Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: Demirel Interview in Greek, 97-05-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr


Συνέντευξη Ντεμιρέλ στον Πολιτικό συντάκτη Νίκο Μεγγρέλη

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Τουρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στον πολιτικό συντάκτη Νίκο Μεγγρέλη, θα μεταδοθεί στα ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ στις 20:20.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης θα μεταδοθεί αύριο (24.5.97) στα ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ στις 20:20.

Νεα ώθηση στην ελληνοτουρκική προσέγγιση δίνει η αποκλειστική συνεντεύξη του Τούρκου προεδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1 που θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ και δηλώνει έτοιμος να υπογράψει με την Ελλάδα σύμφωνο μη επίθεσης.

Ο Υπουργος Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε ερώτηση του ΑΝΤΕΝΝΑ χαρακτήρισε πολυ σημαντική εξέλιξη μια τετοια πρόταση εκ μ'ερους της Τουρκιας εαν αυτο σημαινει οπως ειπε, οτι εγκαταλειπεται χωρις ορους και προϋποθεσεις η Τουρκικη απειλη πολεμου στην επεκταση των Ελληνικων χωρικων υδατων στα 12 μιλια.

Ο κ.Παγκαλος αναφερομενος στις επιτροπες εμπειρογνωμονων δηλωσε οτι το Ελληνικο μνημονιο θα αποσταλει τη Δευτερα στην Ολλανδικη προεδρια.Ο υπουργος σημειωσε οτι η Ελληνικη πλευρα επιθυμει διακαως λυση στα Ελληνοτουρκικα προβληματα θα πρεπει ομως να μελετηθει το Τουρκικο μνημονιο για να βγουν συμπερασματα.

Την Κυριακη ερχεται στην Αθηνα ο τουρκος υφυπουργος Εξωτερικων Ονουρ Οιμεν ο οποιος θα παρει μερος σε ημεριδα με θεμα τις ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης


Ν. ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας και μας δίνετε αυτή τη συνέντευξη.

Επιτρέψτε μου να έλθω κατευθείαν στο θέμα. Φαίνεται πώς η ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Εγιναν συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών τον κ. Πάγκαλο και την κυρία Τσιλέρ, τον Γ. Παπανδρέου και τον Οϊμέν.

Υπάρχουν επίσης οι επιτροπές των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Από την άλλη υπάρχουν πολλά θέματα που τραυματίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη δική σας άποψη σε ποιά θέματα μπορουν να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών;

ΣΟΥΛΕ'Ι'ΜΑΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Είναι αλήθεια πώς υπάρχουν μερικά θέματα και προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Πολλά απ' αυτά δεν εμφανίστηκαν πρόσφατα. Είναι παλιές ιστορίες και υπάρχουν πολλά χρονια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αντί να χειροτερεύουμε αυτά τα θέματα να βρούμε λύσεις για αυτά και αν δεν μπορέσουμε να βρούμε τις απαντήσεις νομίζω πώς θα πρέπει να ζουμε με αυτά μέχρι να βρούμε τη λύση τους. Και στο μεταξύ θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σ' επενδύσεις, στο εμπόριο στην τέχνη, στον αθλητισμό. Με τον καιρό θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για τα άλλα προβλήματα.

Θέλω να πω το εξής. Στη χώρα μας, στην εσωτερική πολιτική μας ζωή τα δικά μας κόμματα για πολλά χρόνια δεν έκαναν θέμα τα προβλήματα που έχουν η Τουρκία με την Ελλάδα.

Αν τα κάνεις εσωτερικά θέματα είναι δύσκολο να έχεις την ευελιξία και να λύσεις αυτά τα προβλήματα.

Αυτό που πρέπει να διδασκόμαστε παντα είναι πώς πρέπει να συζητάμε τα προβλήματά μας.

Είδα τον κ. Σημίτη στη Ρωσία πέρυσι στη συνάντηση που εγινε με την ευκαιρία της Παρευξείνιας Συνεργασίας. Αργότερα συναντηθήκαμε πάλι στη Λισσαβόνα και το ανέφερα πάλι.

Νομίζω πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι κάπως καλύτερες, θα πρέπει να συναντηθούν οι δύο πλευρές και τουλάχιστον θα πρέπει να μιλήσουν.

