Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-09-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 16/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Προάγγελος εξελίξεων θεωρείται η μεγάλη κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω απο το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, με ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ.

    Σύσκεψη με την αρμόδια επιτροπή θα έχει εντός ολίγου ο Υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης για την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους επόπτες Δημόσιας Υγείας σχετικά με τα εμφιαλωμένα νερά.

    Ξεκαθαρίζει το θέμα με τους ανεξεταστέους που δημιουργήθηκε απο τις δηλώσεις Αρσένη περί κατάργησης του θεσμού.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Προάγγελος εξελίξεων θεωρείται η μεγάλη κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω απο το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, με ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ χαιρέτησε τη συμφωνία, Κληρίδη Ντεκτάς, για νέο κύκλο διαβουλεύσεων που ανακοίνωσε χθές η Μαντλίν Ολμπράιτ και δήλωσε ότι θα υπάρξει προσωπική ανάμιξη στις διαπραγματεύσεις τόσο της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, όσο και του ιδίου.

Επίσης, επιβεβαίωσε την χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ περί τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος - Τουρκίας και ΗΠΑ, την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Επίλυση του Κυπριακού τα προσεχή δύο χρόνια μέσω πολιτικού συμβιβασμού προβλέπει ο ειδικός απεσταλμένος της Βρεττανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνει, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον Αντέννα.

ΝΕΡΑ

Σύσκεψη με την αρμόδια επιτροπή θα έχει εντός ολίγου ο Υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης για την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους επόπτες Δημόσιας Υγείας σχετικά με τα εμφιαλωμένα νερά.

Ο πρόεδρος των εποπτών Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατηγορεί τον υφυπουργό οτι αποκρύπτει τα αποτελέσματα ελέγχων που κρίνουν ακατάλληλα επιτραπέζια νερά απο την Κρήτη και τα Μετέωρα.

Δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι έρευνες για τον εντοπισμό βρωμιούχων στα εμφιαλωμένα νερά, απάντησε ο κ. Σκουλάκης με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Οι εταιρείες εμφιάλωσης, τώρα, απαντούν με μηνύσεις στις κατηγορίες, περί ακαταλληλότητας ορισμένων νερών.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ξεκαθαρίζει το θέμα με τους ανεξεταστέους που δημιουργήθηκε απο τις δηλώσεις Αρσένη περί κατάργησης του θεσμού.

Οπως διευκρινίζουν στον Αντέννα πηγές του Υπουργείου Παιδείας, όποιος μαθητής συγκεντρώνει 10 μέσο όρο μαθημάτων θα προβιβάζεται, ανεξάρτητα αν σε ορισμένα απ΄ αυτά είναι κάτω από τη βάση.

Οι νέες ρυθμίσεις είναι προς διευκόλυνση μαθητών και γονέων δηλώνει στον Αντέννα ο πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, Μιχάλης Κασωτάκης.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στα ΝΕΑ δηλώνει ότι ο κακός εκπαιδευτικός θα παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και εφόσον στοιχειοθετούνται απολύτως οι λόγοι θα απολύεται, δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις.

Ο κ. Αρσένης αναφέρει ακόμη ότι, το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο θα αρχίσει να λειτουργεί από φέτος, ενώ τάσσεται κατά της ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Πορεία, στο κέντρο της Αθήνας έχουν εξαγγείλει, για τις 7 το απόγευμα , οι αδιόριστοι καθηγητές, ενώ σε νέα επταήμερη αποχή, προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΑΠΙΑ

Απαγορεύθηκε και στη χώρα μας η κυκλοφορία των χαπιών αδυνατίσματος Ισομεράν και Ποντεράλ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την απαγόρευση της διακίνησης αυτών των σκευασμάτων και συνιστά σε όσους έχουν ήδη προμηθευτεί αυτά τα χάπια να μην τα χρησιμοποιούν.

H εταιρία ΣΕΡΒΙΕΡ στην οποία ανήκουν αυτά τα προιόντα ενημέρωσε τον ΕΟΦ για τη δική της απόφαση να αναστείλει την προωθησή τους στην αγορά.

Τα δύο αυτά σκευάσματα που η κυκλοφορία τους απαγορεύθηκε και σε άλλες χώρες θεωρούνται υπεύθυνα για σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ - ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Επιφυλάξεις για τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασε με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Τράπεζας, Παναγιώτης Γεννηματάς.

