Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 02/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Την αρνηση της Αθηνας συναντησε ο αντιπερισπασμος της Τουρκιας για μορατοριουμ των πτησεων στο Αιγαιο απο 1ης Ιουλιου εως 15 Αυγουστου.
  • Την απολυτη και αμεριστη συμπαρασταση του εξεφρασε στον Προεδρο της Κυπριακης Δημοκρατιας Γλαυκο Κληριδη ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης κατα τη συναντηση που ειχαν το πρωι.
  • Εντολες δεχομαι μονο απο τον Πρωθυπουργο και προεδρο του Πασοκ,ηταν η απαντηση της υπουργου Αναπτυξης Βασως Παπανδρεου προς τον επιχειρηματια Σωκρατη Κοκκαλη ο οποιος την ειχε κατηγορησει οτι αντι να ασχολειται με την αναπτυξη ενδιαφερεται για την μεταφορα του Καζινου της Παρνηθας.
  • Συναντηση Παπαντωνιου-Παπαιωαννου αυτη την ωρα στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας υπο τη σκια της συγχυσης που εχει δημιουργηθει για τα ορια συνταξιοδοτησης.


ΤΟΥΡΚΙΚΟ

Την άρνηση της Αθήνας συνάντησε ο αντιπερισπασμός της Τουρκίας για Μορατόριουμ των πτήσεων στο Αιγαίο από 1ης Ιουλίου εως 15 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε την Αγκυρα για υπαναχώρηση από τη συμβατική υποχρέωση τήρησης της συμφωνίας Παπούλια -Γιλμάζ, καθώς μειώνει τον χρόνο του μορατόριουμ και θα τηρήσει όπως ανακοίνωσε το δίμηνο που ίσχυε εως τώρα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Κένεθ Μπέϊκον χαρακτήρισε την πρόταση της Τουρκίας ως αξιέπαινο μέτρο.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ

- Την απόλυτη και αμέριστη συμπαράσταση του εξέφρασε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί.

Ο κ.Καραμανλής δήλωσε επίσης πως έγινε πλήρης ενημέρωση επί όλων των πτυχών του Κυπριακού.

Νωρίτερα με τον κ.Κληρίδη συναντήθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο κ.Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση , που ίσως είναι και η τελική.

Και χαρακτήρησε τον επόμενο χρόνο κρίσιμο για το Κυπριακό που θα φθάσει στη φάση εκείνη που μια λύση θα είναι πλέον πιθανή.

Η Τουρκία είπε ο κ Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένη να πάρει τις αποφάσεις της , σίγουρα θα διαπραγματευθεί σκληρά αλλά είναι και προς το συμφέρον της να δωθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακο.

Κόκκαλης

Εντολές δέχομαι μόνο από τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του Πασόκ, ήταν η απάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου προς τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος την είχε κατηγορήσει ότι αντί να ασχολείται με την ανάπτυξη ενδιαφέρεται για την μεταφορά του Καζίνου της Πάρνηθας.

Κάλυψη στην την κυρία Παπανδρέου προσέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι η υπουργός βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός.

Συντάξεις

Συνάντηση Παπαντωνίου-Παπαϊωάννου αυτή την ώρα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό τη σκιά της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί για τα όρια συνταξιοδότησης.

Πάντως, μιλώντας πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του Αντέννα και το Γιώργο Παπαδάκη,ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υφίσταται για την κυβέρνηση θέμα συνταξιοδότησης βάσει δεκαετιών αντί ορίου ηλικίας και απέδωσε το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση δεν υπέβαλε τέτοια πρόταση και άρα δεν υφίσταται θέμα, δήλωσαν στον Αντέννα και οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Πολυζωγοπουλος και Γιαννης Κουτσουκος.

ΑΦΜ

Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα αποκτήσουν υποχρεωτικά, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν δραστηριότητες με φορολογικό ενδιαφέρον.