Ν.ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Εννοείτε ότι είστε έτοιμος για μία τετ-α-τετ για μία συναντηση με την ελληνική πολιτική ηγεσία;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η αλήθεια είναι πώς δεν απορρίπτω αυτό. Αυτό που λέω είναι να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα σε όλα τα επίπεδα και μετά αν νοιώθουμε πώς θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων μας και να αισθάνεσθε και εσείς και το ίδιο, νομίζω πως πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητάμε τα προβλήματα.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Η Ελλάδα έχει κανει πολλά για τη βελτίωση των σχέσεων της με την Τουρκία. Ο κ. Πάγκαλος έχει δηλώσει πώς η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, κάτι που καμμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν το έχει κάνει με τέτοια σαφήνεια. Κατα τη γνώμη σας τί άλλο θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα ιδιαίτερα όταν υπάρχει η απειλή πολέμου, σύμφωνα με την απόφασή της Βουλής σας;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ποιά είναι η απειλή πολέμου;

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Απειλείτε πώς αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μιλια θα είναι αιτία πολέμου.

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Αυτό δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει αρκετά χρόνια. Η αλήθεια είναι πώς αυτό που προσπαθεί να πει η Τουρκία είναι ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη χωρα μας αν γίνει το Αιγαίο λίμνη της Ελλάδας.

Αυτό το συζήτησα το 1975 στο Βέλγιο με τον τότε πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή. Αν γίνει το Αιγαίο λίμνη της Ελλάδας, τότε η Τουρκία δεν θα έχει τη δυνατότητα να βγεί στις ανοικτές θάλασσες. Σε αυτή την περίπτωση τί θα πρέπει να κάνει η Τουρκία; Η Τουρκία δίνει έμφαση σε αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Αυτό όμως τραυματίζει τις σχέσεις των δύο χωρών όταν λέτε, πώς θα "κάνουμε πόλεμο". Είναι πολύ δύσκολο στην άλλη πλευρά να κάνει κινήσεις καλής θέλησης.

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Οταν μιλάμε για πόλεμο, ο πόλεμος είναι κάτι πολύ δύσκολο και εκτός αυτού έχουμε αναφέρει πολλές φορές πώς δεχόμαστε να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, με ειρηνικά μέσα και ειρηνικό τρόπο.

Πρέπει να το λάβετε και αυτό υπόψη σας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποσύρει τις διεκδικήσεις της για την Αιγαλίτιδα ζώνη. Αν επεκτείνετα τα χωρικά σας ύδατα από 6 σε 12 μίλια τότε η Τουρκία δεν θα έχει πρόσβαση στη θάλασσα.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόθεση από την ελληνική πλευρά να κάνει το Αιγαιο ελληνική λίμνη.

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Το αποφάσισε και η δική σας Βουλή.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Αυτό το δικαίωμα το έδωσε το Διεθνές Δίκαιο.

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ισως, αλλά το περάσατε. Αυτό που προσπαθώ να πω ειναι πώς αυτό το θέμα ή οποιοδήποτε άλλο δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε για να χειροτερέψουμε το πρόβλημα. Αυτό που λέμε είναι πώς πρέπει να τα συζητήσουμε όλα. Ολα τα θέματα που μας αφορούν, αλλά όχι ένα-ένα....

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Αλλά για να συζητήσουμε όμως χρειαζόμαστε ένα πλαισιο. Ωστε να αρχίσουμε τη συζήτηση με ένα κοινό σημείο αναφοράς. Αυτό το πλαίσιο δεν είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες που υπάρχουν διεθνείς νόμοι και συνθήκες;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ανάμεσα σε δύο χώρες υπάρχουν διεθνείς νόμοι και συνθήκες. Υπάρχει η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα στη στεριά και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Οταν όμως ερχόμαστε στη θάλασσα υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Πιστεύω πώς όταν υπάρχει διάθεση για ειλικρινή διάλογο πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Επειδή ο κ. Γιλμάζ στο παρελθον είχε αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, θα ήθελα μία ξεκάθαρη τοποθέτηση. Δέχεστε τη Συνθήκη της Λωζάνης ως έχει ή θα θέλατε να τη διαπραγματευτείτε εκ νέου;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ναί, παραμένει ως έχει. Η Συνθήκη της Λωζάνης έφερε κάποιες ισορροπίες. Οσον αφορά τη Δυτική Θράκη υπάρχουν ορισμένες παραβιάσεις της Συνθήκης.

