Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-14

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 14/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας να υπάρξει απευθείας συνάντηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικα.
  • Κλειστή η Ακαδημίας αυτή την ώρα στο ύψος της Κάνιγγος,απο την συγκέντρωση των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, οι οποίοι θα κάνουν στη συνέχεια πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,στη γωνία Κοραή και Πανεπιστημίου.
  • Μεσα σε κλιμα εντονων αντιδρασεων που πυροδοτησε η χθεσινη δημοσιοποιηση του τελευταιου τομου των αρχειων του Κωνσταντινου Καραμανλη , το 12τομο εργο παρουσιαζεται και επισημα αποψε στις 8 σε ειδική εκδηλωση στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Νέους αυστηρους ελεχγους αρχίζει το υπουργειο οικονομικων στην αγορα, ενω την ιδια ωρα καλει να προσελθουν, οσους ακομη δεν εχουν ρυθμισει εκκρεμεις φορολογικες υποθεσεις.


Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας να υπάρξει απευθείας συνάντηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικα.

Μετά τη συνάντησή του χθες στο παρίσι με τον ολλανδό ομόλογό του Βαν Μίρλο, ο κ.Πάγκαλος,δηλωσε ότι η Ελλάδα,εμμένει στην άποψη να υπάρχει στην αρχή γραπτή επικοινωνία μεταξύ των δύο επιτροπών και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί το θέμα της κοινής συνάντησης.

Ο έλληνας υπουργός διέψευσε επίσης,τις δηλώσεις Τσιλερ,ότι κατά την συνάντησή τους προχθες το βράδι συζητήθηκε το θέμα επιτροπών.

Στην Ουάσιγκτον,ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς διεύψευσε ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδος - Τουρκίας για παραχώρηση από την Ελλάδα αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο για χρήση τους από τουρκικά αεροσκάφη.

Διάλογος

Κλειστή η Ακαδημίας αυτή την ώρα στο ύψος της Κάνιγγος,απο την συγκέντρωση των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, οι οποίοι θα κάνουν στη συνέχεια πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,στη γωνία Κοραή και Πανεπιστημίου.

Εκεί στις 12 το μεσημέιρι θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου,με ομιλία του πρωθυπουργου και την παρουσία εκπροσώπων της αγοράς εργασίας.

Απώντες θα είναι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων,που πρόσκεινται στην αντιπολλιτευση, καθώς εκφράζουν δυσπυστία για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες,ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και θα εμφανιστεί θετικός στη διεύρυνση της θεματολογίας,ικανοποιώντας αιτηματα των συνδικαλιστών της αντιπολλιτευσης.

Θα επιμείνει,ωστόσο στην αναγκαιότητα των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς , "με το μικρότερο δυνατό κόστος και τους μικρότερους κραδασμούς"

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστας Καραμανλης χαρακτηρισε τον κοινωνικο διαλογο προκατειλημμένη διαδικασία, με ασαφή θεματολογία"

Αρχεια

- Μεσα σε κλιμα εντονων αντιδρασεων που πυροδοτησε η χθεσινη δημοσιοποιηση του τελευταιου τομου των αρχειων του Κωνσταντινου Καραμανλη , το 12τομο εργο παρουσιαζεται και επισημα αποψε στις 8 σε ειδική εκδηλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας ξετυλίγει στον 12ο τομο το μεγάλο παρασκήνιο για τις σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρεου, τον Κωνσταντινο Μητσοτάκη, αλλα και τους χειρισμούς στο Σκοπιανό απο τον Αντώνη Σαμαρά.

Εκφράζει την πικρία του για τον χειρισμό του Ανδρεα Παπανδρέου στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το '85,αλλά και κριτική για χειρισμούς του, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα.

Για επιχειρηση πλαστογραφησης της ιστοριας κατηγορησε τον κ.Καραμανλη ο Κωστας Σκανδαλιδης και αλλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, ενω πλήρη στοιχεία για αυτά που τον αφορούν στον χειρισμό του σκοπιανού, ανακοινωσε ότι θα δώσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαρας.

Στην αποψινη εκδηλωση οπως δηλωσε ο κυβερνητικός εκπροσωπος δεν εχει κληθει να εκπροσωπηθει η κυβερνηση ουτε προβλεπεται παρουσια εκπροσωπων της, βαση του πρωτοκολλου.

Οικονομικο

Νέους αυστηρους ελεχγους αρχίζει το υπουργειο οικονομικων στην αγορα, ενω την ιδια ωρα καλει να προσελθουν, οσους ακομη δεν εχουν ρυθμισει εκκρεμεις φορολογικες υποθεσεις.

