Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-06

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ανησυχία για τον Εγκέλαδο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Σκανδαλίδης-Επιστολή
  • [03] Καποδίστριας
  • [04] Κοινωνικός Διάλογος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Σεισμοί
  • [06] Απεργίες
  • [07] Εγκλημα
  • [08] Ναρκωτικά
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Τουρκία-προστασία της ελευθεροτυπίας
  • [10] Ρουμανία-Οικονομία στο ηλεκτρικό
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Γέλτσιν-Χημικά όπλα
  • [12] Ιράκ-Τουρκία-ΗΠΑ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Κυκλώνας Μάρτιν
  • [14] Γαλλία - Φορτηγά
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Προυπολογισμός
  • [16] Χρηματιστήριο
  • [17] Καύσιμα
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Κρόιτζφελντ-Γιάκομπς

  • [Α] Ανησυχία για τον Εγκέλαδο

    Last Updated: Thursday, 06-Nov-97 10:57:19
    Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας σε Αττική και νότια Ελλάδα. Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι που βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ ο Βασίλης Παπαζάχος εκτιμά ότι δεν αναμένεται μεγαλος σεισμός.

    Μέχρι το πρωί, σημειώθηκαν πάνω από 90 μετασεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους, μετά τον σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23.11 το βράδυ με επίκεντρο τον Κορινθιακό κόλπο νότια της Ιτέας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

    Νωρίτερα σημειώθηκε δόνηση 5,2 Ρίχτερ στή Γαύδο προκαλώντας ρωγμές σέ σπίτια ενώ στόν Αυλώνα ενας δίδυμος σεισμός δημιούργησε φόβους και αναστατωση.

    Κλιμάκια του ΟΑΣΠ μεταβαίνουν σήμερα στον Αυλώνα και την Ελευσίνα, προκειμένου να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στα σχολεία των δυο περιοχών.

    Τρία είναι τα μεγάλα ρήγματα που υπάρχουν στην Αττική και βρίσκονται στον Ωρωπό στη Ραφήνα και τη Λούτσα. Οσον αφορά το ρήγμα του Ωρωπού το 1938 είχε δώσει σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ

    Οι σεισμολόγοι πάντως είναι καθησυχαστικοί και προτείνουν στους κατοίκους των περιοχών να μην τρομοκρατούνται γιατί οι σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών προήλθε από την ενεργοποίηση των μικρότερων ρηγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή.

    ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

    * Αν βρεθείτε έξω από το κτίριο , μείνετε έξω-Αν βρεθείτε μέσα , μείνετε μέσα. Στους σεισμούς τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται την ώρα που μπαίνουμε στα κτίρια ή που βγαίνουμε από αυτά.

    * Αν βρεθείτε μέσα σταθείτε μακρυά από έπιπλα ή αντικείμενα που μπορεί να πέσουν

    * Μπείτε κάτω από ένα γερό τραπέζι ή κάτι ανάλογο, μείνετε μακρυά από παράθυρα , μπαλκόνια και το σπουδαιότερο μην τρέχετε προς την έξοδο

    * Μήν χρησιμοποιήτε ποτέ το ανσανσέρ σε περίπτωση σεισμού , υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστείτε.

    * Αν βρεθείτε έξω , μείνετε μακρυά από κτίρια, δένδρα και ηλεκτροφόρα καλώδια

    * Για τους μαθητές αν είναι στο σχολείο , πρέπει να μπουν κάτω από τα θρανία. Αν τρομοκρατηθούν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από τη μαζική έξοδο, ενώ το σχολείο μπορεί να μη πάθει τίποτα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 06-Nov-97 13:13:08

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, εν΄ όψει και της συζήτησης που θα γίνει το βράδυ στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα εθνικά θέματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Θεόδωρος Πάγκαλος διέψευσαν πληροφορίες περί διαφωνιών , Σημίτη - Πάγκαλου και ο υπουργός εξωτερικών έκανε λόγο για "συμμάχους των Τούρκων" στην Αθήνα.

