Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-18

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 18/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Στην Κύπρο, σημαντικές επαφές θα εχει σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη.

    Αντιμέτωπος με την εσωκομματική αντιπολλίτευση θα βρεθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός,κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ,στο Ναύπλιο.

  • Πλήρη πολιτική κάλυψη προσέφερε ο υπουργός Τυπου στον Πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Γεώργιο Κασσιμάτη σχετικα με τη συμμετοχή του σε επιτροπές λογοκρισίας των διδακτικων βιβλίων επί Δικτατορίας.
  • Με την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν ολοκληρώνει σήμερα ο Υπουργός 'Αμυνας 'Ακης Τσοχατζόπουλος την τετραήμερη περιοδεία του στην Υπερκαυκασία.


ΠΑΣΟΚ

Αντιμέτωπος με την εσωκομματική αντιπολλίτευση θα βρεθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός,κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ,στο Ναύπλιο.

Το θέμα της συνόδου,είναι το πρόγραμμα ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων,ωστόσο,η εσωκομματική αντιπολλιτευση αναμένεται να θέσει δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση που πυροδότησε η συμφωνία της Μαδρίτης.

Χθές η πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, προειδοποίησε διαφωνούντες ότι έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα και απείλησε ότι η Επιτροπή δεοντολογίας που, καλο ειναι να κοιμάται, μπορεί να αναλάβει δράση.

ΚΥΠΡΟΣ

- Στην Κύπρο, σημαντικές επαφές θα εχει σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τριμελή αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχη για συζήτηση των θεμάτων του Αιγαίου και προετοιμασία της επίσκεψης Χόλμπρουκ το φθινόπωρο.

Αργότερα θα δεχθεί το Ρώσο αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τζιζόρφ.

Εξι τουρκικά πολεμικά αναμένεται να καταπλεύσουν σήμερα στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας στο πλαίσιο των γιορτασμών του κατοχικού καθεστώτος, για την επέτειο της εισβολής.

Αυριο θα φθάσει στα κατεχόμενα ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλεντ Ετζεβίτ.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε οτι ο εγκληματίας επιστρέφει στον τόπο του εγκληματος.

ΠΛΟΙΟ

Πολυ καλα στην υγεια τους ειναι οι 12 Ελληνες και 14 αλλοδαποι ναυτικοι του, υπο ελληνικη σημαια, φορτηγου πλοιου ΚΟΜΕΤ που παραμενει ακινητοποιημενο περιπου 160 μίλα νοτιο- ανατολικά της Κρήτης,λογω βλαβης στην μηχανη,μετα απο πυρκαγια που εκδηλωθηκε χθες βραδυ στο μηχανοστασιο και σβηστηκε εγκαιρα απο το πληρωμα.

Οι καιρικες συνθηκες στην περιοχη ειναι καλες ενω σπευδει προς βοηθεια,το ρυμουλκό Ατλας,που απεπλευσε τα ξημερώματα απο το λιμανι του Πειραια.

ΑΝΤ-1

Πλήρη πολιτική κάλυψη προσέφερε ο υπουργός Τυπου στον Πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Γεώργιο Κασσιμάτη σχετικα με τη συμμετοχή του σε επιτροπές λογοκρισίας των διδακτικων βιβλίων επί Δικτατορίας.

Πάντως, απο τη σχετική έρευνα προκύπτει ότι ο κ. Κασσιμάτης δεν μετείχε απλώς στις επιτροπές, αλλά εξέδιδε και γνωματεύσεις.

Παρά την πληρη κάλυψη του κ.Κασιμμάτη,ο υπουργος Τυπου απέφυγε, χθες, να τοποθετηθεί επί της ουσίας και να δώσει απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτουν οι 4 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,με ερωτηση που κατέθεσαν στη Βουλη..

Για το εαν θα υπογράψει την απόφαση κατά του ΑΝΤΕΝΝΑ,ο κ. Ρεππας είπε ότι εάν είναι νομικώς άρτια είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Ερευνες

Ερευνες για πετρέλαιο στην Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο,αρχίζουν στις αρχές Αυγουστου,απο ξένες εταιρείες,και με τη συμμετοχή της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ,την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η πρώτη συμβαση και λιγο αργότερα μια δεύτερη με διεθνείς κοινοπραξίες που θα κάνουν έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Βορειοδυτικής Πελοπονήσου και της Αιτολωακαρνανίας.

Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 30 δισ,στο σταδιο των ερευνων,ενω η ΔΕΠ θα μετ; ασχει με 12%.

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

- Με την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν ολοκληρώνει σήμερα ο Υπουργός 'Αμυνας 'Ακης Τσοχατζόπουλος την τετραήμερη περιοδεία του στην Υπερκαυκασία.

Ο 'Ελληνας Υπουργός έφτασε στο Μπακού από την Τιφλίδα,όπου υπέγραψε Πρωτόκολλο Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γεωργίας.

