Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 10/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Αυξήσεις της τάξης του 35% προβλέπει το νέο μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο Γεράσιμος Αρσένης.

    Το σχήμα και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αναζητά η κυβέρνηση.

    Την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών, προκάλεσε η καταγγελλία των εποπτών Δημόσιας Υγείας,για την άθλια και επικίνδυνη για την υγεία, εικόνα που παρουσιάζει ο υπόγειος της Ομόνοιας.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ

Αυξήσεις της τάξης του 35% προβλέπει το νέο μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο Γεράσιμος Αρσένης.

Παράλληλα, οι πανεπιστημιακοί υποχρεώνονται να επιλέξουν εάν θα είναι πλήρους και αποκλειστικής ή μερικής απασχόλησης.

Καταγράφονται επίσης οι προϋποθέσεις και οι όροι για την αποκλειστική ή μερική απασχόληση.

Οι πανεπιστημιακοί αποφασίζουν σήμερα εάν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Το σχήμα και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αναζητά η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει αύριο δείπνο προς τιμήν της Επιτροπής Διεκδίκησης,όπου ενδεχεται να αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία να τεθεί η Γιάννα Αγγελοπούλου, επικεφαλής της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας,ωστόσο η κυβερνηση προβληματίζεται, καθώς η υπόθεση των Ολυμπιακών έχει σημαντικές πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους.

ΟΜΟΝΟΙΑ

Την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών, προκάλεσε η καταγγελλία των εποπτών Δημόσιας Υγείας,για την άθλια και επικίνδυνη για την υγεία, εικόνα που παρουσιάζει ο υπόγειος της Ομόνοιας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε μονον οτι θα τοποθετηθούν σιδερένιες πόρτες που θα κλείνουν απο τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, προκειμένου να μην παραμένουν μέσα ναρκομανείς και άστεγοι, για τους οποίους, ωστόσο δεν βρέθηκε λύση.

Ο υπουργός Δημόσιας Ταξης Γιώργος Ρωμαίος, έδωσε εντολή για μεγαλύτερη αστυνομευση της περιοχής, επισημαίνοντας ομως οτι το μέτρο δεν προκειται να αποδώσει αφου το προβλημα θα μετατεθεί αλλού.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Σήμερα αναμενεται να ψηφισθεί στη Βουλή, η διάταξη για επιβολή πλαφόν 4% στις αυξήσεις των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Η τροπολογία προβλέπει ότι στα δίδακτρα περιλαμβάνονται τα πάσης φύσεως ποσά που εισπράτονται για παροχή πρόσθετων υπηρεσιών

Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται απο 50 χιλιάδες έως 500 χιλιαες ανα μαθητή.

ΑΛΚΟΤΕΣΤ

Το Αλκοτέστ σώζει ζωές, όπως δειχνουν οι στατιστικές.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος ανακοινωσε ότι διαπιστώθηκε η μείωση έως 50% των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, μετά την έναρξη των αλκοτέστ, που τώρα θα επεκταθεί στην περιφέρεια.

Απο 25 Αυγουστου εως 7 Σεπτεμβριου έγιναν 5.721 ελεγχοι και βρεθηκαν 409 οδηγοί με αλκοόλ, από τους οποίους οι 49 οδηγήθηκαν στον εισαγγελεα και τα αυτοκίνητά τους δημεύτηκαν.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι απο τον Οκτώβριο θα αρχίσει καμπάνια για τις ζώνες ασφαλείας ενώ θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τις διαφημίσεις στους δρόμους.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα και Ελασσώνα πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αγωγές που εχουν υποβάλει ο ΟΣΕ και το Ταμείο Οδοποιίας και εκδικάζονται την ερχόμενη Τρίτη.

Οι δυο Οργανισμοί ζητούν αποζημίωση 1,7 δισ δραχμών για φθορές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο κατά τις κινητοποιήσεις του χειμώνα.

