Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 13/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Νέα συνάντηση Πάγκαλου -Τσιλέρ θεωρείται πιθανή σήμερα στο Παρίσι στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Ικανοποιητική είναι η κατάσταση της Υγειας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαυκου Κληρίδη,ο οποίος εισήχθη στις 6 το πρωί στην Καρδιολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομέιου Λευκωσίας.
  • Με απουσίες αύριο,η επίσημη πρεμιέρα του Κοινωνικού διαλόγου.
  • Θα δοθεί τελικά στη δημοσιότητα,κατά την αυριανή επίσημη παρουσιάση και ο 12ος τόμος των Αρχείων Καραμανλή,που αναφέρεται στα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα,της περιόδου 1985-1995.


Ελληνοτουρκικά

Νέα συνάντηση Πάγκαλου -Τσιλέρ θεωρείται πιθανή σήμερα στο Παρίσι στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Εν τω μεταξύ,αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για άτυπο ερμπάγκο στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και την Τουρκία,απο την Ουάσιγκτον,ως μοχλό πίεσης στις δύο χώρες προς την κατευθυνση οικοδόμησης Μέτρων Εμπιστοσύνης.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δηλωσε άγνοια για την ύπαρξη φόρμουλας με στόχο την παραχώρηση ειδικών αεροδριαδρόμων στο Αιγαίο για τουρκικά αεροσκάφη, ενω τα σενάρια αυτά διέψευσε σε όλους τους τόνους και η Αθήνα.

Τα ελληνοτουρκικά,θα συζητηθούν εκ νέου την Πέμπτη,σε σύσκεψη,υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας και πιθανόν και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ελληνοτουρκικά και πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκη Ενωση θα συζητήσει σήμερα στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον ομόλογό του κύριο Γιούγκερ.

Κληρίδης

- Ικανοποιητική είναι η κατάσταση της Υγειας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαυκου Κληρίδη,ο οποίος εισήχθη στις 6 το πρωί στην Καρδιολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομέιου Λευκωσίας.

Ο κ.Κληρίδης ένιωθε μικρο-ενοχλήσεις στο στήθος και του έγινε Καθητηριασμός καρδιας και Καρδιογράφημα,ενω οι γιατροί του συνέστησαν αγωγή για μία εβδομάδα.

Οπως μετέδωσαν οι συνάδελφοι του ΑΝΤ-1 Κύπρου, Θα αναλάβει τα καθήκοντα του αύριο,ενω καθήκοντα προέδρου ασκεί σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Στο προεδρικό Μέγαρο θα διαμορφωθεί ειδικό δωμάτιο για παροχή ιατρικής βοήθειας,σε περίπτωση ανάγκης.

Κοιν.Διάλογος

Με απουσίες αύριο,η επίσημη πρεμιέρα του Κοινωνικού διαλόγου.

Η ΓΣΕΕ εμφανίζεται διχασμένη και στην αυριανη εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργου,θα παραβρεθεί μονον η παράταξη της ΠΑΣΚΕ,που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ,ενω οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΝ θέτουν προϋποθέσεις, προκειμένου να πάρουν μέρος στις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου.

Η προσκέιμενη στο ΚΚΕ παράταξη της ΕΣΑΚ,ανακοινωσε ότι δεν θα πάρει μέρος, ενω αύριο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης,οργανώσεις συνταξιούχων έχουν εξαγγείλλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Καραμανλης

Θα δοθεί τελικά στη δημοσιότητα,κατά την αυριανή επίσημη παρουσιάση και ο 12ος τόμος των Αρχείων Καραμανλή,που αναφέρεται στα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα,της περιόδου 1985-1995.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ δήλωνε ότι δεν είναι τεχνικά έτοιμος,ο 12 τόμος,ωστόσο ο εκδότης της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, μιλώντας στην Πρωινή Γραμμή και τον Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ότι τον έχει στα χέρια του και ότι απο αυτόν προκύπτουν νέα στοιχεία, για πρόσφατα πολιτικά γεγονότα.

Ο Κων.Καραμανλης,αναφέρεται στις σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου,τον Κων.Μητσοτακη,τον Αντώνη Σαμαρά,καθώς και στα ελληνοτουρκικά και το σκοπιανό

Σήμερα, συνεδριάζει για πρωτη φορά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ με θέμα τον κοινωνικό διάλογο και τα ελληνο-τουρκικά ενώ χθες, σε σύσκεψη υπό τον Κώστα Καραμανλή, αποφασίστηκε ανάληψη πρωτοβουλίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σχολεία

- Χωρίς κτίριο θα βρεθούν οι μαθητές του 8ου Λυκείου Πειραιά με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, την ώρα που ο υπουργος Παιδείας εξαγγέλει πενταετές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος.

