Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-09-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 15/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών μεγαλοφοροφυγάδες και οφειλέτες του Δημοσίου.

    Ασυνάρτητες ανακρίβειες με τις οποίες δεν πρόκειται να ασχοληθεί , χαρακτηρίζει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής τους ισχυρισμούς που διατυπώνει σε βιβλίο της η Βασίλισσα Σοφία

    Οι νάρκες σταμάτησαν βίαια τα ξημερώματα το όνειρο για μια καλύτερη ζωή για τους 62 Ιρακινούς λαθρομετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα στον Εβρο.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών μεγαλοφοροφυγάδες και οφειλέτες του Δημοσίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα ανακοινώσει σήμερα τα μέτρα για την είσπραξη των φόρων και των χρεών, ενώ θα ακολουθήσει και δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων.

Πάντως οι μεγαλύτεροι οφειλέτες είναι εταιρίες του δημοσίου, στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν επιχειρήσεις, όπως οι αστικές συγκοινωνίες, η Ολυμπιακή Αεροπορία και άλλες ΔΕΚΟ.

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

Για το 1998, προδιαγράφει ιδιαίτερα σκληρή οικονομική και εισοδηματική πολιτική προκειμένου ο πληθωρισμός να πέσει κάτω απο 3% και το έλλειμα στο 2,4% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, προχωρά και σε αλλαγές, σχετικά με την κλίμακα φορολογίας και την παρακράτηση φόρου, ώστε οι χαμηλόμισθοι να έχουν μικρότερο ποσοστό παρακρατούμενου φόρου, σε σχέση με τους υψηλόμισθους.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ασυνάρτητες ανακρίβειες με τις οποίες δεν πρόκειται να ασχοληθεί , χαρακτηρίζει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής τους ισχυρισμούς που διατυπώνει σε βιβλίο της η Βασίλισσα Σοφία, ότι το ΄73 εξαπάτησε τον αδελφό της , πρώην Βασιλιά Κωνσταντίνο.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής υπενθυμίζει κοινή δήλωση του με τον τέως Βασιλιά, το 73, σύμφωνα με την οποία για τη μορφή του πολιτεύματος θα αποφασίσει με δημοψήφισμα ο Ελληνικός λαός όταν θα έχει αποκατασταθεί στα κυριαρχικά του δικαιώματα.

ΝΑΡΚΕΣ

Οι νάρκες σταμάτησαν βίαια τα ξημερώματα το όνειρο για μια καλύτερη ζωή για τους 62 Ιρακινούς λαθρομετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα στον Εβρο.

Τρείς λαθρομετανάστες νεκροί και άλλοι 11 τραυματισμένοι σοβαρά, είναι ο τραγικός απολογισμός της απελπισμένης προσπάθειας, καθώς έπεσαν σε ναρκοπέδιο στην Νέα Βίσα Ορεστιάδας.

Οι πέντε από τους 11 τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και έχουν ακρωτηριασθεί.

Οι υπόλοιποι 48, οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα 54 κούρδοι λαθρομετανάστες, αποβιβάσθηκαν με βάρκα στη Σκάλα Σικαμιάς Λέσβου και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

ΟΔΗΓΟΙ

Επιφυλάξεις και αντιδράσεις για τους έλεγχους και τις κατασχέσεις μοτοσυκλετών.

Η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος απειλεί με κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση του εισαγγελέα να κατάσχονται οι μοτοσυκλέτες και τα μηχανάκια για υπερβολικούς θορύβους, σούζες και κόντρες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλογου Αθηνών, Αντώνης Ρουπακιώτης, δήλωσε ότι θα πρέπει να περάσει σχετικός νόμος από τη Βουλή, και αμφισβήτησε τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στον Αντέννα υποστήριξε ότι οι έλεγχοι για το θόρυβο που προκαλούν οι εξατμίσεις δεν γίνονται σωστά και ειναι ανακριβείς.

Στο Αυτόφωρο εν τω μεταξύ, οδηγουνται σήμερα επτά οδηγοί αυτοκινήτων, που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο να οδηγούν μεθυσμένοι ενώ άλλο ένα ΙΧ κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΒΡΕΦΟΣ

Bρέφος εγκαταλλελειμένο σε ταξιδιωτικό σάκκο , βρέθηκε σε είσοδο πολυκατοικίας στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης.

Το υγιέσταστο κοριτσάκι, μόλις 10 ημερών , μετέφεραν αστυνομικοί στο νοσοκομείο και οι αρχές ψάχνουν να βρούν τη μητέρα.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Παραμένει η αναστάτωση στο χώρο της Παιδείας.

Σε νέα επταήμερη αποχή απο τα καθηκοντά τους προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί που ζητούν να αποσυρθούν ορισμένες διατάξεις του μισθολογικού νομοσχέδιου.

Αύριο οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της επετηρίδας.

Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσενης σε συνέντευξή του στα σημερινά ΝΕΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι το 2000, θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 170.000 νέοι και νέες, 85.000 στα συμβατικά προγράμματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, 30.000 στα προγράμματα σπουδών επιλογής και 60.000 στο Ανοιχτό Πανεπιστημίο.

ΚΡΕΑΣ

Στο στόχαστρο των γιατρών το κόκκινο κρέας.

Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Βρετανικής κυβέρνησης που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η υπερβολική κατανάλωση ψητού κόκκινου κρέατος θεωρείται ως η κύρια αιτία για τον καρκίνο του στομάχου και των εντέρων.

Ανάλογες είναι και οι επισημάνσεις που κάνουν Ελληνες γιατροί. Οπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Ορέστης Μανούσος το ζωικό λίπος ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ τα καπνιστά κρέατα για τον καρκίνο του στομάχου.

Οι λιπαρές ουσίες που περιέχονται στο βοδινό, χοιρινό και αρνίσιο κρέας ερεθίζουν τη βλενογόνο του παχέως εντέρου και μετατρέπονται σε καρκινογόνες δήλωσε επίσης στον ΑΝΤ1 ο χειρουργός Βασίλης Γεωργούλης, μέλος της επιτροπής μελετών και επικοινωνίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ο Κώστας Καραμανλής, είναι περισσότερο δημοφιλής από τον Πρωθυπουργό αλλά έπεται του Κώστα Σημίτη στις προτιμήσεις για τη θέση του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, το 58,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πιό δημοφιλή τον κ. Καραμανλη, έναντι 56,6% του κ.Σημίτη.

Αντίθετα το 37,7% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό, τον Κώστα Σημίτη, έναντι του 30,09%, των προτιμήσεων που συγκεντρώνει ο Κώστας Καραμανλης.

Πρώτος σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, παραμένει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Επέστρεψε απο την Κωνσταντινούπολη , ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος οποίος συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας και με Τούρκους κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες.

Ο κύριος Κωνσταντόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψη του δεν ηταν εθιμοτυπική και δεν έγινε σε μια αδιάφορη στιγμή.

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 αν μετέφερε μύνημα της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τον Πατριάρχη, ο κ.Κωνσταντόπουλος απάντησε οτι όλοι οι φορείς του Ελληνικού πρέπει με εννιαία αντίληψη και κοινές πρωτοβουλίες να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδος στη διεθνή σκηνη και να μην εγλωβίζονται από εσωτερικές αδυναμίες και δυσκολίες.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το χάσμα των τελευταίων ημερών μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου άρχισε να γεφυρώνεται και δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα να υπάρξει συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον Οικουμενικό πατριάρχη.

ΦΩΤΙΑ

Μαίνεται ανεξέλεγχτη η μεγάλη πυρκαγιά στην Κόνιτσα, που επί 11 ημέρες κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης και ελάτης κοντά στα χωριά Μόλιστα και Μοναστηρι.

Πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους έχουν αποτεφρωθεί, ενώ και σήμερα λόγω των σφοδρών ανέμων είναι αδύνατον να κάνουν ρίψεις τα αεροσκάφη.

Πάντως δεν κινδυνεύουν πλέον κατοικημένες περιοχές.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Κανονικά λειτουργούν για την ώρα τα αεροδρόμια ενω σε εξέλιξη είναι η συνάντηση εκπροσώπων της Ενωσης Ιπτάμενων συνοδών - φροντιστών με τη Διοίκηση της Ολυμπιακής.

Αίτημα της Ενωσης ειναι στο προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία της Ολυμπιακής , να μην προβλέπεται η πρόσληψη εποχικού προσωπικού και όλοι οι υπάλληλοι να έχουν σχέση μονιμότητας με την Εταιρεία.

ΣΤΑΣΕΙΣ

Τρίωρη στάση εργασίας εώς τις 3 μετά το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, που αντιδρούν στην ένταξη του νοσοκομείου στο σύστημα μερικής εφημερίας.

Ανάλογες στάσεις έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Δίωρη στάση εργασίας 8 με 10 κάθε πρωί έχουν εξαγγείλει εώς την Παρασκευή και οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, που ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η πορεία της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε συζητείται μεταξύ άλλων σήμερα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Τη χώρα μας, εκπροσωπεί, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Την Αθήνα επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρ Σεβαρτνάντζε ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Πρεμίερα στις 8.30 απόψε στη Δράμα του 20ου φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με την προβολή των ξένων συμμετοχών. Χθες συνεδρίασε η Παγκόσμια Ομοσπονδια Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους.

ΗΡΩ ΚΑΝΑΚΑΚΗ

Κηδευετηκε σήμερα στις 3 το μεσημέρι από το Πρώτο νεκροταφείο η ζωγράφος Ηρώ Κανακάκη που πέθανε τα ξημερώματα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΕΘΝΗ

Σκάφη της ακτοφυλακής της Ναμίμπια εντόπισαν σήμερα στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό συντρίμια του γερμανικού μεταγωγικού αεροσκάφους, που είχε εξαφανιστεί χθες στην περιοχή μαζί με ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Νωρίτερα σήμερα οι ομάδες διάσωσης είχαν λάβει ένα αμυδρό σήμα, και μία ανθρώπινη φωνή που καλούσε σε βοήθεια.

