Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-12

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Η κρίση συνεχίζεται

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Λουξεμβούργο-Ε.Ε
  • [02] Ζακ Πόος
  • [03] Δανία για Τουρκία
  • [04] Ζούνκερ
  • [05] Παπαιωάννου
  • [06] ΟΑΣΑ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Τρομοκρατία
  • [08] ΠΙΚΠΑ
  • [09] Παιδεία-Κινητοποιήσεις
  • [10] Σατανιστές
  • [11] Πολιτιστική πρωτεύουσα
  • [12] Renault-ανακλήσεις
  • [13] Ρωχάμης
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [14] Τουρκία-Ε.Ε
  • [15] Σκόπια-Πεντάγωνο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [16] Γέλτσιν-Υγεία
  • [17] Μπλέρ-Ανταμς
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [18] Δημοπρασία
  • [19] Κάρλος
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [20] ΕΕ-Πρόστιμο στην Ελλάδα
  • [21] Χρηματιστήρια
  • [22] Ελενχοι στην αγορά
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Η κρίση συνεχίζεται

    Last Updated: Friday, 12-Dec-97 12:00:47
    Νέα αναταραχή στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά προκαλεί η κρίση στα χρηματιστήρια της Ασίας.

    Με πτώση έκλεισαν τα ξημερώματα τα χρηματιστήρια τού Χόνγκ Κόνγκ και του Τόκυο. 602 μονάδες έχασε σήμερα ο δείκτης Hang Seng και 427 ο δείκτης Nikkei.

    Παρενέργειες και στη Σοφοκλέους . Με πτώση 5,12% έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση ενώ είχαμε εκροή συναλλάγματος ύψους 300 εκατομμυρίων ΕCU.

    "Το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να αντέξει σε συνηθισμένους σεισμούς και μετασεισμούς αλλά σε ένα σεισμό 7 και 8 ρίχτερ μπορεί να πέσουν σπίτια."

    Με αυτή την φράση περιέγραψε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Απόστολος Φωτιάδης, το τι θα γίνει στην περίπτωση που υπάρξει μια νέα μεγάλη κρίση.

    Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φωτιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει τέτοια μεγάλη κρίση μέχρι την ένταξη μας στην οικονομική και νομισματική Ενωση.

    Εν τω μεταξύ για το θέμα των πανωτοκίων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ρύθμιση που θα προβλέπει ότι ο χρόνος ανατοκισμού των τοκων δανειων θα πρεπει να είναι ιδιος με το χρονο ανατοκισμου των τοκων καταθεσεων, οπως προκυπτει απο δηλωση του υφυπουργου Εθνικης Οικονομίας, Χρηστου Παχτα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 12-Dec-97 14:23:03

    [01] Λουξεμβούργο-Ε.Ε

    Ναυαγούν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι προσπάθειες που καταβάλονται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου για συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαική Διάσκεψη αλλά και τη παράθεση γεύματος από την προεδρία της Κοινοτητας στον Μεσούτ Γιλμάζ.

    Μπαράζ επικρίσεων δέχεται η Τουρκία από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την άρνησή της να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα η Αγκυρα δεν δέχεται συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας του Λουξεμβούργου, με αποτέλεσμα να ναυαγεί το αυριανό γεύμα του Μεσούτ Γιλμάζ με την προεδρία της Κοινότητας.

    Σήμερα, η συνόδος Κορυφής των 15 συζητά στο Λουξεμβούργο για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

    [02] Ζακ Πόος

    `Η Τουρκία δεν έδωσε τα σήματα που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Ελλάδα`` δήλωσε απόψε ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζακ Πόος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος των εργασιών της συνεδρίασης των ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Λουξεμβούργο.

    Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή συνάντηση Ζουνκέρ - Γιλμάζ τόνισε ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία παρουσίασε στην Τουρκία ένα πακέτο συμβιβαστικών προτάσεων τις οποίες δεν απεδέχθη και ότι μετά από αυτή τη συζήτηση κρίθηκε ότι δεν θα είχε νόημα η πραγματοποίηση του δείπνου του Σαββάτου, που σκόπευε να παραθέσει προς τιμή του Μεσούτ Γιλμάζ, η λουξεμβουργιανή προεδρία.

