Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-21

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 21/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Εν μέσω αντιδράσεων φτάνει το βράδυ στη Λάρισα αντιπροσωπεία από την τουρκική πόλη Ουργκούπ για την αδελφοποίησή της με τη Λάρισα.
  • Νέο κύκλο ανακρίσεων αρχίσαν το πρωι οι δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα και Αλβανία στο Αργυρόκαστρο για τις συνθήκες θανατου του 35χρονου υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη μεσα στο κτιριο του προξενιου.
  • Εντονες αντιδρασεις προκαλει η πρωτοφανής εγκύκλιος του σχολικου συμβουλου Λάρισσας Αχιλλέα Πιτσίλκα με τη οποια καλεί τους εκπαιδευτικους να αποτρέπουν τους μαθητές από την ανάγνωση έργων του Νίκου Καζαντζάκη.
  • Στον αερα οι αλλαγες που ειχε εξαγγειλει για τα λυκεια ο υπουργος παιδειας αφου οπως δηλωσε χθες ο προεδρος του Παιδαγωγικου Ινστιτουτου Θεοδωρος Εξαρχακος τα νεα βιβλια δεν προκειται να ειναι ετοιμα το Σεπτεμβριο.


ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ

- Εν μέσω αντιδράσεων φτάνει το βράδυ στη Λάρισα αντιπροσωπεία από την τουρκική πόλη Ουργκούπ για την αδελφοποίησή της με τη Λάρισα.

Η επίσκεψη λόγω και της επετείου από τη Γενοκτονία των Ποντίων, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε ποντιακές, κυπριακές και κουρδικές οργανώσεις. Χθες οι σύλλογοι κυπρίων και ποντίων, με ανοικτή επιστολή κάλεσαν τη δημοτική αρχή να αναβάλει την επίσκεψη ή σε αντίθετη περίπτωση να αποδεχθεί η τουρκική αντιπροσωπεία, την Γενοκτονία Ποντίων, Κούρδων και Αρμενίων, το καθεστώς κατοχής της Βορείου Κύπρου και τους αγνοουμένους κυπρίους.

Αντισυγκεντρώσεις έχουν προαναγγείλει για αύριο, διάφορες οργανώσεις.

Υπαστυνομος

Νέο κύκλο ανακρίσεων αρχίσαν το πρωι οι δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα και Αλβανία στο Αργυρόκαστρο για τις συνθήκες θανατου του 35χρονου υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη μεσα στο κτιριο του προξενιου.

Οι συνθηκες θανατου παραμενουν αδιευκρίνιστες καθως η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για ατύχημα, ενώ άλλοι μιλούν ακόμη και για δολοφονία.

Συμφωνα με πληροφοριες που διερρευσαν από τις χθεσινες πολυωρες ανακρισεις φαίνεται να αποκλείεται ο πυροβολισμός να προήλθε έξω από το κτίριο.

Κρίσιμη φαίνεται η κατάθεση του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα βορειο-ηπειρώτη Σπυρου Μίτση 28 χρονων υπαλλήλου του προξενείου,ο οποίος ήταν χθες όλη την ημερα, απομονωμένος απο το σόκ που δέχθηκε.

Σήμερα αναμενεται και νεα ιατροδικαστικη εξεταση πού θά γίνει στό νοσοκομείο Ιωαννίων μέ τή συμμετοχή 2 Ιατροδικαστών από τήν Αθήνα.

Απο την ελληνική πλευρά επικεφαλής των ανακρίσεων είναι ο επιθεωρητής Ηπείρου Ηλίας Κροκίδης και από την Αλβανική ο αναπληρωτής εισαγγελέας Αργυροκάστρου Αρμπέν Πάσο.

Καζαντακης

Εντονες αντιδρασεις προκαλει η πρωτοφανής εγκύκλιος του σχολικου συμβουλου Λάρισσας Αχιλλέα Πιτσίλκα με τη οποια καλεί τους εκπαιδευτικους να αποτρέπουν τους μαθητές από την ανάγνωση έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο κ. Πιτσίλκας, αναφέρει στην εγκύκλιό του ότι ο Καζαντζάκης ξεθεμελιώνει τη χριστιανική πίστη και οδηγεί στη διαστροφή της αλήθειας και τον χαρακτηρίζει επικίνδυνο και διεστραμμένο.

Ο προοισταμενος της δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης Λαρισας Κωστας Παπακωστας δηλωσε πριν απο λιγο στον ΑΝΤ1 οτι πληροφορηθηκε το θεμα απο τα ΜΜΕ,

(χαρακτηρισε το περιεχομενο της εγκυκλιου απαραδεκτο και δηλωσε οτι θα απευθυνθει στο υπουργειο παιδειας το οποιο ειναι αρμοδιο για να παρεμβη ).

