Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς υπό το βλέμμα του Ρ.Χόλμπρουκ

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Α.Πεπονής
  • [02] Σκανδαλίδης-Επιστολές
  • [03] Δαμανάκη
  • [04] Μητσοτάκης-1989
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Κόντρα Λαλιώτη-Αβραμόπουλου για τα σκουπίδια
  • [06] Ακροδεξιοί αστυνομικοί
  • [07] Απεργία γιατρών
  • [08] Μείωση στην τιμή των φαρμάκων
  • [09] Αστυνομικό δελτίο
  • [10] Θητεία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Τουρκία-Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [12] Αλβανία-``Κόχα Γιόν``
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Κλίμα πολέμου στον Περσικό
  • [14] Γερουσιαστής ο Ντι Πιέτρο
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Αφορολόγητο-Δημοσκόπηση
  • [16] Ανατοκισμός-Αρειος Πάγος
  • [17] Χονγκ Κονγκ-Χρηματιστήριο
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς υπό το βλέμμα του Ρ.Χόλμπρουκ

    Last Updated: Monday, 10-Nov-97 11:00:16
    Στη Λευκωσία φθάνει το απόγευμα,ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς,ενω στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον Χανς Βαν Ντερ Μπρουκ. Είναι πιθανόν επίσης να επισκεφθει και τη Μοσχα για το θεμα της πωλησης των Ες- 300.

    Στα Κατεχόμενα βρίσκονται απο χθες και οι υπουργοί Εξωτερικών και Προεδρίας της Τουρκίας. Ο Ισμάηλ Τζεμ κατά την άφιξή του,δηλωσε προκλητικά ότι δεν θα γίνει ούτε ένα βήμα για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. προτού αναγνωρισθεί,το ψευδοκράτος.

    Πιέσεις στην Ελληνική πλευρά, αναμένεται να ασκηθούν σήμερα στο Λουξεμβούργο κατά τη σύνοδο των υπουργων Εξωτερικών της Κοινότητας, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την αποστολή του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο ως ένα βήμα πριν από την επίσημη εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

    Η διήμερη αποστολή Χόλμπρουκ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα είναι η πρώτη μετά το διορισμό του ως προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

    Ο κ.Χόλμπρουκ θα μεταβεί και στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η συνάντηση με βάση το πρόγραμμα του κ.Βαν ντεν Μπρουκ θα γίνει εντός της εβδομάδας.

    Εξάλλου, κυβερνητική πηγή δήλωσε απόψε ότι κατά την εδώ παραμονή του κ.Χόλμπρουκ και στη διάρκεια των χωριστών συνομιλιών που θα έχει με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς αλλά και στην κοινή συνάντηση των τριών δεν αναμένεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί της ουσίας του Κυπριακού. Δεν αναμένεται πρόσθεσε η ίδια πηγή, διαπραγμάτευση σε θέματα κυριαρχίας, εδαφικό και συνταγματικό. Οταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη και σε τι θα στοχεύσει ο κ.Χόλμπρουκ η ίδια κυβερνητική πηγή απάντησε: "Εχουμε πληροφορίες ότι ο Αμερικανός επίσημος θα επιδιώξει έναν από τους εξής στόχους.

    Πρώτο τη συνέχιση του διαλόγου σε θέματα ασφάλειας.

    Δεύτερο, μια κοινή διακήρυξη Κληρίδη - Ντενκτάς κατά το πρότυπο εκείνης της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη - Ντεμιρέλ και τρίτο ένα αποτέλεσμα συνάντησης τύπου Κρήτης. Κατά την κυβερνητική πηγή ο κ.Χόλμπρουκ θα ήθελε να προεδρεύσει μιας κοινής συνάντησης μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς για να τους ακούσει σε μια πρόσωπο με πρόσωπο ανάπτυξη θέσεων και ανταλλαγή επιχειρημάτων.

    Συμφωνα με την ίδια πηγή η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στόχος των Αμερικανών να είναι η υποβοήθηση της Τουρκίας στις σχέσεις της με την ΕΕ, ιδιαίτερα εν΄όψει της συνόδου του Δεκεμβρίου.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 10-Nov-97 12:39:09

    [01] Α.Πεπονής

    Αποστασιοποιημένος από την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά και την οικονομία, εμφανίζεται ο Αναστάσιος Πεπονής σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ.

    Ο κ. Πεπονής, παρατηρεί ότι η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου στα εθνικά.

    Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των οικονομικών επιβαρύνσεων σε βάρος των λαικών στρωμάτων και κάνει λόγο για προκλητικά φαινόμενα πλουτισμού και διαφθοράς που εξαπλώνεται.

    [02] Σκανδαλίδης-Επιστολές

    Σε σχέδιο διχοτόμισης του ΠΑΣΟΚ, αποδίδει την εις βάρος του επίθεση, με διαρροή της επιστολής σε περιοδικό,την οποια χαρακτηρίζει πλαστή,ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης,σε συνέντευξή του.

    Αρνούμαι να αποδεχτώ, τονίζει, την μεθοδολογία της πολιτικής αλητείας, χυδαιότητας και πλαστογραφίας, και προσθέτει ότι δεν φανταζόταν ότι θα ήταν ο πρώτος στόχος.

    [03] Δαμανάκη

    Προβληματισμένη για τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την υποψηφιότητά της στο Δήμο της Αθήνας, δείχνει η Μαρία Δαμανάκη, που δηλώνει στην Ελευθεροτυπία, ότι θα δεχθεί, εάν δεν υπονομευτεί η υποψηφιότητά της εκ΄ των προτέρων.

    [04] Μητσοτάκης-1989

    Παντελώς ανακριβή χαρακτηρίζει το γραφείο τύπου του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την δήλωση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου στην εκπομπή VIVA Antenna, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τη διαβεβαίωση ότι θα αθωωθεί από το Ειδικό Δικαστήριο το 1989.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 10-Nov-97 12:38:29

    [05] Κόντρα Λαλιώτη-Αβραμόπουλου για τα σκουπίδια

    Κοντρα μεταξυ του Υπουργου Περιβαλλοντος και του Δημαρχου Αθηναιων πριν απο λιγο στο πλαισιο Διεθνους Συνεδριου για το θεμα διαχειρησης των απορριματων στο πλαισιο Διεθνους Συνεδριου.

    Ο κ.Αβραμοπουλος προτεινε ως ενναλακτικη μεθοδο τη μεθοδο της καυσης και της πυρολησης για τα απορριματα στην Αττικη ενω ο κ.Λαλιωτης ανταπαντωντας υπογραμμισε μεταξυ αλλων οτι δεν θα υπαρξει Υπουργος που θα βαλει την υπογραφη του για την κατασκευση εργοστασιου καυσης στην Αττικη και αυτο για λογους προστασιας του πληθυσμου αλλα και του περιβαλλοντος .

    Οπως ειπε Ο Υπουργος Περιβαλλοντος μπορει να προκληθουν και καρκινογενεσεις ενω την αντιθεση της στην κατασκευση εργαστασιου καυσης ειχαν εκφρασει η Τοπικη Ενωση Δημων και Κοινοτητων Αττικης.Επιπλεον μελετες των Πανεπιστημιων Πατρας, Αριστοτελειου και Μετσοβειου ειχαν αποδειξει την επικινδυνοτητα ενος τετοιου σχεδιου.

    Ο κ.Λαλιωτης ζητησε απο τους Δημαρχους της Ανατολικης Αττικης να αναλαβουν την ευθυνη για να επιλεξουν εγκαιρως Χωρους Υγειονομικης Ταφης και επιτεθηκε κατα του Συμβουλιου της Επικρατειας λεγοντας οτι πολλες φορες απομονωνει πολιτικες ξεφευγοντας απο το προβλημα. Πρεπει να υπαρχει η αισθηση του Ισοζυγιου ειπε χαρακτηρηστικα με αφορμη την προσφυγη του Γραμματικου, της Κερατεας , του Αυλωνα και του Κουρουπιτου Χανιων , προσφυγη που θα συζητηθει στις 26 Νοεμβριου.

    Αξιζει να σημειωθει οτι απο αποψη μορφολογιας , απο τους χωρους που εχουν εξευρεθει για εγκατασταση ΧΥΤΑ , μονο το 6,4% πληροι τις προυποθεσεις καταλληλοτητας.

    [06] Ακροδεξιοί αστυνομικοί

    Aστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη γλεντάνε με τραγούδια της χούντας και βασανίζουν κρατούμενους, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία η οποία δημοσιεύει σχετικές φωτογραφίες από βιντεοταινία που γυρίστηκε τον Απρίλιο του 1993 στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί από τους αστυνομικους αυτους έχουν σημερα επιτελικές θέσεις και διασυνδέσεις με τα ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, ενω ένας είναι αστυνομικός διευθυντής.

    Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τη δράση των ακροδεξιών στοιχείων στην αστυνομία της συμπρωτεύουσας, ύστερα από καταγγελία του βουλευτή Παρασκευά Παρασκευόπουλου.

    Οι αστυνομικοί φορουν πηλίκια με το σήμα της χούντας και πυροβολούν στον αέρα,ενω στη συνέχεια βασανίζουν κάποιον κρατούμενο, πιθανόν λαθρομετανάστη..

    [07] Απεργία γιατρών

    Εώς τις 21 Νοέμβριου οι νοσοκομειακοι γιατροί όλης της χώρας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Σε Αθήνα και Πειραιά οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι ειδικευόμενοι απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία εώς την Πέμπτη, ενώ οι τελευταίοι πραγματοποιούν και τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 08.00 το πρωί .

    [08] Μείωση στην τιμή των φαρμάκων

    Νέες χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα, θα ανακοινωθούν εντός των ημερών από το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη ΒΡΑΔΥΝΗ.

    Ο κ.Χρυσοχοίδης προαναγγελει έλεγχο και στις προμήθειες ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού στα νοσοκομεία.

    [09] Αστυνομικό δελτίο

    Σοβαρές ζημιές σε πέντε πυροσβεστικά οχήματα και δύο Ι.Χ, το ένα από τα οποία ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, προκάλεσαν νεαροί, λίγο πριν από το τέλος της συναυλίας συμπαράστασης προς το Γιώργο Μπαλάφα, που έγινε χθες βράδι στο κλειστό γυμναστήριο της Δάφνης.

    * Στο Αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα οι πρόεδροι των πέντε κοινοτήτων Σταυρού, Ανω Σταυρού, Ολυμπιάδας, Ασπροβάλτας και Βαρβάρας Χαλκιδικής, ως υπεύθυνοι για τα επεισόδια που έγιναν στο μεταλείο χρυσού της Ολυμπιάδας.

    * Τον 50χρονο σεσημασμένο κακοποιό Κώστα Βενεδίκη συνέλαβε χθές το βράδυ η ασφάλεια της Πρέβεζας, όταν εκεινος προσπάθησε να παραλάβει απο 2 Αλβανούς λαθρέμπορους 200 κιλά χασίς.

    Οι 2 Αλβανοί κατάφεραν να διαφύγουν.

    * Νεκρός απο ναρκωτικά βρέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε διαμέρισμα στην οδό Φυλής, ο 33χρονος Παναγιώτης Δημητρακόπουλος.

    * Στον ανακριτή οδηγειται σήμερα ο 36χρονος Αλέξανδρος Ράπτης,απο τη Σαλαμίνα,τον οποίο κατήγγειλε η συζυγός του,ότι ασελγουσε επι πέντε χρόνια στην 13χρονη κόρη της,την οποία είχε υιοθετήσει και ο δράστης.

    Η μικρή θα εξεταστεί σήμερα απο τον ιατροδικαστή..

    [10] Θητεία

    Τρεις μηνες λιγοτερη θητεία θα υπηρετούν όσοι νέοι έχουν πετύχει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν κάνουν χρήση της αναβολής.

    Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 10-Nov-97 12:38:52

    [11] Τουρκία-Ανθρώπινα δικαιώματα

    Ο συγγραφέας και αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εσμπέρ Γιαγκμουρντερελί, που οι τουρκικές αρχές τον αποφυλάκισαν σήμερα για λόγους υγείας, υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα του για την ελευθερία της έκφρασης.

    "Θα αρχίσω απο εκεί που σταμάτησα", δήλωσε ο Γιαγκμουρντερελί εξω απο την πύλη της φυλακής Τσανκίρι όπου εκρατείτο, συμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    "Απο την ημέρα που μπήκα φυλακή και απ' όπου βγαίνω μετα απο 20 ημέρες τα ίδια παλιά προβλήματα συνεχίζονται. Θα συνεχίσουμε να κάνουνμε ότι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτά τα προβλήματα" τόνισε ο συγγραφέας.

    Ο 52χρονος Γιαγκμουρντερελί, που ειναι τυφλός, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε ποινή κάθειρξης 23 ετών επειδή ζήτησε να τερματιστεί ειρηνικά ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος με τους Κούρδους.

    Ο συγγραφέας, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη πριν από 19 χρόνια με την κατηγορία ότι ήταν αριστερός εξτρεμιστής.

    Στην πρόσφατη καταδίκη του οι δικαστικές αρχές υποστήριξαν ότι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του--έγινε τον Απρίλιο του 1991--και θα έπρεπε να εκτισει και το υπόλοιπο της παλιάς ποινής του.

