Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-11-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Δεν υπάρχει πρόταση για τριζωνική ομοσπονδία στη Κύπρο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Δαμανάκη
  • [02] Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Σεισμός
  • [04] Πολυτεχνείο
  • [05] Απεργίες
  • [06] Ερευνα-Κακοποιήσεις παιδιών
  • [07] Πατήρ Ευγένιος
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Ανάβουν τα αίματα στον Κόλπο
  • [09] Κλίντον
  • [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

  • [10] Χόλιγουντ-Στρατιωτικές Βάσεις
  • [11] Αυστραλία-Φωτιά
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [12] Επιτόκια
  • [13] Παρακράτηση
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα


    [Α] Δεν υπάρχει πρόταση για τριζωνική ομοσπονδία στη Κύπρο

    Last Updated: Saturday, 15-Nov-97 10:14:19
    Ουάσιγκτον, Αθήνα και Λευκωσία διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί προτάσεως του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για τριζωνική λύση στην Κύπρο.

    Η Ουάσιγκτον είναι ανάγκη να ασκήσει έμπρακτες πιέσεις κατά της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού τόνισε ο Θεόδωρος Παγκαλος, μετά τη συναντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Δεν έχει υποβληθεί στην Ελληνική ή την Κυπριακή πλευρά εκ΄ μέρους του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σχέδιο για τριζωνική Ομοσπονδία στην Κύπρο δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέπας, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα.

    Ο κύριος Πάγκαλος επίσης, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, διέψευσε τις πληροφορίες που έφεραν τον κ. Στεφανόπουλο δυσαρεστημένο για την μη ενημερωσή του από τον πρωθυπουργό , για τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη.

    Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να φύγει από τον φαύλο κύκλο της παθητικότητας και της υποχωρητικότητας. Η αποφασιστικότητα και τα σαφή μηνύματα απομακρύνουν τους κινδύνους και αποθαρύνουν τις προκλήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής φθάνοντας στη Ρόδο, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στα Δωδεκάνησα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Saturday, 15-Nov-97 10:58:16

    [01] Δαμανάκη

    Θετικά υποδέχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ τη δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη οτι προτίθεται να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας.

    Θετική εξελιξη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δαμανάκη, δηλωσε ο Κωστας Σκανδαλίδης.

    Ο ΣΥΝ υποστηρίζει σταθερα και ομόθυμα την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανακη, δεν την συνδεει, ομως, με υποψηφιοτητες σε αλλους δήμους, αναφερεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τυπου του κόμματος.

    [02] Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

    Πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη διεύρυνση.

    Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και από τον αναπληρωτή γραμματέα του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Τα θέματα που εξετάσθηκαν ήταν η προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι δημοσιονομικές πτυχές της διεύρυνσης, καθώς και οι ειδικές περιπτώσεις της Σλοβακίας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

    Κατά τη συνεδρίαση εξετάσθηκε το σχέδιο μνημονίου που ετοίμασε το προεδρείο της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη διεύρυνση. Σημειώνεται ότι μετά την έγκρισή του, το μνημόνιο θα υποβληθεί στους σοσιαλιστές ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν κατά την πάγια τακτική, την προηγούμενη του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου στις 12-13 Δεκεμβρίου.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Κρανιδιώτης τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τις έντεκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες,τονίζοντας ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρεπει να περιέχει ένα πολιτικό μήνυμα για τη νέα Ευρώπη που θα οικοδομήσουμε. Δεν επιθυμούμε νέους διαχωρισμούς, είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με 11 χώρες και ως εκ τούτου είναι εναντίον της ιδέας της Διάσκεψης. Υπάρχει διαρθρωμένος διάλογος,είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε, είμαστε διατεθειμένοι να επιδείξουμε κάποια ελαστικότητα στο θέμα αυτό, αρκεί να συζητηθεί το περιεχόμενο της Διάσκεψης.

    Ο κ. Κρανιδιώτης κατέστησε σαφές, ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Συνέχισε, τονίζοντας, ότι η αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση προϋποθέτει την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, τις οποίες έχει θέσει το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Τουρκία, είπε, θα πρέπει να συνεργαστεί στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, να εγκαταλείψει την πάγια τακτική της των εδαφικών διεκδικήσεων και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες.