Με άλλη τροπολογία, καταργούνται από 1ης-1ου-98 τα δελτία αποστολής, τα τιμολόγια και οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που έχουν θεωρηθεί εως το Δεκέμβριο του 96.

ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ

Κλειστή παραμένει από το πρωί από περίπου 200 βυτιοφόρα η δεξιά λωρίδα της παραλιακής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εως τον Ιππόδρομο χωρίς ευτυχώς να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Οι οδηγοί τους πραγματοποιούν 24ωρη απεργία,σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή το υπουργείο Μεταφορών δε δίνει άδειες για βυτιοφόρα άνω των τεσσάρων τόνων μεικτού φορτίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

- Νέα ταλαιπωρία για τους επιβάτες της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ξεκινούν από το βράδυ επίσχεση εργασίας με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων.

Στις κινητοποιήσεις, δεν μετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Νεκρός

- *Ανδρας αγνώστων στοιχείων, περίπου 30 χρονών, βρέθηκε το πρωί νεκρός, στο ξενοδοχείο Κοσμοπόλιταν στην Ομόνοια, πιθανόν από ναρκωτικά.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

*Επιμένει ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κοτσάφτης, ότι οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια ο θάνατος του στρατιώτη Ρωμιόπουλου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον- εντός των ημερών- αναμένεται το πόρισμα της τρίτης νεκροψίας που διενήργησε ο κύριος Κοτσάφτης μάζι με τον κύριο Νόνα.

ΣΟΥΜΑΚΗΣ

Αλλαγές στη στελέχωση των ποντοπόρων πλοίων από έλληνες ναυτικούς αλλά και αλλαγές στο ασφαλιστικό, την απασχόληση και την ναυτική εκπαίδευση εξήγγειλε πριν από λίγο ο υπουργός ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η προσπάθεια των υποψηφίων της Πρώτης, Δεύτερης και Τρίτης δέσμης για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η Πρώτη και Δεύτερη δέσμη διαγωνίστηκε στη Χημεία και η Τρίτη στα Λατινικά.

Το ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ όπως κάθε μέρα θα μεταδώσει τις λύσεις στις 3 μετά το μεσημέρι.

Με τα μαθήματα των λατινικών και της χημείας ολοκληρώθηκαν σήμερα οι Γενικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των τριών πρώτων δεσμών.

Τα θέματα των λατινικών ήταν μέτριας δυσκολίας και αναμενόμενα ενώ στην χημεία οι ασκήσεις ήταν για καλά διαβασμένους και η θεωρεία είχε δυο καινοτομίες.

Πρώτη φορά υπήρξε ερωτήμα κρίσεως και πρώτη φορά τέθηκε ερώτημα πολλαπλών επιλογών. Δόθηκαν δηλαδή οι απαντήσεις και έπρεπε να επιλεγεί η σωστή.

Αύριο πέφτει η αυλαία και για τους υποψηφίους της 4ης δεσμης,που θα διαγωνισθούν στα Μαθηματικά.

Οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις γενικές εξετάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν απο τις 25 εως τις 30 Ιουλίου.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΥΓΕΙΑ

Τη συνέχιση ή όχι της απεργίας τους που λήγει σήμερα αποφασίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε γενική συνέλευση που πραγματοποιούν στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ.

Το ίδιο θέμα συζητούν και οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Σήμερα και αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία και το κοινό θα εξυπηρετείται από τα διανυκτερεύοντα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εκτός διαπραγματεύσεων στο Χρηματιστήριο τέθηκε η Ανώνυμος Χρηματιστηριακή Εταιρία Κατσούλης.Από τον έλεγχο που έγινε στην εταιρία διαπιστώθηκαν ελλείματα εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών.

ΔΙΕΘΝΗ

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων στην Αλβανία, η διεθνής κοινότητα δηλώνει ικανοποιήμενη ικανοποιημένη για την εκλογική διαδικασία,με δεδομένη τη κατάσταση στη χώρα τους τελευταίους μήνες.Το σοσιαλιστικό κόμμα φαίνεται να συγκεντρώνει το 47,6% των ψήφων,βάση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων.