Προκειται για περιπου 300 χιλιαδες ελεύθερους επαγγελματίες,επιτηδευματίες, εμπόρους και βιοτέχνες,οι οποίοι θα πρέπει έως τις 31 Μαίου να υπογράψουν την σχετική πράξη αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Εάν δεν έχουν πάρει το ειδικό εκκαθαριστικό θα πρέπει κάνουν αιτηση αποδοχής της ρύθμισης.

Χθες το υπουργειο οικονομικων εκλεισε 4 καταστηματα στην Αττικη και την περιφερεια και εστειλε οκτω εφοριακους στον εισαγγελεα για παραβαση καθηκοντος.

Πρόκειται για καταστήματα γουναρικών στην Καστοριά και στη Σιάτιστα καθώς επίσης και μπαρ και καφετέριες στη Ραφήνα και στη Λειβαδιά.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

- Τα σκουπίδια πνίγουν την Αθήνα, λόγω της απεργίας των εργαζόμενων στη διαχείρηση των απορριμάτων, από τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ έχει προγραμματίσει για σήμερα στάση εργασίας απο τη μία έως τις 3 το μεσημέρι και πορεία προς τη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, τροπολογία για το ζήτημα των συμβασιούχων στην Τοπική αυτοδιοικηση αναμένεται νά καταθέσει σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών.

ΡΟΣΙΝΙΟΛ

- Αρχίζουν αύριο οι εργασίες κατεδάφισης της Γέφυρας Ροσινιόλ. Αυτή την ώρα, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι ομαλή, όμως αναμένονται προβλήματα καθώς σε λίγο, θα διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο ρεύμα από Πειραιά προς Λαμία, ωστε να προετοιμαστεί η παράκαμψη.

Κίνηση παρατηρείται και στην γέφυρα της Καλλιρόης, στο ρεύμα προς Αθήνα. Πριν από λίγο, άρχισαν τα έργα και έκλεισε η ισόπεδη διάβαση κάτω από τη γέφυρα.

Ετσι, τα αυτοκίνητα με κατεύθυνση την Αθήνα, στρίβουν δεξιά στην οδό Αυτοκράτορος, και μέσω της οδού Συγγρού και των υποδείξεων της Τροχαίας, βγαίνουν στο ρεύμα προς Αθήνα.

φαρμακα

- Τον κώδωνα του κινδύνου για προιόντα που κυκλοφορούν στη χώρα μας με τη μορφή πολυβιταμινών ή συμπληρωμάτων τροφής, και περιέχουν εφεδρίνη και καφείνη, κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι δύο τέτοια προιόντα, που περιέχουν μεγάλες δόσεις εφεδρίνης σε συνδιασμό με καφείνη, και τα οποία βοηθούν στην απώλεια βάρους, κυκλοφορούν στα εμπορικά καταστήματα και δεν συνταγογραφούνται, αφού δεν είναι φάρμακα.

Ο συνδυασμος των φαρμακων αυτων μπορει να εχει ανεπιθυμητες και επικινδυνες επιδρασεις κυριως στο καρδιαγγειακο και το κεντρικο νευρικο συστημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι δεν μπορεί να ζητήσει την άρση της κυκλοφορίας τέτοιου είδους σκευασμάτων, αφού ο ίδιος δεν είναι ελεγκτική αρχή.

ΚΑΡΤΑ

Υπέρ του μέτρου της κάρτας για τους δημοσίους υπαλλήλους, τάσσεται με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, χαρακτηρίζοντας το,μέτρο εσωτερικής τάξης.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είχαν προσφύγει 600 πολιτικοί υπάλληλοι του Ναυσταθμου Κρήτης, με αίτημα να μην χτυπούν κάρτα κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από την υπηρεσία τους, μέτρο το οποίο δεν ισχύει για τους στρατιωτικούς υπαλλήλους.

Επιτόκια

Κάτω απο το 10% έχουν πέσει για πρώτη φορά τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου,ενω η μία μετά την άλλη,οι τρπάπεζες ρίχνουν τα επιτόκιά τους.

Ετσι,τα τρίμηνης διάρκειας έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου έχουν επιτόκιο 8, 6%,τα εξαμηνης 8,9% και ετησιας διάρκειας 9,7%.

Εξ'άλλου μετά την Τράπεζα Πίστεως,χθες και η Χίος- Bank, ανακοινωσε μείωση του επιτοκίου της κάρτας VISA, κατά μιαμιση μονάδα και το επιτόκιο καταθέσεων κατά μισή μονάδα.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ

*Χωρίς ηλεκτρικό και πρασινα λεωφορεια αύριο από τις 5 εως τίς 9 τό πρωί καί από τίς 8 τό βράδυ μέχρι την ληξη της βαρδιας, λόγω στάσεων εργασίας τού προσωπικού. Την Παρασκευη η σταση εργασιας θα γινει απο τις 11 το πρωι εως τις 5 το απογευμα.