    Ανέφερε, επίσης, την ανάγκη να αποδεχθεί η Τουρκία την υποχρεωτικη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι η ενταξιακή πορεία δεν συνδέεται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

    Τέλος, για τα θέματα των θεσμών ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι δεν θα πρέπει να ανατραπούν όσα αποφασίσθηκαν στο Αμστερνταμ, ενώ για το θέμα της χρηματοδότησης, τόνισε ότι η Ελλαδα υποστηρίζει την αύξηση των ιδίων πόρων ή τουλάχιστον την προοπτική αναθεώρησης των δημοσιονομικών προοπτικών με την πρώτη διεύρυνση.

    Με βάση τις παρατηρήσεις του Γιάννου Κρανιδιώτη και άλλων εκπροσώπων, αποφασίσθηκε η αναμόρφωση του κειμένου των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Saturday, 15-Nov-97 10:55:18

    [03] Σεισμός

    Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με επίκεντρο 220 χλμ βορειανατολικά της Αθήνας, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.

    Οι σεισμολόγοι εκτιμούν οτι η σεισμική δόνηση ήταν κύρια και δεν πρόκειται να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαιτερα αισθητός στα νησιά του Αιγαίου, την Πάρο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη , την Εύβοια αλλά και στην Αθηνα.

    [04] Πολυτεχνείο

    Τριήμερες εκδηλώσεις από σήμερα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

    Το πρωί άνοιξε η κεντρική πύλη του Ιδρύματος και αναμένονται να καταθέσουν στεφάνι ο υπουργος Παιδειας Γερασιμος Αρσενης, ενώ αργότερα και ο πρωθυπουργός.

    Η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή για την αποτροπή επεισοδίων, ενώ εώς το πρωί της Τρίτης απαγορεύεται η στάθμευση των Ι.Χ γύρω από το Πολυτεχνείο και την Πλατεία Κανιγγος.

    [05] Απεργίες

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στο νέο προϋπολογισμό.

    Απεργία για τις 25 Νοεμβρίου εξήγγειλαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και για τις 26 του μήνα οι έμποροι και βιοτέχνες.

    [06] Ερευνα-Κακοποιήσεις παιδιών

    Ενα στα εκατό παιδιά διεθνώς μέχρι τα 18 χρόνια του παραμελείται και κακοποιήται. Στη χώρα μας η παραμέληση και οι καποιήσεις παιδιών αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία δέκα χρόνια και όπως επισήμαναν οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης κακοποίησης παιδιών , τα παραμελημένα ή κακοποιημένα παιδιά στρέφονται στην παραβατικότητα, κυρίως αυτή που συνδέεται με τα ναρκωτικά.

    [07] Πατήρ Ευγένιος

    Ηταν ηθοποιός σε χριστιανικό θίασο, φυγόδικος για απάτες, εκκρεμούσε εις βάρος του ποινή φυλάκισης, και παρ'όλα αυτά χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης.

    Ο πατήρ Ευγένιος συνελήφθη τελικά στη Νέα Μάκρη, όπου είχε βρει καταφύγιο τον τελευταίο καιρό σε μοναστήρι.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Saturday, 15-Nov-97 11:00:03

    [08] Ανάβουν τα αίματα στον Κόλπο

    Εντονη διπλωματική δραστηριότητα ενώ ΗΠΑ και Βρετανία απειλούν το ΙΡΑΚ με στρατιωτική επέμβαση.

    Για μέτρα που θα εξαναγκάσουν το ΙΡΑΚ να εκπληρώσει τις υποχρεωσεις του εκανε λογο ο γενικος γραμματεας του ΟΗΕ Κοφι Αναν,ενω η Βαγδατη ζητησε σοβαρό διαλογο με τον ΟΗΕ τονιζοντας οτι δεν επιθυμεί στρατιωτική αντιπαράθεση.

    Η Ρωσία ζήτησε την αμεση συγκληση της Ολομελειας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του ΙΡΑΚ, ενω ο Πρωθυπουργος του Λουξεμβουργου και προεδρευων της Ευρωπαικης Ενωσης Ζακ Ποος,δηλωσε οτι ενδεχομενη στρατιωτικη επεμβαση θα προκαλουσε δριμυτατη κριτικη απο τις Αραβικες χωρες.

