Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 10/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Φωτιες αναψε στην κυβερνηση η ολιγωρια του κρατικου μηχανισμου στη μεγαλη πυρκαγια του Σειχ Σου.
  • Θερμο μετωπο ανοιξε στο ΠΑΣΟΚ η συμφωνια των εξι σημειων μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας.
  • Σε προαστιο της Γενευης απο τις 11 μεχρι τις 16 Αυγουστου θα πραγματοποιηθει ο Δευτερος Γυρος των απευθειας συνομιλιων για το Κυπριακο.
  • Στην Τουρκία, η διαμάχη μεταξύ του κοσμικού κράτους και των ισλαμιστών συνεχίζεται αμείωτα. Τουρκικό ποινικό δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση των αποζημιώσεων που ζητά ο πρώην πρωθυπουργός, Νετσμετίν Ερμπακάν από τον εισαγγελέα Βουράλ Σαβάς, ο οποίος προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας.


Φωτιές

Φωτιές αναψε στην κυβερνηση η ολιγωρια του κρατικου μηχανισμου στη μεγαλη πυρκαγια του Σειχ Σου.

Ο υπουργος Γεωργιας Στεφανος Τζουμακας μετεθεσε τις ευθυνες για την καθυστερηση στην πτηση των πυροσβεστικων αεροπλανων στους υφισταμενους του και την Πολεμικη Αεροπορια.

Μετα απο αυτο, ο γενικος γραμματεας δασων Ηλιας Μπεριατος υπεβαλε την παραιτηση του για λογους ευθυξιας,ενω το Γενικο Επιτελειο Αεροποριας απαντησε αμεσα και δεικτικα στον κυριο Τζουμακα επισημαινοντας του την ευθυνη για την απογειωση των αεροσκαφων εχει το Συντονιστικο Διυπουργικο Οργανο και το Υπουργειο Γεωργιας.

Αυτη την ωρα, σε εξελιξη βρισκεται η φωτια στην Ιο που αναζωπυρωθηκε αργα χθες το βραδυ,ενω υπο πληρη ελεγχο εχει τεθει η μεγαλη πυρκαγια στον νομο Ηλειας.

Σε υφεση ειναι η μεγάλη φωτιά στον Πυργο Ηλείας,που μεχρι στιγμής εχει αποτεφρώσει πάνω απο 20 χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους καθώς και η φωτιά στην κοινότητα Δροσερού στήν Εδεσσα.

*Σοβαρες ευθυνες στην πολιτεια για αδρανεια στην καταρτιση του δασολογίου, επιρριπτει το Συμβουλιο της Επικρατειας,επισημαινοντας οτι το δασολογιο αποτελει συνταγματικη υποχρεωση για να αποδυναμωθουν οι καταπατητές.

ΕΘΝΙΚΟ

Θερμο μετωπο ανοιξε στο ΠΑΣΟΚ η συμφωνια των εξι σημειων μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας.

Ο Ακης Τσοχατζοπουλος δηλωσε πριν απο λιγο πως οτι εχει να πει θα το κανει αυριο στο υπουργικο Συμβουλιο ενω για το κυπριακο ειπε πως η ελληνικη θεση δεν εχει αλλαξει.

Στον αντιποδα των εξελιξεων αυτων με ενδιαφερον αναμενεται η συνεντευξη του Θεοδωρου Παγκαλου στις 2 ενω με το θεμα θα ασχοληθει αυριο το υπουργικο Συμβουλιο.

Ο Γερασιμος Αρσενης περιμενει να ενημερωθει αυριο στο υπουργικο Συμβουλιο και μετα θα προβει σε συνολικη τοποθετηση οπως αναφερουν κυκλοι προσκειμενοι στον υπουργο ενω ανακοινωση αναμενεται να εκδωσουν εντος της ημερας και οι 32 του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιλτιαδης Εβερτ σε γραπτη του δηλωση καλει τον πρωθυπουργο να ζητησει απο τον προεδρο της Δημοκρατιας τη συγκλιση του Συμβουλιου Αρχηγων για να αποσαφηνισει τα αοριστα σημεια που επιτρεπουν στην Τουρκια να το ερμηνευει οπως θελει.

Στη Κυπρο τα πολιτικα κομματα αντεδρασαν στη συμφωνια θετικα αλλα διατηρουν και επιφυλαξεις για την τουρκικη αδιαλλαξια.Εκφραζουν ομως την ελπιδα οτι το πνευμα της συμφωνιας θα επηρεασει και τις συνομιλιες για το κυπριακο.

