Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 15/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Επιφυλαξεις και ανησυχιες για ορισμενες διατυπωσεις της συμφωνιας της Μαδριτης μεταξυ των κυριων Σημιτη και Ντεμιρελ εξεφρασε και παλι ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης,μετα τη συναντηση που ειχε με τον προεδρο της Δημοκρατιας Κωνσταντινο Στεφανοπουλο.
  • Εικοσι τρία χρόνια σήμερα, από το πραξικοπημα στην Κύπρο που ανέτρεψε τον Μακαριο και έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να πραγματοποιήσει την εισβολή στο νησί.
  • Επιστολη στον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη εστειλε ο Μεσουτ Γιλμαζ και του ζητα την υποστηριξη του για να προωθηθει η ενταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.
  • Πολλαπλασιαζονται οι αντιδρασεις για την επιχειρηση φιμωσης του ΑΝΤΕΝΝΑ, ενω το θεμα θα φτασει στη Βουλη και στο Ευρωπαικο Κοινοβουλιο μετα απο ερωτησεις βουλευτων.


Εθνικο

Επιφυλαξεις και ανησυχιες για ορισμενες διατυπωσεις της συμφωνιας της Μαδριτης μεταξυ των κυριων Σημιτη και Ντεμιρελ εξεφρασε και παλι ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης,μετα τη συναντηση που ειχε με τον προεδρο της Δημοκρατιας Κωνσταντινο Στεφανοπουλο.

Παραλληλα,ο κυριος καραμανλης επανελαβε τη παγια , οπως ειπε,θεση του κομματος του υπερ των προσπαθειων για την εξομαλυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων και επεκρινε τον Πρωθυπουργο γιατι ενω ενημερωνει τα κομματικα οργανα για τις εξελιξεις στα ελληνοτουρκικα,δεν ενημερωνει τον ελληνικο λαο.

Βολες εναντιον των διαφωνούντων με τους κυβερνητικους χειρισμους στα ελληνοτουρκικά εξαπελυσαν στελεχη του Πασοκ κατα τη χθεσινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου του κομματος.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ζήτησε και ανασύνθεση του Οργάνου,ενω ο Θοδωρος Τσουκατος κατηγορησε κάποιους εκ των 22 που υπέγραψαν την γνωστή επιστολή, ότι έχουν επαφές με τον Αντώνη Σαμαρα.

Ο Γερασιμος Αρσενης και ο Παντελης Οικονομου θα μιλησουν στη νεα συνεδριαση του Οργανου σε 15 ημερες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Εικοσι τρία χρόνια σήμερα, από το πραξικοπημα στην Κύπρο που ανέτρεψε τον Μακαριο και έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να πραγματοποιήσει την εισβολή στο νησί.

Ο ειδικος μεσολαβητης του Μπιλ Κλιντον Ριτσαρντ Χολμπρουκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, δηλώνει ότι όλοι του λένε πως η επίτευξη προόδου είναι αδύνατη μέχρι τον επόμενο χρόνο,ενω προσθέτει,ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να επισκεφθεί την Κύπρο.

Τελος,αναφέρει πως η ενταξιακή διαδικασία της κύπρου με την Ευρωπαϊκη Ενωση, θα κινηθεί παράλληλα με την αμερικανική πρωτοβουλία για επίλυση του κυπριακού.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες ο εκπροσωπος του Στεητ Ντιπαρτεντ Νικολας Μπερνς,για τις απ' ευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πράξουν ο,τι μπορούν για να δώσουν ώθηση στη διαδικασία που αρχισαν τα Ηνωμένα Εθνη και θα βρούν τρόπους για να βελτιώσουν τις προοπτικές διευθέτησης του προβλήματος, δήλωσε ο Κέρυ Κάβανο.

ΓΙΛΜΑΖ

- Επιστολη στον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη εστειλε ο Μεσουτ Γιλμαζ και του ζητα την υποστηριξη του για να προωθηθει η ενταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.

Ανάλογες επιστολές εχει στελει ο Τουρκος πρωθυπουργός σε ολους τους πρωθυπουργούς ων χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης.

Οικονομικο

Συνεχεις επαφες απο το πρωι του Πρωθυποπυργου με κυβερνητικα στελεχη και παραγοντες για την πορεια της Οικονομιας εν οψει και της καταρτισης του νεου Προυπολογισμου.

Σε εξελιξη βρισκεται η συσκεψη του κυριου Σημιτη με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας Γιαννο Παπαντωνιου και τον διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος Λουκα Παπαδημα.

Το πρωι ο κυριος Σημιτης συναντηθηκε με τον υφυπουργους Νικο Χριστοδουλακη, Χρηστο Παχτα και τον υπουργο Μεταφορων Χαρη Καστανιδη,ενω στην συνεχεια θα συναντηθει με τον διοικητη της Εθνικης Τραπεζας Θοδωρο Καρατζα.