Ο κ.Γενηματάς επεσήμανε οτι η οικονομική συγκυρία δεν ήταν η καλύτερη για την ανάληψη των αγώνων , καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε από τους στόχους σύγκλισης της οικονομίας μας με την Ευρωπαική Ενωση.

Χαρακτήρησε τα οφέλη αόριστα ενώ τόνισε ότι μπορεί να μπούμε σε μια οικονομική περιπέτεια για δεκαετίες.

ΚΟΛΛΑΣ

Από κανένα προληπτικό έλεγχο δεν περνούν οι οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών , παραδέχεται μιλώντας στον Αντέννα ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ανδρέας Κολλάς, με αφορμή τη χθεσινή πρόσκρουση λεωφορείου σε Πολυκατοικία , στα Ιλύσια.

Το γεγονός , επιβεβαιώνει, μιλώντας επίσης στον Αντέννα ο κ. Τάσος Στάλικας, υπεύθυνος για την ψυχοτεχνική αξιολόγηση των οδηγών στο εργομετρικό κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου. Προσθέτει δε ότι, αυτό γίνεται και με τους οδηγούς των σχολικών Λεωφορείων, των Ταξί και του ΕΚΑΒ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τη διαφορά των πέντε ποσοστιαίων μονάδων που είχε από τη Ν.Δ κατά τις προηγούμενες μετρήσεις κάλυψε το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ.

Ετσι τα δύο μεγλάλα κόμματα έρχονται τώρα στήθος με στήθος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

32,9% των προτιμήσεων συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και 32,8% η ΝΔ.

Οσον αφορά τους πιο δημοφιλείς Υπουργούς όπως προκύπτει από την έρευνα είναι οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Ακης Τσοχατζόπουλος, Κώστας Λαλιώτης , Βάσω Παπανδρέου και Γιώργος Παπανδρέου.

ΠΛΟΙΟ

Συνεχίζεται η οδύσσεια για τους επιβάτες του οχηματαγωγού, Σαντορίνη-Εξπρές, που προσάραξε τη νύχτα στα αβαθή του λιμανιού της Μυκόνου ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Σύρο, Μύκονο, Εύδηλο, Φούρνοι, Πάτμο.

Το πλοίο αποκολλήθηκε το πρωί από τα αβαθή και οι 108 επιβάτες του αποβιβάσθηκαν με βάρκες στο λιμάνι του νησιού, απ΄ όπου στις 3.30 μμ θα τους παραλάβει το πλοίο Εξπρές Αφροδίτη για τη Σύρο και από εκεί με το επιβατηγό Ρόδος θα ταξιδέψουν προς την Πάτμο και τους Ληψούς απ΄ όπου με το Γκόλντεν Βεργίνα θα φθάσουν στους Φούρνους και Ικαρία.

Το Σαντορίνη Εξπρές πάντως δεν μπορεί ακόμη να δέσει στο λιμάνι της Μυκόνου προκειμένου να αποβιβάσει και τα οχήματα των επιβατών , καθώς μέχρι αργά το μεσημέρι έχουν προργαμματίσει να δέσουν εκεί άλλα πλοία.

ΚΑΛΛΑΣ

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απώλεια της μεγάλης Μαρίας Κάλλας.

Το πρωϊ στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και το βράδυ στο Ηρώδειο παρουσιάζεται το Ρέκβιεμ του Βέρντι απο Ορχήστρα, την οποία συνθέτουν μουσικοί από διάφορες φιλαρμονικές του Κόσμου

ΣΗΜΙΤΗΣ

Ο προυπολογισμός του ΄98, και το θέμα των προσλήψεων είναι το αντικείμενο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Στις 15.00μμ ο κ.Σημιτης θα έχει συνάντηση με τους κ. Παπαντωνίου, Παπαδόπουλο και Παπαιωάννου για προσλήψεις και οικονομικά των ΟΤΑ.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 7 το απόγευμα με τον Γιάννο Παπαντωνίου για τον προυπολογισμό του ΄98.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναβλήθηκε για τις 7 Απριλίου στη Λάρισα, η δίκη των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του χειμώνα.

