Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 27/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ανοιχτό αφήνει η ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε άλλη χώρα εκτός της Ελλάδος , τη δοκιμή του εμβολίου κατά του καρκίνου.
  • Επιεικώς ανεπαρκές, χαρακτήρισε ο υπουργός μεταφορών το πόρισμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την υπόθεση του Ντορνιέ.
  • Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης ακολούθησαν το αδιέξοδο των συνομιλιών της Νέας Υόρκης για τα Ελληνοτουρκικά ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ δήλωνε χθες σε δημοσιογράφους πως το ραντεβού της ΚΡΗΤΗΣ- Σημίτη- Γιλμάζ και άν αυτό πραγματοποιηθεί , είναι θέμα του κύριου Γιλμάζ.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ανοιχτό αφήνει η ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε άλλη χώρα εκτός της Ελλάδος , τη δοκιμή του εμβολίου κατά του καρκίνου.

Η νεαρή ομογενής από την Αυστραλία σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης, εξέφρασε την απογοητευσή της για το τρόπο που την αντιμετώπισαν οι Ελληνες γιατροί και δήλωσε χαρακτηριστικά πως αν συνεχισθούν οι επιθέσεις και οι αμφισβητήσεις σε βάρος της, θα εξετάσει τη δυνατότητα να δοκιμαστεί το εμβόλιο σε κάποια άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα συνεχίσθηκαν και χθες οι επιστημονικές συγκρούσεις για το πειραματικό εμβολιο κατά οτυ καρκινου.

Ευθύνες στην πολιτεία για υπερβολική προβολή του θέματος επέρριψε μιλωντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Κωνσταντίνος Οικονόμου προσθέτωντας ότι δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο κατά του καρκίνου, αλλά πρόκειται για ενα ερευνητικό πρόργαμμα με στοιχεία εκγυρότητας

Για πρόωρη δημοσιότητα και μη τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας εκανε λόγο και η πρόεδρος της ελληνικης μαστολογικής εταιρίας, κ. Μουζακα. Είμαστε υποχρεωμενοι απεναντι στον ανθρωπο να στηρίξουμε την προσπαθεια της κας Αποστολοπούλου, σχολίασε μεσω του ΑΝΤ, ο υπουργος Υγείας Κωστας Γείτονας.

ΠΟΡΙΣΜΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Επιεικώς ανεπαρκές, χαρακτήρισε ο υπουργός μεταφορών το πόρισμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την υπόθεση του Ντορνιέ.

Το γύρισε πίσω και ζήτησε να συνταχθεί νέο που θα διερευνήσει πράξεις ή παραλείψεις συγκεκριμένων προσώπων , που μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών , του πληρώματος.

Ο κ.Μαντέλης απάλλαξε από τα καθηκοντά τους τέσσερα διευθυντικά στελέχη του αερολιμένα Αθηνών.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης ακολούθησαν το αδιέξοδο των συνομιλιών της Νέας Υόρκης για τα Ελληνοτουρκικά ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ δήλωνε χθες σε δημοσιογράφους πως το ραντεβού της ΚΡΗΤΗΣ- Σημίτη- Γιλμάζ και άν αυτό πραγματοποιηθεί , είναι θέμα του κύριου Γιλμάζ.

Η απόσταση που χωρίζει Ελλαδα- Τουρκία φάνηκε και από τις ομιλίες χθες στα Ηνωμένα Εθνη των ,κυρίων Πάγκαλου και Τζέμ.

Ο κ.Πάγκαλος πάντως απάντησε με δριμύτητα στην αήθη ανακοίνωση που διένειμε στα Ηνωμένα Εθνη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τον χαρακτήριζε "αναιδή, αγενή και ψυχοπαθή". Δεν γίνεται να συζητάς με τον υποψήφιο δολοφόνο σου, τις λεπτομέρειες του φόνου τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της επανέλαβε την επιθυμία της για καλές σχέσεις με τη γείτονα χώρα, τονίζοντας ότι η συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη θ'αποτελέσει ευκαιρία ν'αντιμετωπισθούν με θετικό τρόπο, όσα δεν προχώρησαν στη Νέα Υόρκη λόγω της Τουρκικής στάσης.

