Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-10-21

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τον προυπολογισμό

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Σενάρια πρόωρων εκλογών
  • [03] Ο Πατριάρχης στις ΗΠΑ
  • [04] Βαρβιτιώτης
  • [05] Στράτευση γυναικών
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Εγκατάλειψη βρέφους
  • [07] Λεσπέρογλου
  • [08] Και η μπύρα...πειράζει
  • [09] Ιδ. Κλινική - ναρκωτικά
  • [10] Συμβούλιο Επικρατείας - Εγγραφές στα σχολεία
  • [11] Στα δικαστήρια η περιουσία του Νιάρχου
  • [12] Εργατική Εστία
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] Εκλογές ζητάει ο Μπερίσα
  • [14] Μαυροβούνιο - Μπουλάτοβιτς
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] Ρωσία - πρόταση μομφής
  • [16] Μπίλντ - Σρέντερ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] Γυρίσματα διαφημίσεων στη σελήνη
  • [18] Κινέζες
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [19] Προυπολογισμός
  • [20] Κοινοτικά κονδύλια
  • [21] Καύσιμα - Πετρέλαιο θέρμανσης
  • [22] Ρήξη κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ
  • [23] Αύξηση στα τιμολόγια του ΟΤΕ
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [24] Ασπιρίνη
  • [25] Νέα μέθοδος σύλληψης
  • [26] Κλωνοποίηση
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Editorial: Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τον προυπολογισμό

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 10:10:57
    Οι τελικές αποφάσεις για τους φόρους που θα πληρώσουμε το '98 θα ληφθούν στη σύσκεψη που αρχίζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβληθεί ετήσιος φόρος 24 χιλιάδων δραχμών στα ακινητα και 0,3% φόρος υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Αποφασίζεται, επίσης,αυξηση φόρου στα αμοιβαία κεφάλαια απο 0,2 σε 0,3% και στους τίτλους του δημοσίου απο 7,5% σε 10%.

    Αυξάνεται,ακόμη η παρακράτηση φόρου για εισοδήματα άνω των 4,5 εκατομυρίων δραχμών, ενώ για όσους διαθέτουν πισίνα θα θεωρείται τεκμήριο.

    Την ίδια ώρα αυξάνοται τα τέλη χαρτοσήμου για άδειες διπλωμάτων, διαβητηρίων και αυτοκινήτων, ενώ δεν αποκλείεται το έντυπο των υπεύθυνων δηλώσεων να αυξηθεί στις 300 δραχμες.

    Στις επιχειρήσεις ,αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής απο 35 σε 40%.

    Εναντι όλων αυτών η κυβέρνηση τιμαριθμοποιεί την φορολογική κλίμακα για εισοδήματα εώς 4 εκατομύρια δραχμές και θεσπίζει αφορολόγητο στο ύψος των δυο εκατομυρίων δραχμών.

    Η ΑΔΕΔΥ, απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για 190 χιλιάδες κατώτατο μισθό.

    Αντιπροτείνει 200 χιλιάδες,ενω εξήγγειλλε 4ωρη σταση εργασίας την Πέμπτη, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό..

    Αυξησεις απο την 1η Ιανουαρίου στις 13 δραχμες η αστική μονάδα και στις 2050 το πάγιο,ανακοινώνει σήμερα ο ΟΤΕ.

    Μειώνονται,όμως οι τιμές στα υπεραστικά και υπερατλαντικά τηλεφωνήματα.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί φόροι που σκέπτεται σοβαρά η κυβέρνηση είναι:

    * Επιβολή ειδικού τέλους στα κινητά τηλέφωνα * Εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές * Αυξηση του φόρου στα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών με ονομαστικές μετοχές * Αυξηση του φόρου στα έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του δημοσίου * Αυξηση των τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα - σκάφη) * Αυξηση του φόρου των αμοιβαίων κεφαλαίων * Αυξηση των αντικειμενικών κριτηρίων στα ακίνητα

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η χθεσινή δηλωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ,ο οποίος όχι μονον δεν καταδίκασε τις πρόσφατες τουρκικες προκλήσεις,αλλά υποστήριξε ότι το C-130 που μετέφερε τον Ακη Τσοχατζόπουλο, παραβιασε το μορατόριουμ στις πτήσεις πάνω απο την Κύπρο.

    Μετά απο έντονα διαβήματα του ελληνα πρέσβη στην Ουασιγκτον,με νέα δηλωσή του ο Τζέϊμι Ρούμπιν, προέβη σε μερική διόρθωση,εκφράζοντας την ανησυχία του,εάν πράγματι-όπως είπε- τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν προκλητικά πλησίον του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό.

    Την ίδια ώρα η Αγκυρα απέρριψε ως εντελώς αβάσιμο το ελληνικό διάβημα για τις παραβιάσεις.

