραμονές της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου "για το ποια θα γίνει περισσότερο αρεστή στην Τουρκία" στέλνοντας μηνύματα προς την Αγκυρα ότι είναι υπέρ μιας γρήγορης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο ερώτημα "ποιοί ήταν αυτοί" (που ακολούθησαν αυτήν την τακτική) ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απαντά με "ουδέν σχόλιο", αλλά στο τέλος της συνέντευξής του αναφέρεται στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι - που αξιολόγησε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής (για την Τουρκία) ως "προσβολή", προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Ελλάδας και της Γερμανίας - ως "απαράδεκτες", με την προσθήκη ότι "του έδωσα βεβαίως και την ανάλογη απάντηση..."

    Πέραν αυτής της αναφοράς στην Ιταλία, διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι ο γερμανός υπουργός "φωτογράφησε" δια της κριτικής του και τη Γαλλία. Στην ίδια συνέντευξη ο Κίνκελ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Γιλμάζ μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλιντον ως "περισσότερο ισορροπημένες" και υπογραμμίζει - όπως και στη συνέντευξη που έδοσε στην εφημερίδα "Ντι Βελτ", που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας - την αναγκαιότητα της αποκλιμάκωσης της έντασης, χωρίς να αποσιωπά τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει η Τουρκία. Μεταξύ αυτών αναφέρεται συγκεκριμένα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου "διερωτώμενος" για τους λόγους που εμποδίζουν την Αγκυρα να φέρουν προς επίλυση το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    [06] Καραμανλής (23/12/97)

    Ετοιμη είναι η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει από το ΄98 δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής σε συνεντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

    Στα τρία πρώτα μέτρα που θα πάρει όπως αναφέρει είναι οι αποκρατικοποιήσεις, μεταρρύθμιση στη διοίκηση και η περιστολή της δημοσιας δαπάνης.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 29-Dec-97 14:34:05

    [07] Τροχαία

    Στο Εθνικό οδικό δίκτυο , όπου η βροχή, η υπερβολική ταχύτητα και οι κακοί δρόμοι συνέτειναν , ώστε και αυτό το εορταστικό τριήμερο να θρηνήσουμε θύματα στους δρόμους.

    Από την Τετάρτη το πρωί και μέχρι τα μεσάνυκτα σε 271 τροχαία, τριάντα συνανθρωποί μας σκοτώθηκαν και 394 τραυματίστηκαν.

    Μεταξύ των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ναυσικά Σελήμογλου, η οποία έχασε τη ζωή της στην επαρχιακή οδό Θηβών Λιβαδειάς, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 15.00μμ, στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Ηράκλειο.

    [08] Πόρισμα-Yak42

    Δυίστανται οι απόψεις όσων αφορά στον χρόνο ανακοίνωσης του πορίσματος για τα αίτια της πτώσης του Ουκρανικού αεροσκάφους, στα Πιέρια

    Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Ακριβός Τσολάκης, δηλώνει ότι θα είναι έτοιμο σε 15 με 20 μερες , ενώ ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Διονύσης Καλόφωνος, δήλωσε ότι θα είναι έτοιμο σε έξι μήνες .

    Από Ελληνικής πλευράς κατατέθηκε αίτημα στην Ουκρανία να διατεθεί ένα δεύτερο Υak-42, προκειμένου να γίνει αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης

    [09] Ακροδεξιοί αστυνομικοί

    Πειθαρχικές ευθύνες σε 32 αστυνομικούς που συμμετείχαν στο γλέντι χουντικού τύπου που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, αλλά και σε άλλα 8 άτομα, καταλογίζει το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα στο πόρισμα αναφέρεται ποιοί ήταν οι εμπνευστές κα διοργανωτές της γιορτής ενώ ευθύνες που επισείουν ακόμη και την απόταξη, προκύπτουν για τον αστυνομικό διευθυντή Σπύρο Κουτρουμάνη και τον επικεφαλής των ΕΚΑΜ, Νίκο Κελίδη, που ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    [10] Ναζί-Αποζημιώσεις

    Εντονη κριτική ασκεί το γερμανικό περιοδικό, Ντερ Σπίγκελ , στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης που θεωρεί τις σφαγές του Διστόμου και των Καλαβρύτων στη διάρκεια της κατοχής απο τους ναζί, " κανονικό μέτρο στα πλαίσια της διεξαγωγής του πολέμου".

    [11] Ωράριο καταστημάτων

    Ως τις 20.00μμ θα είναι ανοικτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, και ως τις 16.00μμ τα κρεοπωλεία.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 29-Dec-97 14:34:46

    [12] Times-Τουρκία

    "Νέο γύρο επαφών για τη σύσφιγξη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία και χώρες του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Βαλκανικής, ξεκινά η Τουρκία, που βαρέθηκε να χτυπά απελπισμένα την πόρτα της ΕΕ", αναφέρει ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη των σημερινών "Τάιμς" της Νέας Υόρκης.