    Ο κ. Πόος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν η Ελλάδα έχει απειλήσει ότι θα θέσει βέτο στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ουδέποτε χρησιμοποίησε τη λέξη βέτο. Ο κ. Πόος ανέφερε, επίσης, ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία θεωρούσε και θεωρεί πως η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά δεν πληροί τα κριτήρια που έθεσε η σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης για την ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και οι απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των ευρωπαίων σοσιαλιστών ο ηγέτης τους, Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Ρούντολφ Σάρπινγκ. Ο κ. Σάρπινγκ ανέφερε, ακόμη, πως σε ό,τι αφορά τη γερμανική πολιτική έναντι της Τουρκίας οι θέσεις των σοσιαλδημοκρατών και των χριστιανοδημοκρατών είναι κοινές.

    Τέλος, ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί έναντι της Τουρκίας ήταν και οι δηλώσεις του αρμοδίου για την εξωτερική πολιτική της Κοινότητας, Ολλανδού επιτρόπου Χάνς Βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν σκοπεύει να μετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη τότε είναι αμφίβολο αν αυτή η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη θα πρέπει να θεσμοθετηθεί. Ο Ολλανδός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει πραγματοποιήσει τα βήματα που απαιτούνται για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Ελλάδα και για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Βαν ντεν Μπρουκ κατέληξε, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι ελπίζει πως έστω και την τελευταία στιγμή στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα μπορέσει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ώστε να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις της Κοινότητας με την Αγκυρα.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Ολλανδός επίτροπος είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα συμβάλουν στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος και ότι η ένταξη θα πρέπει να αποβεί προς όφελος των δυο κοινοτήτων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θεμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μετά τις εκλογές στην Κύπρο.

    [03] Δανία για Τουρκία

    Ο Δανός Πρωθυπουργός Πούλ Ρασμούσεν χρησιμοποίησε εντονη γλώσσα μιλώντας για την Τουρκία σε συνάντηση του Συμβουλίου Ευρωπαικής Πολιτικής στην Κοπεγχάγη.

    `Μια χώρα που θέλει να θεωρείται υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. δεν μπορεί να εχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι μιας χώρας μέλους της Ενωσης.Θα ηταν σαν η Σουηδία, πρίν ενταχθεί στην Ε.Ε., να πρόβαλε απαιτήσεις πάνω στο Μπορνχόλμ (Σημ. δανικό νησί στην Βαλτική Θάλασσα.)Η Τουρκία δεν ειναι σε θέση να ανήκει στην ιδια κατηγορία με τις αλλες υποψήφιες για ενταξη στην Ε.Ε. χώρες``, ειπε ο κ Ρασμούσεν.

    Στήν ιδια συνάντηση ο Δανός πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας, την οποία πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Δανία, αρνούνται να την θεωρήσουν καν υποψήφια. `Οι μεγάλες χώρες διαφωνούν σχετικά με την Τουρκία.Σύμφωνα ομως με την γνώμη της δανικής κυβέρνησης η Τουρκία δεν ανήκει στην ιδια ομάδα υποψηφίων χωρών με τις αλλες 11``.

    Ο Δανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στις απαιτήσεις της Τουρκίας πάνω σε μία ομάδα νησιών που αποτελούν μέρος της Ελλάδας, την προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει την υποψηφιότητα της Κύπρου, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων σ` αυτήν. ``Η Τουρκία πήρε μια τελωνειακή συνεργασία με την Ε.Ε.Τώρα πρέπει αυτή να δώσει κατι`` ειπε ο κ Ρασμούσεν.

    [04] Ζούνκερ

    Η Τουρκία χρειάζεται ακόμη δεκαετίες μέχρι να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Ζουνκέρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό (Παρασκευή) φύλλο της εφημερίδας του Λουξεμβούργου "Λουξεμπούργκερ Βορτ" και μεταδόθηκε απόψε από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο κ. Ζουνκέρ σημειώνει στη συνέντευξή του, πως δεν είναι πρόθυμος να δεχθεί να κυριαρχήσει το θέμα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει αύριο στο Λουξεμβούργο. Ο Λουξεμβουργιανός πρωθυπουργός επικρίνει ευθέως τη μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας στην ευρωπαική διαδικασία. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως κατά τη χθεσινοβραδυνή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ζήτησε από το Μεσούτ Γιλμάζ να ανακαλέσει η Τουρκία τις απειλές της για στρατιωτική βία σε περίπτωση διαπραγματεύσεων της Ευρωπαικής Ενωσης με την Κύπρο. "Η Τουρκία δεν το έκανε" (σσ ο Γιλμάζ δεν ανακάλεσε) τονίζει στη συνέντευξη του ο κ. Ζουνκέρ.