    Με ερώτησή του στη Βουλή,ο Αναστάσιος Πεπονής, ζητά να ενημερωθεί εάν η κυβέρνηση αποδέχτηκε τη δημιουργία υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ σε Λαρισσα και Σμύρνη.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Στέητ Ντηπάρτμεντ τονίζεται ότι αν και "οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαίωση του συμβάντος από ανεξάρτητη πηγή, οι πληροφορίες που έχουμε δει είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές" και στην πρώτη έστω και έμμεση κριτική κατά της Αγκυρας η ανακοίνωση προσθέτει ότι:

    "Εάν τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν προκλητικά πλησίον του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την διακηρυχθείσα πρόθεση της Αγκυρας για μείωση της έντασης με την Ελλάδα".

    Στη νέα ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, για την έκδοση της οποίας υπήρξε έντονη ενεργοποίηση της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνεται η έκκληση και προς τις δύο πλευρές για την αποφυγή ενεργειών που περιπλέκουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και καλούνται Ελλάδα και Τουρκία να επανέλθουν στην εφαρμογή του καθεστώτος του μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

    [02] Σενάρια πρόωρων εκλογών

    Τα σενάρια πρόωρων εκλογών επανέρχονται, μετά την απόφαση που ελήφθη χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για επίσπευση της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον καθορισμό πλειοψηφίας 15μία ψήφων αντί 180 για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [03] Ο Πατριάρχης στις ΗΠΑ

    Με ιδιαίτερη επισημότητα υποδέχθηκε η αμερικανική κυβέρνηση τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ στην επισημότητα της αμερικανικής κυβερνήσεως η Ελληνική ομογένεια προσέθεσε θερμότητα και εγκαρδιότητα στις εκδηλώσεις της υποδοχής.

    Αγήματα στρατού παρουσίασαν όπλα κατά τη διάρκεια της υποδοχής στη στρατιωτική βάση Αντριους που ήταν σημαιοστολισμένη με την αμερικανική αστερόεσα και τη σημαία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τιμητική συνοδεία μοτοσυκλετών συνοδεύει την πατριαρχική λιμουζίνα, σε κάθε μετακίνηση, ενώ οι δρόμοι της Ουάσιγκτον από τους οποίους περνάει ο Οικουμενικος Πατριάρχης είναι σημαιοστολισμένοι με την αμερικανική και την πατριαρχική σημαία.

    Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο, μετέδωσαν σκηνές από την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ ο αμερικανικός Τύπος, αφιερώνει σήμερα πολλά άρθρα στην πατριαρχική επίσκεψη. Πολλές εφημερίδες επισημαίνουν ότι η 75η επέτειος από την ίδρυση της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής συμπίπτει με μία σημαντική εσωτερική συζήτηση που αφορά το χαρακτήρα της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

    Το αμερικανικό Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος επισκέφθηκε στην Ουάσιγκτον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ η σημαντική αυτή επαφή με την εβραϊκή κοινότητα χαιρέτιστηκε από τους ηγέτες της αμερικανικής εβραϊκής ομογένειας ως μεγάλης σημασίας πράξη. Ο πρόεδρος του μουσείου κ. Λάριμεν σημείωσε ότι η πατριαρχική επίσκεψη αποτελεί ``ουσιαστικό βήμα για την αποτροπή της επανάληψης της τραγωδίας στην οποία είναι αφιερωμένη το μουσείο``.

    Ο ραβίνος Τζέιμς Ράντιν υπογράμμισε με δηλώσεις του τη σημασία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ η κ. Γιολάντα Ουίλις, μία από τις επιζώσες του ολοκαυτώματος, εβραία της Ελλαδας, σε συγκινητικη ομιλία της έπλεξε το εγκώμιο της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που βοήθησε με υποδειγματικό τρόπο στη διάσωση, από τους ναζί, της εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας.

    ``Δεν σώσατε μόνο τη ζωή μας, σώσατε την πίστη μας στον άνθρωπο, σώσατε την τιμή της πατρίδας μας`` είπε η κ. Ουίλις, απευθυνόμενη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, σε μικρή τελετή που οργανώθηκε στο μουσείο.

    Η κ. Ουίλις αναφέρθηκε στο παράδειγμα συγκεκριμένων μητροπολιτών που με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και σε αναρίθμητα, όπως είπε, παραδείγματα ελλήνων ορθοδόξων χριστιανών, που, επίσης, διακινδύνευσαν την ασφάλεια τους και την ασφάλεια των παιδιών τους για να σώσουν την εβραϊκή κοινότητα από την καταδίωξη των ναζί.

    Ο κ. Βαρθολομαίος περιηγούμενος τις αίθουσες του μουσείου, ξεναγήθηκε σε αίθουσα αφιερωμένη στη δράση του μητροπολίτη Κυρίλλου της Βουλγαρίας, που, επίσης, συνέβαλε στη διάσωση της εβραϊκής κοινότητας και σημείωσε παραδείγματα και άλλων ορθοδόξων μητροπολιτών, όπως του Χρυσοστόμου της Ελλάδας.

