Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-08-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 27/08/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Διορθωτικές διευκρινήσεις απο τη Ρώμη,και πλήρης ανασκευή των δηλώσεων Ντίνι,μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα διαβήματα της Αθήνας και Λευκωσίας,για τις δηλώσεις του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και δύο κράτη και ότι η κυβερνηση της Λευκωσίας δεν έχει δικαίωμα να μιλάει εξ ονόματος όλων.

    Ενταση στις σχέσεις κυβέρνησης εκπαιδευτικών, για το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλάγες στην Παιδεία, το οποίο άρχισε ήδη να συζητείται απο χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό.

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 7 παρά δέκα με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νότια της Κω, 330χλμ ΝΑ της Αθήνας.


ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΑ

Διορθωτικές διευκρινήσεις απο τη Ρώμη,και πλήρης ανασκευή των δηλώσεων Ντίνι,μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα διαβήματα της Αθήνας και Λευκωσίας,για τις δηλώσεις του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και δύο κράτη και ότι η κυβερνηση της Λευκωσίας δεν έχει δικαίωμα να μιλάει εξ ονόματος όλων.

Πριν από λίγο το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι η Ιταλία αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία

Η ανακοίνωση αναφέρει οτι ο κύριος Ντίνι, στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε οτι η εναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να αποτελέσει ενα θετικό στοιχείο για να πρωθήσει την αναζήτηση μιας πολιτικής συμφωνίας, η οποία θα αποβεί προς οφελος των δύο κοινοτήτων της Νήσου.

Με χθεσινοβραδυνή ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Ντίνι εξωφρενικές και προειδοποιησε τη Ρώμη ότι προκύπτει μέγα θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, αν ο κ.Ντίνι δήλωσε πραγματικά τα όσα του αποδίδονται.

Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ,ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντινμος Μπίκας,σημείωσε ότι οι δηλώσεις Ντίνι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δημιουργείται πρόβλημα και στις σχέσεις Ιταλίας-Κοινότητας.

Σήμερα αναμενέται τηλεφωνική επικοινωνία,του Κώστα Σημίτη με τον ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι για διευκρινήσεις.

Σε έντονο διάβημα προέβη και η Λευκωσία.

Την ίδια ώρα,η Λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκης Ενωσης καταδίκασε και απέρριψε την απαίτησή του Ντεκτάς να συνδεθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκη Ενωση με την συνέχιση των συνομιλιών.

Διαβαλκανική διάσκεψη κορυφής,στην οποία θα πάρει μέρος και ο τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ,και ίσως και ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόρωφ,θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης απο τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου στην Κρήτη.

Ο κ.Μπίκας δήλωσε στον ΑΝΤ-1,ότι δεν υπάρχει καμμιά ένδειξη εως τώρα,ότι δεν θα συμμετάσχει κάποια βαλκανική χώρα.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ενταση στις σχέσεις κυβέρνησης εκπαιδευτικών, για το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλάγες στην Παιδεία, το οποίο άρχισε ήδη να συζητείται απο χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Στις έντεκα και μισή, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ θα δώσουν κοινή συνεντευξη τύπου, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποιούν αύριο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση να ξεκινήσει ο διάλογος εώς την Δευτέρα.

Σε καταλήψεις διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προχωρήσουν σήμερα οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό.

Σε μισή ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, καθώς και τον οικονομικό του σύμβουλο Τάσο Γιαννίτση,εν όψει της ομιλίας του στη Διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα και μετά την αντιπαράθεση των προηγουμένων ημερών για το ποιός φταίει,Γιάννος Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου,συναντωνται αύριο, παρουσία και των υφυπουργών Χρυσοχοϊδη και Χριστοδουλάκη,προκειμένου να εξατάσουν πακέτο μέτρων ,όχι μόνον για τη συγκράτηση,αλλά και την μείωση του πληθωρισμού.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 7 παρά δέκα με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νότια της Κω, 330χλμ ΝΑ της Αθήνας.