Αύριο αντιπροσωπεία των αγροτών θα έρθει στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Παγώνει η εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20 % της κύριας σύνταξης.

Αυτό προκύπτει από δηλωση του υπουργού Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάνου στη σημερινή ΕΞΟΥΣΙΑ.

Παράλληλα, εξετάζεται η χορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε συνταξιουχους κάτω των 65 ετών.

ΜΕΤΡΟ

Στην διάθεση των οδηγών απο τις 6 το πρωί η Πανεπιστημίου, τμήμα της οποίας είχε κλείσει λόγω των προβλημάτων, κατά την διάνοιξη υπόγειας σήραγγας για το ΜΕΤΡΟ.

Ο μετροπόντικας που συνεχίζει την υπόγεια πορεία του, απέχει 180 μέτρα απο την Ομόνοια και 340 μέτρα απο τον επόμενο σταθμό της Ακαδημίας, όπου αναμένεται να φθάσει στις αρχές Νοεμβρίου.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ενας στους 5 Ελληνες αντιμετωπίζει κάποια ελαφρά νεύρωση ή καποια σοβαρότερη ψύχωση και ενδεχομένως χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Οι διαστάσεις του προβλήματος επισημάνθηκαν απο τον καθηγητή Κώστα Στεφανή, εν όψει του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Ψυχοθεραπεία που αρχίζει αύριο στην Αθήνα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί η Γερμανία να βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την Ευρωπαική Νομισματική Σύγκλιση,όμως το τίμημα που πληρώνει είναι πολύ ακριβό.

Το δημόσιο έλλειμα της χώρας, κατα το πρώτο εξάμηνο του1997 μειώθηκε στο 3, 1% του Ακαθάριστού Εγχώριου Προϊόντος και με βάση αυτή την εξέλιξη η Γερμανία βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην υλοποίηση του στόχου του Μάαστριχτ για την μείωση του ελλείματος στο τρία τις εκατό.

Ομως τον Αύγουστο, η ανεργία άγγιξε νέα επίπεδα ρεκόρ καθώς τεσσεράμησι εκατομύρια Γερμανοί,δηλαδή ποσοστό 11,4% επί του ενεργού πληθυσμού, βρέθηκαν χωρίς εργασία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Απασχόλησης στη Νυρεμβέργη.

ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ

Κομμάντος και για την αντιμετωπίση της εισφοροδιαφυγής προς το ΙΚΑ, θεσμοθετείται με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στοχος ο εντοπισμός ανασφάλιστων εργαζομενων.

Παράλληλα,προβλέπεται η επέκταση των περιορισμών και απαγορεύσεων που ισχύουν για τους οφειλέτες προς το Δημόσιο και στους οφειλέτες του ΙΚΑ,όπως για αγοραπωλησίες ακινήτων,εκτελωνισμό εμπορευμάτων κλπ.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ

Τή καταπάτηση γής τού Δημοσίου καταγγέλει ο πρόεδρος τού Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Δημητρης Σκαμνακης.

Σύμφωνα μέ δήλωση του κ.Σκαμνάκη,δυο ιδιωτικές εταιρείες εκτισαν σπίτια σέ εκταση 7,5 στρεμματων στό Διόνυσο πού ανήκει στόν οργανισμό καί προοριζόταν γιά τήν ανέγερση σχολικών κτιρίων και ζητουν 600 εκατομμυρια προκειμένου να παραχωρήσουν καί πάλι τή γή στό δημόσιο.

Συσκεψη

Κοινή συσκεψη της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, για τα ελληνο-τουρκικά, το Κυρπιακό και τη βαλκανική πολιτική, θα γίνει σε μισή ωρα στο Υπυοργείο Εξωτερικών.

Αύριο ερχεται στην Αθήνα απο την Αγκυρα, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τομας Μιλερ.

Κρατώντας ίσες αποστάσεις ο εκπρόσωπος του Στεητ Ντηπάρτμεντ, προειδοποιησε Αθηνα και Αγκυρα ότι έχουν ξεφύγει απο το πνεύμα της Μαδρίτης.