    [04] Βαρβιτιώτης

    Τρείς ριζοσπαστικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    Ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας. Ενδυνάμωση της άμεσης δημοκρατίας με καθιέρωση δημοψηφίσματος και λαικής νομοθετικής πρωτοβουλίας και σύσταση Συμβουλίου Δημοκρατίας.

    Ο κ.Βαρβιτσιώτης είπε ότι αυτά αποτελούν προσωπικές του θέσεις για τις οποίες έχει ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή αλλά δεν έχει πάρει θέση.

    [05] Στράτευση γυναικών

    Δεν υπάρχει θέμα στράτευσης των γυναικών, διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο Ακης Τσοχατζόπουλος με αφορμή τη σύγχυση που προκάλεσαν δημοσιεύματα σχετικά με το νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα.

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 13:58:31

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [06] Εγκατάλειψη βρέφους

    Βρέφος ηλικίας περίπου δύο μηνών εγκατέλειψαν άγνωστοι χθες το μεσημέρι σε δωμάτιο του νοσοκομείου Αγλαία Κυριακού.

    Το βρέφος μεταφέρθηκε στο Αγία Σοφία που εφημέρευε και σύμφωνα με τους γιατρους πασχει απο δυστροφια και εχει νευρολογικο προβλημα.

    Η αστυνομια Αμπελοκηπων διεξαγει ερευνες για την ανευρεση των γονιων του.

    [07] Λεσπέρογλου

    Πρόθυμος να παραδωθεί στις αρχές και να δικασθεί αντί του Γιώργου Μπαλάφα εάν υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια της ζωής του δηλώνει με επιστολή που φέρει την υπογραφή του και δημοσιεύεται σήμερα στην Αθηναική, ο καταζητούμενος εδώ και 12 χρόνια για τρομοκρατικές πράξεις Αβραάμ Λεσπέρογλου.

    Ο Λεσπέρογλου στην επιστολή που είναι γραμμένη σε κομπιούτερ και η γνησιοτητά της δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, υποστηρίζει ότι ο Γιώργος Μπαλάφας που δικάζεται αύριο είναι αθώος και πληρώνει την αδυναμία των αρχών να συλλάβουν τον ίδιο.

    [08] Και η μπύρα...πειράζει

    " Παν μέτρον Αριστον" και στην μπύρα, συνιστούν Βρετανοί επιστήμονες,που τονίζουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπύρας σε μικρό χρονικό διάστημα αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακό επεισόδιο.

    Αντίθετα η περιορισμένη κατανάλωση μπιρας, προστατεύει την καρδιά.

    [09] Ιδ. Κλινική - ναρκωτικά

    Παράνομη η ιδιωτική κλινική που ισχυρίζεται ότι επιτυγχάνει απεξάρτηση απο τα ναρκωτικά,μέσα σε 24 ωρες,αλλά και αναποτελεσματική η μέθοδος που εφαρμόζει,δηλωσε στη Βουλή,ο Μανώλης Σκουλάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βουλγαράκη.

    [10] Συμβούλιο Επικρατείας - Εγγραφές στα σχολεία

    Κανένα παιδί που έχει ηλικία μικρότερη των έξι χρόνων , δεν θα μπορεί να εγγράφεται στην πρώτη Δημοτικού .

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή γονέων που ζητούσε να κάνουν χρήση μεταβατικών διατάξεων και να εγγράφονται τα παιδιά , μικρότερης ηλικίας . Ουσιαστικά επικυρώθηκε και δικαστικά η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως αναφέρεται στην απόφαση .

    Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με την δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης των μαθημάτων .

    [11] Στα δικαστήρια η περιουσία του Νιάρχου

    Η δυναστεία Νιάρχου φαίνεται να απειλείται από μία Φόρντ. Η αμύθητη περιουσία του Σταύρου Νιάρχου, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, διεκδικείται κατά ένα ποσοστό και από την 'Ελενα Φόρντ, την μητέρα της οποίας είχε παντρευτεί ο Νιάρχος, αλλά ποτέ δεν την αναγνώρισε ως δικό του παιδί.

    Η Ελενα, παρότι αποκλείσθηκε από την διαθήκη του Νιάρχου, προσέφυγε στα ελβετικά δικαστήρια και μπλοκάρισε την περιουσία. Την ίδια ώρα και ο ανηψιός του Νιάρχου, Κωνσταντίνος Δρακόπουλος, προσέφυγε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας να αποκλεισθεί η 'Ελενα Φόρντ με το σκεπτικό ότι δεν την είχε αναγνωρίσει ο Νιάρχος ως παιδί του, και ότι ο γάμος με την Σαρλότ Φόρντ είχε καταστεί άκυρος.

    Οι δικηγόροι των δύο πλευρών, προσέφυγαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο τους όρισε να καταθέσουν τις προτάσεις του στις 3 Νοεμβρίου.

    [12] Εργατική Εστία

    Από τις αρχές Νοεμβρίου εώς τις 12 Δεκεμβρίου θα γίνει από την Εργατική Εστία η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο του ΄98.