    Ο προεδρεύων της ΕΕ επισημαίνει κατηγορηματικά στη συνέντευξη, κάτι που είχε τονίσει και στη χθεσινή συνάντησή του στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο Βίκτορ Κλίμα, πως δηλαδή δεν υπάρχει συμβιβασμός στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Δεν γίνεται να κάθονται στο τραπέζι της Ευρωπαικής Ενωσης εκπρόσωποι χωρών στις οποίες γίνονται βασανιστήρια", τονίζει με κάθε σαφήνεια ο κ. Ζουνκέρ.

    [05] Παπαιωάννου

    Την άνοιξη θα ανακοινωθεί το πρώτο πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό σύστημα και αμέσως μετά το δεύτερο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιαδης Παπαιωάννου.

    Το πρώτο πακέτο θα αφορά, συγχωνεύσεις και ομαδοποιήσεις Ταμείων, εξυγίανση προβληματικων ταμειων και ρυθμισεις για την αξιοποιηση της κινητης και ακινητης περιουσιας των Ταμειων.

    Το δευτερο και ουσιαστικοτερο θα αναφερεται στις εισφορες και τα ορια συνταξιοδοτησης.

    [06] ΟΑΣΑ

    Νομοσχέδιο για την εξυγίνση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΣΑ προοωθεί το Υπουργείο Μεταφορών.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ.Μανώλη Λουκάκη, στόχος του νοσμοχεδίου είναι η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 12-Dec-97 14:21:55

    [07] Τρομοκρατία

    Νέες επιθέσεις φοβάται η Αστυνομία απο τους τρομοκράτες του μαχομενου Αντάρτικου Σσχηματισμού, που χτυπησαν το γραφείο της Βάσως παπανδρέου.

    Ανανδρη και εγκληματική ενεργεια χαρακτηρισε τη βομβιστική επιθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενω το Υπουργείο Δημοσιας Τάξης προσέφερε ενισχυση ενος εκατομμυριου δραχμων στον τραυματία πυροτεχνουργό.

    Προβοκατσια χαρακτηρισαν την εκρηξη οι 5 κοινοταρχες η δικη των οποίων θα συνεχισθει τη Δευτέρα για τα επεισόδια του περασμένου μήνα στα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικης.

    [08] ΠΙΚΠΑ

    Σε διαχωρισμό των παιδιών με ειδικές ανάγκες που νοσηλεύονται σε όλα τα ιδρύματα της χώρας ανάλογα με τη σοβαρότητα της διανοητικής τους κατάστασης και της ηλικίας προχωρά το υπουργείο υγείας επανελαβε σήμερα ο υφυπουργός πρόνοιας, Θεόδωρος Κοτσώνης που επισκέφθηκε το ίδρυμα Θεοτόκος στους Αγ. Αναργύρους .

    Οπως είπε ο κ.Κοτσωνης προωθείται η πρόσληψη 500 ατομων για τη στελεχωση των ιδρυματων προνοιας καθως και προγραμμα αναδοχης παιδιων με ειδικες αναγκες.

    [09] Παιδεία-Κινητοποιήσεις

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια πραγματοποίησαν σήμερα ενάντια στο νόμο Αρσένη , ενω διευρυνεται το μέτωπο των καταλήψεων σε Πανεπιστήμια και σχολεία.

    Ανάλογες συγκεντρώσεις γίνονται σε Γιάννενα και Λάρισα.

    Υπό κατάληψη τελούν 7 σχολές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η Φιλοσοφική,το Πανεπιστήμιο Πειραιά,το πολυτεχνειο Ξανθης, 2 Τμηματα του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης,οι φοιτητικες εστιες της συμπρωτευουσας, το Πανεπιστημιο Βολου και 3 Τμηματα του Πανεπιστημιου Πατρων.

    Υπο καταληψη βρισκονται και περισσοτερα απο 30 σχολεία σε ολοκληρη τη χωρα, στην πλειοψηφια τους τεχνικα και πολυκλαδικα λύκεια.