Αυριο θα υπαρξει συσκεψη του οικονομικου επιτελειου υπο τον κυριο Παπαντωνιου για εξειδικευση των οποιων αποφασεων ληφθουν στη σημερινη συσκεψη κατα την οποια θα εξετασθούν και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία απο την θεαματική άνοδο του δολλαρίου.

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβερνηση για το εάν θα πρεπει να επιβληθεί έκτακτη εισφορα στα κέρδη των επιχειρήσεων,καθως σημειώνονται έντονες αντιδράσεις.

Σχετικά με την εισοδηματική πολιτική,πληροφορίες αναφέρουν οι θα είναι σφικτή,και ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν δεν θα ξεπερνούν το 2,5%.

Εξετάζονται,ακόμη η τιμαριθμοποίηση της φορολογική κλίμακας και αυξηση του ασφορολογητου ορίου.

Ασφαλιστρα

Αυξησεις- φωτια στα ασφάλιστρα των αυτοκινητων ετοιμαζουν οι ασφαλιστικες εταιρειες.

Οπως ανακοινωσαν πριν απο λιγο οι εκπροσωποι τους σε συνεντευξη τυπου,οι αυξησεις θα φτασουν σταδιακα τα προσεχη δυο ετη το 100%.Και αυτο,για να εναρμονισθουν,οπως υποστηριξαν,οι τιμες των ασφαλιστρων με τα κρατουντα στις υπολοιπες χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης.

Οι αυξησεις στα μεταχειρισμενα αυτοκινητα θα ειναι μικροτερες απ αυτες στα καινουργια και και σε συναρτηση με τους φόρους που θα επιβάλλει η κυβερνηση στα εισαγόμενα καταλυτικα.

ΑΝΤΕΝΝΑ

- Πολλαπλασιαζονται οι αντιδρασεις για την επιχειρηση φιμωσης του ΑΝΤΕΝΝΑ, ενω το θεμα θα φτασει στη Βουλη και στο Ευρωπαικο Κοινοβουλιο μετα απο ερωτησεις βουλευτων.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, καλεσε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβουλιο να ασχοληθεί πρώτα με τον καθορισμό των κανόνων λειτουργίας και δεοντολογίας και μετα να επιβάλλει ποινες.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Ανεκτελεστες ποινες φυλακισης που εχουν επιβληθει για εκδοση ακαλυπτων επιταγων,μετατρεπονται σε χρηματικες ποινες συμφωνα με τροπολογια που κατατεθηκε στη Βουλη.

Η χρηματικη ποινη θα υπολογιζεται με 400 εως 1000 δραχμες την ημερα.

ΥΓΕΙΑ

Συνεχιζονται οι κινητοποιησεις στο χωρο της Υγειας.

Τοις μετρητοις πληρωνουν απο το πρωι οι ασφαλισμενοι του Δημοσιου και του ΟΓΑ στην Αθηνα τα φαρμακα.

Στην υπολοιπη Ελλαδα το μετρο ισχυει για τους ασφαλισμενους ολων των ταμειων.

Ο ΟΓΑ ανακοινωσε πριν απο λιγο οτι μεχρι να διευθετηθει το προβλημα οι ασφαλισμενοι μπορουν να προσερχονται στα Γραφεια του ΟΓΑ με τα σχετικα παραστατικα και να τους αποδιδεται η αντιστοιχη δαπανη.

Το ΔΣ του Πανελληνιου Φαρμακευτικου Συλλγου συνατηθηκε σημερα με τον Υφυπουργο Νικο Φαρμακη και στη συνεχεια με τον προεδρο της ΝΔ. Αντικειμενο ηταν το νομοσχεδιο για την Υγεια που θα αρχισει να συζειται αυριο.

Τα νοσοκομεια Αθηνας-Πειραια εως και αυριο λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας ενω την απεργια των νοσοκομειακων γιατρων στηριζει με ανακοινωση του και ο ΙΣΑ(Ιατρικος Συλλογος Αττικης).

Σημερα ολοκληρωνουν την 48ωρη απεργία τους και οι γιατροι του ΙΚΑ

ΛΟΧΑΓΟΣ

*Τους δραστες της δολοφονιας του λοχαγου Ελευθεριου Ζεππου το πρωι στην Καλλιπολη Πειραια αναζητα η αστυνομια στον κοινωνικο του περιγυρο.

Τον στρατιωτικο, που ηταν πατερας δυο ανηλικων παιδιων, πυροβολησαν δυο αγνωστοι ενω περιμενε στην πλατεια Σερφιωτη το υπηρεσιακο αυτοκινητο για να τον μεταφερει στην μοναδα του,στα Γλυκα Νερα.