    [12] Αλβανία-``Κόχα Γιόν``

    Εντολοδόχος των Αμερικανών εμφανίζεται σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ``Κόχα Γιόν`` Φάτος Νάνο, ενώ η Σύνοδος της Κρήτης χαρακτηρίζεται στο ιδιο δημοσίευμα ως``Made in usa πρωτοβουλία``.

    Η ``Κόχια Γιόν``βεβαίως δεν είναι η μοναδική εφημερίδα που ασχολείται με τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κρήτης,αλλωστε οι σχέσεις Ρουγκόβα-Νάνο και Νάνο-Μπουκόσι κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία την εβδομάδα που κύλησε.Η ``Κόχα Γιόν``ωστόσο αφιερώνει σήμερα την πρώτη της σελίδα και μεγάλο μέρος της συνολικής υλης της στη διάσκεψη της Κρήτης.

    Με τίτλο``η Κρήτη μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας``η εφημερίδα τονίζει οτι οι Αλβανοί πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου ηταν πεπεισμένοι οτι η σημμετοχή της Αλβανίας στην εν λόγω διάσκεψη ηταν αναπόφευκτη αφενός και αφετέρου χρήσιμη για την αλλαγή του στάτους κβό που επικρατούσε στο Κοσσυφοπεδιο.

    Ο μόνος λόγος για τον οποίο η κατάσταση και οι σχέσεις μεταξύ Τιράνων και των πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου είναι τεταμένες,είναι

    το γεγονός οτι ο πρωθυπουργός Νάνο,χρησιμοποιώντας την ορολογία του ``εξευρωπαισμού``και βάση αρχών οπως``μη αλλαγή των σημερινών συνόρων``, σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της σημερινής Γιουγκοσλαβίας``, παραδέχτηκε οτι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο ιδιο δημοσίευμα τονίζεται επίσης οτι με τις επιλογές και τις θέσεις του ο Φάτος Νάνο πήρε σαφέστατη θέση εναντίον της ιδέας της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στοιχείο που αποτελεί τον αξονα της πολιτικής των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο τα τελευταία 7 χρόνια.

    ``Επομένως,οχι μόνο η υποστήριξη της ενέργειας Νάνο αλλά και η υποστήριξη της θα είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του κύρους τους,τονίζει η εφημερίδα.

    Χωρίς να εξετάσει κανείς,την αντικειμενικότητα η το πόσο ρεαλιστικό είναι το δημοσίευμα της ``Κόχα Γιόν``, με μια πρώτη ματιά συνειδητοποιεί οτι οι θέσεις που εκφράζονται βρίσκονται πολύ κοντά για τις ιδέες και την πολιτική των εκφραστών των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ρουγκόβα, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε αριστες σχέσεις με τον Νάνο και θέλοντας να αποφύγει την προσφορά ``πολιτικών κεφαλαίων``στον Μπερίσα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ραμίζ Αλία χαρακτηρίζοντας τον ως ``τον άνθρωπο ο οποίος έχει κάνει τα περισσότερα για το Κοσσυφοπέδιο``.

    Ο Αζέμ Χαινταρι ωστόσο επιδιώκοντας να εκμεταλευθεί το Δημοκρατικό Κόμμα την κρίση στις σχέσεις Τιράνων-Πρίστινας δήλωσε σήμερα οτι ``το θέμα του Κοσσυφοπεδίου εθιξε για πρώτη φορά ο Μπερίσα στην Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου το 1991 και κατηγόρησε τον Ρουγκόβα ως ανιστόρητο.

    Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπουκόσι ο οποίος εφτασε χθές στα Τίρανα απο την Βόννη μαζί με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης του συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα με τον Σαλλί Μπερίσα και σύμφωνα με δηλώσεις του η θέση του για την επίλυση του ζητήματος είναι διάλογος που μπορεί να επιτευχθεί.

    Απο τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα οτι ο Μπουκόσι διαφωνεί με την πολιτική της εξομάλυνσης των σχέσεων μέσα απο πρωτοβουλίες σε διαβαλκανικό επίπεδο.

    Αντίθετα με την εικόνα αυτή,είναι ισως τα δημοσιεύματα του Αλβανικού τύπου τα οποία απεικονίζονται με τον καλύτερο τρόπο στον επίλογο του σημερινού αρθρου της ``Κόχα Γιόν``.

