Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-07-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 08/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Με υποβαθμισμενη την ενεργο Αμερικανικη συμμετοχη συνεχιζονται οι διαπραγματευσεις για το Κυπριακο στη Νεα Υορκη ,με κυριο πρωταγωνιστη τον Οργανισμο Ηνωμενων Εθνων.
  • - Στην Αλβανία, συνάντηση μεταξύ των σοσιαλιστών και των συμμάχων τους πραγματοποιήθηκε σήμερα για τη σύνθεση νέας κυβέρνησης, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί στις 25 Ιουλίου.
  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο νομός Ηλείας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην Ανδρίτσαινα.
  • Αγνοειται εως αυτη την ωρα η τυχη του 50χρονου πρωτου μηχανικου Γεωργιου Μαρκουλη ο οποιος εχει εκγλωβισθει στο μηχανοστασιο του φορτηγου πλοιου Ανάφη με σημαια Μαλτας το οποιο τυλιχθηκε στις φλογες το μεσημερι ενω βρισκοταν τα ανοιχτα του πειραια.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Με υποβαθμισμενη την ενεργο Αμερικανικη συμμετοχη συνεχιζονται οι διαπραγματευσεις για το Κυπριακο στη Νεα Υορκη ,με κυριο πρωταγωνιστη τον Οργανισμο Ηνωμενων Εθνων.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του προέδρου Κλιντον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, συναντηθηκε με τους κυριους Κληριδη καί Ντενκτας,καί επανελαβε τη δηλωση του ότι δεν πρόκειται για διαπραγματευτικες συναντησεις.

Ο εκπροσωπος του Στεητ Ντηπαρτμεντ Νικολας Μπερνς δηλωσε οτι δεν υπαρχει σχεδιο Χολπρουκ για το Κυπριακο.

Αλβανια

- Στην Αλβανία, συνάντηση μεταξύ των σοσιαλιστών και των συμμάχων τους πραγματοποιήθηκε σήμερα για τη σύνθεση νέας κυβέρνησης, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί στις 25 Ιουλίου.

Οι σοσιαλιστές αντιμετωπίζουν δυο άμεσα προβλήματα. Πρώτον, πρέπει να περισυλλέξουν τις χιλιάδες όπλων που έχουν κλαπεί απο τις αποθήκες του στρατού και δεύτερον να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την πίστη των Αλβανών στις οικονομικές αλλαγές της νέας κυβέρνησης, μετά απο μήνες βίας και αστάθειας λόγω της αποτυχίας των πυραμιδικών σχημάτων τον Φεβρουάριο.

Σήμερα στο νότο συναντώνται εκπρόσωποι των εξεγερμένων για να συζητήσουν για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας εθνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για την εθνική συμφιλίωση.

Ο Λούφταρ Πετοσάτι, αρχηγός της επιτροπής στην Αυλώνα δήλωσε σήμερα πως μόλις παραιτηθεί ο πρόεδρος Μπερίσα, επιτροπές απο το Βορρά και το Νότο θα συναντηθούν για να συζητήσουν τη δημιουργία ενός εθνικού θεσμικού οργάνου εξομάλυνσης της κρίσης. Ομως κανείς στην Αλβανία δεν γνωρίζει εάν ο Μπερίσα θα παραιτηθεί κι αν οι δυνάμεις ασφαλείας που κάποτε έλεγχε θα στηρίξουν στο μέλλον τη νέα κυβέρνηση.

ΦΩΤΙΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο νομός Ηλείας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην Ανδρίτσαινα.

Η φωτιά που ξέσπασε χθες και παρουσίασε ύφεση στη διάρκεια της νύχτας, αναζωπυρώθηκε το πρωί και καίει δασώδη έκταση σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Κρανιου τοπος το δασος του Σειχ Σου στη Θεσσαλονικη οπου εγιναν σταχτη πανω απο 15 χιλιαδες στραμματα και βροχη καταγγελιων για την καθυστερημενη επεμβαση της κρατικης μηχανης αλλα και τον τροπο που χειριζεται το προβλημα των δασων.

Στη Θεσσαλονικη βρισκεται ηδη κυβερνητικο κλιμακιο υπο τον Ακη Τσοχατζοπουλο ενω το θεμα της καταστροφης του δασους του Σειχ Σου συζήτησε το πρωί επι διωρο η επιτροπη διαχειρισης κρισεων.