Ο σεισμός έγινεέεντονα αισθητός από τους κάτοικους του νησιού οπου πάντως δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Εν τω μεταξύ νέα μεθοδολογία πρόγνωσης των σεισμών παρουσίασαν οι σεισμολόγοι που μετέχουν στο παγκόσμιο συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτήν η παρατεταμένη σεισμική ησυχία μπορεί να είναι ενα μήνυμα για μεγάλους σεισμούς.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μάκης Χουλιάρας, έχει παρατηρηθεί ότι περίπου ένα με ενάμιση χρόνο πριν από τους μεγάλους σεισμούς άνω των 6 ρίχτερ σταματούν οι μικρές σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 2 με 3 Ρίχτερ, στη συέεχεια όμως η συσσωρευμένη σεισμική ενέργεια εκδηλώνεται με μια ισχυρή δόνηση

ΦΩΤΙΕΣ

Υπό μερικο έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Ακράτα, στο ύψος του εκατοστού πεντηκοστού τρίτου χιλιομέτρου της Εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών.

Ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη φωτιά στον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής που έβαλε από αμέλεια ο 62χρονος μελισσοκόμος Βασίλης Πανιώρας, ο οποίος οδηγείται σήμερα στο εισαγγελεα.

ΒΟΜΒΕΣ

Η Ελλάδα διαθέτει ακόμη στο έδαφός της αμερικανικές πυρηνικές βόμβες, μαζί με άλλες έξι ευρωπαϊκες χώρες -μέλη του ΝΑΤΟ.

Το αποκαλύπτει το περιοδικό " Επιθεώρηση των Πυρηνικών επιστημόνων",συμφωνα με το οποίο υπάρχουν μονον 150 τέπτοιες βόμβες τύπου Β-61, στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

ΜΕΤΑΞΑ

Τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 11, θα πραγματοποιουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος εφημεριών.

Από πρώτης Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούν απεργία τις ημέρες εφημερίας του Νοσοκομείου.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Με φόρο από σήμερα το τσίπουρο και η τσικουδιά.

Η βουλή ψήφισε την τροπολογία για φορολόγηση των δύο αυτών παραδοσιακών ποτών,παρα τις αντιδράσεις παραγωγών,αλλά και ορισμένων κυβερνητικων βουλευτών.

Επίσης ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία μειώνεται κατά 20 ημέρες ο χρόνος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο.

Ετσι φθηνό πετρέλαιο θα διατίθεται από την 1η Νοεμβρίου μεχρι τις 10 Απριλίου.

ΟΦΕΙΛΕΣ

Νόμιμο, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το κλείσμο καταστημάτων, γραφείων, βιομηχανιών, βιοτεχνιών, για οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον ο οφειλέτης κληθεί να δώσει εξηγήσεις πριν το κλείσιμο του καταστήματος.

Η απόφαση βασίζεται στο σκεπτικό ότι η ρύθμιση αποβλέπει σε λόγους δημοσίου συμφέροντος.

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ανησυχία στην Ηλεία απο το 5ο κρούσμα λεπτοσπείρωσης,της ασθένειας των ποντικών.

Θύμα είναι ο 45χρονος υπάλληλος του ΟΣΕ Δημήτρης Πρίνος,ο οποίος νοσηλέυεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου.

ΚΟΥΙΝ ΒΕΡΓΙΝΑ

Δικογραφία σχηματίστηκε κατά του πλοιάρχου του επιβατηγού "Κουίν Βεργίνα", από το λιμεναρχείο της Κέρκυρας, μετά την απίστευτη χθεσινή ταλαιπωρία για τους 695 επιβάτες, όταν το πλοίο υπέστη μηχανική βλάβη, και έμεινε ακυβέρνητο ανοικτά της Κέρκυρας.

Το πλήρωμα, επί οκτώ ώρες προσπαθούσε να διορθώσει τη βλάβη και στη συνέχεια έστειλε σήμα στο λιμεναρχείο όπου δύο ρυμουλκά έσπευσαν να το ρυμουλκήσουν, ενώ το πλοίο είχε περάσει στα αλβανικά χωρικά ύδατα.

