Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-10-01

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 01/10/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ελεχγο στις αναπηρικές συντάξεις , καθώς και αύξηση εισφορών των ασφαλισμένων και ορίων συνταξιοδότησης προτείνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γιάννης Σπράος στην εκθεσή του
  • Σε ισχύ απο σήμερα το χειμερινό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων και δημοσίων υπηρεσιών.
  • Νεκρός μέσα στα συντρίμια του Μιράζ 2000, βρέθηκε στα ανοικτά της Σκύρου, ο 29χρονος πιλότος, υποσμηναγός Δημήτρης Στρατάκιας.


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Απο κόσκινο θα περάσουν όλες οι αναπηρικές συντάξεις.

Τροπολογία που κατέθηκε στη Βουλή προβλέπει υποχρεωτική επενεξέταση όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις υγιειονομικές επιτροπές για την έκδοση ισόβιας ή προσωρινής κάρτας αναπηρίας η οπόία θά δίδεται σέ άτομα μέ αναπηρία μεγαλύτερη τού 67%.

Ελεχγο στις αναπηρικές συντάξεις , καθώς και αύξηση εισφορών των ασφαλισμένων και ορίων συνταξιοδότησης προτείνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γιάννης Σπράος στην εκθεσή του για το ασφαλιστικό την οποία παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα το ΙΚΑ αρχίζει τις επόμενες ημέρες σαφάρι για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής καθώς οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ίδρυμα ανέρχονται σε 600 δισ δρχ.

Για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 χιλιάδων.

ΩΡΑΡΙΟ

Σε ισχύ απο σήμερα το χειμερινό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων και δημοσίων υπηρεσιών.

Στις 07.30 θα ανοίγουν δημόσιοι οργανισμοί και ΟΤΑ, τα κρεοπωλεία και οι φούρνοι.

Οι τράπεζες θα ανοίγουν για το κοινό στις 08.00, τα σούπερ-μάρκετ στις 08.15.

Στις 09.00 ανοίγουν τα πολυκαταστήματα και τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Από το μέτρο εξαιρούνται- μεταξύ άλλων- τα υπουργεία , καθώς και τα καταστήματα στην περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Πειραιά, στο λιμάνι.

ΜΙΡΑΖ 2000

Νεκρός μέσα στα συντρίμια του Μιράζ 2000, βρέθηκε στα ανοικτά της Σκύρου, ο 29χρονος πιλότος, υποσμηναγός Δημήτρης Στρατάκιας.

Το αεροσκάφος συνετρίβη χθες τό βράδυ λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδομιο της Σκύρου και ο πιλότος δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα.

Πρόκειται για το έβδομο Μιράζ της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έχει συντριβεί και το πέμπτο πολεμικό μας αεροσκάφος απο την αρχή του χρόνου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα 4 από τα 5 ατυχήματα έχουν συμβεί τις τελευταίες 40 ημέρες.

Το νέο πλήγμα στην Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να οδηγήσει στην επανεξέταση θεμάτων οπως η συντήρηση αεροσκάφών και η εκπαιδευση πιλοτων.

ΝΤΑΙΑΝΑ

Από αλκοολισμό ήπιας μορφής έπασχε ο οδηγός της Μερσεντες με την οποία σκοτώθηκαν η πριγκίπησα Νταιάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ, όπως δείχνουν οι εργαστηριακές αναλύσεις.

Oι Γάλλοι γιατροί που ασχολούνται με το θέμα, επισημαίνουν ότι ο οδηγός Ανρί Πολ, έπαιρνε χάπια τα οποία χορηγούνται σε άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό ενώ και στις προηγούμενες αναλύσεις είχε διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα του, ήταν τριπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο.

ΠΑΤΡΑΡΧΗΣ

Με τον υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο θα συναντηθεί σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Χθες τρίτη ημέρα της επισκεψής του στη Θεσσαλονίκη κήρυξε την αναδάσωση του καμμένου Σέιχ Σου , φυτεύοντας συμβολικά το πρώτο δένδρο.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και εκχωματώσεις στην κοίτη του Κηφισσού, έχει προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες η Νομαρχία Αθηνών.

Ηδη, υπεγράφη σύμβαση για σύσταση ειδικής εργολαβίας με ιδιωτες και κατακύρωση διαγωνισμού, αφού η πολεοδομική υπηρεσία, δεν διαθέτει συνεργεία.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πάνω από δέκα χιλάδες αντίτυπα πούλησε κατα την πρώτη ημέρα κυκλοφοριας του το βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη ενω πληθαίνουν και οι επικρίσεις από πολλές πλευρές.

Ο ξάδελφος της Δήμητρας και πρωην υπουργός Τεχνολογίας Γιώργος Λιάνης, μιλώντας στο Θάνο Σιαφάκα χαρακτήρισε το βιβλίο γελοιογραφί του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΑΛΒΑΝΟΣ - ΕΚΤΕΛΑΣΤΗΣ

Αλβανό λαθρομετανάστη προσέλαβε ως εκτελεστή, ηλικιωμένο ζευγάρι από το Μαυροβούνι της Λάρισας. Οι δύο ηλικιωμένοι, είχαν διαφορές με γείτονά τους, και προσέφεραν ένα εκατομμύριο δραχμές στον αλβανό για να σκοτώσει τον συγχωριανό τους.