*Στους δρομους και παλι οι ναυτεργατες που αντιδρουν στην αντικατάστασή τους στα πλοια απο αλλοδαπους και στην μετατροπή της ελληνικης σημαιας, σε σημαια ευκαιριας.

Αυριο στις 10 το πρωι θα γινει πανναυτεργατικη συγκεντρωση στην συμβολη της οδου Δευτερας Μεραρχιας με την Ακτη Μιαουλη και πορεια προς τα γραφεια της πανελληνιας ναυτικης ομοσπονδιας και το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας.

*Τετραωρη σταση εργασιας,συγκεντρωση στις 9 και μιση το πρωι στην Πλατεια Κανιγγος και πορεια προς την Βουλη,πραγματοποιουν αυριο,οι εργαζομενοι στο ΜΕΤΡΟ,ζητωντας να προχωρησουν κανονικα οι εργασιες του εργου.

*Τριωρη σταση εργασιας αυριο απο τις 11 και μιση πραγματοποιουν και οι εργαζομενοι στην ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη Περαματος διαμαρτυρομενοι για την ανεργια που μαστιζει τον κλαδο. Στην συνεχεια θα κανουν πορεια απο τον ηλεκτρικο σταθμο του Πειραια προς το υπουργειο Εμπορικης ναυτιλιας.

*Τελος συγκεντρωση αυριο πραγματοποιουν οι καθαριστριες δημοσίων σχολειων στις 10 το πρωι εξω απο το εργατικο κεντρο Αθηνας και θα κανουν πορεια προς το υπουργειο Παιδειας, διεκδικωντας να μετατραπούν οι συμβασεις τους σε αορίστου χρονου.

Αυθαίρετα

Αρχίζει αύριο στη Βουλή η συζήτηση του νέου οικιστικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων, αυξημένες εισφορές σε γή και χρήμα για περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης.

Ο Κώστας Λαλιώτης δηλωσε χθες ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ενταξης περίπου 120 χιλιάδων στρεμμάτων.

ΔΙΕΘΝΗ

Νεα πολιτικη κριση απειλειται στην Αλβανια,καθως ειναι πλεον ορατος ο κινδυνος να αναβληθουν οι εκλογες της 29ης Ιουνιου, μετα την υιοθέτηση χθες απο το Κοινοβούλιο του αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου.

Οκτω κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλουν οτι ο νόμος που εγκρίθηκε, και βασίζεται στο πλειοψηφικό σύστημα, ευνοεί το Δημοκρατικό κόμμα του Σαλι Μπερισα και ανακοινωσαν οτι δεν προκειται να συμμετασχουν στις εκλογες.

Τα κόμματα επίσης ανακοίνωσαν οτι θα επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης του Μπασκίμ Φίνο.

Ο Αλβανος πρωθυπουργος, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε προειδοποιήσει οτι θα παραιτηθεί εαν το Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε εναν εκλογικό νόμο βασισμένο στο αναλογικό σύστημα.

Το αλβανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίσης χθές νόμο που εγκρίνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές για να αποφασίσουν οι Αλβανοί εαν επιθυμούν τη συνέχιση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας ή την αποκατάσταση της μοναρχίας.

Κρίσιμη συνάντηση σημερα, του Προέδρου του Ζαιρ Μομπούτου Σεσε Σέκο με τον ηγετη των ανταρτών Λωράν Καμπίλα.

Στην συναντηση θα προεδρευσει ο νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα.

Με σκοπό να πλήξουν αμερικανικούς και Εβραϊκούς στόχους έφθασαν στο Περού στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υποστηρίζουν σε σχετικό έγγραφό τους οι περουβιανές μυστικές υπηρεσίες.

Απρόσμενη νίκη πετυχε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζοντας τις εκλογές για την κάλυψη μιας έδρας για την Γερουσία στην πολιτεία του Νιου Μέξικο.

Την έδρα κατείχε επί 14 χρόνια ο Μπιλ Ρίτσαρτσον που τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, στη θέση της Μαντλίν Ολμπράιτ.

Περίπου 140 άτομα αναγκάστηκαν σήμερα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη νότια Ιαπωνία υπό τον φόβο των κατολισθήσεων μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που προκάλεσε τον τραυματισμό 34 ατόμων και αρκετές υλικές ζημιές.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............275,04  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........198,51     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........214,77     #
    Μάρκο .....................161,98     #
    Γαλλικο φράγκο .............48,05     #
    Ελβετικο  φράγκο...........191,71     #
    Στερλίνα...................446,98     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,36     #
    Εκατό γιεν.................230,91     #
    Εκιού .....................315,19     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 14 May 1997 - 10:03:12 UTC