Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 26/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Αιγαίο και Κυπριακό,στο επίκεντρο των συνομιλιών του αμερικανού απεσταλμένου Κέρι Κάβανο,ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα.
  • Κλιμακώνεται επικίνδυνα η βία στην Αλβανία παραμονές των εκλογών της Κυριακής, ενώ δύσκολες ώρες ζούν και οι κάτοικοι των ελληνικών παραμεθόριων περιοχών, που φοβούνται επιδρομές αλβανικών συμμοριών.
  • Ποικίλες είναι οι πρώτες αντιδράσεις και στο σημερινό θέμα της εκθεσης που δόθηκε στους υποψηφίους της 4ης Δεσμης,των Γενικών Εξετάσεων,όπως τις καταγράφουν οι ρεπόρτες του ΑΝΤ-1.
  • Εκδόθηκε πριν από λίγο από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,το πόρισμα της τοξικολογικής εξέτασης σπλάχνων,του στρατιώτη Ρωμιουπουλου,ο θάνατος του οποίου εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο.


Ελληνοτουρκικά

Αιγαίο και Κυπριακό,στο επίκεντρο των συνομιλιών του αμερικανού απεσταλμένου Κέρι Κάβανο,ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα.

Στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας στις αμερικανικές πιέσεις για αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο, για τα τουρκικά αεροσκάφη, δηλωσε ότι η Αθήνα, δεν συζητά καμμιά διεκδίκηση της Αγκυρας στο Αιγαίο.

Την Ελλάδα εν τω μεταξύ κατηγορεί ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ονούρ Οϊμέν ότι "διστάζει να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία".

ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η βία στην Αλβανία παραμονές των εκλογών της Κυριακής, ενώ δύσκολες ώρες ζούν και οι κάτοικοι των ελληνικών παραμεθόριων περιοχών, που φοβούνται επιδρομές αλβανικών συμμοριών.

Χθες δέχθηκαν επιθέσεις τρια χωριά της Καστοριάς. Ο νομάρχης Καστοριάς Γιώργος Καπαχτσής που μίλησε στην Πρωίνη Γραμμή και τον Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι δεν πήρε ακόμη απάντηση, στην επιστολή - έκκληση που έστειλε προς τα αρμόδια υπουργεία.

Μεταξύ άλλων προτείνει να ενεργοποιηθούν τα ΤΕΑ και σε συνεργασία με τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των αλβανικών συμμοριών.

Στην Αλβανία τώρα, τρία άτομα, πιθανόν οπαδοί του Μπερίσα, σκοτώθηκαν χθές βράδυ από έκρηξη σε αυτοκίνητο στο κέντρο του Φίερι.

Το τελευταίο 24ωρο 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους, από τις ένοπλες συμμορίες, ανάμεσα τους και ένας βορειοηπειρώτης από το χωριό Βραχογορατζή, όταν προσπάθησε να αντιμετωπίσει ενόπλους που λήστευαν σπίτια του χωριού.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας κατήγγειλε τον αλβανό πρόεδρο, ότι ετοιμάζει νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου, και δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η αμερικανική επιτροπή για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στις γενικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία και σεβασμό των αποτελεσμάτων.

Γενικές Εξετάσεις

Ποικίλες είναι οι πρώτες αντιδράσεις και στο σημερινό θέμα της εκθεσης που δόθηκε στους υποψηφίους της 4ης Δεσμης,των Γενικών Εξετάσεων,όπως τις καταγράφουν οι ρεπόρτες του ΑΝΤ-1.

Το σημερινό θέμα έχει ως εξής:

"Δεν υπάρχει πιά καμμία κοινωνική αναγκαιότητα να μεταχειρίζονται κάποιοι τα ανθρώπινα όντα, ώς μηχανικά στοιχεία στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό μπορούμε να το υπερβούμε, και πρέπει να το υπερβούμε, με μια κοινωνία ελευθερίας, και ελεύθερης επικοινωνίας, στην οποία η δημιουργική παρόρμηση που εγώ θεωρώ εγγενή στην ανθρώπινη φύση, θα μπορεί αληθινά να πραγματώσει τον εαυτό της με όποιον τρόπο θελήσει".

(Απόσπασμα συνομιλίας του Νώε Τσόμσκι με τον Μισέλ Φουκώ).

Α. Ο Τσόμσκι πιστεύει ότι ο άνθρωπος, χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία ως μηχανικό στοιχείο. Συμφωνείτε;

Β. Γιατί νομίζετε ότι ο Τσόμσκι προβάλλει με ιδιαίτερη έμφαση την αξία της ανθρώπινης δημιουργικότητας σε μια κοινωνία ελευθερίας;

Το χθεσινό θέμα της έκθεσης είχε διχάσει τους ειδικούς και το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στον τρόπο με τον οποίο θα το βαθμολογήσουν οι εξεταστές και αν θα επηρεαστούν από ιδεολογικά ή πολιτικά κριτήρια.