Εξέφρασε, μάλιστα τη δυσφορία του για τις δηλώσεις Σημίτη στη Διεθνή Εκεθση Θεσσαλονίκης περι "κάζους μπέλι" εάν η Αγκυρα επιχειρήσει να αλλάξει το στατους κβό στην Κύπρο.

Πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά ανακοινωσαν ότι θα αναλάβουν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας και Ρουμανίας και πρόσθεσαν ότι θα εργαστούν για μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ θα πάρει μέρος στη Συνοδο Κορυφής των Βαλκανίων που θα γίνει το Νοέμβριο στην Κρήτη. Η συμμετοχή του επιβεβαιώθηκε χθες,απισήμως απο την Αγκυρα.

ΕΥΡΩΤΖΟΓΟΣ

Ευρω-τζόγος απο τις 11 Οκτωβρίου,οπότε θα κυκλοφορήσει το "Ευρωπαϊκό Λαχείο". Λεπτομέρειες θα ανακοινώσει σήμερα ο υφυπουργός οικονομικών, Γιωργος Δρύς.

Μελετάται, επίσης, η θεσμοθέτηση και του "Ολυμπιακού Λαχείου", με στοχο την χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συσκεψη με τους κυρίους Παπαντωνίου και Πάχτα θα έχει στις 11 παρα τέταρτο, ο πρωθυπυοργός, με θέμα τα κονδύλια για τα μεγάλα έργα.

ΔΙΕΘΝΗ

Την ιδια ώρα που η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράιτ υποσχόταν την υποστήριξή της στις απαιτήσεις του Ισραήλ για πάταξη της τρομοκρατίας και τη δημιουργία ενός κλίματος ασφαλείας,

O Λίβανος κατηγορούσε το Ισραήλ για απόπειρα απόβασης στη Σιδώνα.

Σύμφωνα με λιβανικές πηγές το ναυτικό του Ισραήλ, με συνεργασία ελικοπτέρων εξαπέλυσε επίθεση στις ακτές της Σιδώνας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα αντι-αεροπορικά του λιβανικού στρατού όμως άνοιξαν πύρ εναντίον των ελικοπτέρων και των κανονιοφόρων αποτρέποντας την επίθεση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές στη Γαλλία, ο Ενρί Πόλ ο οδηγός της πριγκίπισσας Νταιάνα στο μοιραίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα,είχε ίχνη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στο αίμα του μαζί με το υψηλο ποσοστό οινοπνεύματος.

Η ίδια πηγή δήλωσε στο Ρόιτερ οτι τα φάρμακα αυτά μπορεί να αύξησαν τις βλαβερές συνέπειες των ποτών που ήπιε ο οδηγός πριν απο την σύγκρουση της 31ης Αυγούστου στην οποία σκοτώθηκαν η Νταιάνα, ο συντροφός της Ντόντι αλ Φάγιεντ και ο ιδιος.

Πρώην στέλεχος του κόμματος της Ουίνι Μαντέλα επιβεβαίωσε σε ενημερωτική εκπομπή,η οποία μεταδόθηκε απο το BBC,πως είδε την πρώην σύζυγο του νοτιοαφρικανού Προέδρου να δολοφονεί με στιλέτο ένα νεαρό στέλεχος του κόμματός της,ηλικίας 14 ετών, ενώ πρόσθεσε πως η ίδια εμπλέκεται και σε άλλους φόνους.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων σήμερα 10 Σεπτεμβρίου θα έχουν ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 281,3    289,0    284,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,1    159,3    156,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 446,5    458,7    451,7
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,3    194,5    191,5
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,1     47,3     46,6
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 236,5    243,0    239,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 203,5    209,0    205,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..205,6    211,2    208,0
    E.C.U............... 304,5    312,8    308,0

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 10 September 1997 - 11:14:41 UTC