Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 27/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σεβασθεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, καλεί εμμέσως την Τουρκία η Ουάσιγκτον, με έκθεση της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής βουλής.
  • Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη Τουρκία για να επιλυθεί η πολιτική κρίση και να απομακρυνθεί ο διαφαινόμενος κίνδυνος στρατιωτικού πραξικοπήματος τάσσεται ο πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
  • Στην ουσια του κοινωνικού διαλόγου μπαίνουν σήμερα κυβέρνηση-εργαζόμενοι και εργοδότες,με τη πρώτη συνεδρίαση της εννεαμελούς Συντονιστικής Γραμματειας, στις 12 και μισή στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας.
  • Συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική πορνεία στην Ελλάδα, παρουσιάζει έρευνα που θα παρουσιαστεί επισήμως σήμερα σε συνέδριο που διοργανώνει το ίδρυμα Μαραγκοπούλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


ΕΘΝΙΚΟ

Να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σεβασθεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, καλεί εμμέσως την Τουρκία η Ουάσιγκτον, με έκθεση της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής βουλής.

Οπως τονίζεται στην έκθεση, "όποιος αμφισβητεί την εφαρμογή ή ερμηνεία διεθνών συνθηκών θα πρέπει να προσφύγει στα αρμόδια σώματα όπως προβλέπει η διεθνής νομική πρακτική''.

Στην Αθήνα, αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οιμένο οποίος μιλώντας σε ημερίδα για τα ελληνοτουρκικά και παρουσία του αναπληρωτή υπουργου Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, επανέλαβε τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο,τονίζοντας ότι η Τουρκία αναγνωρίζει μόνον τις συνθήκες που έχει υπογράψει.

Για έλλειψη σοβαρότητας κατηγόρησε τον Ονούρ Οιμέν ο Θεόδωρος Πάγκαλος και πρόσθεσε οτι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με την Τουρκία, εάν η τελευταία αποσύρει τις απειλές πολέμου.

Υπέρ της υπογραφής συμφώνου μη επίθεσης με την Τουρκία τάχθηκε και ο Μιλτιάδης Εβερτ σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ

Εκκληση για την αντιμετώπιση των ελληνoτουρκικών διαφορών και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και φιλίας, ανάμεσα στις δύο χώρες απεύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη, σε έρευνα της Κάπα Ρισέρς που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, για το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία.

Το 53,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αν τώρα ξεκινήσει διάλογος, θα ισοδυναμεί με υποχώρηση ενώ το 42% πιστεύει ότι ο διάλογος θα είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Τουρκία

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη Τουρκία για να επιλυθεί η πολιτική κρίση και να απομακρυνθεί ο διαφαινόμενος κίνδυνος στρατιωτικού πραξικοπήματος τάσσεται ο πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο κ. Ντεμιρέλ θεωρεί ότι η συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών στη παρούσα Εθνοσυνέλευση υποβιβάζει τη δημοκρατία.

Και ενώ οι Τούρκοι στρατηγοί συνεχίζουν τις πιέσεις προς τη κυβέρνηση του ισλαμιστή Ερμπακάν,ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης,που διαθέτει πλέον πλειοψηφία μόλις μιάς έδρας.

Κοινωνικός διάλογος

Στην ουσια του κοινωνικού διαλόγου μπαίνουν σήμερα κυβέρνηση-εργαζόμενοι και εργοδότες,με τη πρώτη συνεδρίαση της εννεαμελούς Συντονιστικής Γραμματειας, στις 12 και μισή στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας.

Πρώτες στην ατζέντα των θεμάτων είναι οι εργασιακές σχέσεις.

Η συνεδρίαση της επιτροπής γίνεται υπό την σκιά που δημιουργεί η διαρροή για ενσωμάτωση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους μισθούς, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές,αναμένεται να θέσουν τρείς όρους: - όχι αιφνιδιασμοί - όχι μονομερείς αποφάσεις - δέσμευση της κυβέρνησης,ότι θα υλοποιηθούν όσα συμφωνηθούν.

Αύριο το απογευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής,με αίτημα την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Χθες κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ διαφώνησαν σχετικά με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση αυξήσεων περίπου 8% σε δύο δόσεις από 1ης Οκτωβρίου στους συνταξιούχους,οι οποίοι προαναγγελλουν κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούνιο.

Στον αέρα μένει και το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να τα καταργήσει για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι σύζυγοι των οποιων παίρνουν επίδομα από τον ιδιωτικό τομέα.

Πορνεία

Συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική πορνεία στην Ελλάδα, παρουσιάζει έρευνα που θα παρουσιαστεί επισήμως σήμερα σε συνέδριο που διοργανώνει το ίδρυμα Μαραγκοπούλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την έρευνα,που έκανε ο κοινωνιολόγος Γρηγόρης Λάζος, μόνον το 18μηνο απο τον Σεπτέμβριο του '95 έως το Μάρτιο του '97,προωθήθηκαν στην πορνεία 3.000 ανήλικα παιδιά,από τα οποία τα τέσσερα στα 5 είναι κορίτσια μεταξύ 15 και 17 ετών.

Στην πλειονότητά τους είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά υπάρχει και μεγάλος αριθμός παιδιών από την Αλβανία, τις άλλες βαλκανικές χώρες και τη Μέση Ανατολή.