Πιστευω ότι αυτές οι παραβιάσεις πρέπει να εξαλειφθούν για τις μουσουλμανικές - τουρκικές μειονότητες. Πρέπει να έχουν τη μεταχείριση ισότιμων πολιτών σας βάσει των νόμων σας και βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Ναι, αλλά ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη Δυτική Θράκη έχει αυξηθεί από 70.000 σε 120.000. Να επισημάνω ότι ο ελληνοορθόδοξος πληθυσμός στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές έχει μειωθεί πάρα πολύ.

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Δεν νομίζω ότι έχουν καμμία σχέση μεταξύ τους. Υπήρχαν Ελληνες πολιτες τουρκικής υπηκοότητας. Τί μπορούμε να κάνουμε πού έφυγαν; Υπάρχουν όμως στη Δυτική Θράκη τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνοι στην Ελλαδα. Εαν θέλουν να μείνουν εκεί, νομίζω ότι πρέπει να μείνουν.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Ας επιστρέψουμε στα θαλάσσια σύνορα, γιατί είναι ένα σημείο που τραυματίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Το πρόβλημα των χωρικών υδάτων ανεφύει το 1974. Πρίν από αυτό δεν είχατε εγείρει τέτοιο θέμα. Γιατί εξελίχθηκε σε πρόβλημα εκείνη τη χρονιά;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η Τουρκία ήταν πάντα πολύ προσεκτική σε ότι αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη. Επίσης ήταν πάντα προσεκτική με τα διεθνή ύδατα. Το Αιγαίο θα έπρεπε να είναι διεθνή ύδατα και να έχει η Τουρκία ελεύθερη πρόσβαση στο Αιγαίο. Για αυτό το λόγο τέθηκε θέμα. Το θέμα της υφαλοκρηπίδας έγινε πρόβλημα μετά τις έρευνες που έγιναν στο Αιγαίο, κυρίως για πετρέλαιο το 1974, το 1975 και 1976.

Πιστεύω πώς η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να βρούν λύση στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Κάποια μέρα ίσως βρούν κάποιους τρόπους και μέσα να εξερευνήσουν και να εκμεταλλευτούν από κοινού.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Γιατί δε δέχεστε όμως να πάτε στο Διεθνές Δικαστηριο της Χαγης; Σύμφωνα με τα αρχεια του κ. Καραμανλή είχατε συμφωνήσει σε αυτό το 1976.

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Πρίν φθάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο πρέπει πρώτα να έχουμε κάτι για να το πάμε στο Δικαστηριο. Οι διπλωμάτες μας συζήτησαν το πρόβλημα αμοιβαία και δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάτι ώστε να φθάσουμε στο Δικαστηριο.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Είστε διατεθειμένοι να ξαναρχίσετε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Οπως είπε και ο κ. Γιλμάζ πρίν από ένα χρόνο περίπου, είμαστε ανοιχτοί στο να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Η πρόσκληση για διάλογο ισχύει ακόμα και σήμερα.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Οσον αφορά τις λεγόμενες, κατ εσάς, γκρίζες περιοχές, που είναι ένα άλλο σημείο τριβής...

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Πιστεύω ότι υπάρχουν γκριζες περιοχές, που λέγονται βραχονησίδες, αλλά και το πρόβλημα των γκρίζων περιοχών πρέπει να λυθεί ανάμεσα στις χωρες μας. Πρέπει να συζητηθεί και να λυθεί. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Γιατί όμως αυτό το θέμα εμφανίσθηκε το 1996 με την κρίση των Ιμια;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Αυτό το θέμα υπήρχε πάντα. Υπήρχε στη δεκαετία του '50, ακόμα και στη δεκαετία του '30 και αργοτερα. Οταν μία μέρα η Ελλάδα άρχισε να καταλαβμάνει αυτές τις βραχονησίδες και τα νησιά, να εποικίζει αυτά τα νησιά, τότε προέκυψε.

Αν η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει στον εποικισμό αυτών των νησιών, δεν είναι ακριβως νησιά, είναι νησάκια, περίπου 130 βραχονησίδες και νησάκια. Κατά τη γνώμη μας η κυριότητα αυτών των νησιών είναι ανοιχτή.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Μπορώ να αντιληφθώ ότι ισχυρίζεστε όσα ισχυρίζεστε για τα Ιμια επειδή βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Η Γαύδος όμως, που είναι πολύ μακριά από την Τουρκία και πολύ κοντά στην Κρήτη, γιατί αυτό το μικρό νησί...