    Την ίδια ώρα, ο Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος θα συναντηθεί στις 19 Δεκεμβρίου με τον Μπιλ Κλίντον, απείλησε με τελεσίδικη διχοτόμηση της Κύπρου, εάν αρχίσουν οι προγραμματισμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Επίσκεψη στην Κύπρο, για σειρά συνομιλιών με τους επικεφαλής της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ανακοινώθηκε χθες βράδυ από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    'Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Χόλμπρουκ, συνοδευόμενος από τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, θα μεταβεί στη νήσο στις 10 και 11 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση έγινε από το γραπτό κείμενο του υπουργείου και ο εκπρόσωπός του δεν προσέθεσε άλλες λεπτομέρειες.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Χόλμπρουκ στην Κύπρο από την ημέρα που ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον του ανέθεσε τα καθήκοντα του απεσταλμένου, σε μία προσπάθεια να επιλυθεί το διαιωνιζόμενο ζήτημα του Κυπριακού. Ο Χόλμπρουκ στο παρελθόν έχει επισκεφθεί την Τουρκία, όχι όμως την Ελλάδα.

    Η επίiσκεψη του Χολμπρουκ στην Κύπρο ακολουθεί τις επαφές που είχε με τον επικεφαλής του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Ραούφ Ντεκτάς, την περασμένη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη.

    [02] Σκανδαλίδης-Επιστολή

    Σάλος στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση,απο τις δυο επιστολές που δημοσιεύει το περιοδικό ΜΕΝ, ως αποστολείς των οποίων φέρονται οι κύριοι Σκανδαλίδης και Τζουμάκας, με παραλήπτη τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Με μηνυση θα απαντήσει ο Κώστας Σκανδαλίδης,που χαρακτηρίζει πλαστη και χαλκευμένη την επιστολή,της οποίας φέρεται αποστολέας και στην οποία υπάρχουν αιχμές εναντίον Σημίτη, Πάγκαλου και άλλων στελεχών.

    Κατηγορησε εμμέσως ως πλαστογράφο τη Δημητρα Λιάνη, η οποία απο την πελυρά της διέψευσε ότι έχει σχεση με τις επιστολές.Ωστοσο,συμφωνα με την σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, απόσπασμα της επιστολή Σκανδαλίδη, υπάρχει στο βιβλίο της.

    Τη γνησιότητα της δικής του επιστολής επιβεβαίωσε ο Στεανος Τζουμάκας.

    [03] Καποδίστριας

    Αντιπαράθεση αρχηγών στη Βουλή για το σχέδιο Καποδίστριας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό και ζητησε την αποσυρση του νομοσχεδίου,η κυρία Παπαρήγα και ο Δημητρης Τσοβόλας,ταχθηκαν κατά,ενω ο Νικος Κωνσταντοιπουλος,ζητησε τη συσταση υποεπιτροπης της Βουλής,που θα επιβλέπει την εφαρμογή του σχεδίου

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος χαρακτηρισε την εφαρμογή του νομοσχεδίου εθνική υπόθεση.

    [04] Κοινωνικός Διάλογος

    Σε συμφωνία που οδηγεί σε διετή εργασιακή ειρήνη, κατέληξαν κυβερνηση , εργοδότες και εργαζόμενοι,στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

    Ωστόσο,η συμφωνία προκάλεσε έντονες αντιδρασεις στη ΓΣΕΕ,καθως η ΔΑΚΕ αρνηθηκε να υπογραψει τη συμφωνία,ενω διαφωνούν και οι εκπρόσωποι των αλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 06-Nov-97 13:12:00

    [05] Σεισμοί

    Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου, με μεγαλύτερο αυτό των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ με επίκεντρο τον Κορινθιακό κόλπο, νότια της Ιτέας.