Την συμφωνια των εξι σημειων ειχε προαναγγελει στην Τουρκια η εφημεριδα Τζουμ Χουριετ 48 ωρες πριν απο την συναντηση της Μαδριτης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Σε προαστιο της Γενευης απο τις 11 μεχρι τις 16 Αυγουστου θα πραγματοποιηθει ο Δευτερος Γυρος των απευθειας συνομιλιων για το Κυπριακο.

Σημερα στο Τραουτμπεκ οι απευθειας συνομιλιες θα συνεχιστουν για δευτερη ημερα με χωριστες συναντησεις του εκπροσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Γλαυκο Κληριδη και τον Ραουφ Ντενκτας. Κοινη συναντηση των τριων θα υπαρξει το απογευμα ωρα Νεας Υορκης.

Ο εκπροσωπος του Κοφι Αναν, συμφωνα με πληροφοριες, δεν παρουσιασε χθες τις εισηγησεις του ΟΗΕ επι του θεματος, ωστοσο κυκλοι καλα ενημερωμενοι χαρακτηρησαν τη σημερινη ημερα ως καθοριστικη για τις συνομιλιες.

Κηρύσσοντας την έναρξη των συνομιλιών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφφι Ανάν, τόνισε ότι η ειρηνη στην Κύπρο βρίσκεται στα χέρια των συνομιλητών του και πρόσθεσε ότι η διεθνής υποστηριξη για την αναζητηση λύσης είναι έντονη τώρα περισσότερο παρά ποτέ.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Στην Τουρκία, η διαμάχη μεταξύ του κοσμικού κράτους και των ισλαμιστών συνεχίζεται αμείωτα. Τουρκικό ποινικό δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση των αποζημιώσεων που ζητά ο πρώην πρωθυπουργός, Νετσμετίν Ερμπακάν από τον εισαγγελέα Βουράλ Σαβάς, ο οποίος προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας.

Ο Σαβάς, γνωστός πολέμιος των ισλαμιστών και των συμμάχων τους είχε μέχρι πρότινος στα χέρια του τον φάκελλο της Τανσού Τσιλέρ, στον οποίο έχει καταγγελθεί η πρώην πρωθυπουργός για κατασκοπία, εωσότου την υπόθεση ανέλαβε ο Τουρκικός Στρατός. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την πολιτική του νέου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ.

Η συνεδρίαση της Βουλής θα αρχίσει στις 3 το μεσημέρι και αναμένεται ότι θα διαρκέσει περισσότερες από πέντε ώρες, ενόψει της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Γιλμάζ, που θα διεξαχθεί το Σάββατο.

Ρωμιοπουλος

Αναπαντητα ερωτηματικα αφηνει η εκθεση των 6 ιατροδικαστων για το θανατο η τη δολοφονια του λοχία Ρωμιοπουλου στον Εβρο.

Οι ιατροδικαστες απορριπτουν το ενδεχομενο ο θανατος να προερχεται απο πνευμονικο οιδημα,οπως υποστηριζει η κυρια Ζαγγελιδου, κάνουν λόγο για κακώσεις στο σωμα του Σπύρου Ρωμιοπουλου που εγιναν πριν απο το θάνατό του, αλλα δεν μιλούν ομως ξεκάθαρα για δολοφονία.

Ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος δηλωσε πριν απο λιγο οτι για τα αιτια του θανατου του λοχια δεν γνωριζει τιποτα και περιμανει να δει το πορισμα των ιατροδικαστων.

ΚΛΟΠΗ

Ενα φαξ και εναν εκτυπωτη εκλεψαν αγνωστοι τα ξημερωματα απο το μεταφραστικο τμημα του Υπυργειου Εξωτερικων που βρισκεται στην οδο Βουκουρεστιου.

Οι δραστες μπηκαν στο κτιριο , οπου στεγαζεται το μεταφραστικο , σπαζοντας την τζαμαρια της εισοδου.

ΣΑΜΑΙΝΑ

Αναβληθηκε επ αοριστον λογω μη προσελευσης βασικων μαρτυρων η δικη που επροκειτο να γινει στη Σαμο για την βυθιση απο το ΣΑΜΑΙΝΑ της πυραυλακατου ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Οικονομικο

Σε καταστηματα των παραθαλασσιων και νησιωτικων περιοχων εξορμουν απο σημερα οι ...αδιαφθοροι της εφοριας που συνεχιζουν την προσπαθεια για τον περιορισμο της φοροδιαφυγης.