Οσον αφορα τωρα τα αιτια που οδηγησαν σε αυτην τη βιβλικη καταστροφη εκτος της καθυστερημενης επεμβασης των επιγειων δυναμεων αλλα και των πυροσβεστικων αεροσκαφων συζητηση γινεται και για τον τροπο που χειριζεται το υπουργειο Γεωργιας το θεμα των περιοχων που χαρακτηριζονται δασικες.

Συγκεκριμενα η νομαρχης της περιοδου 1990 χαρακτηριζε το δασος αναδασωτεα περιοχη με αποτελεσμα να θιγονται ορισμενοι που ειχαν τιτλους ιδιοκτησιας απο την περιοδο της τουρκοκρατιας.

Τον περασμενο Μαρτιο ωστοσο το υπουργειο Γεωργιας χαρακτηρισε την αποφαση της πεπλανημενη περι το δικαιο και τα πραγματα και εδωσε το εναυσμα για νεο γυρο πιεσεων απο τους ιδιοκτητες.

Πάντως η κυβέρνηση τόσο δια του εκπροσώπου της όσο και δια του υπουργού Γεωργίας κάνει λόγο για παρανόηση επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται ούτε πρόκειται να τεθεί θέμα αποχαρακτηρισμού του Σέιχ Σου.

Ο νομαρχης Θεσσαλονικης Κωστας Παπαδοπουλος μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ στο πλαισιο της ερευνας για τις φωτιες τονισε οτι δεν τιθεται θεμα οικοπεδοποιησης των καμμενων δασικων εκτασεων.

Καταγγελιες για ανυπαρκτη συνεργασια μεταξυ Δσικης καί Πυροσβεστικης Υπηρεσιας εκανε μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΙ ο υπευθυνος της Κοινοτικης Επιτροπης Δασοπροστασιας Πεντελης Βασιλης Δουκακος.

Καταγγελιες για ανυπαρκτη ενισχυση της Δασοπροστασιας ,εκανε καί ο πρωην Υφυπουργος Γεωργιας Ευαγγελος Μπασιακος.

Οπως ειπε από το Ι993 εως σημερα , το μονο πού εχει γινει,ειναι η αγορα τεσσαρων πυροσβεστικων αεροσκαφων,χαρακτηριζοντας σκανδαλωδες το γεγονος αυτο.

Για απαραδεκτη καθυστερηση της κυβερνησης στην αντιμετωπιση του εμπρησμου της χωρας κανει λογο η Πανεθνικη Δημοκρατικη Ενωση.

Σε ανακοινωση της καταλογιζει ακομη ευθυνες και στην αντιπολιτευση που δεν αντεδρασε στον αποχαρακτηρισμο δασικων εκτασεων.

Στο μέτωπο των υπόλοιπων πυρκαγιών.

Σε εξελιξη ειναι οι φωτιες στην Νεροτριβια Ευβοιας και την Καλλιθεα Ολυμπιας ενω υπο ελεγχο ειναι η φωτια στο Πηλι Ευβοιας στο Αχλαδοχώρι Μεσηννίας,και την Αγναντια Τρικαλων.

ΠΛΟΙΟ

Αγνοειται εως αυτη την ωρα η τυχη του 50χρονου πρωτου μηχανικου Γεωργιου Μαρκουλη ο οποιος εχει εκγλωβισθει στο μηχανοστασιο του φορτηγου πλοιου Ανάφη με σημαια Μαλτας το οποιο τυλιχθηκε στις φλογες το μεσημερι ενω βρισκοταν τα ανοιχτα του πειραια.

Η φωτια εχει περιορισθει στο μηχανοστασιο ενω δεν κινδυνευουν τα υπολοιπα μελη του πληρωματος.

Στην επιχειρηση κατασβεσης μετεχουν πλοιαρια του λιμενικου σωματος.

ΝΑΤΟ

Ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής αναμένεται το απόγευμα στη Μαδρίτη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οι κύριοι Σημίτης και Ντεμιρέλ αντήλλαξαν χειραψία στο χθεσινοβραδυνό δείπνο των 16 ηγετών, ενώ χειραψία και εγκάρδια συνομιλία είχαν το πρωί στο περιθώριο της συνόδου και οι κύριοι Πάγκαλος και Τζέμ.

Οσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τελικά να περιοριστεί σε τρεις χώρες την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία που θα ενταχθούν στη συμμαχία το 1999.

καλαζνικωφ

Εν τω μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγούνται αύριο οι δύο Αλβανοί λαθρομετανάστες που γάζωσαν με καλάσνικοφ περιπολικό στη Καστοριά τραυματίζοντας σοβάρα δύο αστυνομικούς.