Η ιδιοκτήτρια του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το λύκειο,έκανε έξωση μετά από αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ο Δημος Πειραιά κατηγορεί τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ότι καθυστέρησε στην κατασκευή νέου κτιρίου,αν και εγνώριζε το πρόβλημα εδώ και δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, πράσινο φώς για την αναγνώριση των πτυχίων από Πανεπιστήμια της Ανατολικής Ευρώπης, δινει το Συμβούλιο Επικρατείας με απόφασή του που έκρινε ακυρες προηγούμενες αρνητικές αποφάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ.

ΡΟΣΙΝΙΟΛ

- Ταλαιπωρία και σήμερα για τους οδηγούς στη γέφυρα Ροσινιόλ ενώ λιγότερα είναι προς το παρόν τα προβλήματα στη γέφυρα της Καλλιρόης.

Στη Ροσινιόλ, τα αυτοκίνητα κινούνται με βήμα σημειωτόν καθώς από χθες παραμένει κλειστό το ρεύμα Πειραιά προς Λαμία από την ανισόπεδη διάβαση και σήμερα αναμένεται να κλείσει και το ρεύμα από Λαμία προς Πειραιά. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω των ισόπεδων διαβάσεων και από παρακαμπτηρίους.

Λιγότερα είναι τα προβλήματα σήμερα στην Καλλιρόης όπου η κυκλοφορία γίνεται μέσω της οδού Βούρβαχη. Από Καλλιροης προς Αθηνα μεσω του παραδρομου Γρηγοριου Λαμπρακη και κατω απο την γεφυρα Λαγουμιτζη ή απο Κουκακι μεσω της οδου Δημητρακοπουλου.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

*Ψηλώνουν οι λοφοι των σκουπιδιων στην πρωτεύουσα ενω οι εργαζόμενοι στη διαχείριση των απορριμάτων των Δημων και Κοινοτήτων της Αττικής αποφάσισαν να συνεχίσουν μεχρι και αύριο την απεργία τους.

(Οι εργαζομενοι,οι οποιοι εχουν κλεισει την χωματερη των Ανω Λιοσιων και ζητουν συναντηση με τον υπουργο Εσωτερικων, διαμαρτυρονται γιατι δεν περιλαμβανεται η μονιμοποιηση 100 υπαλληλων με αυτεπιστασια στο νομοσχεδιο του υπουργειου Εσωτερικων,που θα ψηφιστει αυριο στην Βουλη.)

*Απεργούν σημερα οι υπαλληλοι του υπουργειου Εργασιας,ζητωντας την επαναφορά των επιθεωρησεων Εργασιας στην δικαιοδοσια του υπουργειου,απο τις νομαρχιες που ανηκουν σημερα.

*Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι ταχυδρόμοι με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Σε μιση ωρα Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Κέντρο Ηπειρωτών για να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις.

*24ωρη απεργια σημερα και των οικοδομων που απασχολουνται στις εργασιες κατασκευης του αεροδρομιου των Σπατων,διεκδικωντας απο την γερμανικη εταιρεια ΧΟΧΤΙΦ,που εχει αναλαβει το εργο, την εφαρμογη του επταωρου.Παραλληλα 11 με μια,θα κανουν σταση εργασιας και οι υπολοιποι εργαζομενοι στο εργοταξιο.

ΗΔΟΝΟΒΛΕΨΙΕΣ

Θυμα,πιθανοτατα ηδονοβλεψιών,επεσε στις 4 τα ξημερωματα ο 25χρονος Νικητας Κορωνιός,ο οποιος δεχθηκε επιθεση με μαχαιρι απο τρεις αγνωστους στον περιφερειακο του Λυκαβητου και υπεκυψε απο αιμορραγια λιγο αργοτερα στο λαϊκο νοσοκομειο.

Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες ο Κορωνιος βρισκοταν με μια φιλη του μεσα στο αυτοκίνητό του στην οδο Κόνιαρη οταν αντεληφθηκε οτι τους παρακολουθουν.

Ο ατυχος νεος βγηκε απο το αυτοκινητο για να ζητησει τον λογο και δεχθηκε την επιθεση των αγνωστων,ενας εκ των οποιων τον τραυματισε με μαχαιρι στο μηρο.

Αναλογο περιστατικο ειχε σημειωθει την ιδια εποχη περισυ στον περιφερειακο του Γαλατσιου στα Τουρκοβουνια,με θυμα εναν 36χρονο.