    [10] Σατανιστές

    Με την κατάθεση της Κατερίνας Ρηγάκη η οποία μαζί με την αδελφή της είχε μυηθεί στην παρέα των νεαρών σατανιστών της Παλλήνης συνεχίζεται σήμερα η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

    Η Ρηγάκη κατέθεσε ότι ο Κατσούλας είχε άγρια και βίαιη συμπεριφορά και είχε επιβληθεί στην παρέα ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι Δημητροκάλης και Μαργέτη ήταν υποχειριά του .

    [11] Πολιτιστική πρωτεύουσα

    Η Θεσσαλονίκη παραδίδει σήμερα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Στοκχόλμη, με επίσημη τελετή που θα γίνει στις επτά και μισή το απόγευμα στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

    [12] Renault-ανακλήσεις

    Εκατον εξήντα χιλιάδες αυτοκίνητα ανακαλεί για έλεγχο η Ρενώ, για έλεγχο στο σύστημα ενεργοποίησης του αερόσακου. Πρόκειται για μοντέλα Τουίνγκο, Κλιό, Λαγκούνα, κατασκευής Ιουνίου - Νοεμβρίου 1997.

    [13] Ρωχάμης

    Αλλα 32 χρόνια κάθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργηματων, στον Βαγγελη Ρωχαμη για τα όπλα και τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στα κρησφύγετά του.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 12-Dec-97 14:22:37

    [14] Τουρκία-Ε.Ε

    Ανησυχία για τις προοπτικές συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζουν σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής στο Λουξεμβούργο που θα εξετάσει την διεύρυνση της Ενωσης.

    Οι εφημερίδες σημειώνουν ότι απόφαση για την συμμετοχή της Τουρκίας στην μόνιμη Ευρωπαική Διάσκεψη ίσως να αναβληθεί για την επόμενη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο τον προσεχή Ιούνιο, καθώς οι χώρες μέλη της Ε.Ε εμφανίζονται να διαφωνούν σαφώς με τις προσπάθειες της Αγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Το σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής, που ετοιμάστηκε από το Λουξεμβούργο σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέχει πολύ από την εκπλήρωση των προσδοκιών της Αγκυρας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ στην Χουριέτ. Ο τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραστεί στο δείπνο που οργανώνει η Ε.Ε για τα υποψήφια μέλη μιλώντας για "διακρίσεις" κατά της Αγκυρας,καθώς δεν καθορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποψηφιότητα της Αγκυρας.

    Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν πάντως την άρνηση της Αγκυρας ως "διπλωματικό παιχνίδι πόκερ". Ο αρμόδιος για τις Εξωτερικές υποθέσεις της Ενωσης επίτροπος, Χανς φαν ντεν Μπρούκ κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του Γιλμάζ να παραστεί στο δείπνο, δήλωσε: "Πρόκειται για έλλειψη πολιτικής όρεξης, αλλά νομίζω ότι είναι πρόωρο να εξαγάγουμε πολιτικά συμπεράσματα".

    Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ερικ Ντέρικε σημείωσε πάντως ότι η κίνηση της Αγκυρας "δεν είναι και καταστροφή,αλλά χάνει μία ευκαιρία. Δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος μ' αυτό", είπε.

    Ο προεδρεύων της συνόδου κορυφής πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου,Ζαν Κλώντ Γιούνκερ,σε συνέντευξή του στο BBC επανέλαβε πάντως ότι η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει την πολιτική της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε:"Δεν υπάρχει σύγκριση με τις υπόλοιπες 11 υποψήφιες χώρες. Κανείς δεν βασανίζεται στις χώρες αυτές, κάτι που δυστυχώς γίνεται στην Τουρκία".

    [15] Σκόπια-Πεντάγωνο

    Το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ εγκατέστησε απευθείας τηλεφωνική γραμμή με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Λαζάρ Κιτάνοφσκι, ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της βουλής της ΠΓΔΜ.

    "Ο στρατός της ΠΓΔΜ είναι έτοιμος να υπερασπίσει τα σύνορά της χώρας, αλλά σε περίπτωση επίθεσης θα προειδοποιήσει τους διεθνείς θεσμούς", είπε ο κ. Κιτάνοφσκι και πρόσθεσε πως τα σύνορα της χώρας του με την Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία "δεν είναι αρκετά ασφαλή".

    "Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας οι λόγοι είναι πολιτικοί.