Διακομίσθηκε στο Τζάνειο νοισοκομείο με διαμπερες τραύμα στην υπατική χωρα και παρά τις προσπάθειες των γιατρων εξεπνευσε δυο ώρες αργότερα.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Εισιτήρια για θέατρα και κινηματογράφους μοιράζει από σήμερα Τρίτη η Εργατική Εστία απο τα κατα τοπους γραφεια της.

Οι δικαιουχοι θα πρεπει να εχουν μαζι τους ταυτοτητα και βιβλιαριο ενσημων.

Επίσης απο σημερα και για τρεις ημερες θα γινονται προεγγραφες για το εκδρομικό προγραμμα της Εργατικης Εστιας ,για Χιο Λέσβο Σαμο Ροδο και Κρητη , που θα αρχισει στις 3 Αυγουστου.

ΚΡΗΤΗ

Οικογενειακο δραμα για αγνωστους μεχρι στιγμης λογους στο Ηρακλειο Κρητης.

Ο Παναγιωτης Φραγκουλης 62 ετων πυροβολησε με καραμπινα και τραυματισε σοβαρα την εν διαστασει συζυγο του Μαρια 42 ετων και στη συνεχεια αυτοκτονησε.

Η Μαρια Φραγκουλη νοσηλευεται σε κρισιμη κατασταση στο Βενιζελειο νοσοκομειο.

ΝΤΑΛΙΚΕΣ

Δε θα κινουνται νταλικες και φορτηγα με δυνατοτητα φορτιου άνω του ενάμιση τόνου , στις Εθνικες οδους, κάθε Παρασκευή απο τις 2 και μιση το μεσημερι εως τις 9 το βραδυ και καθε Κυριακή απο τις 5 το απογευμα εως τις 10 το βραδυ , στο πλαισιο των μετρων για μειωση των τροχαιων δυστυχηματων.

Αρχη θα γινει απο αυτη την Παρασκευη και μεχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 45 χιλιάδων δραχμών.

Αστυνομικα

400 πλαστα πεντοχιλιαρα κατεθεσε εμπορος απο τη Φλωρινα σε υποκαταστημα τραπεζας της πολης του.

Οπως ειπε στην αστυνομια ο Στυλιανος Ταχος 24 χρονων τα πεντοχιλαιρα του τα εδωσε ο αλβανος εμπορος Ερντάν Τριανταφίλι με τον οποιο συνεργαζεται.

Δεμα που περιειχε 14,8 γραμμαρια ινδικης καναβης παρελαβε απο πρακτορειο ταχυμεταφορων ο στρατιωτης Γιωργος Αναστασιου που υπηρετει σε μοναδα της Καβησού

Οπως ειπε στην αστυνομια του τα ειχε στειλει η φιλη του που μενει στο παλαιο Φαληρο

ΦΩΤΙΕΣ

Υπερανθρωπες προσπαθειες καταβαλλουν δασοκομαντος να θεσουν υπο ελεγχο τη μεγαλη πυρκαγια στο Ολυμπο που ξεσπασε προχθες. Το μετωφο της φωτιας ειναι σε δυσβατη χαραδρα στη θεση Βροντού.

Τις επιγειες δυναμεις συνδραμει απο το πρωϊ ενα ελικοπτερο Σινούκ.

Μια νεα πυρκαγια ειναι σε εξελιξη αυτη την ωρα στην Ευβοια,σε πευκοδασος, στην κοινοτητα Ροδιές.

Μεγαλες επιγειες δυναμεις με πεντε οχηματα και δυο πυροσβεστικα αεροσκαφη προσπαθουν να θεσουν υπο ελεγχο τη φωτια.

Υπο ελεγχο εχουν τεθει οι φωτιες στην Κασσανδρα Χαλκιδικης , στην Αταλάντη και την Ζακυνθο.

ΚΑΥΓΑΣ

Την παρέμβαση Σημιτη προκαλεσε ο σαλος που έχει ξεσπάσει σε ΠΑΣΟΚ και σε κυβέρνηση για τις επιλογές των προσώπων που θα στελεχωσουν τις Δημοσίες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας.

Αποκορύφωμα αποτελεσε η περίπτωση Τσαμπαλή, ο οποίος επρόκειτο να τοποθετηθεί στον ΟΣΕ, αλλά αποπεμφθηκε ουσιαστικά απο τον πρόεδρο της Βουλής. Της επιλογης παντως Τσεμπελη υπεραμυνθηκε χθες ο εποπτευων Υπουργος Χαρης Καστανιδης.

Ειναι σαφες οτι η εικονα δεν ειναι καλή δηλωσε στον ΑΝΤ1 ο Γιαννης Σουλαδακης και τονισε οτι ηταν εξ αρχης επιφυλακτικος για την ορθοτητα του νομου.