    Οι πρώτες προσπάθειες στέφονται από επιτυχία, που ωστόσο κρύβει πολλούς κινδύνους, σημειώνεται στο δημοσίευμα, που κάνει

    αναφορά στη "θερμή" υποδοχή του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ από τον Πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος λέγεται ότι σχεδιάζει επίσκεψη στηνΤουρκία.Οι ΗΠΑ- προστίθεται-αναγνωρίζουν τη γεωπολιτική, στρατηγική σημασία της Τουρκίας, παρ`όλο που τα ισχυρά λόμπι των Ελλήνων, Αρμενίων και φιλικών προς τους Κούρδους ομάδων, εμποδίζουν τον Πρόεδρο Κλίντον να φέρει ΗΠΑ και Τουρκία όσο κοντά θα επιθυμούσε.

    Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη συνάντηση του Μεσούτ Γιλμάζ με το Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν και στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών για την παροχή φυσικού αερίου αξίας 13.5 δισεκ.δολαρίων. Λέγεται ότι προετοιμάζεται επίσκεψη του Μπόρις Γέλτσιν στην Τουρκία. Ωστόσο, η Ρωσία, που αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, ενώ διατηρεί άρρηκτους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ελλάδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα σίγουρη σύμμαχος, επισημαίνεται στο άρθρο των "Τάιμς".

    Και παρ`όλο που οι περισσότερες χώρες του Καυκάσου ,της Κεντρικής Ασίας και της Βαλκανικής ανοίγουν διάπλατες τις πόρτες τους στην Τουρκία, είναι γεγονός ότι η χώρα αυτή έχει σκληρούς ανταγωνιστές, για την ενίσχυση της επιρροής της στην περιοχή.

    Τέλος, οι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με το Ισραήλ μοιάζουν πολύ γεροί, καθώς "και οι δύο χώρες χρειάζονται απελπισμένα έναν φίλο σε αυτή την πολύ επικίνδυνη γειτονιά".Ομως, παρ`όλο που πολλοί Τούρκοι διάκεινται ευμενώς προς το Ισραήλ, τους ανησυχεί η αδιάλλακτη, καταπιεστική και υπερβολικά βίαιη στάση της κυβέρνησης Νετανάχιου προς τους Παλαιστινίους.Η μακράς πνοής στρατιωτική και οικονομική συμμαχία, που βρίσκεται σε εξέλιξη - και με τις κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο, τον ερχόμενο μήνα, στις οποίες θα πάρουν μέρος τουρκικά, ισραηλινά και αμερικανικά πολεμικά-μπορεί να ευνοείται ιδιαίτερα από τους Τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές, αλλά δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα κλίμα λαϊκής αποδοκιμασίας, που θα ωφελήσει την ισλαμική πολιτική ηγεσία, καταλήγει το άρθρο των "Τάιμς".

    [13] Αλβανία-Σκόπια

    Ο αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο θα επισκεφτεί την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο σύμβουλος του κ. Νάνο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πάβλι Ζέρι.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των δραστηριοτήτων στην περιοχή και ειδικά στην Διαβαλκανική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο το 1998. "Η ιδέα της διάσκεψης ήταν δική μας. Ηρθαμε σε επαφή με τους Αμερικανούς (στο πλαίσιο της αμερικανο- γερμανικής πρωτοβουλίας για την Αλβανία), οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από ανώτατους αξιωματούχους", είπε ο κ. Ζέρι.

    "Καλέσαμε επίσης σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, εκπροσώπους από την Γερμανία και την Γαλλία, αφού υπάρχει η πρωτοβουλία αυτών των δύο χωρών για το Κοσσυφοπέδιο. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει επίσης και η Ευρωπαική Ενωση", τόνισε ο Ζέρι. Επίσης ο κ. Ζέρι αναφέρθηκε και στην δήλωση του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος είπε ότι η συνάντηση πρέπει να γίνει μόνο στο Κοσσυφοπέδιο. "Εχει δίκιο, στην διάσκεψη θα συζητηθούν βαλκανικά θέματα, όμως το βασικό θέμα θα είναι το Κοσσυφοπέδιο", υπογράμμισε ο σύμβουλος του αλβανού πρωθυπουργού.

    Ο πολιτικός σύμβουλος του κ. Νάνο, Βλαντιμίρ Πρέλα είπε χαρακτηριστικά "Η αλβανική κυβέρνηση δεν παρακάμπτει την πολιτική του Κοσσυφοπεδίου, αλλά την υποστηρίζει και την βοηθά".