Ο ένας απο τους δύο παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τη συμπλοκή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπέδειξε και το σημείο που έκρυψαν τα όπλα.

ΠΡΟΕΔΡΙΑ

*Διαψευδει, η Προεδρια της Δημοκρατιας τη φημολογια και τα δημοσιευματα γυρω απο την κατασταση της υγειας του Προεδρου της Δημοκρατιας Κωσταντινος Στεφανοπουλος

Σε ανακοινωση υπογραμμιζεται οτι τα σχετικα δημοσιευματα στερουνται οποιασδηποτε σοβαροτητας, ειναι αναληθη και υπαρχει παρακληση να μη συνεχισθουν καθως δεν εξυπηρετουν κανεναν σκοπο.

Αρης

Σε πληρη εξελιξη βρισκεται η εξερευνηση του Αρη απο το μικρο ρομποτ του Ιχνηλατη της ΝΑΣΑ.

Το κυριο ερωτημα που καλουνται οι επιστημονες να απαντησουν απο τα στοιχεια που συγκεντρωνει ο Ιχνηλατης ειναι αν υπαρχει ζωη,καθως θεωρειται βεβαιο οτι η περιοχη στην οποια εχει προσεδαφιστει το διαστημοπλοιο ειχε κατακλυστει προ δισεκατομμυριων ετων απο νερο.

ΚΑΣΙΜΗΣ

- - Σε νεες καταγγελιες σε βαρος της Υπουργου αναπτυξης Βασως Παπανδρεου , προχωρησε σημερα η Νεα Δηοκρατια , σχετικα με την εκμισθωση σε ιδιωτη επιχειρησης στην παραλια της Βουλας.

Ο προεδρος της ΟΚΕ τουρισμου Θεοδωρος Κασιμης υποστηριξε οτι ο διαγωνισμος για την εκμισθωση χαρακτηριζεται απο προχειροτητα,ανεξηγητη βιασυνη και ελλειψη νομικου πλαισιου.

υγεια-απεργιακo

*Εξακολουθει η αναστατωση στο χωρο της υγειας καθως τα νοσοκομεια λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας, λογω της απεργιας των γιατρων που συνεχιζεται και αυριο, σε ενδειξη διαμαρτυριας για το νεο νομοσχεδιο για το ΕΣΥ που εχει κατατεθει στη Βουλη.

*Σήμερα, λήγει η απεργία των ειδικευομένων γιατρών οι οποιοι θα καθορισουν την περεταιρω σταση τους μετα τη συναντηση που θα εχουν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

*Εν τω μεταξυ η Εισαγγελία της Αθήνας διεταξε προκαταρκτική εξέταση για επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κατά τη διάρκεια της εξυπηρέτησης άκρως εκτάκτων περιστατικών.

*Από την Πέμπτη στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι φαρμακοποιοί της Αττικής με επταήμερη απεργία, ως και την επόμενη Τετάρτη ενώ απεργία για τις 14 και 15 Ιουλίου εξήγγειλαν και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Ληστεια

Δυο εκατομμυρια-800 χιλ δρχ σε μετρητα και επιταγες αξιας 10 εκ δρχ αρπαξε αγνωστος στις 12 και τεταρτο το μεσημερι απο βιοτεχνια ετοιμων ενδυματων στην οδο Γεράκι 6 στα Κατω Πατησια.

Ο δραστης πηρε τα χρηματα και τις επιταγες απειλωντας με οπλο τον ιδοκτητη της βιοτεχνιας Ελανάν Χάλαγκ 43 χρονων και στη συνεχεια τραπηκε πεζος σε φυγη

Νοσοκομεια

Παραμενει η αναστατωση στο χωρο της υγειας,καθως οι νοσοκομειακοι γιατροι συνεχιζουν εως αυριο την απεργια εναντια στο νομοσχεδιο για το ΕΣΥ που εχει κατατεθει στη Βουλη,με αποτελεσμα τα νοσοκομεια να λειτουργουν με προσωπικό ασφαλείας.

Σήμερα, λήγει η απεργία των ειδικευομένων γιατρών οι οποιοι θα καθορισουν την περεταιρω σταση τους μετα τη συναντηση που θα εχουν(η ειχαν) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η Εισαγγελία της Αθήνας διεταξε προκαταρκτική εξέταση για επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κατά τη διάρκεια της εξυπηρέτησης άκρως εκτάκτων περιστατικών.