Στρατιώτης

Εκδόθηκε πριν από λίγο από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,το πόρισμα της τοξικολογικής εξέτασης σπλάχνων,του στρατιώτη Ρωμιουπουλου,ο θάνατος του οποίου εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο.

Το πόρισμα,στάλθηκε ήδη στο Στρατοδικείο Ξάνθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες,ο στρατιώτης δεν έχει κάνει χρήση ναρκωτικών,ούτε βρέθηκαν άλλου είδους τοξικές ουσίες στον οργανισμό του.

Επίσημα,ο επικεφαλής του εργαστηρίου ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης, δεν ανακοινώνει το παραμικρό και εκφράζει την άποψη ότι το θέμα θα λήξει με μιά νεα ιατροδικαστική εξέταση του πτώματος.

Εν τω μεταξύ,σήμερα θα ζητηθεί πιθανότατα η εκταφή του πτώματος, προκειμένου πέντε ιατροδικαστες να προχωρήσουν σε μια τρίτη νεκροτομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι στρατιωτικές αρχές έχουν εντοπίσει έναν ύποπτο,για τη δολοφονία του Ρωμιόπουλου, που στην κατάθεση του έπεσε σε αντιφάσεις.

Καραμανλής

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση,για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, άσκησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,που μίλησε χθες βράδυ σε κομματικά στελέχη του λεκανοπεδίου Αττικής,τονίζοντας ότι πλήττει τις ασθενέστερες τάξεις.

Για την κομματική ανασυγκρότηση ,ο κ.Καραμανλής είπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται οπαδούς νεροκουβαλητές αλλά στελέχη που θα συμμετέχουν ενεργά.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Στόπ στην επέκταση των εγκαταστάσεων του κέντρου Δημόκριτος, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας που ανέστειλε την απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Γεωργίας, για κατασκευή του κέντρου μέσα σε δασική έκταση, στους πρόποδες του Υμηττού.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των κατοίκων των γύρω περιοχών.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών σήμερα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεσή του, υπολογίζει ότι ο ετήσιος τζίρος από το εμπόριο ναρκωτικών παγκοσμίως, φτάνει τα 110 τρισεκατομμύρια δραχμές και αναμένεται να σημειώσει αύξηση.

Με επιστολή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, επαναφέρει την πρότασή του για καλλιέργεια κάναβης από τους χρήστες.

ΣΠΕΙΡΑ

Σπείρα που εξαπατούσε πολίτες πουλώντας ανύπαρκτα οικόπεδα και εισέπραξε τετρακόσια εκατομμύρια δραχμές, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την Ασφάλεια το μεσημέρι.

ΙΧ-Ευρωδικαστήριο

Σήμερα αναμένεται στο Ευρωπαικό δικαστήριο η εισήγηση του Ιταλού εισαγγελέα σχετικά με την προσφυγη της Κομισιόν κατά της Ελλάδας,για το θέμα της υψηλής φορολόγησης των εισαγώμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής θα ζητήσει την καταδίκη της Ελλάδας.

Πάντως,η οριστική απόφαση θα εκδοθεί τον Φθινόπωρο.

Ολομέλεια

Στην ολομέλεια εφετών σήμερα ,η υπόθεση του γνωστού "Συνδικάτου του Εγκλήματος",προκειμένου να αποφασίσει αν πρέπει να οριστεί Εφέτης ειδικός ανακριτής, που θα διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

Το συνδικάτο ευθύνεται για σωρεία δολοφονιών,κατά παραγγελία με πληρωμένα συμβόλαια θανάτου, αλλά και ληστείες.

Κατηγορούμενοι είναι οι Σωτήρης Κιούσης,Γιώργος Καλτσας,Δημήτρης Καπες- Καπετανάκης,Κωνσταντίνος Γκούφας και άλλοι,ενω αρχηγός της συμμορίας φέρεται ο Βασίλης Σούφλας.

Ο εισαγγελέας Εφετών κύριος Ανδρεουλάκος,που μελέτησε την ογκώδη δικογραφία, φωτογραφίζει ως εντολείς των δολοφόνων επί συμβωλαίω δύο πρόσωπα, από τον κόσμο της νύχτας.

Φρένο-προσλήψεις

Φρένο στις προσλήψεις βάζει με νέα εγκύκλιό του προς όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες του Δημοσίου,ο υπουργός Δημόσιας Διοικησης,Αλέκος Παπαδόπουλος.

Τους καλεί να μειώσουν δραστικά το προσωπικό και υπενθυμίζει ότι μέχρι το 1999,ισχύει μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.

Από τον κανόνα εξαιρούνται, οι μετακλητοί υπάλληλοι, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικησης, των νέων νοσηλευτικών μονάδων και τα μέλη του Διδακτικου Επιστημονικού προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Παρκοπαρανομίες

Απόφαση- κόλαφος του Μονομελούς Διοικητικό Πρωτοδικείου Πειραιά, κατά των κλήσεων που κόβουν οι παρκοεταιρείες.