Αρρωστημενη και προκλητικη χαρακτηρισε την εγκυκλιο ο καθηγητης της θεολογικης σχολης του Πανεπιστημιου Αθηνων κ.Σπυρος Κοντογιαννης

( και προσθεσε χαρακτηριστικα οτι η εγκυκλιος ενδεχομενως να ικανοποιει ενα κομπλεξικο συνδρομο δημοσιοτητας του καθηγητη ).

Το αρμόδιο Παιδαγωγικο Ινστιντούτο ενεργεί ώστε να ανακληθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

*Στό Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών συγκεντρωνονται αυτην την ωρα οι ταχυδρομοι του νομού Αττικης,που πραγματοποιουν σημερα 24ωρη απεργια.Στην συνεχεια θα κανουν πορεία πρός τό υπουργείο Μεταφορών.

*Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργει σήμερα,το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί,λογω απεργιας του προσωπικου.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Στον αερα οι αλλαγες που ειχε εξαγγειλει για τα λυκεια ο υπουργος παιδειας αφου οπως δηλωσε χθες ο προεδρος του Παιδαγωγικου Ινστιτουτου Θεοδωρος Εξαρχακος τα νεα βιβλια δεν προκειται να ειναι ετοιμα το Σεπτεμβριο.

Ο ιδιος ωστοσο προσθεσε αργοτερα οτι οι μεταρρυθμισεις θα αρχισουν τελικα το Σεπτεμβριο, καθως θα υπαρξει διορθωτικος φακελλος που θα περιεχει παρεμβασεις στη διδακτεα υλη και οδηγιες προς τους καθηγητες.

Αργά το βραδι, το υπουργείο παιδείας διευκρινισε οτι δεν εχει αλλάξει τίποτα ουτε στους στόχους ουτε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της μεταρρύθμισης.

Για το θέμα της εκτύπωσης των βιβλιών τονίζει οτι θα αρχίσει εντός του 97 ενω η συλλογική ανανέωση του εκπαιδευτικού υλικού θα πραγματοποιηθεί απο το 98 εως το 2000,ωστε να υπάρχουν ολες οι προυποθέσεις για την ελεύθερη προσβαση στην τριτοβάθμια εκπαιδευση το 2000.

Χοληστερίνη

Πρωτοποριακή συσκευή που θα αφαιρεί εξωσωματικώς την χοληστερίνη εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"

Οπως ανακοινωσε χθες ο Διευθυντής της προπαιδευτικής Παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο,Καθηγητής Σωτήριος Ράπτης, πρόκειται για ένα μηχάνημα με το οποίο θα συνδέεται ο ασθενής και σύμφωνα με τους γιατρούς θα μειώνει τη χοληστερίνη έως και 80%.

ΔΑΣΗ

- Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές για την προστασία των δασών, ενόψει της θερινής περιόδου, αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμπρησμών από τους Γκρίζους Λύκους.

Οπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας δασών, ο κρατικός μηχανισμός έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στη φύλαξη των συνόρων με τις βαλκανικές χώρες ενώ από πρώτης Ιουλίου, θα είναι σε ετοιμότητα 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, και 615 πυροσβεστικά οχήματα.

ΝΑΡΚΩΦΑΝΤΑΡΟΙ

- Δύο φαντάροι συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, επειδή παρέλαβαν από το ΚΤΕΛ ένα δέμα με 21 γραμμάρια χασίς.

Διενεργείται προανάκριση.

ΔΡΑΧΜΗ

- Την εκτίμηση ότι οι ξένες ιδιωτικές τράπεζες θα ακολουθήσουν τους ρυθμούς της πτώσης των επιτοκίων που επιβάλλουν οι κρατικές τράπεζες, εξέφρασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Μπάρκλεις Μπανκ, Χρήστος Γιαμπανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα και στο πλαίσιο της έρευνας Η ΔΡΑΧΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΟΤΑ

- Νέα πρόταση για τη μονιμοποποίηση των εκτάκτων στους ΟΤΑ, θα καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση, στην διακομματική επιτροπή που συνεδριάζει το μεσημέρι.

Κατα τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου του ΠΑΣΟΚ, σε κλίμα έντασης και ενστάσεων από βουλευτές, διαμορφώθηκε τροπολογία που προβλέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι εκτακτοι στους ΟΤΑ, που είχαν προσληφθει με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 1994, καθώς και οι εργάτες στην καθαριότητα,τα κοιμητήρια, και τους κήπους.