Ολισθηρή και επικίνδυνη χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα ο πρόεδρος της Ν.Δ , Κώστας Καραμανλής.

Δεν πρέπει να ανησυχούμε υπέρμετρα ούτε να υπερβάλλουμε, σχολίασε ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Την αισιοδοξία του ότι και η νέα κρίση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα ξεπερασθεί εξεφρασε με αποκλειστική του δηλωση στον ΑΝΤ1 και στην Αλεξανδρα Σπυριδάκη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

Στη Λευκωσία , την Πέμπτη , λίγο πριν από την αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη Νέα Υόρκη , θα γίνει η συνάντηση του Γλάυκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, η δευτερη στο πλαίσιο του διαλόγου για θέματα ασφαλείας.

Πριν από τη νέα συνάντηση ο αξιωμάτουχος των Ηνωμένων Εθνών Γούσταφ Φεϊσέλ θα έχει χωριστές επαφές με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ για τις αναγκαστικές συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων στο στόχαστρο ειδικής Ημερίδας της Ν.Δ , που αρχίζει εντός ολίγου στην Ερέτρεια.

Στην ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν η Κ.Ο του κόμματος και η Κέντρικη Επιτροπή, θα εξετασθούν οι βασικοί άξονες πολιτικής της Ν.Δ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος ο κ.Κώστας Καραμανλής έχει δηλώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αντιτίθεται στους αντιδημοκρατικούς χειρισμούς του κ.Σημίτη.

Κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ δήλωσε χθες, μέσω του ΑΝΤ-1, ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Παράλληλα τόνισε ότι σήμερα στην Ερέτρεια, πρέπει ν'αποφασισθεί η έκδοση Μαύρης Βίβλου για καθε νομό.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχεται αύριο η Θεσσαλονίκη τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο.

Φθάνει το πρωί προσκεκλημένος από τον Οργανισμό Πολιτιστικής πρωτεύουσας και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη μακεδονική πρωτεύουσα μετά από 35 χρόνια.

U-2

Μοναδικό υπερθέαμα χθες στη Θεσσαλονίκη από τους U-2. Πενήντα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τη συναυλία του Ιρλανδέζικου συκγροτήματος και τραγούδησαν μαζί με τον Μπόνο.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Υπερενισχυμένος θα είναι ο ρόλος των δικαστικών αρχών και κυρίως του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα μεγάλα δημόσια εργα και τις κρατικές προμήθειες.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, αποφάσισε επίσης τη δημιουργία παρατηρητηρίου για τον έλεγχο της αγοράς και ενίσχυση του ασκούμενου ελέγχου στις προμήθειες του υπουργείου Αμυνας.

Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, επιχειρεί με ημίμετρα ν' αποποιηθεί των ευθυνών του για το πελώριο θεμα της διαφάνειας στην ανάθεση των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σχολίασε η ΝΔ.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα πάνω-κάτω στην αγορά φαρμάκου, με θεαματικές μειώσεις στα εισαγόμενα και αυξήσεις στα εγχώρια, εως 10% θα φέρει η ανακοστολόγηση τιμών που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση περίπου 80 δις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τη στάση που θα τηρήσει στην πολιτική του φαρμάκου θ' αποφασίσει σήμερα , ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Η πτώση τιμών σε περισσοτερα απο 2000 εισαγόμενα φάρμακα, θα προκύψει από την μείωση των ποσοστών κέρδους για τους εισαγωγείς και βιομηχάνους και από την μείωση εισφορών υπέρ Ταμείων και Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου.

Στα εγχώρια φάρμακα θα υπαρξουν αυξησεις που ομως δεν θα ξεπερασουν το 10%.

Πρόκειται για 3189 φαρμακα τα οποία έχουν χαμηλότερη τιμή από την φθηνότερη της Ευρώπης.