    Εν πλω προς τον Περσικό Κόλπο βρίσκονται ενα αμερικανικο και ενα Βρεττανικο αεροπλανοφορο,ενω μεγαλη κινητικότητα υπαρχει στην αμερικανο- τουρκική βαση του Ιντσιρλίκ.

    [09] Κλίντον

    Εκτός από το Ιράκ, ένα ακόμη πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στα δεκάδες που απασχολούν τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον. Μία Αμερικανή δικηγόρος που αποκαλύπτει σε Βρετανική εφημερίδα οτι είχε ερωτικές σχέσεις επι 30 ολοκληρα χρονια με τον Μπίλ Κλίντον.

    Η 49χρονη αμερικανη δικηγόρος Ντόλι Κάιλ Μπράουνιγνκ,αποφάσισε να αποκαλύψει στον τύπο τον δεσμό που ειχε επι 30 χρονια με τον Μπίλ Κλίντον οπως ισχυρίζεται η ίδια και μάλιστα σε μία περίοδο που ο Αμερικανός Προεδρος ειναι απασχολήμένος με την κριση στον Περσικό και η συζυγος του Χιλαρι πραγματοποιει περιοδεία στις πρώην ασιατικές Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης.

    Δηλώνει λοιπόν στους Τimes του Λονδίνου οτι η σχέση της με τον Μπίλ Κλίντον ξεκίνησε απο το σχολέιο του Χοτ Σπρινκ του Αρκανσας και διηρκεσε εως την πρώτη εκλογή του στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η Ντόλι Μπραουνινγκ γινεται δε πιο σαφής οταν εξομολογείται στην Βρετανική εφημερίδα και λέει ότι δεν ηταν μία σχέση που κατεληγε πάντα στο κρεβάτι, επισημαινόντας οτι συζητουσανε πολυ και αλληλογραφουσανε, ενω ο Μπιλ Κλιντον οτνας κυβερνητης του Αρκανσω την καλουσε συχνά σε δεξιώσεις αλλα συνηθως οταν απουσίαζε η Χιλαρί Κλιντον .

    Οσον αφορα τώρα το ερώτημα γιατί αποφασισε τωρα να γνωστοποιησει τον δεσμό της με τον Μπιλ Κλιντον η κυρια Μπραουνιγκ ειναι κι εδω σαφής.Το 1992 λέει η ίδια, οταν την πλησιάσαν απο μεγαλη αμερικανική εφημερίδα ζητώντας της να δημοσιευσει την προσωπικη της αυτή ιστορία,οι υπευθυνοι της προεκλογικής εκστρατειας του δημοκρατικού κόμματος την απειλησαν ότι θα την καταστρεψουν.

    Ετσι λοιπον φαινεται να προτιμησε την στιγμή που η πρωτη κυρια των Ηνωμενων Πολιτειων βρισκεται μακριά απο τον συζυγό της και την φιλοξενία του βρετανικου τύπου

    Πριν ομως δεχθει τη φιλοξενία του βρετανικού τύπου η κ. Μπραουνινγκ εγραψε κι ενα ρομάντσο με τιτλο η "Φωνή της καρδιάς" που βρικσεται ηδη μεσα στις σελιδες του Ιnternet.

    [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Saturday, 15-Nov-97 10:55:31

    [10] Χόλιγουντ-Στρατιωτικές Βάσεις

    Τά περασμένα οκτώ χρόνια τουλάχιστον εικοσι εννιά στρατιωτικές βάσεις τών Ηνωμένων Πολιτειών έκλεισαν, είτε επειδή εκπλήρωσαν τήν αποστολή τους, είτε γιά οικονομικούς λόγους.

    Καί όλα αυτά μόνο στίς ακτές τής Καλιφόρνια.

    Οί περισσότερες από αυτές τίς βάσεις ερήμωσαν, απογυμνωμένες από τόν εξοπλισμό τους καί φέρνουν κάτι σέ πόλη-φάντασμα.

    Ομως κάποιες από τίς παλαιές στρατιωτικές βάσεις συνέχισαν νά λειτουργούν, όχι όπως παλιά αλλά μέ τελείως διαφορετικό αντικείμενο.

    Ευεργέτης τών παρωχημένων βάσεων είναι τό Χόλιγουντ.