    Από τα τέλη Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου η Εργατική Εστία με αλφαβητική σειρά θα κάνει απογραφή των δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο του ΄98 .

    Οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να εχουν λάβει ταχυδρομικώς τα δελτία τους στις άρχες του νεου χρόνου.

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 13:57:35

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [13] Εκλογές ζητάει ο Μπερίσα

    Τις αντιδράσεις των κομμάτων που, συμμετέχουν στην κυβέρνηση Νάνο, προκάλεσε το αίτημα του Σαλί Μπερίσα, το οποίο διατύπωσε στο 4ο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, για πρόωρες εκλογές στην Αλβανία.

    Ο γγ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Παντελί Μάικο δήλωσε ότι κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να σκεφθεί, για το συμφέρον και τη σταθερότητα της χώρας, οτιδήποτε εκτός από νέες εκλογές.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Χατζί Αλίκο, επεσήμανε ότι ``νέες εκλογές είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας``. Ο Αρμπέν Ιμάμι στέλεχος του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και υπουργός της κυβέρνησης αντέδρασε λέγοντας ότι ``δεν υπάρχει τίποτα που να μας εκπλήσσει, ο Μπερίσα ποτέ δεν αποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, τη νομιμότητα της Βουλής και δεν μπορεί να συνεργαστεί ως αντιπολίτευση με την κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, χωρίς αντιπάλους φαίνεται να είναι ο Σαλί Μπερίσα στο τέταρτο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο αντίπαλός του, πρώην πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Πιέτερ Αρμπνόρι, ζήτησε καθαρή δεξιά τοποθέτηση του κόμματος και συσπείρωση της δεξιάς. Μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης των σοσιαλιστών και ζήτησε νέες εκλογές. Ωστόσο κινήθηκε σχεδόν στην ίδια γραμμή με τον Σαλί Μπερίσα.

    Στο συνέδριο δεν επιτράπηκε να μετάσχουν οι αντιφρονούντες με τον Σαλί Μπερίσα και δεν συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι.

    [14] Μαυροβούνιο - Μπουλάτοβιτς

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές που έγιναν χθες στο Μαυροβούνιο, απείλησε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ψηφοφορία "όσο δεν αίρονται οι αμφιβολίες σχετικά με την ομαλή διεξαγωγή της", μετέδωσε το επίσημο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Τανγιούγκ.

    Ο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος είναι σύμμαχος του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ηττήθηκε από τον πρωθυπουργό του, τον Μίλο Τζουκάνοβιτς, κατέθεσε δύο προσφυγές στην εκλογική επιτροπή. Οι προσφυγές αναφέρονται στο έργο της εκλογικής επιτροπής της

    Ποντγκόριτσα, της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής επιτροπής Μίρας Ράντοβιτς.

    Το επιτελείο του Μπουλάτοβιτς, το οποίο επικαλείται το Τανγιούγκ, ζητεί να ελέγξει το σύνολο του εκλογικού υλικού.

    "Οσο οι αμφιβολίες σχετικά με την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών δεν αίρονται (...) δεν θα τις αναγνωρίζουμε και θα ζητήσουμε την ακύρωσή τους", ανακοίνωσε το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου.

    Το στρατόπεδο του Μπουλάτοβιτς διαμαρτύρεται για μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μαυροβουνίου που ενέκρινε την εγγραφή για το δεύτερο γύρο 5.000 νέων ψηφοφόρων, ενώ τα ονόματα 3.000 προσώπων που είχαν εγγραφεί για τον πρώτο γύρο διαγράφηκαν από τους καταλόγους για το δεύτερο, μετέδωσε το Τανγιούγκ.

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 13:58:20

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [15] Ρωσία - πρόταση μομφής

    Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν συναντήθηκε σήμερα με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης και έχει προγραμματιστεί για την αυριανή σύνοδο της Δούμα (Κάτω Βουλής).

    "Την Τετάρτη θα αποφασισθεί αν θα υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στην Ρωσία ή αν θα εξαφανισθεί, για να δώσει την θέση της σε διαμάχες", δήλωσε ο Γέλτσιν στους εκπροσώπους των κομμάτων σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ιντερφάξ.

    Ο Γέλτσιν, στην προσπάθειά του να πείσει τους Κομμουνιστές, μεγαλύτερο κόμμα στην Δούμα, να αποσύρουν την πρόταση μομφής, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κάποιο συμβιβασμό, υπό τον όρο να μη τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της χώρας προς τις μεταρρυθμίσεις.

    Βάσει του Συντάγματος, αν η Δούμα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής δύο φορές σε διάστημα τριών μηνών, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος ή να αντικαταστήσει την κυβέρνηση, ή να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν πάντως ότι η αυριανή πρόταση μομφής θα καταψηφισθεί.

    [16] Μπίλντ - Σρέντερ

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μπορεί να υποσκελίζει τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται όμως ότι στην ιδιωτική του ζωή δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά.