    Είχε προηγηθεί δόνηση 5,2 Ρίχτερ στή Γαύδο η οποία προκάλεσε ρωγμές σέ σπίτια, ενώ στόν Αυλώνα ενας δίδυμος σεισμός δημιούργησε φόβους και αναστατωση.

    Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για σοβαρή σεισμική έξαρση και μεγαλύτερο σεισμό, δήλωσε στον Αntenna, ο καθηγητής σεισμολογίας, Βασίλης Παπαζάχος.

    Κλιμάκια του ΟΑΣΠ επισκέπτονται την Ανατολική Αττική και τον Αυλώνα και ενημερώνουν τους κατοίκους και τους μαθητές .

    [06] Απεργίες

    Για τις 14.30μμ , αμέσως δηλαδή μετά τη λήξη της στάσης εργασίας των Ιπτάμενων Μηχανικών της Ολυμπιακής μετατίθεται η αναχώρηση των πτήσεων για Λονδίνο, Ρώμη, Βιέννη και Νέα Υόρκη.

    Προβλήματα παρουσιάζονται και στή διανομή τής αλληλογραφίας καί τις ταχυπληρωμές από την απεργία των συμβασιούχων τών ΕΛΤΑ, που συνεχίζεται έως και αύριο.

    Μέχρι αύριο απεργούν καί οι νοσοκομειακοί γιατροί, οπως και οι γιατροι του ΙΚΑ.

    Χωρίς τρόλλευ θά μείνει αύριο η Αθήνα από τις 09.00πμ εως 15.00μμ.

    [07] Εγκλημα

    Με τραύμα απο πυροβόλο όπλο στο κεφάλι βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στο σπίτι του στο Αιγάλεω ο φανοποιός, Σπύρος Ζέρυφος, 53 χρόνων.

    Στο σπίτι βρέθηκαν ακόμη και κάλυκες από πιστόλι .

    [08] Ναρκωτικά

    Θλιβερό ρεκορ για την χωρα μας συμφωνα με ερευνα του Ευρωπαϊκου Παρατηρητηρίου.Η χωρα μας καταλαμβανει μια απο τις πρωτες θεσεις,αναλογα με τον πληθυσμο της,οσον αφορα στους θανατους απο ναρκωτικα,που εφθασαν το `95 τους 176.

    Φετος μαλιστα αναμενεται να αυξηθουν τα θυματα καθως μεχρι σημερα,εχουν φθασει τους 140 ενω περυσι στο ιδιο διαστημα ηταν 135.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 06-Nov-97 13:12:55

    [09] Τουρκία-προστασία της ελευθεροτυπίας

    "Ανεπαρκείς", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της "Παγκόσμιας Ενωσης Εφημερίδων" (WAN) κ. Γιάμε Σιτόρσκι, τις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ για την προστασία της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. "Στις δημοκρατίες οι δημοσιογράφοι δεν βρίσκονται στις φυλακές", υπογράμμισε ο κ. Σιτόρσκι και τόνισε ότι είναι εξωφρενικός ο αριθμός των έγκλειστων δημοσιογράφων στην Τουρκία.

    Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει τη νομοθεσία που αφορά την έκφραση γνώμης και την ελευθεροτυπία, αν θέλει να συμπεριληφθεί μεταξύ των δημοκρατικών χωρών, είπε ο κ. Σιτόρσκι .

    Η ηγεσία της Παγκόσμιας Ενωσης Εφημερίδων που επισκέπτεται την Τουρκία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον υπουργό Εξωτερικών κ Ισμαϊλ Τζέμ, και τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Τσεβίκ Μπίρ.

    Ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Ενωσης Εφημερίδων, Τίμοθι Μπόλντινγκ δήλωσε ότι θα ζητήσει από το στρατηγό "τον άμεσο τερματισμό των πιέσεων που ασκούν οι ένοπλες δυνάμεις επί της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία".