    ``Λαμβάνοντας υπόψιν οτι η Κρήτη είναι μια δημιουργία``Made in Usa``- αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα-υπάρχει η υποψία οτι κάποιος αλλος εκτος βαλκανίων,ενεργοποιώντας την``κάρτα``Μπουκόσι θέλει να βάλει πέτρες στις ρόδες ωστε να καθυστερήσει τα φαινόμενα της εξομάλυνσης στις σχέσεις Τιράνων-Βελιγραδίου.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 10-Nov-97 12:39:24

    [13] Κλίμα πολέμου στον Περσικό

    Κλίμα πολέμου από το πρωί στον Περσικό.

    Ενα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2, υπό την συνοδία μαχητικών, αψηφώντας τις απειλές του Σαντάμ Χουσείν, άρχισε από το πρωί αναγνωριστικές πτήσεις πάνω απο τον ιρακινό εναέριο χώρο, σε ύψος 60,000 ποδιών, έξω απο την ακτίνα δράσης των ιρακινών αντιαεροπορικών.

    Οι Ιρακινοί δήλωσαν έτοιμοι ν'απαντήσουν στην παραβίαση του εναέριου χώρου τους αλλά παραδέχτηκαν πως το U2 πετάει σε μεγάλο ύψος.

    Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως το Ιράκ δεν θα πραγματοποιήσει τις απειλές του πρίν ολοκληρωθούν οι σημερινές συζητήσεις του ιρακινού αντιπροέδρου Ταρίκ Αζίζ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανναν στη Ν.Υόρκη.

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από το Παρίσι για τη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ

    Ο Αζίζ βρίσκεται στο Παρίσι απο χθές το βράδυ καθ` οδόν για την Νέα Υόρκη και αναμενόταν να έχει σήμερα διάφορες συναντήσεις στην γαλλική πρωτεύουσα.

    Οι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι να συνοδεύουν τους ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους που ταξιδεύουν και χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο των Παρισίων Σαρλ ντε Γκόλ, ανακοίνωσαν οτι ο Αζίζ αναμένεται να αναχωρήσει για τα Ηνωμένα Εθνη με την πτήση 002 της Αιρ Φράνς.

    Οι γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν αν δώσουν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για τις επαφές του Αζίζ.

    [14] Γερουσιαστής ο Ντι Πιέτρο

    Ο πρώην δικαστής και πρωτεργάτης της επιχείρησης "Καθαρά Χέρια" για την πάταξη της διαφθοράς στην Ιταλία,Αντόνιο Ντι Πιέτρο εξελέγη γερουσιαστής σε αναπληρωματικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην περιφέρεια του Μουτζέλο, βόρεια της Φλωρεντίας, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η εφορευτική επιτροπή.

    Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο εξελέγη με τα χρώματα του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς με ποσοστό 67,75% έναντι 16,14% που απέσπασε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Συμμαχίας για την Ελευθερία,13% του υποψηφίου των Κομμουνιστών και 3,1% των αυτονομιστών της Λέγκας του Βορρά.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την νίκη του ο ντι Πιέτρο τόνισε ότι η ψήφος των ιταλών δείχνει πως " η μετριοπαθής Αριστερά ενωμένη με το κέντρο διαθέτει την πλειοψηφία".

    Ο 47χρονος ντι Πιέτρο θεωρείται ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στην Ιταλία. Εγινε γνωστός και απέκτησε τη φήμη του πρωτοστατώντας στην επιχείρηση πάταξης της διαφθοράς με την κωδική ονομασία "Μάνι Πουλίτε" [Καθαρά Χέρια] με την οποία μπήκε τέλος στην μεταπολεμική,μόνιμη διακυβέρνηση της Ιταλίας από τους Χριστιανοδημοκράτες.

    Ο ντι Πιέτρο παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα το 1994.

    Μετά την νίκη της Ελιάς στις τελευταίες εκλογές ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι υπουργός Δημοσίων Εργων , αλλά παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 1996 μετά την απόφαση της δικαιοσύνης να διατάξει εναντίον του ανακρίσεις.

    "Μαύρο πρόβατο"για την ιταλική κεντροδεξιά ο ντι Πιέτρο προκάλεσε και την πτώση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διατάσσοντας ανακρίσεις για παράνομες δραστηριότητες του επιχειρηματικού ομίλου Φινινβέστ του ιταλού μεγιστάνα του Τύπου.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 10-Nov-97 12:38:05

    [15] Αφορολόγητο-Δημοσκόπηση

    Αγκάθι στις σχέσεις κυβέρνησης- συνδικάτων παραμένει η αυξηση του αφορολογήτου, ενω αμφίβολο είναι εάν θα υπογραφεί σήμερα το μεσημέρι το σύμφωνο εμπιστοσύνης, που συμφώνηθηκε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

    Αυτή την ώρα συνεδριάζει σε κλιμα έντασης η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, όπου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αντιτίθενται στη συμφωνία.