Το περιστατικό κατήγγειλε στην αστυνομία ο ίδιος ο αλβανός, ο οποίος ειδοποίησε και το υποψήφιο θύμα, αφού είχε φιλικές σχέσεις μαζί του. Ηδη διενεργείται προανάκριση.

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Γιορτάζουν οι περισσότεροι Ελληνες σήμερα, παγκόσμια ημέρα της Τρίτης ηλικίας καθώς η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, στην κατηγορία των χωρών γερασμένου πληθυσμού, όπως επισημαίνει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηροϊατρική εταιρεία.

ΡΟΥΣΕΛ

Στα δικαστήρια θα βρεθεί και πάλι ο Τιερί Ρουσέλ, καθώς ο Αρειος Πάγος, έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που έκρινε ότι δεν πρέπει να απαγγελθεί εις βάρος του κατηγορία για ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία.

Ο Αρειος Πάγος, αποφάσισε παράλληλα ότι ο κ. Ρουσέλ πρέπει να παραπεμφθεί και για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης και όχι της απλής δυσφήμησης, των μελών του Ιδρύματος Ωνάση.

ΒΟΥΛΗ

Εν μέσω αναταραχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις απεργίες διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, συνεχίζεται και σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το μισθολογιο των πανεπιστημαικών.

Ο Γεράσιμος Αρσένης, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή, τροπολογία που θα θεσπίζει ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση πανεπιστημιακών στις ακριτικές περιοχές.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Με υπομονή πρέπει να οπλισθούν σήμερα οι Αθηναίοι που θα πάνε στο κέντρο.

Δεν έφθαναν τα προβλήματα στην Πανεπιστημίου, και στους γύρω δρόμους, όπου αυτήν την ώρα η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, σε λίγο θα ξεκινήσει η πορεία των εργαζομένων της Πυρκάλ στον Υμηττό προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πορεία θα περάσει από την Ηλιουπόλεως, την Αμαλίας και την Βασ. Σοφίας και όπως δεσμεύτηκαν οι εργαζόμενοι , θα αφήσουν ελεύθερη την μία λωρίδα.

Προβλήματα αναμένονται σήμερα και στις πτήσεις από τή τριωρη στάση εργασίας των εργαζομενων στην υπηρεσια πολιτικης αεροποριας,εως τις 12 το μεσημέρι.

Σημερα συνεδριαζει το υπηρεσιακο συμβουλίο της εταιρειας,για το θεμα της απαλλαγής από τα καθήκοντά τους τεσσάρων διευθυντικών στελεχών του αερολιμένα, λόγω της υπόθεσης του Ντορνιέ.

Απεργούν από σήμερα καί γιά ένα μήνα οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών, διεκδικώντας τή καταβολή δεδουλευμένων υπερωριακής απασχόλησης.

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αρχές του Ισραήλ άφησαν νωρίς το πρωί ελεύθερο, προβάλλοντας ως λόγο την επιδείνωση της υγείας του, τον κρατούμενο ιδρυτή της ένοπλης ισλαμικής οργάνωσης ΧΑΜΑΣ,Σείχη Αχμεντ Γιασίν,που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Ιορδανία.

Αλλαγή στάσης του Ισραήλ προς τη Συρία με τη δήλωση του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ,Γιτζχάκ Μορντεχάι,οτι είναι πρόθυμος να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν, εαν αυτό βοηθήσει στην ειρήνευση.

Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η προώθηση λύσης του Κυπριακού απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. κατά τη γερμανική κυβέρνηση.

Νέα πολιτική κρίση στην Σερβία με την καθάιρεση του πρώτου μη κομουνιστή δημάρχου του Βελιγραδίου Ζόραν Τζίτζιτς,ύστερα από την καταψήφιση του από το κόμμα του Βουκ Ντράσκοβιτς.

Θρασύδειλες και απεχθείς χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ,Κόφι Ανάν, τις πρόσφατες ομαδικές και φρικιαστικές σφαγές στην Αλγερία,με θύματα μικρά παιδιά και γυναίκες, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η αιμοσταγής οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" ( GIA).

Το παραδειγμα άλλων βιομηχανικών χωρών θα ακολουθήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο και η Ιαπωνία, απαγορεύοντας τις τηλεοπτικές διαφημίσεις των καπνοβιομηχανιών,ύστερα από τη δραματική αύξηση του αριθμού των καπνιστών μεταξύ των εφήβων.

Η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, το βάρος και το κάπνισμα είναι οι βασικώτεροι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη στις εγκύους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν το Ιράν οτι τα πολεμικά του αεροπλάνα κινδυνεύουν να καταρριφθούν απο αμερικανούς πιλότους εαν συνεχίσουν να παραβιάζουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν την 1η Οκτωβριου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 275,7    283,2    278,9
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,2    160,4    158,0
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 445,0    457,2    450,2
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,9    195,1    192,1
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,5     47,7     47,0
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 227,5    233,7    230,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 199,6    205,1    201,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..198,6    204,0    200,9
    E.C.U............... 306,1    314,5    309,7

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 1 October 1997 - 12:37:38 UTC