ΔΙΕΘΝΗ

- Στο χώρο του στρατεύματος επικεντρώνεται τώρα ο ανταγωνισμός στους κόλπους της ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας, καθώς οι στρατηγοί παρουσιάζονται διχασμένοι ως προς τη στάση που θα κρατήσουν έναντι της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Χθες στη συνάντηση με τη Πλάβσιτς στη Μπάνια Λούκα δεν προσήλθαν τα μισά σχεδόν στελέχη του γενικού επιτελείου,ούτε ο αρχηγός του στρατού Πέρο Κόλιτς.Εξ άλλου χθες στη Ζαγορίνα το Σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο, που είχε διαλύσει την περασμένη εβδομάδα η Πλάβσιτς, ζήτησε να συμμορφωθεί η πρόεδρος στις εκτελεστικές της εξουσίες και ανέθεσε την εποπτεία των ενόπλων δυνάμεων σε μιά συλλογική επιτροπή.

Μόνο 150 αμερικανικές ατομικές βόμβες υπάρχουν ακόμη στην Ευρώπη απο τις 6 χιλιάδες που αποτελούσαν το αμερικανικό οπλοστάσιο μέχρι το 1985,σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης των Πυρηνικών επιστημόνων.

Οι βόμβες αυτές βρίσκονται σε 7 ευρωπαικές χώρες: τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

Τεράστιες καταστροφές στα σπίτια περίπου 30.000 άνθρώπων και σε καλλιέργειες προκάλεσαν τα τεράστια ωκεάνια κύματα που έπληξαν τις δυτικές ακτές της Βορείου Κορέας,και οφείλονται στο πέρασμα τυφώνα, που είχε πλήξει πριν λίγες μέρες τη περιοχή.

Τα ορμητικά κύματα παρέσυραν περισσότερες από 10.000 κατοικίες,νοσοκομεία και ότι βρήκαν μπροστά τους,με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι χιλιάδες άνθρωποι. Επίσης κατέρρευσαν υδατοφράκτες σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πάνω από εκατό χιλιάδες εκτάρια καλλιεργίσιμης έκτασης.

Μεθοριακοί φρουροί της Ινδίας και του Πακιστάν αντάλλαξαν και σήμερα για έβδομη συνεχή μέρα πυρά αυτομάτων όπλων στα σύνορα στο Κασμίρ.

Παρά την ένταση της τελευταίας εβδομάδας,ινδός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών που έχουν προγραμματισθεί για τον Σεπτέμβριο, στο Νέο Δελχί.

Λειψανδρία παρατηρείται στις τάξεις των πιλότων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς τα ιπτάμενα στελέχη της προτιμούν τις μεγάλες αμοιβές που προσφέρει η πολιτική αεροπορία.

Η αμερικανική αεροπορία, που ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη ικανού αριθμού πιλότων για τα μαχητικά και τα μεταγωγικά αεροσκάφη της, αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα το επόμενο έτος.

Κοιμητήριο των προ-Ινκας χρόνων, που χρονολογείται πρίν τον 15ο Αιώνα, και στο οποίο βρίσκονται θαμμένες περίπου 100 μούμιες, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε περιοχή 415 χλμ βορειοανατολικά της περουβιανής πρωτεύουσας. Στην ίδια ζώνη, που είναι εξαιρετικά δύσκολη στην πρόσβαση, ανακαλύφθηκαν επίσης ίχνη τέχνης των σπηλαίων.

Στον επαναπατρισμό 146 Αϊτινών, που συνελήφθησαν στα ανοιχτά των Νήσων Μπαχάμες θα προβούν σήμερα οι υπηρεσίες της αμερικανικής ακτοφυλακής.

Οι συλληφθέντες Αϊτινοί λαθρομετανάστες,θα επιστρέψουν αναγκαστικά στη χώρα τους.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 27 Αυγούστου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 280,0    287,6    283,2
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,9    160,2    157,8
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 453,8    466,2    459,1
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,9    194,1    191,1
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,3     47,5     46,8
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 237,3    243,8    240,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 201,0    206,5    203,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..209,1    214,8    211,5
    E.C.U............... 305,7    314,1    309,3

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 27 August 1997 - 11:20:12 UTC