Ο ΟΣΕ και το Ταμείο Οδοποίιας απέσυραν μεν τις αγωγές σε βάρος της Παν- θεσσαλικής επιτροπής, εμμένουν όμως με αγωγές κατά μεμονωμένων αγροτών που πήραν μέρος σε αποκλεισμούς οδών και σιδηροδρομικών δικτύων.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΩΝΑΣΗ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και πλήθους επισήμων, στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικης, σε ειδική τελετή απονεμήθηκαν τα βραβεία Ωνάση.

Το βραβείο Ωνάση απενεμήθη στον πρόεδρο της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

Η κυρία Ντόλη Γουλανδρή και ο Βυζαντινολόγος σερ Στήβεν Ράνσιμαν μοιράστηκαν το βραβείο Πολιτισμού.

Εξερχόμενος από το μουσικό Μέγαρο ο βουλευτής της Ν,Δ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και σχολιάζοντας την αντίδραση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας κ Καραμανλή στα όσα δημιοσιεύει η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία , είπε ότι ήταν απάντηση στην ιστορική αλήθεια και αν κάποιον πρέπει να μέμφεται ο τέως Βασιλιάς αυτός είναι ο εαυτός του.

ΕΚΛΕΙΨΗ

Ολική εκλειψη σελήνης, απόψε ...

Ο Ηλιος, η Γη και η Σελήνη θα βρεθούν και η σκία της Γης να καλύπτει το φεγγαρι. Το φαινόμενο θα αρχίσει στις 19.20μμ και θα ολοκληρωθεί εικοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και αν δεν έχει σύννεφα θα είναι ορατό.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΤΑ

Δεν θα ξεπεράσουν οι αυξήσεις των Δημοτικών Τελών τον πληθωρισμό κάτα το 1998.

Οπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη συναντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών οι αυξήσεις θα κινηθούν στο πλαίσιο που έχει δώσει η κυβέρνηση ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστηριξή του στο σχέδιο Καποδιστριας, τόνισε όμως ότι πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες.

ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική μείωση εμφανίζει ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε θρησκευτικές σχολές μέσης εκπαίδευσης στην Τουρκία, μετά την ψήφιση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ προώθησε τον περασμένο Αύγουστο στην Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που καθιερώνει την

H οκτάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θέτοντας πρακτικά στο περιθώριο τις θρησκευτικές σχολές, γνωστές ως Ιμάμ Χατίπ.

Δεκάδες άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια πολυόροφου κτιρίου, τμήμα του οποίου κατέρρευσε σήμερα σε κεντρική περιοχή της Βομβάης.

Δραματική αύξηση έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με μία έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Γεωργίας, ο αριθμός των αμερικανικών οικογενειών που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην ανέρχονται σε 11,9 εκατομμύρια - από αυτά τα 4,2 εκατομμύρια τελούν σε κατάσταση ημι-πενίας.

Εως και δύο εκατομμύρια Βορειοκορεάτες μπορεί να έχουν φθάσει στα όρια του θανάτου εξαιτίας του λιμού που μαστίζει τη χώρα τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Η φιλανθρωπική αυτή οργάνωση στηρίζει τις εκτιμήσεις της σε σχετική έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο κοντά στα σύνορα της Βόρειας Κορέας με την Κίνα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κίνας υπεραμύνθηκε σήμερα της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα του στο θέμα της επιβολής της θανατικής ποινής, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ευθέως σε καταγγελίες δυτικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι πέρυσι εκτελέσθηκαν στην Κίνα χιλιάδες άνθρωποι.

Μήνυμα του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για την ανάπτυξη των σχέσεων της Αγκυρας με τη Βαγδάτη μετέφερε στην ιρακινή ηγεσία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος επισκέπτεται την ιρακινή πρωτεύουσα.

Το πλήρωμα του ρωσικού διαστημικού σταθμού Μιρ αποκατέστησε τον προσανατολισμό του σταθμού προς τον Ηλιο θέτοντας και πάλι σε λειτουργία τον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχε παρουσιάσει βλάβη την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου της Αποστολής.

Κυβερνητική κρίση στη Νορβηγία προκάλεσαν οι βουλευτικές εκλογες. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας Τούρμπγερν Γιάγκλαντ δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί μετά την αποτυχία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο Γιάγκλαντ διευκρίνισε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, στις 13 Οκτωβρίου.

Η κατανάλωση φρέσκων βλαστών μπρόκολου πιθανότατα να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στον οργανισμό έναντι του καρκίνου από ότι η κατανάλωση του ώριμου λαχανικού, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 16 September 1997 - 14:33:32 UTC