    Τά τελευταία δύο χρόνια περισσότερες από είκοσι ταινίες τής Μέκκας τού κινηματογράφου γυρίστηκαν σ'αυτές τίς παλιές εγκαταστάσεις.

    Είναι γνωστό ότι οί αμερικανοί λατρεύουν τίς πολεμικές ταινίες, αυτές μέ τούς σούπερ ήρωες, πού όταν έχουν ελεύθερο χρόνο, σώζουν τόν πλανήτη από ολοκληρωτική καταστροφή... έτσι γιά νά μήν ξεχνιούνται.

    Οπότε ποιό είναι καλύτερο πολεμικό σκηνικό από τό αυθεντικό.

    Καί δέν μιλάμε γιά φθηνές παραγωγές.

    Οί ταινίες πού γυρίσθηκαν σέ αυτές τίς βάσεις έσπασαν ταμεία.

    Σέ μία από τίς βάσεις γυρίσθηκε η ταινία Απόλλων 13 καί μία τεράστια εκτασή της διαμορφώθηκε κατά τέτοιον τρόπο ώστε νά θυμίζει τήν Σελήνη γιά τίς ανάγκες τής ταινίας.

    Αλλωστε είναι γνωστό ότι οί μεγάλες εταιρίες κινηματογραφικών ταινιών αγοράζουν συχνά πυκνά εγκαταλελειμένα εργοστάσια, εργαστήρια, δεξαμενές, έτσι γιά νά βρίσκονται.

    Η αλήθεια είναι ότι οί σκηνοθέτες προτιμούν νά εργάζονται σέ τέτοιους χώρους αφού έτσι διαθέτουν καί απέραντη έκταση αλλά καί ησυχία.

    Καί οί εταιρίες κάνουν τά πάντα γιά νά τούς ευχαριστήσουν.

    Μέχρι καί αποβάσεις σέ στρατιωτικές βάσεις.

    [11] Αυστραλία-Φωτιά

    Οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έγιναν αιτίες για να ξεσπάσει πυρκαγιά σε θαμνώδη περιοχή στο νότιο Σίνδει.

    Δέκα άτομα μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα σε νοσοκομείο της πόλης.

    Από την πύρινη λαίλαπα κινδύνεψαν πολλά σπίτια και ένα μεγάλο κέντρο περίθαλψης.

    Σωστικα συνεργεια εσπευσαν αμεσως στο τοπο της πυρκαγιας για να αποτρεψουν την επεκταση της φωτιας προς κατοικημενες περιοχες, ενω πολλοι κατοικοι αναγκαστηκαν να εγκαταλειψουν προσωρινα τα σπιτια τους.

    Η φωτια ξεσπασε το απογευμα στην περιοχη Παντστοου του Σιντνει, μια απο τις μεγαλυτερες πολεις της Αυστραλιας.

    Σε συντομο χρονικο διαστημα η φωτια επεκταθηκε,τα μετωπα εγιναν τεσσερα με αποτελεσμα να αποτεφρωθουν πολλα στρεμματα πευκοδασσους.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Saturday, 15-Nov-97 11:01:41

    [12] Επιτόκια

    Μετα τριαμιση χρονια συνεχους πτωσης ,τα επιτοκια χορογησεων και καταθεσεων παιρνουν και παλι την ανηφορα.

    Απο τη Δευτερα, η Εθνικη Τραπεζα αυξανει τα επιτοκια απο μιση εως δυο μοναδες και η Τραπεζα Πιστεως απο μιαμιση εως τρισημιση μοναδες.

    Αναμενεται να ακολουθησουν και οι αλλες τραπεζες.

    [13] Παρακράτηση

    Τις λάθος τσέπες αδειάζει, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το νέο κόλπο της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από τους μισθωτούς, που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το παράλογο στην ιστορία, είναι ότι όσοι έχουν πτυχίο επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Saturday, 15-Nov-97 11:41:22
    Τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα κυρίως στην Δυτική Ελλάδα.

    Στην Αττική , αραιή συννεφιά, ενώ θα βρέξει το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 13 εώς 20 βαθμούς Κελσίου.

    Ιδιος καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με πιθανότητα βροχής το μεσημέρι. Η θερμοκρασία από 9 εώς 16 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Saturday, 15 November 1997 - 14:18:22 UTC