ΨΩΜΙΑΔΗΣ

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επέβαλε αργά χθες το βράδυ το δικαστήριο στον εκδότη της εφημερίδας " Το Ονομα" , Μάκη Ψωμιάδη για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου και ψευδή καταμήνυση εις βάρος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη.

Ο εκδότης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος

ΙΕΡΕΑΣ

Στη φυλακή οδηγήθηκαν ο ιερέας και η ηγουμένη τού Παλαιοημερολογίτικου Μοναστηριού Χρυσοβαλάντου, στις Σέρρες, για το θάνατο της 16χρονης, την οποία υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια, προκειμένου να την συνετίσουν.

Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης τούς επέβαλε ποινή πέντε ετών, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα.

ΜΙΝΙΟΝ

Σε βαθμό κακουργήματος διώκονται οι υπεύθυνοι της διοίκησης του ΜΙΝΙΟΝ καθώς και οι υπεύθυνοι ασφαλείας του πολυκαταστήματος για την υπόθεση με τους εκβιασμούς πελατών που διέπραταν μικροκλοπές.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών έσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη , για ληστρική εκβίαση κατά εξακολούθηση, παράνομη βία κατά εξακολούθηση και παράνομη κατακράτηση από κοινού και κατά συναυτουργία.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

Ενταση και επεισόδια το βράδυ στο λιμάνι της Πάτρας όταν το επιβατηγό- οχηματαγωγό ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ που εκτελούσε το δρομολόγιο Πατρα- Αγκωνα καθυστέρησε να αποπλέυσει δυομιση ώρες.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν μέσα στο πλοίο όταν μετά τον απόπλου αρκετοί επιβάτες διαπίστωσαν ότι παρ΄ όλο που είχαν πληρώσει για καμπίνα δεν υπήρχε μέρος να κοιμηθούν.

Τα επεισόδια αποφεύχθηκαν όταν επενέβη ο καπετάνιος του πλοίου.

ΔΙΕΘΝΗ

Χαμηλή ορατότητα λόγω του πυκνού καπνού από τις φωτιές που καίνε τα δάση της Ινδονησίας είχε αναφέρει ο πιλότος του Αιρμπας της ινδονησιακής εταιρίας Γκαρούντα που συνετρίβη χθές στη Σουμάτρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 222 επιβατες και το 12μελες πλήρωμα.

Οι πυκνοί καπνοί και η αιθαλομίχλη που έχουν δημιουργηθεί από τις τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίνε τα δάση της Ινδονησίας έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ινδονησίας , της Μαλαισίας, του Μπρουνέι, της Σιγκαπούρης και τμήματα των Φιλιππίνων και της Ταυλάνδης.

Κυκλώνας με θυελλώδεις άνεμους και καταιγίδα απο τον Κόλπο της Βεγγάλης έπληξαν χθες βραδυ τις ακτές του Μπαγκλαντές με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Ενας επιχειρηματίας απο την Καλλιφόρνια , ο Μπράιαν Αντερσον , δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι επέβαινε σε ταξί με το οποίο προσπέρασε τη μοιραία Μερσέντες. Κατά την άποψη του η Μερσεντές δεν εκινείτο με επικίνδυνη ταχύτητα.

Πρόσθεσε ότι το αυτοκίνητο το ακολουθούσαν δύο μοτοσυκλέτες και κατά τη γνώμη του η μία από τις μοτοσυκλέτες εκινείτο επικίνδυνα και επιθετικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία υπέγραψαν αργά χθές σειρά συμφωνίων για τα όπλα που ανοιγουν τον δρόμο για ένα νέο γύρο ουσιαστικών μειώσεων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 29 Σεπτεμβρίου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 274,5    282,0    277,7
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,5    160,8    158,4
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 441,5    453,6    446,7
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,5    194,7    191,7
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,6     47,8     47,1
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 227,5    233,7    230,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 198,2    203,6    200,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..198,8    204,2    201,1
    E.C.U............... 306,2    314,6    309,8

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Saturday, 27 September 1997 - 12:19:51 UTC