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος ζήτησε την εξουσιοδότηση της διοίκησης για τους χειρισμούς, ενώ σήμερα θα μιλήσουν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ που δημοσιεύει η Βραδυνή, το 60% των Αθηναίων, δεν θεωρεί αποτελεσματική την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 62,6%, δεν φέρεται διατεθιμένο να υποστεί και άλλες οικονομικές θυσίες.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την έκδοση των Ευρω-ομολόγων με ρήτρα ΕCU ή ΕURO

    Σήμερα, είναι και η τελευταία προθεσμία που δίνει η εφορία σε όσους κάνουν αίτηση συμβιβασμού για να πληρώσουν με μειωμένα πρόστιμα έως και 33% τις οφειλές τους.

    [16] Ανατοκισμός-Αρειος Πάγος

    Οι τράπεζες μπορούν να βάζουν ελεύθερα πανωτόκια στις καθυστερούμενες οφειλές, ανεξάρτητα αν έχει δωσει ή όχι τη συγκατάθεσή του ο πελάτης, αποφάσισε ο Αρειος Πάγος ενώ η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια στις 20 του μηνός.

    Προηγούμενη απόφαση του πρώτου τμήματος το καλοκαίρι, απαιτούσε ειδική συμφωνία τράπεζας - πελάτη, αλλιώς ο ανατοκισμός θεωρείτο άκυρος.

    [17] Χονγκ Κονγκ-Χρηματιστήριο

    Με απώλειες μεγαλύτερες του 2% στην τιμή του δείκτη Χανγκ Σενγκ, στα πρώτα πέντε λεπτά των συναλλαγών, άνοιξε σήμερα η πρωϊνή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ.

    Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις τιμές του δείκτη συναλλαγών, καθώς συνεχίζεται η αυξημένη ανησυχία των χρηματιστών για την παρατεινόμενη πολιτική των αυξημένων επιτοκίων, που στόχο έχει τη στήριξη του δολαρίου του Χονγκ Κόνγκ, έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

    Μετά την αρχική πτώση του, όμως, ο δείκτης κατόπιν ανέκαμψε περιορίζοντας τις απώλειες. Δεκαπέντε λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών βρίσκεται σε ελαφρώς θετικά επίπεδα, αυξημένος κατά 1.09 μονάδα (0.01%), διαμορφούμενος στις 10,105.59 μονάδες.

    Σύμφωνα με τους χρηματιστές, στο κλίμα της χρηματαγοράς στην ασιατική πόλη, ιδιαίτερα θετικό ρόλο αναμένεται να παίξει η πρόσφατη θετική αναφορά του ΔΝΤ για το Χονγκ Κόνγκ, που αντισταθμίζει την αρνητική φόρτιση από την πτώση του Χρηματιστηρίου της Ουόλ Στριτ και των υπολοίπων αγορών της Ασίας την περασμένη Παρασκευή.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 10-Nov-97 16:24:24
    Λίγες νεφώσεις σε όλη τη χώρα σήμερα με πιθανότητα ασθενών βροχών στα Βορειοδυτικά, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Λίγες νεφώσεις και στην Αττική, και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 22 βαθμούς.

    Ανάλογες καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία ως 15 βαθμούς Κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 10-Nov-97 16:24:35
    Καλός θα είναι γενικά ο καιρός σήμερα και αύριο με πρόσκαιρη συννεφιά μόνο στα Δυτικά και πιθανότατα λίγες βροχές στα Βορειοδυτικά από σημερα το απόγευμα, ενώ τις πρωινές ωρες θα σημειωθούν και πάλι τοπικές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι θα πνεουν νοτιοδυτικοί, γύρω στα 4 μποφώρ, με τάση να ενισχυθούν αυριο φθανοντας τα 5 και τοπικά 6 μποφώρ και η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα φθάσει στους 16 με 17 βαθμούς στα Βόρεια και στους 22 με 24 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Από την Τετάρτη όμως οι βροχες ξαναγυρίζουν και οι νοτιάδες ενισχύονται σημαντικά.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 10 November 1997 - 16:15:48 UTC