    Αυτό βεβαιώνει τουλάχιστον η μεγάλης κυκλοφορίας Μπιλντ αναφερόμενη στον πρόσφατο γάμο του 53χρονου δημοφιλούς Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Κάτω Σαξωνίας με την 33χρονη δημοσιογράφο Ντόρις Κοπφ.

    Ο Σρέντερ και η Κοπφ παντρεύτηκαν μυστικά την περασμένη Παρασκευή, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου εκείνος πήρε διαζύγιο από την τρίτη σύζυγό του, την 48χρονη Χίλτρουντ Σρέντερ.

    Σύμφωνα με την Μπιλντ ο Σρέντερ αντιμετώπισε το γάμο του ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ένα απλό επαγγελματικό ραντεβού, "στριμώχνοντάς" τον στο παραφορτωμένο πρόγραμμα των υποχρεώσεών του.

    "Εχω λίγη ώρα το απόγευμα της 17ης του μηνός", φέρεται να είπε ο Στρέντερ στην εκλεκτή της καρδίας του, προτείνοντάς της κατά τον πεζότατο αυτό τρόπο να γίνει γυναίκα του.

    Πάντα σύμφωνα με την Μπιλντ ο Σρέντερ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο αντίπαλος του Χέλμουτ Κολ στις εκλογές του 1998, φορούσε στο γάμο του το ίδιο κοστούμι που φορούσε και το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο.

    Η Κοπφ, που έχει μία κόρη ηλικίας 6 χρόνων, παντρεύεται για πρώτη φορά.

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 13:58:43

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [17] Γυρίσματα διαφημίσεων στη σελήνη

    Γιά αιώνες ολόκληρους οί ρομαντικές ψυχές έστρεφαν μέ ονειροπόληση τά μάτια τους στήν Σελήνη, καθώς ο δορυφόρος τής γής ανέκαθεν αποτελούσε τό πιό δημοφιλές σύμβολο τού ρομαντισμού.

    Ομως αυτή η εποχή είναι πιθανόν νά περάσει ανεπιστρεπτί γιατί όσο ρομαντικός καί άν είναι κάποιος, είναι μάλλον αδύνατον νά στρέψει τό βλέμμα του πρός τό φεγγάρι όταν η επιφάνεια του θά

    καλύπτεται από διαφημιστικά σποτάκια.

    Μιά βρετανική διαφημιστική εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία μέ τήν ΝΑΣΑ γιά τήν εκμετάλλευση τής επιφάνειας τής Σελήνης.

    Η σκοτεινή πλευρά τού φεγγαριού σέ λίγα χρόνια θά είναι άπλετα φωτισμένη σάν στούντιο καί επάνω της θά προβάλονται διαφημιστικά σποτάκια πολυεθνικών εταιρειών πού θά έχουν τήν οικονομική δυνατότητα νά ανταπεξέλθουν στό μεγάλο κόστος.

    Τά φιλόδοξα σχέδια τής εταιρείας Μάιτι Μπίγκ Αιντία βαίνουν πρός υλοποίηση, ιδιαιτέρως μετά από τήν συμφωνία μέ τούς διαστημικούς αυτοκράτορες τής ΝΑΣΑ.

    Τά φωτεινά μυαλά τής υπηρεσίας εξερεύνησης τού διαστήματος καί οί διαφημιστές τής εταιρίας σκέφθηκαν νά καλύψουν μέ φύλλα αλουμινίου τούς δορυφόρους πού βρίσκονται σέ τροχιά γύρω από τήν γή.

    Αυτή η επικάλυψη θά λειτουργεί σάν καθρέπτης μέ τήν βοήθεια τής ηλιακής ακτινοβολίας, ούτως ώστε η σκοτεινή πλευρά τού φεγγαριού νά πλημμυρίσει από φώς.

    Στήν συνέχεια οί ηλιακές ακτίνες θά αντικατοπτρίζονται πρός τήν γή μέσω ειδικών φακών πού θά τοποθετηθούν στήν σκοτεινή πλευρά τής Σελήνης.

    Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι νά μετατραπεί τό φεγγάρι σέ μία τεράστια οθόνη

    Τό διαφημιστικό μήνυμα πρέπει νά είναι πολύ απλό.

    Παραδείγματος χάριν άν τό μήνυμα είναι ένα Κάπα, η ειδικά τοποθετημένη ομάδα τών φακών, θά στέλνει τό φώς μόνο στά συγκεκριμένα σημεία πού σχηματίζουν τό περίγραμμα τού Κάπα, μέ αποτέλεσμα οί κάτοικοι τής γής νά έχουν τήν εντύπωση οτι τό σχήμα καλύπτει όλη τήν επιφάνεια τού φεγγαριού.

    Δέν έγινε γνωστό άν η ιδέα τής μετατροπής τής Σελήνης σέ οθόνη προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων προήλθε από τήν πρώτη διαφήμηση πού πραγματοποιήθηκε ποτέ στό διάστημα καί πού έγινε από εταιρεία παραγωγής γάλακτος τού Ισραήλ, πρίν από δύο μήνες.