Δυσκολιες, εν τω μεταξυ, στην περαιτερω βελτιωση των οικονομικων δεικτων επισημαινει στην τετραμηνιαια εκθεση του για την οικονομια το Ιδρυμα Οικονομικων και Βιομηχανικων Ερευνων.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

- Σταση εργασιας απο τις 12 εως τις 3 πραγματοποιει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ αντιδρα στην ενεργεια της κυβερνησης να ψηφισει στη Βουλη τροπολογια που δινει την δυνατοτητα στη ΔΕΗ να δημιουργει θυγατρικες επιχειρησεις.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

- Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργουν μεχρι και την ερχομενη Τεταρτη τα νοσοκομεια Αθηνας και Πειραια.Οι νοσοκομειακοι γιατροι ζητουν την αποσυρση του νομοσχεδιου για το ΕΣΥ που θα συζητηθει στη Βουλη την ερχομενη εβδομαδα.

Απο σημερα εως και την ερχομενη Πεμπτη θα μεινουν κλειστα και τα φαρμακεια στην Αττικη ενω στην υπολοιπη χωρα θα κλεισουν σημερα και αυριο.

Το κοινο θα εξυπηρετειται απο τα διανυκτερευοντα φαρμακεια.

ΔΙΕΘΝΗ

- Το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάζει σήμερα με θέμα την πολιτική του νέου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, ενόψει της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Τουρκικό ποινικό δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση των αποζημιώσεων που ζητά ο Νετσμετίν Ερμπακάν από τον εισαγγελέα Βουράλ Σαβάς, ο οποίος προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας.

Στην δυτική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 70 τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίες εκδηλώθηκαν όταν η αστυνομία κατέβασε σημαίες της Αλβανίας και της Τουρκίας που είχαν αναρτηθεί σε δημόσια κτήρια στις αλβανόφωνες πόλεις Τέτοβο και Γκόστιβαρ.

Στη Βενεζουέλα, σαράντα είναι οι νεκροί και 162 οι τραυματίες απο τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, που συγκλόνισε χθές τις πολεις Κουμάνα και Καριάκο, σε απόσταση 350 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας Καράκας.

Πολεμική σύρραξη με τη Νότιο Κορέα, με στόχο την ένωση των δύο κρατών της ασιατικής χερσονήσου, προετοίμαζε το κομμουνιστικό καθεστώς της Βορείου Κορέας, απεκάλυψε σήμερα ένας αυτομολήσας ανώτερος αξιωματούχος της Πιονγκγιάνγκ.

Το κλείσιμο όλων των παλαιστινιακών καταστημάτων στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, διέταξε για σήμερα ο ισραηλινός στρατός, ύστερα από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε χθες βράδυ ένα κτίριο που στεγάζει εβραίους εποίκους.

Ηφαιστειακής προέλευσης είναι κατα πάσα πιθανότητα ο βράχος "Μπάρνακλ Μπίλ" τον οποίο συνέλεξε και ανέλυσε το μικρό τηλεχειριζόμενο όχημα Παρεπιδημών απο την επιφάνεια του πλανήτη Αρη,όπως δήλωσε σήμερα επιστήμονας γεωλόγος του εργαστηρίου της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια, όπου έχει εγκατασταθεί το κέντρο ελέγχου της αποστολής Ανίχνευσης του Αρη.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο νησί Κιούσου της νότιας Ιαπωνίας προκάλεσαν μεγάλη κατολίσθηση στην περιφέρεια Καγκοσίμα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι.

Η Ενωση των Κρατών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (ASEAN) αποφάσισε σήμερα να αναβάλει την ένταξη της Καμπότζης στην οργάνωση,λόγω του εμφυλίου που μαστίζει την χώρα.

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει ο αγώνας εξουσίας μεταξύ των σκληροπυρηνικών οπαδών του παραιτηθέντος πολιτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και της μετριοπαθούς προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ.............. 280,79  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά .......... 204,29     #
    Δολλαριο Αυστραλιας....... 208,48     #
    Μάρκο .................... 159,31     #
    Γαλλικο φράγκο ...........  47,23     #
    Ελβετικο  φράγκο.......... 191,71     #
    Στερλίνα.................. 473,9      #
    Εκατό  λιρέτες ...........  16,36     #
    Εκατό γιεν................ 249,18     #
    Εκιού .................... 314,11     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 10 July 1997 - 11:03:14 UTC