Σήμερα ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Τριτάν Σέχου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα σε μερικές περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια και παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.Το πρωί δύο ελικόπτερα του Αλβανικού στρατού, μαζί με αντιπροσωπία διεθνών παρατηρητών,πήγαν στις νότιες περιοχές για να μεταφέρουν τα εκλογικά αποτελέσματα στα Τίρανα.

Χθες η ιταλική διοίκηση της πολυεθνούς δύναμης ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμο το σχέδιο αποχώρησης της από την Αλβανία,που προβλέπει να αρχίσει την ερχόμενη βδομάδα και θα ολοκληρωθεί τον Αυγουστο.

Ομως θεωρείται αβέβαιο αν θα ικανοποιηθεί η επιθυμία των Ιταλών για αποχώρηση τους τόσο γρήγορα.

Από το πρωί μια μεγάλη δεξαμενή βενζίνης που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βόρεια του Αυλώνα έχει τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την πόλη και οι αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο πρόκλησης εκρήξεων καθώς η δεξαμενή βρίσκεται κοντά στις πετρελαιοπηγές Μεζίνι.

Η αστυνομία του Αυλώνα έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς στις πέντε δεξεμανές που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Τεράστια πετρελαιοκηλίδα,πλάτους 3,7 χιλιομέτρων και μήκους 5,5 χιλιομέτρων προκάλεσε στ ανοικτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία η πρόσκρουση σήμερα το πρωί ένος υπό παναμαϊκή σημαία υπερδεξαμενόπλοιου σε ύφαλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 13,5 τόννοι αργό πετρέλαιο έχει διαρρεύσει στη θάλασσα. Ειδικά συνεργεία απλώνουν πλωτά φράγματα για να αποτρέψουν την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας.

Νέες ταραχές ξέσπασαν σήμερα το πρωί στη Χεβρώνα μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστινίων διαδηλωτών.Ο ισραηλινός έχει λάβει δρακόντια μέτρα ασφαλείας,ύστερα από το σοβαρό τραυματισμό δύο ισραηλινών στρατιωτών από αυτοσχέδια βόμβα,που πέταξαν νεαροί διαδηλωτές.

Σε ηλικία 79 χρόνων πέθανε χθες ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Μίτσαμ, πρωταγωνιστής σε περισσότερες απο 125 ταινίες του Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με τον μάνατζερ του,ο Μίτσαμ, πέθανε την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι του στην Σαντα Μπάρμπαρα.

Ενα παγκόσμιο δίκτυο εμπορικών συναλλαγών προτείνει να γίνει το Ιντερνέτ ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον,με νέα νομοθεσία που θα βάλει και κάποιους βασικούς κανόνες στη λειτουργία του.

Τρεις κρατούμενοι και ένα κοριτσάκι 3 ετών σκοτώθηκαν,ενώ 36 άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν στη δημοτική φυλακή των Φιλιππίνων,την ώρα του επισκεπτηρίου. Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για αποκατάσταση της τάξης βρέθηκαν κρυμμένα όπλα μέσα σε κελιά.

Σε σαπουνόπερα πρόκειται να εμφανιστεί αυτή την εποχή ο 20χρονος βραζιλιάνος άσσος του ποδοσφαίρου Ρονάλντο,ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ιντερνατσιονάλε για το ποιά ομάδα θα τον αποκτήσει.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............278,82  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........201,68    #
    Δολλαριο Αυστραλιας........209,72    #
    Μάρκο .....................159,73    #
    Γαλλικο φράγκο .............47,39    #
    Ελβετικο  φράγκο...........190,55    #
    Στερλίνα...................463,67    #
    Εκατό  λιρέτες .............16,4     #
    Εκατό γιεν.................242,53    #
    Εκιού .....................313,95    #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 2 July 1997 - 17:51:40 UTC