    [18] Κινέζες

    Μια νέα εποχή γλυκοχαράζει για την Κίνα. Οι κινέζες δειλά - δειλά κάνουν τα πρώτα βήματα στην απεξάρτηση και στην χειραφέτηση διεκδικώντας κάτι που για τις γυναίκες της Δύσης αποτελεί πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

    Δηλώνουν ευθαρσώς πως θα προτιμούσαν να έχουν περισσότερους άνδρες στη ζωή τους άν φυσικα είχαν δυνατότητα επιλογής.

    H Κίνα φαίνεται ότι αλλάζει πρόσωπο και συνήθειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα, Τσάινα Ντέιλι . Η πλειοψηφία των γυναικών που ζουν στις αστικές περιοχές και σχεδόν το 50% εκείνων που κατοικούν στις αγροτικές ζώνες θεωρούν αρνητικό το ότι έχουν μόνο έναν άνδρα στη ζωή τους, γράφει η αγγλόφωνη κινέζικη εφημερίδα επικαλούμενη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

    Στο παρελθόν η Κίνα ήταν μία χώρα όπου ο άνδρας ήταν ο κυρίαρχος. Εδινε ελάχιστες ευκαιρίες λήψης αποφάσεων στη γυναίκα στα μεγάλα οικογενειακά ζητήματα. Ομως γίνονται ριζικές αλλαγές καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαζυγίων τα οποία εκδόθηκαν μετά από αίτηση των γυναικών.

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 13:57:46

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [19] Προυπολογισμός

    Τους φόρους για το ΄98 οριστικοποιούν σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Συμφωνα με πληροφορίες,θα επιβληθεί ετήσιος φόρος 24 χιλιάδων δραχμών στα κινητα τηλέφωνα και φόρος υπεραξίας 0,3% στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενω θα αυξηθει ο φορος στους τίτλους του δημοσίου σε 10%.

    Ακόμη,αυξανεται η παρακράτηση φόρου για εισοδήματα άνω των 4,5 εκατομυρίων δραχμών και τα τέλη χαρτοσήμου για αδειες διπλωμάτων,διαβητηρίων και αυτοκινήτων.

    Στις επιχειρήσεις ,αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής σε 40%.

    Παράλληλα, θα προχωρήσει η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα εως 4 εκατομύρια και θα ανέβει το αφορόλογητο στα 2 εκατομύρια.

    Αυξησεις εν τω μεταξυ, απο την 1η Ιανουαρίου ανακοινώνει σημερα ο ΟΤΕ.

    Στις 13 δραχμες θα φθάσει η αστική μονάδα και στις 2050 το πάγιο.

    [20] Κοινοτικά κονδύλια

    Παραμένει το πρόβλημα της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του δεύτερου πακέτου Ντελόρ για τη χώρα μας, άν και υπήρξε πρόοδος σε σχεση με πέρυσι, ως το τέλος Οκτωβρίου έχουμε απορροφήσει το 35% του συνολικού προγράμματος και ως το τέλος του έτους θα φτάσουμε στο 43%.

    [21] Καύσιμα - Πετρέλαιο θέρμανσης

    Με κάθε τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να μαζέψει έσοδα και να καλύψει τα ελλείματα του προυπολογισμού.

    Το νέο κόλπο γίνεται με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που φέτος θα αρχίσει να διατίθεται από την 1η Νοεμβρίου και όχι τις 20 Οκτωβρίου όπως γινόταν μέχρι τώρα.

    Οπως δήλωσε στον Αntenna, ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Βασίλης Σταύρου, αυτό γίνεται γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να μην χάσει έσοδα από την μειώσει του ειδικού φόρου κατανάλωσης που πρέπει να κάνει.

    Σήμερα η τιμή του πετρελαίου είναι περίπου 167 δραχμές και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περίπου 100 δραχμές το λιτρο.

    Με πενταπλάσιους ελέγχους σε σύγκριση με πέρσι οι Ράμπο της εφορίας σκοπεύουν στην πάταξη της αισχροκέρδιας και του λαθρεμπορίου στην αγορά των καυσίμων. Από το Νοέμβριο εώς την Ανοιξη έχουν προγραμματίσει 10 χιλιάδες ελέγχους .

    [22] Ρήξη κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ

    Ρήξη κυβέρνησης ΑΔΕΔΥ για τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο.

    Ο υφυπουργός Οικονμικών απέρριψε το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για κατώτατο μισθό 200 χιλιάδων δραχμών και οι δημόσιοι υπάλληλοι απειλούν με κινητοποιήσεις.

    Την ίδια ώρα αναζητείται απασχόληση για 30 χιλιάδες υπαλλήλους Οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται, ενώ στο Μαξίμου οριστικοποιούνται αύριο οι αποφάσεις για τους νέους φόρους.