    Ο κίνδυνος υπάρχει πάντα, εξαιτίας των προβλημάτων στην Βοσνία, αλλά και της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και στο Σαντζάκ", επεσήμανε ο υπουργός.

    Σχετικά με τα σύνορα με την Αλβανία, ο κ. Κιτάνοφκσι εκτιμά πως η κατάσταση είναι "πιό ήρεμη" το τελευταίο διάστημα, με τις περιπολίες κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 12-Dec-97 14:23:23

    [16] Γέλτσιν-Υγεία

    Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η κατάσταση της υγείας του Ρώσου Προεδρου Μπορίς Γιέλτσιν που εισηχθη χθές σε θεραπευτηριο εξω απο τη Μόσχα με οξεία πνευμονική λοιμωξη.

    Το κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ORT, θελοντας να διαψευσει τις φήμες για την επιδεινωση της υγείας του Ρωσου Προεδρου, έδειξε σήμερα για λίγα δευτερόλεπτα τον Μπορίς Γέλτσιν να υποδέχεται ένα συνεργάτη του κατά τη δεύτερη ημέρα της νοσηλείας του σε θεραπευτήριο σε προάστιο της Μόσχας, εστω και αν εδειχνε φανερά καταπονημένος.

    [17] Μπλέρ-Ανταμς

    Μια ιστορική συνάντηση έγινε στήν πρωθυπουργική κατοικία τού Λονδίνου. Ο Τζέρι Ανταμς, ο ηγέτης τού Σίν Φέιν, τής πολιτικής πτέρυγας τού ΙΡΑ, συναντήθηκε μέ τόν Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ.

    Ηταν η πρώτη πρόσκληση Ρεπουμπλικάνου Ιρλανδού ηγέτη στόν αριθμό 10 τής Ντάουνινγκ Στρίτ, μετά από 76 χρόνια. Είχε προηγηθεί ο Μάικλ Κόλινς τό 1921.

    Ο Τζέρι Ανταμς συζήτησε γιά αρκετή ώρα τήν εξέλιξη τής ειρηνευτικής διαδικασίας μέ τόν Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ. Χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση και μαζί με άλλα στελέχη του Σίν Φέιν εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ Βρετανων και Ιρλανδών

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 12-Dec-97 14:22:11

    [18] Δημοπρασία

    Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια δραχμές έδωσε κάποιος συλλέκτης για να αποκτήσει αυτή την σύντομη ταινία με θέμα τα πρώτα χρόνια της ζωής του Τσάρλι Τσάπλιν. Πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στο Λονδίνο, μαζί με άλλα αντικείμενα από τον

    μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Αυτή την τέχνη που υπηρέτησε με προσήλωση ο Σαρλώ μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

    Στη δημοπρασία αυτή πουλήθηκαν κι άλλα αντικείμενα από τον χώρο της έβδομης τέχνης, όπως φωτογραφίες, αντίγραφα ταινιών και κοστούμια. Μεταξύ αυτών το φράκο που είχε φορέσει ο Σον Κόνερι ενσαρκώνοντας τον Τζέιμς Μποντ στην ταινία "Τα διαμάντια είναι παντοτινά". Πουλήθηκαν επίσης τα δερμάτινα μπικίνι που φορούσαν οι καλλίγραμμες αντίπαλές του Τζέιμς Μποντ στην ταινία "Οκτόπουσι", αλλά και κοστούμια του Σπάιντερ-μαν και της Σούπερ-γούμαν.

    [19] Κάρλος

    Ο διαβόητος τρομοκρατης Καρλος,γνωστός ως Τσακάλι, προσήχθη σήμερα -υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας-ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης κατηγορούμενος για τον φόνο δύο γάλλων αστυνομικών και ενός λιβανέζου μυστικού πράκτορα το 1975.

    Κάτω απο δρακόντεια μετρα ασφαλείας,ο διαβότητος τρομοκρατης Καρλος, οδηγήθηκε απο τις φυλακές υψίστηςε ασφαλέιας του παρισιού στο Μεγαρο της Γαλλικής δικαιοσύνης.

    Ο 48χρονος Καρλος,το πραγματικό ονομα του οποίου ειναι Ιλίτς Ραμίρες Σαντσες και ο οποίος συνελήφθη στο Σουδάν το 1994 από πράκτορες της γαλλικής αντικατασκοπείας εμφανίζεται για πρωτη φορά δημοσιώς μετα απο τριετη συνεχή κρατηση.