ΕΚΡΗΞΗ

- Μυστήριο καλύπτει την έκρηξη χειροβομβίδας χθες το βράδυ, στο αυτοκίνητο δύο ομογενών από την πρώην σοβιετική ένωση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Μιχάλης Κολντουρμίδης και να τραυματιστεί ελαφρά ο Γιώργος Τεγκελίδης.

Η χειροβομβίδα ρωσικού τύπου, έσκασε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου το οποίο ήταν σταθμευμένο στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας Ωρωπού - Χαλκουτσίου.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

*Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απεργήσουν κατά την περίοδο των γενικών εξετάσεων αφήνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας που διεκδικούν το επίδομα των γενικών εξετάσεων που έχασαν με το νέο μισθολόγιο. Ζητούν μάλιστα να τους καταβληθεί εφάπαξ το ποσό,που φθάνει τις 420.000 δραχμές.

Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση της ΟΛΜΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας ότι οι καθηγητές θα ενημερωθούν για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από το Σεπέμβριο στα Λύκεια με έγγραφες οδηγίες.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με ντοσιέ αλλά με διάλογο που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα,δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας.

*Αποχή σήμερα του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα.

*Συγκέντρωση σε μισή ώρα στα γραφεία τους στην οδό Σατωβριανδου και πορεία προς το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης,από τους εισπράκτορες του ΤΕΒΕ που πραγματοποιούν απο σήμερα τετραήμερη απεργία.

Κατσιγιάννης

Κηδεύεται , στις πέντε και μισή το απόγευμα από το νέο νεκροταφείο Μενιδίου, ο βουλευτής υπολοίπου Αττικής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Χρήστος Κατσιγιάννης.

ΧΑΣΙΣ

- Εκατόν ογδόντα έξι δεντρύλλια χασίς, βρέθηκαν στην αυλή ενός ιδιώτη, στην περιοχή Καρκινάγρη Ικαρίας της Σάμου.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Σταμάτης Γλαρός, συνελλήφθη και κρατείται στο Αστυνομικο Τμήμα Σάμου.

Λάρισα

Σήμερα αναμένεται στη Λάρισα η απόφαση του δικαστηρίου για τους 27 αγρότες που μετείχαν στις κινητοποιήσεις. Την ένοχη τους ζήτησε χθες η εισαγγελέας.

Από την πλεύρα της υπεράσπισης έγινε λόγος για πολιτικές διώξεις και μεθοδεύσεις με σαφείς πολτικές σκοπιμότητες.

Λαπαροσκόπηση

Ακόμη και εγχειρήσεις καρδιάς,χωρίς νυστέρι, θα αρχίσουν να γίνονται σύντομα και στη χώρα μας.

Αμερικανοί επιστήμονες, πραγματοποιούν ήδη τέτοιου είδους εγχειρήσεις, με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, δηλαδή χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά εργαλεία, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τομή στο στέρνο των ασθενων.

Εξ άλλου, συμφωνα με ανακοινώσεις ειδικων, εν οψει του τρίτου Πανελλήνιου Συνεδρίου πού διοργανώνεται την Πέμπτη στην Αθήνα ,το ενενήντα τοις εκατό των γυναικολογικών και το τριάντα τοις εκατό των κλασσικών εγχειρήσεων, πραγματοποιούνται πλέον με λαπαροσκόπειο.

ΙΑΣΟΝΑΣ

- Δουλειά έπιασε και πάλι ο Ιάσωνας, ο πρώτος μετροπόντικας, που είχε ακινητοποιηθεί από τον Αύγουστο του 1995 κοντά στην πλατεία Καραισκάκη, λόγω γεωλογικών προβλημάτων.

Υπολογίζεται ότι αν δεν προκύψουν νέα εμπόδια, ο μετροπόντικας θα φτάσει στην Ομόνοια σε δύο μήνες.

ΔΙΕΘΝΗ

Παρουσία όλων των ηγετών των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας υπογράφεται σε 2 ώρες στο μέγαρο των Ηλυσίων,στο Παρίσι,η ιδρυτική πράξη της συμφωνίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας,που καθορίζει το καθεστώς των νέων σχέσεων συνεργασίας τους.Η συμφωνία επετευχθη ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις 4 μηνών και θεωρείται ότι ανοίγει μιά νέα εποχή ειρήνης για την Ευρώπη.

Ανεπαρκή κίνηση για την ανάκαμψη της Δεξιάς στη Γαλλία κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, θεωρεί ο βρετανικός τύπος την τακτική κίνηση της παραίτησης του Γάλλου πρωθυπουργού Αλαίν Ζυπέ.

Με 52,7% των ψήφων εγκρίθηκε στη Πολωνία κατά το χθεσινό δημοψήφισμα το νέο σύνταγμα της χώρας,που θα αντικαταστήσει το ισχύον έως σήμερα τροποποιημένο σταλινικό.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............273,38  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........198,96     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........210,22     #
    Μάρκο .....................162,26     #
    Γαλλικο φράγκο .............48,07     #
    Ελβετικο  φράγκο...........195,63     #
    Στερλίνα...................448,75     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,45     #
    Εκατό γιεν.................235,97     #
    Εκιού .....................316,04     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 27 May 1997 - 10:03:11 UTC