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις καλούνται τώρα να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση του στρατού και ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού της Γεωργίας. Η Τιφλίδα ενδιαφέρεται να αναβαθμίσει τον -σχεδόν ανύπαρκτο σήμερα- στρατιωτικό ρόλο της στη Μαύρη Θάλασσα και να αναλάβει πιο ενεργητικά τη φύλαξη των ακτών της,ρόλο που σήμερα παίζει ουσιαστικά το ρωσικό ναυτικό.

Φορτηγά

Σε ισχύ από σήμερα η απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών καθε Παρασκευή και Κυριακή,κατά τις ώρες εξόδου και εισόδου των εκδρομεων.

Απο τις 2 μιση των μεσημερι εως τις 9 το βραδυ κάθε Παρασκευή και κάθε απο τις 5 το απογευμα εως τις δεκα το βραδυ,τις Κυριακές,δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους εθνικούς δρόμους, όλα τα φορτηγά πάνω απο ενάμιση τόνο.

Εξαιρουνται τα φορτηγα που μεταφερουν ευπαθη προϊοντα

Την αποσυρση του μέτρου ζητησε η Γενικη Συνομοσπονδια Επαγγελματιων Φορτηγων Αυτοκινητιστων Ελλαδος και απειλεί με δυναμικές κινητοποιήσεις σε ολοκληρη τη χωρα.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Νεα ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 4,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε στις 5 παρα τεταρτο το πρωι στην θαλασσια περιοχη ανατολικα της Ροδου,οπου απο χθες παρατηρειται εντονη σεισμικη δραστηριοτητα.

Συμφωνα με τους σεισμολογους δεν υπαρχει λογος ανησυχιας.

ΓΡΙΟΥΛΑ

Στα δακτυλικά αποτυπωματα που βρεθηκαν στην παλιά μονοκατοικία στου Ψυρρή, όπου έμενε η 77χρονη Αννα Θεολόγου,εχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους οι αστυνομικοί προσπαθώντας να εντοπίσουν τους δραστες που την δολοφονησαν χθες για να την ληστεψουν.

Συμφωνα με τον ιατροδικαστη,η ατυχη γυναίκα πέθανε απο ασφυξια, αφου οι κακοποιοί της είχαν κλείσει το στόμα για να μην φωνάζει.

Εκκλησία

Ενταση στους κόλπους της Εκκλησίας,προκαλεί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που αποκαλύπτει ατασθαλίες στα οικονομικά,ενω με το θέμα θα ασχοληθεί στο τέλος του μήνα ,σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ιερά Συνοδος.

Χθες, με ανακοίνωσή της,η Διαρκής Ιερά Συνοδος χαρακτηρίζει πρόωρη την προκαταρκτική εξέταση που ζητησε ο εισαγγελέας και προσθέτει πως θα έπρεπε να περιμένει πρώτα τις αποφάσεις των αρμόδιων εκκλησιαστικών οργάνων.

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας επτά παιδιά ηλικίας μέχρι 10χρόνων από καταυλισμό τσιγγάνων, που παρουσίασαν μηνιγγίτιδα.

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στον καταυλισμό σύμφωνα με πληροφορίες φθάνουν τα δέκα, αλλά η Νομαρχία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας, αφού ήδη έχουν γίνει απολυμάνσεις και εμβολιασμοί.

ΔΕΛΓΑΣ

Στον Εισαγγελέα οδηγείται σημερα ο 35χρονος κακοποιος Παναγιώτης Δέλγας, που συνεληφθη χθες τα ξημερώματα στη Χαλκίδα μετά από έφοδο της Ασφάλειας σε νυχτερινό κέντρο.

Ο Δελγας καταζητειτο για δύο δολοφονίες το'90 και για σωρεία άλλων εγκληματικών ενεργειών.

ΕΣΤΙΑ

Χωρις προβληματα γινεται απο το πρωι η διανομη δωρεαν εισιτηριων απο την Εργατική Εστία για θαλασσια μπανια και εκδρομές σε συνταξιουχους και αλλους δικαιούχους.

Η διανομη θα γινεται καθε Παρασκευη 8 το πρωι με μια το μεσημερι,ενω προϋποθεση για την προμήθεια των εισιτηριων, είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να μην εχουν κάνει φέτος χρήση του δικαιώματος συμμετοχης τους, σε παρομοια προγραμματα της Εργατικής Εστιας.

ΜΑΦΙΟΖΟΙ

Δυο αλβανοί κουκουλοφόροι που εισέβαλαν στο ελληνικό έδαφος ακινητοποίησαν και λήστεψαν χθές πεντε τουριστες απο την Αθηνα, κοντά στο χωριό Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας, παιρνοντας συνολικά 560 χιλιάδες δραχμες,πιστωικές κάρτες και κοσμηματα.

Αχρήστεψαν,επίσης την μηχανή της βάρκας τους, υποχρεώνοντάς τους,να επιστρέψουν κωπηλατώντας.

Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί η διαφυγή Αλβανών κακοποιών προς την Ελλάδα. Οπως έγραφε η ελληνόφωνη εφημερίδα "Λαϊκό Βήμα", του Αργυροκάστρου, από την περιοχή Τεπελενίου διέφυγαν προς την Ελλάδα, 19 κακοποιοί,γνωστοί στους κατοίκους και την Αστυνομία.