    [10] Ρουμανία-Οικονομία στο ηλεκτρικό

    Στο... σκοτάδι συνεδρίασαν χθες οι ρουμάνοι βουλευτές στο πρώην Μέγαρο του Νικολάε Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι, που είναι σήμερα η έδρα της Κάτω Βουλής, για να κάνουν οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα.

    Γιά να ανάψουν τα φώτα στο κτίριο αυτό, το μεγαλύτερο σε επιφάνεια στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο, χρειάστηκε να διαμαρτυρηθεί ο Αντρέι Σιλιμάν, αντιπρόεδρος της Βουλής.

    Γιά 20 χρόνια ο πρώην δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου είχε επιβάλει στους Ρουμάνους, με το πρόσχημα της οικονομίας, πολλούς περιορισμούς στην κατανάλωση ρεύματος, στους

    οποίους περιλαμβάνονταν συχνές διακοπές της παροχής του.

    Κατά την εφημερίδα "Cotidianul", "το φάντασμα του Τσαουσέσκου κυκλοφορεί ακόμα στην αίθουσα της βουλής", οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του.

    Ο Τσαουσέσκου είχε καταστρέψει ολόκληρες συνοικίες του Βουκουρεστίου γιά να κτίσει "το σπίτι του λαού", ένα κτίριο 500.000 τετραγωνικών μέτρων, η κατασκευή του οποίου άρχισε το 1984 και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 06-Nov-97 13:13:18

    [11] Γέλτσιν-Χημικά όπλα

    Τη διεθνή Συνθήκη Απαγόρευσης των Χημικών 'Οπλων, που επιβάλλει στη Μόσχα την καταστροφή του τεράστιου οπλοστασίου της και τη μετατροπή των εργοστασίων παραγωγής σε συμβατικές βιομηχανικές μονάδες, μέσα σε μία δεκαετία, επεκύρωσε ο ρώσος Πρόεδρος, Μπόρις Γέλτσιν.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται πηγές της ρωσικής κυβέρνησης, ο Γέλτσιν υπέγραψε αμέσως το ανάλογο νομοσχέδιο μετά την ομόφωνη έγκρισή του, νωρίτερα χθες, από την Ανω Βουλή του Κοινοβουλίου. Πάντως δεν στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιωθεί άμεσα η είδηση από επίσημους κύκλους της κυβέρνησης.

    Η Δούμα (Κάτω Βουλή) είχε εγκρίνει τη σχετική συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ενώ ο ίδιος ο Γέλτσιν κατ'επανάληψη είχε ταχθεί υπέρ της κύρωσής της ως νόμο του κράτους.

    Η σχετική συμφωνία έχει τεθεί εν ισχύι διεθνώς από τις 29 Απριλίου. Την έχουν υπογράψει 167 χώρες. Σύμφωνα με τις ρήτρες της Συνθήκης η Ρωσία υποχρεούται να δαπανήσει 250 εκατ. δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια για να καταστρέψει τα χημικά της όπλα.

    Επιπλέον θα κληθεί να συμβάλει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών 'Οπλων (ΟΡCW) με 80 εκατ. δολάρια.

    Πάντως, ρώσοι επίσημοι εκτιμούν πως με την κύρωση της Συνθήκης ανοίγουν οι πόρτες για να εξασφαλίσει η Ρωσία μία θέση στην επόμενη σύνοδο του Οργανισμού, από την 1η έως τις 5 Δεκεμβρίου στη Χάγη.

    [12] Ιράκ-Τουρκία-ΗΠΑ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να τους επιτραπεί η χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, για πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ.

    Στις ίδιες δηλώσεις του, προς τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην Αυστρία, ο Γιλμάζ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε επίσης να κάνει χρήση του τουρκικού εναερίου χώρου για τον ίδιο λόγο.

    Ο Γιλμάζ διευκρίνησε ότι η Αγκυρα δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στην Ουάσινγκτον.