Στα δύο αγνοούμενα αεροσκάφη, τα οποία εικάζεται πως συγκρούσθηκαν στον αέρα επέβαιναν 33 άτομα.

Υπό ισχυρή αστυνομική προστασία Εβραίοι εποικοι πραγματοποίησαν κατάληψη δύο παλαιστινιακών σπιτιών σε αραβική συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι, εξοργισμένοι από τις εξελίξεις προειδοποίησαν τις ισραηλινές αρχές πως θα ξεσπάσουν βίαια επεισόδια εάν οι καταληψίες δεν εγκαταλείψουν αμέσως τις αραβικές κατοικίες. Παλαιστίνιος εκπρόσωπος απαίτησε απο τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να διατάξει ο ίδιος την έξωση των Εβραίων φανατικών.

Στη νότια Ινδία, ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά σε διϋλιστήριο πετρελαίου, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 30 άνθρωποι.

Νέα βλάβη παρουσιάστηκε χθες στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή του ρωσικού διαστημικού σταθμού ΜΙR. Ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής του σταθμού διασφαλίζει τον προσανατολισμό του MIR προς τον ήλιο για την φόρτιση των ηλιακών του συσσωρευτών.

Στην κεντρική Ινδία, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και και περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα τραυματίστηκαν, όταν 5 βαγόνια υπερταχείας αμαξοστοιχίας κατέπεσαν χθες από γέφυρα σε ποταμό.

Ανθρωποκηνυγητό έχει εξαπολύσει η τουρκική αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινοβραδυνής βομβιστικής επίθεσης σε υπαίθριο βιβλιοπωλείο που πουλούσε χριστιανικά βιβλία και κασσέτες στην πόλη Γκαζιαντέπ, στην νοτιανατολική Τουρκία.

Από την βομβιστική επίθεση τραυματίστηκαν 25 άτομα και δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 250 τραυματίστηκαν όταν 5 βαγόνια υπερταχείας αμαξοστοιχίας κατέπεσαν χθες από γέφυρα σε ποταμό στην κεντρική Ινδία.

Nέα βλάβη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαστημικού σταθμού Μιρ χθες και τώρα ο σταθμός δεν είναι ευθυγραμμισμένος με τον ήλιο. Ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής του σταθμού διασφαλίζει τον προσανατολισμό του MIR προς τον ήλιο για την φόρτιση των ηλιακών του συσσωρευτών.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια νορβηγοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου της χώρας και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών Εργατικό Κόμμα θα διατηρήσει την πρώτη θέση-έστω και με εξασθενημένη τη δύναμή του.

Η υπερβολική κατανάλωση ψητού κόκκινου κρέατος θεωρείται πλέον ο κύριος υπαίτιος για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και των εντέρων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

'Ενα αμυδρό σήμα, και μία ανθρώπινη φωνή που καλούσε σε βοήθεια, έλαβαν σήμερα οι ομάδες διάσωσης που ερευνούν δύο αγνοούμενα αεροσκάφη, που βασει των στοιχείων εικάζεται πως συγκρούσθηκαν στον αέρα με 33 άτομα, ανακοινώθηκε απο νοτιοαφρικανικές πηγές.

Τα δύο αεροσκάφη, ένα αμερικανικό εμπορικό και ένα γερμανικό μεταγωγικό της πολεμικής αεροπορίας, εξαφανίσθηκαν ενώ πετούσαν, πάνω- κάτω στην ίδια περιοχή, στις δυτικές ακτές της Αφρικής, γεγονός που ωθεί τις αρχές της περιοχής να πιστεύουν πως συγκρούσθηκαν.

Παραλυση στις εναέριες και θαλάσσιες επικοιωνίες στα νότια της Ιαπωνίας, έχει προκαλέσει από χθες το βράδυ ο ισχυρός τυφώνας, Ολίβα, που συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 144 χλμ/ώρα.

Τουλάχιστον 32 άτομα βρήκαν τον θάνατο σε οδική σύγκρουση μεταξύ ενός λεωφορείου και ενός φορτηγού σε αυτοκινητόδρομο στα ανατολικά περίχωρα της Τζακάρτα, αναφερει σήμερα ο τοπικός Τύπος.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων σήμερα Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου θα έχουν ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 277,3    284,9    280,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,5    159,8    157,3
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 445,2    457,4    450,4
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,0    193,2    190,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,2     47,5     46,8
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 229,4    235,7    232,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 199,3    204,7    201,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..200,3    205,8    202,6
    E.C.U............... 305,1    313,4    308,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 15 September 1997 - 14:27:26 UTC