Δεν μπορει να απομακρυνεται ειπε η γενικη συνελευση των μετόχων και να μετεφεροντια οι ευθυνες σε όποιο γραφειο συμβουλων, το οποιο κανει τις αξιολογησεις των στελεχων για τη θεση των μανατζερ στους Δημοσιους Οργανισμους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ο πρωθυπουργός αποστελει ηδη επιστολές προς τους υπουργους , οι οποιοι εποπτευουν ΔΕΚΟ και φερεται να ζητά πλήρη καταγραφή όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για τις θέσεις των γενικών διευθυντών.

ΔΙΕΘΝΗ

- Νέα παραίτηση βουλευτή στην Τουρκία. Ο ισλαμιστής βουλευτής Σαμπάν Καρατάς απο το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν παραιτήθηκε σήμερα χωρίς να αναφέρει τους λόγους που τον ώθησαν στην ενέργειά του αυτή.

Εντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η τηλεοπτική συνέντευξη του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, επ'ευκαιρία της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου, κατα την οποία , σύμφωνα με τους σοσιαλιστές, ο Σιράκ συμπεριφέρθηκε ως κομματάρχης ,εκφράζοντας έντονες πολιτικές διαφωνίες, παρά ως αρχηγός κράτους.

Στο Ισραήλ, δύο αυστραλοί αθλητές βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 43 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων οι επτά σοβαρά, μετά την κατάρρευση εξέδρας χθες βράδυ στο στάδιο του Ραμάτ Γκαν, στο Τελ Αβίβ, κατά τη διάρκεια της τελετης έναρξης της Εβραϊκής Ολυμπιάδας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αποτελεί τώρα τον πρωταρχικό στόχο της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, υποστήριξε χθες ενώπιον του εισαγγελέα, ο πρώην όμηρος της ένοπλης οργάνωσης, Χοσέ Αντόνιο Ορτέγα Λάρα.

Στην Ινδία, είκοσι άτομα τραυματίσθηκαν από δύο εκρήξεις βομβών που είχαν τοποθετηθεί σε λεωφορεία στο Δελχί. Οι εκρήξεις έγιναν αργά χθες το βράδυ, με διαφορά 10 λεπτών η μία από την άλλη.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στη βόρειο Ιαπωνία, καταγράφηκε από τους σεισμογράφους του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Χονγκ Κόνγκ.

Τουλάχιστον έξι ρουκέτες Κατιούσα έπληξαν τα ξημερώματα την κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη του νοτίου Λιβάνου. Στόχος ήταν η περιοχή Νταμασκίγιε. Υποπτη είναι η οργάνωση Χετζμπολάχ.

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της παράλυσης λόγω τραυμάτων στη σπονδυλική στήλη δίνουν Αμερικανοί ερευνητές,ύστερα από πειράματα,που έγιναν σε ποντίκια με παρόμοιο πρόβλημα.Η συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή συνίσταται στην αφαίρεση ορισμένων υγιών κυττάρων των ποντικών,στα οποία εμποτίζεται ένα γονίδιο,το οποίο καθορίζει την παραγωγή του παράγοντα ανάπτυξης.

Στο Σαν Φρανσίσκο, πνιγμένη βρέθηκε 16χρονη αριστούχος μαθήτρια, που προτίμησε να αυτοκτονήσει μόλις οι δικοί της την πίεσαν να διακόψει τη σχέση με τον φίλο της, που γνώρισε στο δίκτυο υπολογιστών Ιντερνετ.

Ελεύθερα θα μπορούν πλέον να θηλάζουν τα μωρά τους στους δημόσιους χώρους της Καλιφόρνια οι γυναικες της αμερικανικής αυτής Πολιτείας, χάρις σε ένα νέο νομοσχέδιο που υπογράφηκε χθες από τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Πιτ Ουίλσον.

Το κάπνισμα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τους κινδύνους τα παιδιά που θα γεννηθούν να παρουσιάσουν αργότερα σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, βεβαιώνει έρευνα αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of General Psychiatry.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 16 Ιουλίου ως εξής:

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 278,0    285,6    281,2
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 154,9    159,2    156,7
ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 468,7    481,5    474,2
ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,3    193,4    190,5
ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  45,8     47,0     46,3
100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 243,7    250,3    246,5
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 202,9    208,5    205,3
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..204,7    210,3    207,1
E.C.U............... 305,9    314,3    309,5

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με πτωση 0,66 τοις εκατό έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Εφθασε τις 1.590,33 μονάδες.

Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 12 δισεκατομμύρια 869 εκατομμύρια δραχμές.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 15 July 1997 - 12:37:51 UTC