    Από την πλευρά της η αμερικανική πρεσβεία δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχε διαψεύσει παρόμοιες πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

    "Δεν υπήρξε ακόμη θετική ή αρνητική απάντηση. Η Τουρκία θα περιμένει για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", δήλωσε σύμφωνα με την Χουριέτ ο Μεσούτ Γιλμάζ.

    Σημειώνεται ότι η βάση του Ιντσιρλίκ αποτέλεσε βάση εξόρμησης αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών κατά του Ιράκ στην διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1991, ενώ σήμερα φιλοξενεί αμερικανοβρετανική αεροπορική δύναμη που πραγματοποιεί περιπολίες στην ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 06-Nov-97 13:12:14

    [13] Κυκλώνας Μάρτιν

    Δεκάδες κάτοικοι του πανέμορφου νησιωτικού συμπλέγματος του Νότιου Ειρηνικού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταβούν στη πρωτεύουσα των νησιών Κουκ Ραροτονγκα για ιατρική περίθαλψη, τροφή και προσωρινό καταφύγιο μετα το χτυπημα του κυκλωνα Μαρτιν.

    Μεχρι στιγμης πεντε ανθρωποι εχασαν τη ζωη τους και 14 αγνοουνται.Για οσους παρεμειναν στην ατολη που επληγη από τη μανια του κυκλωνα Μαρτιν προτεραιοτητα τους ειναι να εντοπισουν τους συγγενεις τους που αγνοουνται και η ζωη τους να ξαναβρει το ρυθμο της.

    Την ιδια ωρα στην Ταυλανδη συνεχιζονται οι ερευνες των σωστικων συνεργειων για τον εντοπισμο τυχον επιζωντων κατω από τα συντριμμια των σπιτιων που κατερρευσαν από τον ισχυρο κυκλωνα που επληξε την περιοχη.Ερευνες με ελικοπτερα γινονται και στη θαλασσια περιοχη ανοιχτα της Ταυλανδης για τον εντοπισμο δεκαδων ψαραδων.

    Συνοδευομενος από ανεμους ταχυτητας 120 χιλιομετρων την ωρα και κυματα που φθανουν και τα 4 μετρα ο κυκλωνας κινειται από τη νοτια θαλασσα της Κινας προς τα ναρτολικα ισοπεδωνοντας σπιτια και καταστρεφοντας καλλιεργειες.

    Χιλιαδες ανθρωποι εμειναν αστεγοι ενω οι υλικες ζημιες ανερχονται σε πολλα εκατομμυρια δολλαρια.

    [14] Γαλλία - Φορτηγά

    Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των οδηγών φορτηγών και εργοδοτών δημιουργεί ελπίδες για λύση της απεργίας,που για τέταρτη μέρα έχει παραλύσει τις μεταφορές στη μισή Ευρώπη, προκαλώντας ταυτόχρονα και τεράστια οικονομικά προβλήματα.

    Σήμερα το πρωί-ύστερα από περίπου 12 ώρες συνομιλιών- διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει χθες το απόγευμα στο υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το μισθολόγιο και τις συνθήκες εργασίες των οδηγών φορτηγών διεθνών μεταφορών.Σύμφωνα με πληροφορίες των συνδικαλιστών,οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν στις 6 το απόγευμα,αφού σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα σημεία.

    Οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές εστιάζονται τώρα στο επίδομα των 3000 φράγκων, η καταβολή του οποίου είχε συμφωνηθεί στη λήξη του περσινού γύρου των διαπραγματεύσεων,αλλά δεν έχει ακόμη δοθεί στη πλειονότητα των οδηγών.