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δεν πρέπει να το γενικεύετε. Αυτό που λέμε όμως είναι ελάτε να το συζητήσετε. Πρέπει να το συζητήσουμε. Αν το συζητήσουμε, πιστεύω ότι θα βρεθεί μία λογική λύση.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Γιατί λέτε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Ελλαδα και αρνείστε να πάτε στο Διεθνές Δικαστήριο, ή σε κάποιου άλλου είδους διαιτησία;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ας συζητήσουμε πρώτα, ίσως φθάσουμε σε κάποια συμπεράσματα. Ισως βρούμε κάποιες λύσεις. Γιατί φοβόμαστε ο ένας τον άλλον; Ας συζητήσουμε.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να συζητήσουμε, όταν φθάνετε στο σημείο ακόμα και ένα νησάκι που είναι πολύ κοντά στην Κρητη, να ισχυρίζεστε ότι είναι τουρκικό νησί.

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Μην το παίρνετε έτσι. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα. Οταν τα συζητήσουμε όλα μαζί ίσως βρούμε καποιες λογικές λύσεις.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Θα κάνατε το ίδιο αν είσασταν στη θέση της Ελλάδας; Αν είχατε κάποια νησιά που θεωρούσατε ελληνικά θα ερχόσασταν να συζητήσετε με κάποιον που θα ισχυριζόταν ότι δεν είναι δικά σας;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Αυτό που προτείνουμε είναι ο διάλογος. Εσείς μου λέτε να μην συζητήσουμε. Εγω λέω να καθήσουμε γύρω από ένα τραπέζι σε κάποιο επίπεδο και να αρχίσουν οι λαοί μας να συζητούν. Μετά μπορεί να ανέβει ένα επίπεδο και μετά πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιες λύσεις σε ορισμένα προβλήματα. Αν δεν βρούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα, ίσως βρούμε τουλάχιστον για μερικά από αυτά. Προτείνουμε διάλογο. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Για σας ισχύει ακόμα η Συνθήκη που αφορά τα Δωδεκάνησα;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ναι οπωσδήποτε.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Μία τελευταία ερώτηση σχετικά με τις λεγόμενες "γκρίζες περιοχές". Γιατί δεν έχει καταστήσει σαφές ως τώρα η Τουρκία ποιά νησιά θεωρεί ότι ανήκουν στις λεγόμενες "γκρίζες περιοχές".

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Πιστεύω ότι η Τουρκία τα γνωρίζει. Αν κάποιος θέλει να μάθει ποιά είναι σίγουρα η Τουρκία θα τα ανακοινώσει.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Θα συμφωνούσατε σε ένα σύμφωνο μή επίθεσης με την Ελλάδα;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ναί. Μάλιστα είχα προτείνει μία τετοια συμφωνία στον κ. Μητσοτάκη, ένα σύμφωνο καλής γειτονίας και συνεργασίας.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Το θυμάμαι. Στην Κωνσταντινούπολη το 1992.

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Θα πω το εξής. Δεν υπάρχει εχθρότητα εδώ απέναντι στην Ελλαδα.

Ποτέ δεν εκμεταλλευτήκαμε (στο εσωτερικό της χώρας) τις σχέσεις μας με την Ελλαδα. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα οι πολιτικοί σας χρησιμοποίησαν αυτά τα θέματα και δημιουργησαν μία εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι σωστό. Είμαστε γείτονες.

Πρεπει να ζήσουμε ως γειτονικές χώρες. Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να βρούμε λύσεις και να έχουμε φιλικές σχέσεις. Φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι πρός το συμφέρον και των δύο χωρών και των άλλων γειτονικών χωρών και της Ευρώπης.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Θα ήθελα να επιστρέψω στην προγούμενη ερώτησή μου. Σημαίνει ότι είστε ετοιμοι αυτή τη στιγμή να προτείνετε ένα σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα;

ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ειμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα αρχίζοντας διάλογο και παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Για ό,τι προτείναμε στο παρελθόν κρατάμε το λόγο μας.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 23 May 1997 - 19:16:40 UTC