Η προηγούμενη τροπολογία, δεν ψηφίστηκε στη Βουλή μετά από ανταρσία 18 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που έκαναν αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας.

Οικονομικό

Αυξήσεις μόλις 2,5% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την επόμενη διετία και πάγωμα των τιμών για την ίδια περίοδο,προτείνουν οι οικονομικοί του σύμβουλοι, στον πρωθυπουργό,με στόχο την μείωση του πληθωρισμού στο 2,5%, για να μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Την ίδια ώρα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ΟΟΣΑ, προειδοποιούν την κυβέρνηση να επισπέυσει τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Προτείνουν αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και αυστηρότερους όρους στη χορήγηση συντάξεων.

Χθες η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή πολυνομοσχεδιο που προβλέπει κλιμακωτές αυξήσεις στις συντάξεις του δημοσίου,παρά την αντίθετη γνωμάτευση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυξήσεις της τάξης του 15% προβλέπονται στις συντάξεις των στρατιωτικών,ενω αντίθετα με άλλη ρύθμιση καταργουνται τα αναδρομικά των συνταξιουχων δικαστικών,ακόμη και όσων είχαν δικαιωθεί απο διοικητικά δικαστήρια,ενώ όσοι ήδη πηραν παραπάνω χρήματα θα κληθούν να τα επιστρέψουν.

Ρυθμίζονται,επίσης,συντάξεις βουλευτών, ναυτικών,συνταξιουχων της Τοπικής Αυτοδιοικησης και άλλων.

Με το ιδιο νομοσχέδιο ορίζεται αποζημίωση και για τις οικογένειες των θυμάτων του ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Νεφος

Πανω απο το οριο επιφυλακης και σημερα οι τιμες των ατμοσφαιρικων ρυπων.

Το διοξειδιο του αζωτου μετρηθηκε στις 9 το πρωι στην Πατησιων στα 294 μικρογραμμαρια ανα κυβικο μετρο αερα, στα 248 στην Αθηνας και στα 211 στον Πειραια

ΑΕΚ

ΑΕΚ και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις εννέα και τέταρτο το βράδυ στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, στον τέταρτο τελικό του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας στο μπάσκετ.

Με νίκη οι ερυθρόλευκοι θα στεφθούν πρωταθλητές Ελλάδος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Το παιχνίδι θα αρχίσει στις εννέα και τέταρτο και θα μεταδοθεί ζωντανά απο την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

ΔΙΕΘΝΗ

Τη διακοπή της λειτουργίας του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας του πρωθυπουργού Νεζμετίν Ερμπακάν ζήτησε σήμερα Τούρκος εισαγγελέας,μιά μέρα μετά την καταψήφιση από το Τουρκικό κοινοβούλιο της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει ο Μεσούτ Γιλμάζ.Η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας δέχεται ισχυρές πιέσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από το στρατό για τη πολιτική της,που απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους που θεμελίωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

-Ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κάτω από τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφώνησε να διορίσει η κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο τα μέλη της εκλογικής επιτροπής.Ακόμη δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τα πολιτικά κόμματα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και τίμιων εκλογών στην Αλβανία στις 29 Ιουνίου.

Στη Κινσάσα βρίσκεται από χθές το βράδυ ο Λωράν Καμπίλα,ο νέος ηγέτης του Ζαϊρ το οποίο μετονομάστηκε σε Δημοκρατία του Κονγκό.Σήμερα αναμένεται σήμερα να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση του,με την ελπίδα να είναι ευρείας αποδοχής.

Στο Μπαγκλαντές εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έμειναν άστεγοι από τον καταστροφικό κυκλώνα που σάρωσε τη περιοχή.

Επαναλαμβάνονται σήμερα ύστερα από διακοπή 15 μηνών οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της Βρετανικής κυβέρνησης και του Σιν Φέην για την επίλυση του Βορειοιρλανδικού προβλήματος.

Επίσκεψη στη Βοσνία θα πραγματοποιήσει στο τέλος του μήνα η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλήν Ολμπράιτ για να εξετάσει το αδιέξοδο που παρατηρείται στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον.

Πολυτελείς καμπίνες με υδρομασάζ σχεδιάζει να προσφέρει στους ταξιδιώτες της πρώτης θέσης η βρετανική αεροπορική εταιρία Βέρτζιν,σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σαν.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............273,64  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........199,44     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........211,88     #
    Μάρκο .....................161,42     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,91     #
    Ελβετικο  φράγκο...........194,52     #
    Στερλίνα...................451,14     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,42     #
    Εκατό γιεν.................241,46     #
    Εκιού .....................315,38     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 21 May 1997 - 10:03:11 UTC