    Το δικαστήριο αποτελείται από τρείς δικαστές και εννιά ενόρκους.Για την ασφάλεια των μελών του δικαστηρίου οι αρχές έχουν διαθέσει σε κάθε έναν από τους δικαστές και τους ενόρκους δύο αστυομικούς. Γόνος πλούσιας οικογένειας από τη Βενεζουέλα ο Κάρλος,που θεωρείται υπευθυνος για τον φόνο 20 ατόμων απο το 1973 εως το 1984,θα δικαστεί σήμερα για τον φόνο δύο γάλλων αστυνομικών και ενός μυστικού πράκτορα στο Παρίσι στις 27 Ιουνίου του 1975, αδικήματα για τα οποία είχε καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη, το 1992.

    Ο ίδιος ο Καρλος ζητησε να υπερασπισθει μονος του τον εαυτό ενω οι συνήγοροί του αναμένεται να ζητήσουν την αναβολή της δίκης υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης τους έπεσε θύμα απαγωγής και οδηγήθηκε παράνομα από το Σουδάν στη Γαλλία και ότι δεν είχαν τον χρόνο να εξετάσουν τον φάκελλό του.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 12-Dec-97 14:21:13

    [20] ΕΕ-Πρόστιμο στην Ελλάδα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιβληθεί στην Ελλάδα συνολικό χρηματικό πρόστιμο 33 εκ.δρχ. την ημέρα γιατί δεν έχει εκτελέσει καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για δύο παραβάσεις σχετικά με την αναγνώριση των διπλωματών. Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρώτη παράβαση αναφέρεται στην οδηγία 48 του 1989, που προβλέπει να τεθεί ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των πτυχίων ανωτάτης παιδείας για επαγγελματική εκπαίδευση , τουλάχιστον , τριών ετών.Η οδηγία έχει τεθεί σ`εφαρμογή από 4 Ιανουαρίου 1992 για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στα πρόσωπα,που θέλουν ν`ασκήσουν το επάγγελμα τους σε άλλο κράτος μέλος, χωρίς να ξαναρχίσουν την εκπαίδευση τους.Το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Ελλάδα για την παράβαση αυτή στις 23 Μαρτίου 1995.

    Η Επιτροπή αποφάσισε με βάση το άρθρο 171 της Συνθήκης να καταθέσει προσφυγή κατά της Ελλάδας επειδή επτά χρόνια μετά τη δημοσίευση της δεν έχει εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.Προτείνει να επιβλθεί στην Ελλάδα χρηματική ποινή από 41.000 εκιού ( περίπου 13 εκ.δρχ.) την ημέρα, που υπολογίζεται με βάση τη σοβαρότητα της παράβασης.Αν η Ελλάδα καταδικασθεί θα πληρώνει, δηλαδή, για κάθε μέρα, που θα καθυστερεί να εκτελέσει τη νέα καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 13 εκ.δρχ.

    Η δεύτερη παράβαση αναφέρεται στο πιστοποιητικό της ελληνικής γλώσσας, που απαιτεί η Ελλάδα για να λειτουργήσει ένα ιδιωτικό σχολείο ( φροντιστήριο ) και ν`ασκήσει τα καθήκοντά του ο διευθυντής ή ο καθηγητής στα σχολεία αυτά.Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά τη δημοσίευση της δεν έχει εκτελέσει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την παράβαση αυτή.Η Κομισιόν προτείνει να επιβληθεί στην Ελλάδα χρηματικό πρόστιμο από 61.500 εκιού ( περίπου 20 εκ.δρχ. ) την ημέρα.

    [21] Χρηματιστήρια

    Στα Χρηματιστήρια της Νοτιανατολικής Ασίας συνεχίστηκε και σήμερα η πτωτική τάση των γενικών δεικτών,έκταση από χθες ,παρά την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών που έσπευσαν να στηρίξουν τα εθνικά τους νομίσματα για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις κερδοσκοπικές πιέσεις.Η νέα αναταραχή στις ασιατικές χρηματαγορές προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια,μετακυλίοντας την αποσταθεροποίηση που προκαλείται από τη διεθνοποίηση της οικονομίας.

    Το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες της νοτιανατολικής Ασίας στη διάσκεψη της ΑΣΕΑΝ στη Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας αναμένεται να υιοθετήσουν ένα μακροχρόνιο σχέδιο συνεργασίας σε βασικούς τομείς, που υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται αναγκαίο όσο ποτέ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που σοβεί στις αγορές τους.