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 29-Dec-97 15:22:41

    [14] Κλίντον-Β.Ιρλανδία (22/12/97)

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στη Βόρειο Ιρλανδία και καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της φιλο- βρετανικής οργάνωσης LVF, Μπίλι Ράιτ, χαρακτηρίζοντας της πράξη χωρίς νόημα.

    "Ο πρόεδρος καταδικάζει την προμελετημένη δολοφονία του Μπίλι Ράιτ στη φυλακή Μέιζ", ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρι. "Αυτή η δολοφονία, που έγινε τις μέρες των Χριστουγέννων, δεν έχει νόημα σε μια εποχή που ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν έμπρακτους λόγους να ελπίζει σε ειρήνη και ευημερία για την επόμενη χρονιά", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο οποίος κάλεσε τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας "να μην επιτρέψουν σ'αυτη την πράξη δειλίας να τους αποτρέψει απο τις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης " και τους κάλεσε "να μην οδηγηθούν σε ενέργειες αντεκδίκησης".

    [15] Μεξικό-διαδηλώσεις (22/12/97)

    Εκαντοντάδες Μεξικανοί πραγματοποίησαν χθες πορεία στο κέντρο της πόλης του Μεξικού, διαμαρτυρόμενοι για την σφαγή των 45 Ινδιάνων στην επαρχία Τσιάπας, την περασμένη Δευτέρα.

    Οι διαδηλωτές, με την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων και καλλιτεχνών, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς την Πινς, την κατοικία του Προέδρου του Μεξικού Ερνέστο Ζεντίγιο, κρατώντας 45 άσπρους σταυρούς και φωνάζοντας το σύνθημα "Οι δολοφόνοι βρίσκονται στο Πινς".

    Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις σταμάτησαν τους διαδηλωτές 500 μέτρα από την προεδρική κατοικία. Τότε η ηθοποιός Ζεσούζα Ροντρίγκες διάβασε μια διακήρυξη στην οποία αναφέρεται πως η σφαγή στο χωριό Ακτεάλ ήταν αποτέλεσμα της διακοπής από την κυβέρνηση των διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες Ζαπατίστας.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες Ινδιάνοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους, φοβούμενοι νέες αιματηρές επιθέσεις από τις παραστρατιωτικές ομάδες.

    Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έφτασαν στο χωριό Πόλχο, όμως άλλοι 8.000 έχουν μείνει πίσω, κινδυνεύοντας να δεχτούν επιθέσεις από οπλισμένα μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων που κρύβονται στα βουνά, δήλωσε η Μιρέιγ Ροκάτι, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 29-Dec-97 14:34:21

    [16] Στρουθοκάμηλος δολοφόνος

    Μια 63-χρονη νοτιοαφρικανή ξεψύχησε στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν, υποκύπτοντας τελικά στα τραύματα που της επέφερε μία θυμωμένη στρουθοκάμηλος, που της επετέθη πρό δύο εβδομάδων έξω από το Κέιπ Τάουν, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    Στο ανακοινωθέν της αστυνομίας αναφέρεται πως η 'Αννα Χέντριξ, που είχε δεχθεί την επίθεση του μανιασμένου πουλιού όταν μαζύ με τον σύζυγό τους διέσχιζαν ένα χωράφι, υπέκυψε την περασμένη Παρασκευή.

    Οι δύο σύζυγοι είχαν μεταφερθεί τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Ο άνδρας μετά από λίγον καιρό είχε αναρρώσει και έλαβε εξιτήριο.

    Οι αρσενικές στρουθοκάμηλοι που ζούν στην περιοχή είναι εξαιρετικά κτητικές και συχνά επιτίθενται σε όσουν μπαίνουν στις περιοχές τους, κλοτσώντας τους και τσιμπώντας τους με τα σκληρά και μήκους 2.5 εκατ. ράμφη τους.

    [17] Κάρλος "Το τσακάλι" (24/12/97)

    Στις 2 και 20 τα ξημερώματα οι ένορκοι εξέδωσαν την απόφασή τους: Ο Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, ο περίφημος Κάρλος το Τσακάλι καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

    Ο Κάρλος χαμογέλασε, σήκωσε την αριστερή γροθιά του και φώναξε στα ισπανικά ``Ζήτω η Επανάσταση``. Στη συνέχεια κάτι ψιθύρισε και οι παριστάμενοι τον άκουσαν να λέει την αραβική φράση ``Ο Αλλάχ είναι μεγάλος``.

    Κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία δύο γάλλων μυστικών πρακτόρων και του λιβανέζου πληροφοριοδότη τους, στην οδό Τουλιέ του Παρισιού, στις 27 Ιουνίου του 1975. Ο Κάρλος, που έχει συνδέσει το όνομά του με ορισμένες από τις πλέον σκοτεινές πτυχές του Ψυχρού Πολέμου, έχει διεκδικήσει την ευθύνη για 83 δολοφονίες.