ΣουπερΜαρκετ

Πάγωμα τιμών για να πέσει ο πληθωρισμός υποσχέθηκαν βιομήχανοι και ιδιοκτήτες σουπερΜάρκετ,που έθεσαν τέρμα στην διαμάχη τους,με παρέμβαση του υφυπουργου Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Παράλληλα συγκροτείται ειδική επιτροπή πρακολούθησης του ανταγωνισμού και των τιμών.

Πρώτο βήμα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ιάσων Στράτος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η προστασία του καταναλωτη και η μειωση του πληθωρισμού προϋποθετει αμεσο και ουσιαστικό ελεγχο των τιμων και παταξη της αισχροκερδειας,αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Βερελής

Εντολή να ξηλωθούν οι γιγαντο-αφίσσες και άλλες διαφημίσεις που εμποδίσουν την ομαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε κεντρικους δρόμους,εδωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρήστος Βερελής.

Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τερενς Κουίκ,ο κ.Βερελής επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση, ότι δίνει άδειες σε ιδιωτες για την ανάρτηση των γιγαντοαφισσών,χάριν του οικονομικού κέρδους,χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως προβλέπει ο νομος.

Εν τω μεταξύ,ο Δημος Γλυφάδας,σφράγισε χθες τρία νυχτερινά Κέντρα και ένα Λουνα Πάρκ, που λειτουργούν κατά μήκος της παραλίας, χωρίς αδεια.

Νέο προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ,θα προβλέπονται μονον ήπιες χρήσεις για όλη την παραλιακή ζώνη απο το Φάληρο έως την Βάρκιζα.

ΓΙΑΤΡΟΙ

Με προσωπικο ασφαλειας λειτουργουν και σημερα τα δημοσια περιφερειακά νοσοκομεια της χωρας,λογω της απεργιας των νοσοκομειακων γιατρων.

Μεχρι την ερχομενη Τεταρτη,απεργουν εξαλλου,οι ειδικευομενοι γιατροι του Λεκανοπεδιου.

ΚΤΙΡΙΟ

Διεκοπη απο χθες το βραδυ η κυκλοφορια στην οδο Κουμουνδουρου στο κεντρο της Αθηνας,λογω επικινδυνης κλισης που πηρε η αλουμινενια προσοψη του κτιριου,στο οποιο στεγαζεται το ταμειο τεχνικων τυπου.

Στο κτιριο ειχε παρατηρηθει τελευταια,μια καθετη ρωγμη στην πλευρα,που βλεπει στην οδο Αγιου Κωνσταντινου.

Την αμεση αποκατασταση του κτιριου ζητησε απο τους ιδιοκτητες η πολεοδομια.

Ντεκόρ

Τις έντονες αντιδράσεις αρχιτεκτόνων,καθηγητών και άλλων,προκαλεί η κατασκευή μιας τεράστιας πύλης στην είσοδο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου,για την τελετή έναρξης των Αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.

Οι επικριτές κάνουν λόγο για κίτς που παραμορφώνει το μνημείο,ενω ο εμπνευστής του έργου Νικος Πετρόπουλος,τους ζητάει να περιμένουν να ολοκληρωθεί το έργο.

Περιττή,χαρακτηρισε την κατασκευή,ο δημαρχος Αθηναίων,Δημητρης Αβραμόπουλος, που μιλησε στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ.

ΔΙΕΘΝΗ

- Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες που κράτησαν όλη τη νύχτα, οι τεχνικοί αποκατέστησαν σήμερα το πρωί τη βλάβη στο ρωσικό διαστημικό σταθμό Μιρ, ο οποίος επιτέλους σταθεροποιήθηκε και ευθυγραμμίστηκε απέναντι στον ήλιο.

Οι ηγέτες της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας συμφώνησαν χθες να καταργήσουν όλους τους μεθοριακούς ελέγχους σταδιακά και πλήρως από τον Απρίλιο του 1998, σε εφαρμογής της συνθήκης του Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διοργανώσει συνάντηση μεταξύ του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιασέρ Αραφάτ και του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ντάβιντ Λέβι στις Βρυξέλλες προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανάτολη.

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε σήμερα τη Νότια Κορέα ότι είναι έτοιμη να απαντήσει με "δυναμική αντεπίθεση" σε οποιαδήποτε στρατιωτική πρόκληση στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Περισσότερα από 80 άτομα πνίγηκαν στη λίμνη Τόμπα στη Βόρεια Σουμάτρα, όταν ανατράπηκε το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν.

Ομάδα ερευνητών στον Καναδά ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε εξέταση αίματος που ανιχνεύει εγκαίρως τον καρκίνο στις ωοθήκες,ο οποίος είναι θανατηφόρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τον διορισμό του Στίβεν Σόλαρτζ, πρώην μέλους του Κογκρέσσου σε θέση ειδικού απεσταλμένου στην Καμπότζη, όπως δήλωσε αμερικανός επίσημος, για να βοηθήσουν στην εκτόνωση της νέας κρίσης στην ασιατική χώρα.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 18 July 1997 - 10:03:13 UTC