    Στο χρηματιστήριο της Ν.Κορέας ο γενικός δείκτης έπεσε κατά 7%.Στην Ινδονησία έπεσε 8%,στις Φιλιππίνες 2,1% , στο Τόκυο 0,91% και στο Χονγκ Κονγκ 1,9%.Αποτέλεσμα αυτών ήταν να ανατιμηθεί η τιμή του δολλαρίου.

    Σταθεροποιητικες τασεις σήμερα στο χρηματιστηριο μετα την χθεσινη μεγαλη πτωση που αποδοθηκε στην κριση που περνουν οι χρηματαγορες της Ασιας.

    Η κυβερνηση δεν προκειται να κανει παρεμβαση στη Σοφοκλεους γιατι κατι τετοιο θα ηταν επιζημιο δηλωσε στον Αntenna ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης ενω χαρακτηρισε αψογους τους χειρισμους της τραπεζας της Ελλαδος. Η μονη αμυνα στην κριση του χρηματιστηριου ειναι τα επιτοκια δηλωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ οο βουλευτης της Ν.Δ Γιωργος Αλογοσκουφης.

    [22] Ελενχοι στην αγορά

    Σαφάρι των ράμπο της Εφορίας από το πρωί.

    Πεντακόσιοι άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού εγκλήματος, κάνουν ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις για να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας ενόψει εορτών.

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά και για αλλοιωμένα τρόφιμα

    Χθες κατασχέθηκαν τέσσερις τόνοι ακατάλληλης γαλοπούλας και πεντέμιση τόνοι ακατάλληλου μοσχαρίσιου κρέατος, που δεν είχαν ταυτότητα προέλευσης ενω στην αγορα εχουν διοχετευθει ξηροί καρποί με καρκινογόνες ουσίες και μολυσμένα θαλασσινά από τρίτες χώρες.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 12-Dec-97 11:23:10
    Τοπικές ομίχλες και βροχές από το απόγευμα στα βορειοδυτικά προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - νοτιοδυτικοί ασθενείς εώς μέτριοι και αργότερα στα δυτικά και νότια πελάγη ισχυροί.

    Σχεδόν αίθριος καιρός αρχικά στην Αττική.- Αργότερα θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις.- Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 16 βαθμούς.

    Αραιές νεφώσεις στην Θεσσαλονίκη, που σταδιακά θα πυκνώσουν και θερμοκρασία στην πόλη εώς 12 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 12-Dec-97 11:23:01
    Επιδεινώνεται ο καιρός από αύριο με βροχές και ενισχυμένους ανέμους, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή. Πρόσκαιρη βελτιώση αναμένεται τη Δευτέρα, απο την Τρίτη όμως ο καιρός ξαναχαλάει.

    Αύριο,στα Δυτικα, Κεντρικα και Βόρεια θα υπάρχει συννεφιά, με τοπικές βροχές, καταιγίδες στα Δυτικά και χιόνια στα Βορεια ορεινά, φαινόμενα που μέχρι τη νύχτα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα.

    Οι άνεμοι στα Βορεια θα είναι ανατολικοί- βορειοανατολικοί μέτριοι 4 με 5 μποφώρ και στις άλλες περιοχές νότιοι 5 με 6, με τάση προς το βράδυ να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

    Η θερμοκρασία πέφτει λίγο στα Βορεια, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς, στις άλλες όμως περιοχές θα πλησιάσει τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

    Κακοκαιρία θα έχουμε την Κυριακή, με τοπικές βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και πιθανότατα και σε περιοχές στα Βορεια με χαμηλό υψόμετρο. Πάντως, μετά το μεσημέρι στα Δυτικά και αργότερα στη Μακεδονία, ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση.

    Οι άνεμοι εκτός από τις νοτιοανατολικές περιοχές, που θα ειναι νοτιοι εντασεως 7 και τοπικά 8 μποφώρ, στην υπόλοιπη χώρα θα είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολυ ισχυροί 6 με 7 μποφώρ.Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από Βορρά προς Νότο θα πλησιάσει το μεσημέρι τους 9 με 10 βαθμούς στα Βορεια και τους 13 με 14 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 12 December 1997 - 12:46:22 UTC