    Ο Κάρλος, ένας γκριζομάλλης κύριος που σήμερα δεν θυμίζει καθόλου τον φοβερό τρομοκράτη που περιέγραφαν τα Μέσα Ενημέρωσης πριν από δύο δεκαετίες, συνελήφθη στο Σουδάν πριν από τρία χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί, αλλά με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχασε τους προστάτες του κι έτσι έπεσε στα χέρια των γάλλων πρακτόρων, που τον μετέφεραν από το Χαρτούμ στο Παρίσι μέσα σ`ένα ταχυδρομικό σάκκο.

    Στη διάρκεια της τετράωρης απολογίας του ο Κάρλος υποστήριξε ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, αφού - όπως έιπε- θεωρεί εαυτόν πολεμιστή της επανάστασης, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου και δήλωσε πως δεν φοβάται να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Πάντως οι συνήγοροί του δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 29-Dec-97 14:47:38

    [18] Εφορίες-Αντικειμενικές αξίες

    Σκηνικό ταλαιπωρίας και πάλι από σήμερα στις εφορίες καθώς όλοι σπεύδουν να προλάβουν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

    Σήμερα και αύριο οι εφορίες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 20.00μμ ενώ την Τετάρτη εώς τις 15.00μμ.

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι όσοι καταθέσουν αιτήσεις στις εφορίες μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις μέσα στο ΄98.

    Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, κ.Στασινοπουλος τόνισε ότι για γονικές παροχές πρέπει να υποβληθεί στη εφορία δηλωση του φόρου μεταβιβάσεων ενώ για αγοραπωλησίες πρέπει να έχει γινει προσύμφωνο.

    Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών, Σταύρος Παραδιάς μιλώντας στον Αntenna, ζήτησε να δοθεί παράταση ενός μήνα.

    [19] Αναπτυξιακός νόμος (24/12/97)

    Τον νέο αναπτυξιακό νόμο τον οποίο θα προωθήσει στην ολομέλεια της Βουλής στο τέλος Φεβρουαρίου παρουσίασε, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στον νέο αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τα ισχύοντα κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις.

    Ο νέος νόμος προβλέπει για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν περισσότερο από 5 χρόνια την αντικατάσταση της επιχορήγησης κεφαλαίου με επιδότηση επιτόκιο και φορολογικές απαλλαγές.

    Επίσης θέτει ως ανώτατη επιχορήγηση το 40% του κόστους της επένδυσης στην Θράκη και τις παραμεθόριες περιοχές, 30% στις περιοχές με υψηλή ανεργία και 15% στην υπόλοιπη χώρα πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    Για την καταπολέμιση της ανεργίας ορίζει τα 15εκατομμύρια δρχ. ώς οροφή καταβαλομενης επιχορήγησης ανά νέα δημιουργούμενη μόνιμη θέση εργασίας. Παρέχει μέσω προεδρικών διαταγμάτων την δυνατότητα προκήρυξης ειδικών καθεστώτων ενίσχυσης σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή που δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα ανεργίας.

    Εισάγει την υποχρεωτική βαθμολόγηση των επενδυτικών προτάσεων από τις γνωμωδοτικές επιτροπές βάσει αναλυτικών κριτηρίων πέραν των βασικών της βιοσιμότητας.

    Ο κ.Παπαντωνίου παραδέχτηκε ότι το προηγούμενο σύστημα βαθμολόγησης είχε σοβαρές ατέλειες και πρόσθεσε ότι διευρύνεται ο χρόνος υποβολής επενδυτικών σχεδίων και θα μειωθεί ο χρόνος επεξεργασίας.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 29-Dec-97 14:36:17
    Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Στην Αττική, λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το απόγευμα καί θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 13 βαθμούς.

    Βροχή και πιθανότατα καταιγίδα αρχικά στη Θεσσαλονίκη, γρήγορα όμως τά φαινόμενα θά εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 11 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 29-Dec-97 14:36:04
    Βελτίωση θα παρουσιάσει από σήμερα ο καιρός, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

    Αύριο,ο καιρός θα ειναι γενικά καλός και μόνο στην Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ίσως βρέξει για λίγο το πρωί.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφώρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθάσει τους 12 βαθμούς στα βόρεια και τους 14 με 16 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Αρκετά καλός θα είναι ο καιρός την Τετάρτη, με πρόσκαιρη συννεφιά μετά το μεσημέρι στα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι παντού ασθενείς και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 12 με 13 βαθμούς στα βόρεια και τους 15 με 16 στην υπόλοιπη χωρα.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 29 December 1997 - 14:52:36 UTC