Το δικαστήριο, έκρινε παράνομες τις κλήσεις,τα ειδοποιητήρια και τα κατασχετήρια που εκδίδουν οι δήμοι σε συνεργασία με τις παρκοεταιρίες, διότι δεν προβλέπονται απο την ισχύουσα νομοθεσία.

Η υπόθεση έφτασε στο Δικαστήριο, μετά από αίτηση ανακοπής της κυρίας Μαρίας Δημοπούλου κατά του δημου Γλυφάδας,για την ακύρωση αναγκαστικής κατάσχεσης, του αυτοκινήτου της, επειδή χρώσταγε 2,5 εκατομμύρια από κλήσεις.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρενς Κουϊκ, δεσμεύτηκε ότι το σύστημα της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης, δεν θα επεκταθεί στις κατοικημένες περιοχές, αλλά θα παραμείνει μόνο στο εμπορικό κέντρο.

ΕΥΔΑΠ

Πτώση της πίεσης του νερού,ή και γενική διακοπή, θα γίνει σε πολλές περιοχές του Ζωγράφου,από τις 11 το βράδυ εως τις 5 αύριο το πρωί,λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης, (μεταξύ των οδών Ιοκάστης, Μακρυγιάννη, Παπαφλέσσα, Εθνικής Αντιστάσεως, Κολοκοτρώνη, Ζωγράφου, Καζαντζάκη, Καμηλαυκά, Χρυσανθέμων και Κρήτης.)

ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ

Αύριο σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων αναμένεται να δοθεί τέρμα στην ταλαιπωρία των επιβατών της Ολυμπιακής Αεροπλοίας.

Από τις 10 πτήσεις που επρόκειτο να μην πραγματοποιηθούν σήμερα, τελικά 6 θα ματαιωθούν, προς Σκιάθο, Σάμο, Κεφαλλονιά, Μήλο και Κύθηρα.

ΔΙΕΘΝΗ

- Στην Αλβανία συνεχίζεται το κλίμα βίας και τρομοκρατίας,παρότι η χώρα βρίσκεται σε παραμονές εκλογων. Χθες βράδυ από έκρηξη παγιδευμένου και εν κινήσει αυτοκινήτου, στο κέντρο της πόλης Φιέρι,σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και ένας ακόμη τραυματίσθηκε.

Η αμερικανική επιτροπή για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στις γενικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία και σεβασμό των αποτελεσμάτων.

Στη Τουρκία,ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ,που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχηματισμό κυβένησης συνασπισμού,κυρίως λόγω της στάσης της Τανσού Τσιλλέρ,δηλώνει ότι έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη του προέδρου της χώρας Ντεμιρέλ στη προσπάθεια του να απομακρύνει το ενδεχόμενο επιστροφής των ισλαμιστών στην εξουσία.

Σε λίγη ώρα ο Γιλμάζ θα έχει νέα συνάντηση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ,ο οποίος έχει ήδη δηλωσει ότι θα τον στηρίξει.

Το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού ΜΙΡ, δύο ρώσοι κοσμοναύτες και ένας αμερικανός,προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη ο σταθμός ύστερα από τη χθεσινή σύγκρουση του με το ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Πρόγκρες.

Σήμερα κατάφεραν να στρέψουν το ΜΙΡ πρός την κατεύθυνση του Ηλιου για να αποκαταστήσουν την απώλεια ενέργειας που προκλήθηκε.

Το πλήρωμα του ΜΙΡ ίσως αναγκαστεί να κάνει κι έναν εκτός προγράμματος διαστημικό περίπατο για να επιθεωρήσει τις ζημιές.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Κίνα κατήγγειλαν σήμερα ότι ο 49χρονος αντιφρονών Ουέϊ Ζινγκσένγκ ξυλοκοπήθηκε άγρια από συγκρατούμενους του μέσα στη φυλακή,ύστερα από υπόσχεση των αρχών να τους μειώσει τις ποινές, αν έδιναν ένα μάθημα στον Ουέϊ.

Δύο Ιάπωνες ψαράδες τραυματίστηκαν όταν ρώσοι μεθοριακοί φρουροί άνοιξαν πύρ εναντίον τεσσάρων ιαπωνικών αλιευτικών που παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα,κοντά στις διεκδικούμενες από την Ιαπωνία Κουρίλες νήσους.

Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν απο έκρηξη σε λέβητα μεγάλου κτιρίου που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, στη συνοικία του Κένινγκτον,στο νότιο Λονδίνο.

Ξεπέρασε τα 3 εκατομύρια δολλάρια η πώληση των 79 βραδυνών φορεμάτων της πριγκίπησσας Νταϊάνα, σε πλειστηριασμό στον οίκο Κρίστις της Νέας Υόρκης. Τα κέρδη θα δοθούν σε κέντρα έρευνας κατά του ΕΙΤΖ.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............275,95  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........198,18     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........207,28     #
    Μάρκο .....................160,26     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,48     #
    Ελβετικο  φράγκο...........191,82     #
    Στερλίνα...................460,01     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,39     #
    Εκατό γιεν.................242,46     #
    Εκιού .....................313,99     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 26 June 1997 - 10:03:12 UTC