Λαζοπουλος

- Σήμερα τελικά εκδικαζεται στο Μονομελες Πλημμελειοδικειο θεσσαλονικης η υποθεση του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου και των υπευθυνων της παραστασης Η κυριακη των Παπουτσιων ,που κατηγορουνται οτι ανοιξαν το θέατρο Φιξ , παρά το γεγονός ότι αυτό είχε σφραγιστεί από την Αστυνομία, γιατί δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας.

Επιτόκια

Σε θεαματική πτωση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα Πίστεως που μείωσε, κατά 2,5 μονάδες τα επιτόκια χορηγήσεων και κατά μία μονάδα,δηλαδή στο 8,5 % το επιτόκιο ταμιευτηρίου.

Σε πτωση επιτοκίων προχωρά και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, ενώ σήμερα αναμένεται μείωση κατά μία μονάδα του διατραπεζικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μεταχειρισμενα

Ανοιγει ο δρομος για πιό φθηνά μεταχειρισμένα αυτοκινητα στην Ελλαδα εως το τελος του χρονου.

Το Ευρωπαικο Δικαστηριο θα εξετασει στις 29 Μαϊου, την προσφυγη της Κομισιον εναντιον της Ελλαδας για την υψηλή φορολογία,που επιβάλλει στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα καταλυτικά αυτοκίνητα.

Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον φθινόπωρο και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι καταδικαστική.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

- Σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή, η τροπολογία για τα μισθολογικά αιτήματα των αστυνομικών και το επίδομα εξομάλυνσης.

Οπως δήλωσε χθες στη Βουλή, ο Γιώργος Ρωμαίος, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει και το συνταξιοδοτικό θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΒΙΒΛΙΟ

Ανοιξε της πύλες της από χθες στο Πεδίο του Αρεως, η Γιορτή του Βιβλίου.

Ως τις 25 Μαίου, περισσότεροι από 40.000 τίτλοι βιβλίων, περιμένουν το αγοραστικό κοινό και τους φίλους του βιβλίου, στο χώρο της έκθεσης.

ΔΙΕΘΝΗ

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου είχαν σχεδιάσει άγνωστοι στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Λίβανο το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπως αποκάλυψε σήμερα ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μιρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης των προγραμματισμένων για τις 29 Ιουνίου βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, δηλωσε χθες η αμερικανιδα υπουργος εξωτερικων Μαντλιν Ολμπραϊτ,μετα την συναντηση που ειχε στην Ουασιγκτον με τον Αλβανο Πρωθυπουργο Μπασκιμ Φινο.

Προσθεσε επισης οτι σε ένδειξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση Φινο, θα επαναληφθουν τα προγραμματα βοήθειας προς τα Τίρανα.

Σημερα αναμενεται να συνεχισθουν οι διαβουλευσεις των πολιτικων κομματων στην Αλβανια για τον εκλογικο νομο.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το πρωι την περιοχή Καγκοσίμα στη νήσο Κιούσου της νότιας Ιαπωνίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Τραγικη η κατασταση στο Ιραν.Τους 4.000 εφθασαν οι νεκροι απο τον ισχυρό σεισμό που επληξε τις ανατολικες περιοχες της χωρας το περασμενο Σάββατο.

Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100.000 δολαρίων για τους σεισμόπληκτους,διευκρινιστηκε ομως οτι η χειρονομία αυτή δεν σηματοδοτεί οποιαδήποτε μεταβολή στην πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης.

Ανδρες των ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα υποστηριζόμενοι από τανκς και πυροβολικό εξαπέλυσαν σημερα μεγάλη επίθεση εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών Ταμίλ στα βόρεια της χώρας.

Τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν τις τελευταιες ημερες τριάντα κούρδους αντάρτες σε μάχες που έγιναν στην νοτιανατολική Τουρκία.

Συνεχιζονται οι "σφοδρές μάχες" στο Ζαιρ μεταξυ κυβερνητικων στρατευματων και ανταρτων. Οι αντάρτες του Λωράν Καμπιλά βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 χλμ από την πρωτεύουσα Κινσάσα.

Η απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας αυξάνει το προβάδισμά της έναντι της Αριστεράς, δύο μόλις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, συμφωνα με δυο νεες δημοσκοπησεις που δοθηκαν χθες στην δημοσιοτητα.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............274,55  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........197,45     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........214,19     #
    Μάρκο .....................162,32     #
    Γαλλικο φράγκο .............48,16     #
    Ελβετικο  φράγκο...........192,5      #
    Στερλίνα...................444,16     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,36     #
    Εκατό γιεν.................231,42     #
    Εκιού .....................315,17     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 13 May 1997 - 10:03:15 UTC