    [23] Αύξηση στα τιμολόγια του ΟΤΕ

    Σύμφωνα μέ πληροφορίες αυξήσεις στά τιμολογια τού ΟΤΕ πού θά ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου θά ανακοινώσει σήμερα η διοίκηση τού οργανισμού

    Συγκεκριμένα

    η αστική μονάδα αυξάνεται κατά 13% δηλαδή από 11.5 φθάνει στίς 13δρχ, τό πάγιο αυξάνεται κατά 11% καί θά φθάσει στίς 2050 .

    Τά υπεραστικά μμειώνονται κατά 8,14%, η επικοινωνία γιά τήν υπολοιπη Ευρώπη κατά 2,9% καί πρός τίς ΗΠΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ καί ΚΑΝΑΔΑ κατά 15%.

    Τό τέλος τής 1ης συνδεσης από 40 θά πάει 30.000

    Την επιβολή νέου τύπου φόρων στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ωστε να μην χάσει έσοδα, μελετά η κυβέρνηση, καθώς η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται καταδικαστική για τη χώρα μας.

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 13:56:44

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    [24] Ασπιρίνη

    Η χρήση της ασπιρίνης επεκτείνεται εκτός του χώρου της πρόληψης, για να αποφευχθεί η πιθανότητα του πρώτου εμφράγματος στους διαβητικούς, και στον χώρο της θεραπείας, ως μέσο για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιου επεισοδίου σε όσους ασθενείς έχουν υποστεί ήδη ένα καρδιακό επεισόδιο, αναφέρεται στις οδηγίες της Αμερικανικής Αντιδιαβητικής Εταιρείας.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που παραγματοποιήθηκε από αμερικανούς ιατρούς, μόνο ένα 4% των διαβητικών που έκαναν συστηματική χρήση ασπιρίνης υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 10% όσων διαβητικών έπαιρναν ψευδοφάρμακα.

    Μια δεύτερη στατιστική έρευνα σε δείγμα 3,711 διαβητικών αποκάλυψε πως ο κίνδυνος για την επανάληψη ενός καρδιακού επεισοδίου σε όσους ασθενείς έπαιρναν ασπιρίνη συστηματικά ήταν εξαιρετικά μειωμένος.

    Οι ιατρικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα οτι οι διαβητικοί που διατρέχουν κίνδυνο εμφράγματος περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, είναι οι καπνιστές, εκείνοι που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, από παχυσαρκία, ή έχουν υψηλά ποσοστά χοληστερίνης.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 55% των θανάτων των ατόμων που πάσχουν απο διαβήτη οφείλονται σε κάποια καρδιαγγειακή πάθηση.

    [25] Νέα μέθοδος σύλληψης

    Απο τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους σύλληψης για γυναίκες άνω των 35 ετών είναι η χρησιμοποίηση ωαρίου απο νεότερη δότρια το οποίο γονιμοποιείται στο εργαστηριο και εμφυτευεται στη μήτρα της λήπτριας. Κάτι δηλαδή σαν τη διαδικασία της ανάδοχης μητέρας, καθως το παιδί που θα έλθει στη ζωή δεν έχει γενετικό δεσμό με τη γυναίκα που το κυοφορεί και το φέρνει στον κόσμο . Δεν έχουν τα ίδια χρωμοσώματα , ουτε το ίδιο Ντί-Εν-Ει.

    Ειδικοί γενετιστές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μια τεχνική που υποκαθιστά το έργο της φύσης. Αφαιρούν το γενετικό υλικό απο το ωάριο της δότριας και τοποθετούν σε αυτό το Ντί-Εν Ει της λήπτιας. Το ωάριο είναι πιά έτοιμο για γονιμοποίση, φέροντας μάλιστα τα χρωμοσώματα της γυναίκας που θα τεκνοποίησει.

    Ενας άλλος μύθος που καταρριπτουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είναι οτι τα χρωμοσώματα των γυναικών άνω των 35 εκφυλίζονται δημιουργώντας κινδύνουν για εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά τους, όπως το σύνδρομο Ντάουν.

    Δεν φταίνε τα χρωμοσώματα άλλα ο μηχανισμός συντήρησης των ωαρίων λένε τώρα οι αμερικανοί ειδικοί, που υποστηρίζουν οτι η νέα μέθοδος περιορίζει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά που οι μητέρες τους έχουν ξεπεράσει τα 35 .

    [26] Κλωνοποίηση

    Η ιδέα και μόνον σοκάρει.

    Πόσο μάλλον η θέα του αποτελέσματος των νέων εφαρμογών της κλωνοποίησης, που προωθούν τώρα οι επιστήμονες για τη παραγωγή ανθρώπινων οργάνων από ανθρώπινους ακέφαλους κλώνους.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουν λύσει το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων,ξεπερνώντας πολλά νομικά και ηθικά προβλήματα.Υποστηρίζουν ακόμη ότι με τη παραγωγή όργανων από κλωνοποιημένα κύτταρα του ιδίου ατόμου θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα απόρριψης των μοσχευμάτων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Ηδη οι γενετιστές έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ακέφαλους βατράχους,που προς το παρόν η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνά τη μία βδομάδα.Με την ίδια τεχνική οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν και ακέφαλους ανθρώπινους κλώνους από τους οποίους θα μπορούν να πάρουν ζωτικά ανθρώπινα όργανα και ιστούς για τις μεταμοσχεύσεις.