Από την Πέμπτη στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι φαρμακοποιοί της Αττικής με επταήμερη απεργία, ως και την επόμενη Τετάρτη ενώ απεργία για τις 14 και 15 Ιουλίου εξήγγειλαν και οι γιατροί του ΙΚΑ.

ΕΥΔΑΠ

Χωρις νερο θα μεινουν απο τη μια μετα τα μεσανυχτα εως τις 7 το πρωι της Κυριακης 13 Ιουλιου οι περιοχες της Καλλίπολης και του Χατζηκυριακειου στον Πειραια λογω εργων της ΕΥΔΑΠ σε κεντρικο αγωγο υδρευσης.

ΠΛΟΙΟ

Αγνοειται εως αυτη την ωρα η τυχη του 50χρονου πρωτου μηχανικου Γεωργιου Μαρκουλη ο οποιος εχει εκγλωβισθει στο μηχανοστασιο του φορτηγου πλοιου Ανάφη με σημαια Μαλτας το οποιο τυλιχθηκε στις φλογες το μεσημερι ενω βρισκοταν τα ανοιχτα του πειραια.

Η φωτια εχει περιορισθει στο μηχανοστασιο ενω δεν κινδυνευουν τα υπολοιπα μελη του πληρωματος.

Στην επιχειρηση κατασβεσης μετεχουν πλοιαρια του λιμενικου σωματος.

ΨΑΡΑΣ

Για σαράντα χιλιάδες δραχμές 19χρονος Αλβανός μαχαιρωσε θανασιμα τα ξημερώματα στην ιχθυοσκαλα Κερατσινιου τον 32χρονο ψαρα Γιωργο Βιδιαδακη. Ο Βιβιαδάκης χρωστούσε τα χρήματα στον Αλβανό με τον οποίο είχε στενές επαγγελματικές σχέσεις.

Ο 19χρονος συνελλήφθη λίγες ώρες μετά το έγκλημα μετά από ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε το Λιμενικο.

ΔΙΕΘΝΗ

- Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης γύρω από την πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, η οποία αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες και για κατασκοπία προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Μεράλ Ακσενέρ, υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι ο στρατός ετοίμαζε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερμπακάν.

Τουλάχιστον είκοσι άτομα σκοτώθηκαν και 60 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη ισχυρής βόμβας σε τραίνο, στο κρατίδο Πουντζάμπ της βόρειας Ινδίας, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων UNI.

Ο έκπτωτος πρώτος πρωθυπουργός της Καμπότζης πρίγκηπας Νοροντόμ Ραναρίντ προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του στο Παρίσι ότι ένα νέος εμφύλιος πόλεμος απειλεί την πατρίδα του εάν ο αντίπαλός του Χουν Σεν αρνηθεί να διαπραγματευθεί την επιστροφή του στην εξουσία.

Η οργάνωση "Χαμάς", σύμφωνα με την στρατιωτική αντικατασκοπεία του Ισραήλ, έχει αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά για την ώρα δεν ενδιαφέρεται για επιθέσεις αυτοκτονίας κατά ισραηλινών στόχων.

Ο Αρθουρ Κλαρκ, ο διάσημος βρετανός συγγραφέας του μυθιστορήματος "2001: Οδύσσεια του διαστήματος" δήλωσε σήμερα ότι τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα από την εξερευνητική αποστολή του "Ανιχνευτή του Αρη" ενισχύουν την θεωρία ότι μπορεί να υπάρχει ζωή στον Αρη.

Επτά ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι δέκα τραυματίστηκαν στη μεθόριο της Τσετσενίας,όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε από τηλεχειριζόμενο εκρηκτικό μηχανισμό.

Στο Νιού Τζέρσεϋ οι διωκτικές αρχές κατάσχεσαν ποσότητα κοκαϊνης, που ξεπερνά σε βάρος τον ένα τόνο και σε αξία τα 100 εκατομ.δολλάρια.Η κοκαϊνη ηταν κρυμμένη μέσα σε μιά αποθήκη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 12,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.514,18 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,38 τοις εκατό.

Από τις 225 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 132 παρουσίασαν άνοδο
* 23 παρέμειναν σταθερές και
* 70 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 7 Ιουλίου ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 272,3    279,7    275,5
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,6    159,8    157,4
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 459,2    471,8    464,6
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 185,7    190,8    187,9
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,1     47,4     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 240,2    246,8    243,0
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 197,1    202,4    199,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..203,2    208,7    205,6
    E.C.U............... 306,2    314,6    309,8

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 8 July 1997 - 16:03:14 UTC