    Αντίθετα, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε ό,τι

    αφορά στην αύξηση του ημερομισθίου των οδηγών στις μεταφορές προϊόντων κατανάλωσης.Συμφωνία επετεύχθη επίσης και στην αύξηση κατά 6% του μισθού, καθώς και στην εξασφάλιση της μηνιαίας καταβολής του.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 06-Nov-97 13:11:24

    [15] Προυπολογισμός

    Ενα τρισεκατομμύριο δρχ περισσότερο σε φόρους θα πληρώσουμε το 1998. Ο προυπολογισμός προβλέπει την επιβολή δύο νέων φόρων, ενώ σίγουρη θεωρείται η μερική τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

    Δύο νέους φόρους και αύξηση 17 υπάρχοντων προκειμένου τα έσοδα να αυξηθούν κατά 1 τρισεκατομμύριο δραχμές προβλέπει ο νέος πρόυπολογισμός, τα μεγεθη του οποιου οριστικοποιηθηκαν χθες σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό.

    Ο προυπολογισμός θα εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

    Στα κινητά τηλέφωνα επιβάλεται φόρος 2.000 δραχμών και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές 0,3%.

    Αυξάνονται 17 φόροι μεταξύ των οποίων, τεκμηρίων διαβίωσης 20%, αντικειμενικών κριτηρίων 50%, αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων, καθώς και οι αντικειμενικές αξίες από 30 εώς 60%.

    Βέβαιο θεωρείται επίσης οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μερική τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ενώ το αφορολόγητο αναμένεται να αυξηθεί κατά 200.000 δραχμές.

    [16] Χρηματιστήριο

    Προσωρινή φαίνεται πως ήταν η περίοδος ύφεσης στο Χρηματιστήριο που ακολούθησε τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση, καθώς ο δείκτης τιμών παρουσιάζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημαντική πτώση.

    Πάντως οι κλυδωνισμοί στη Σοφοκλέους δεν συνδιάζονται με πιέσεις επί της δραχμής, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι δεν έχει γίνει καμμία συζήτηση σε Κοινοτικά όργανα για θέματα που αφορούν το Ελληνικό νόμισμα.

    [17] Καύσιμα

    Κατά 2,3 δραχμές μειώθηκε από χθες τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης, λόγω μείωσης των διεθνών τιμών.

    Η τιμή του πετρελαίου κίνησης μειώνεται κατά 0,7 δραχμές και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,6.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 06-Nov-97 13:12:28

    [18] Κρόιτζφελντ-Γιάκομπς

    Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως βρίσκονται πολύ κοντά στην δημιουργία ενός διαγνωστικού τεστ για την ασθένεια των τρελών αγελάδων και την μορφή της που πλήττει τους ανθρώπους.

    Οι ερευνητές στο ινστιτούτο "Prionics AG" στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης δήλωσαν πως ανακάλυψαν ένα αντίσωμα για την μεταλλαγμένη πρωτείνη πρίον που προκαλεί την ασθένεια αυτή.

    "Υπάρχουν δύο μορφές της πρωτείνης πρίον --η φυσιολογική και αυτή που ευθύνεται για την εμφάνιση της ασθένειας-- στην πρώτη μορφή αντιδρούν πολλά αντισώματα, ενώ στην δεύτερη μόνο ένα", τόνισε ο Δρ Μπρούνο Ες, σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

    Μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις τόσο της ασθένειας των τρελών αγελάδων (Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών) όσο και της ασθένειας Κρόιτζφελντ- Γιάκομπς (η μορφή της που πλήττει τον άνθρωπο εντοπίζονταν μόνο με ανάλυση των ιστών του εγκεφάλου των θυμάτων, μετά τον θάνατό τους.

    Το αντίσωμα αυτό που πλήττει την πρωτείνη πρίον θα επιτρέψει στους επιστήμονες να διαγνώσουν την ασθένεια στο πρώτο της σταδιο, με μια απλή εξέταση αίματος. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση "Nature" οι ελβετοί επιστήμονες εξηγούν πως ανακάλυψαν το αντίσωμα 15Β3.

    "Πρωταρχικός μας στόχος είναι να έχουμε μια έγκαιρη διάγνωση και μετά να σκεφτούμε την θεραπεία", κατέληξε ο Δρ Ες.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 6 November 1997 - 17:10:25 UTC