    Μιά άλλη εναλλακτική μέθοδος για τον ίδιο σκοπό θα είναι η παραγωγή των ανθρώπινων οργάνων μέσα σε εμβρυακό σάκκο,που θα αναπτύσσεται μέσα σε τεχνητή μήτρα.

    Στο Εδιμβούργο,οι βιογενετιστές του Ινστιτούτου του Ρόσλιν,εκτιμούν ότι ο πρώτος κλωνοποιημένος άνθρωπος μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια,και να δώσει πολύτιμα ζωτικά όργανα,όπως καρδιά,νεφρά,συκώτι και πάγκρεας,για μεταμοσχεύσεις.

    Θεωρητικά είναι βέβαιο ότι ο ανθρώπινος κλωνισμός για αυστηρά ιατρικούς σκοπούς θα σημάνει το τέλος της εμπορίας των ανθρωπίνων οργάνων αλλά και θα σώσει εκατομμύρια ζωές.

    Ομως δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχουν για τους κινδύνους και ζητουν τη συγκλιση επειγουσας παγκοσμιας διασκεψης για θεματα βιογενετικης

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 13:58:02

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Βελτίωση του καιρού, σ' ολη τη χωρα σήμερα, με ανεμους που θα πνεουν στα ανατολικα βορειοι μετριοι και στο Αιγαιο ισχυροι με πολυ γρηγορη ομως εξασθενηση.

    Στην Αττική, σχεδόν αίθριος καιρός, ανεμοι βόρειοι, ΒΑ μετριοι με βαθμιαία εξασθενηση και θερμοκρασία στην Αθηνα εως 19 βαθμού

    Ανάλογες καιρικές συνθήκες, και στη Θεσσαλονικη με θερμοκρασία στην πόλη εως 18 βαθμους Κελσίου.

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 16:53:11

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Διαδοχικές αλλαγές θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο καιρός. Ετσι ύστερα από ένα διάλλειμα καλοκαιρίας τις επόμενες 24 ώρες μας τα χαλάει και πάλι, αλλά με τοπικές βροχές και νοτιάδες και χωρίς μεταβολή στη θερμοκρασία. Την Πέμπτη βελτιώνεται όχι όμως για πολύ γιατί από την Παρασκευή το απόγευμα και κυρίως το Σαββατοκύριακο, οι βροχές ξαναγυρίζουν ενώ την Κυριακή πέφτει λίγο και η θερμοκρασία.

    Πιο αναλυτικά το επόμενο 24ωρο, στη Δυτική Ελλάδα, σιγά σιγά από το πρωί θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες στα νοτιοδυτικά. Στην υπόλοιπη χωρα η αραιή συννεφιά βαθμιαία στα κεντρικά και νότια θα πυκνώσει και πιθανόν να βρέξει για λίγο μετά το μεσημέρι. Εξάλλου το πρωί, θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί - νοτιοανατολικοί γύρω στα 3 με 4 και κατά τόπους στο Ιονιο 5 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα κυμαίνεται στα βόρεια απο 4 μέχρι 18 βαθμούς, στα δυτικά απο 9 μέχρι 19 και στην υπόλοιπη χωρα απο 8 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.

    Γενικά καλός θα είναι ο καιρός την Πέμπτη, με λίγα συννεφα που κατα τόπους στα νότια θα είναι περισσότερα, χωρίς να αποκλείεται εκεί να βρέξει για λίγο το πρωί.

    Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια παραμένουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί όχι όμως περισσότερο απο 4 μποφωρ, ενώ στα ανατολικά γίνονται βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθάσει η μέγιστη τιμή της στα βόρεια στους 18 βαθμούς, στα δυτικά στους 20 και στην υπόλοιπη χωρα στους 22 βαθμούς Κελσίου.

    Και την Παρασκευή στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας ο καιρός θα είναι καλός, αλλα σιγά σιγά στα δυτικά θα συννεφιάσει και το απόγευμα θα βρέξει τοπικά, ενώ στην υπόλοιπη χωρα θα συννεφιάσει προς τη νυχτα.

    Οι άνεμοι στα ανατολικά θα είναι βορειαοανατολικοί γύρω στα 3 με 4 μποφωρ, στα δυτικά νότιοανατολικοί πιο ενισχυμένοι θα φθάνουν τα 4 με 5 και προς το μεσημέρι στο Ιονιο τα 6 μποφωρ.

    Τέλος η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα πλησιάσει στους 19 βαθμούς στα βόρεια και στις αλλες περιοχές στους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

    Last Updated: Tuesday, 21-Oct-97 16:52:42

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 21 October 1997 - 13:54:16 UTC