Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 02/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Σε εξελιξη η συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης υπο τον Πρωθυπουργο για τα ελληνοτουρκικα,στο Μεγαρο Μαξιμου.
  • Σαρρωτική νίκη στις βουλευτικες εκλογες της Βρεττανιας πέτυχε το Εργατικο κομμα του Τονι Μπλερ,ο οποιος παιρνει σημερα εντολη σχηματισμου κυβερνησης απο τη Βασιλισσα Ελισαβετ.
  • Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκαλεί από το πρωί το κλείσιμο του κόμβου Δυρραχίου-Κωνσταντινουπόλεως- Κηφισσού, για ενα χρονο προκειμένου να κατεδαφιστεί η γεφυρα Ροσινιολ, λογω εργων που θα αρχισουν σε 15 ημερες.
  • Ενας στους δέκα ελληνες εχει ή πρόκειται να εκδηλωθεί σακχαρώδη διαβήτη , ένας στους 8,5 παρουσιάζει θυρεοειδοπάθεια ενώ ένας στους 3,5 είναι παχύσαρκος.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σε εξελιξη η συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης υπο τον Πρωθυπουργο για τα ελληνοτουρκικα,στο Μεγαρο Μαξιμου.

Στη συνεδριαση που γινεται υπο τη σκια της επιστολης των 32 βουλευτων του Πασοκ στο πρωθυπουργο για το διαφαινομενο ελληνοτουρκικο διαλογο, ο υπουργος Εξωτερικων Θοδωρος Παγκαλος ενημερωνει τα μελη της κυβερνητικης επιτροπης για τη συσταση της μικτης επιτροπης εμπειρογνωμονων και τις συνομιλιες που ειχε με την Τανσου Τσιλερ.

Δημοσιογραφικες πληροφοριες φερουν τον Κωστα Σημιτη ενοχλημένο με την αντιδραση των 32 βουλευτων στους κυβερνητικους χειρισμους, αλλα και για τις φημες περι ανασχηματισμου.

Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες ο Πρωθυπουργος φερεται αποφασισμενος να απαντησει δυναμικα στις αμφισβητησεις της κυβερνητικης πολιτικης κατα τη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του κυβερνωντος κομματος τη προσεχη Τεταρτη.

Από τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής απουσιάζει ο Γεράσιμος Αρσένης που βρίσκεται σε ιδιωτικό ταξίδι στις ηνωμένες πολιτείες.

Την ίδια ώρα , σημερινα δημοσιευματα φερουν τον τουρκικο υπουργείο εξωτερικών να εχει ορίσει ήδη τους δυο εκπροσώπους του στην μικτή επιτροπή.

Πρόκειται για τον Σουκρού Ελεκντάκ, που είχε μετασχει στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες την περίοδο 1978 - 1980 , και για τον Σουάτ Μπιλγκέ καθηγητη Διεθνούς Δικαίου και επι σειρά ετών νομικό σύμβουλοτου τουρκικου υπουργείου εξωτερικνω.

ΝΔ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Περιοδιες σε ολη τη χωρα ,με πρωτο σταθμο σημερα το Αιγιο,αρχιζει ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης, ενω ετοιμαζεται και για τις πρωτες εμφανισεις του στη Βουλη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σαρρωτική νίκη στις βουλευτικες εκλογες της Βρεττανιας πέτυχε το Εργατικο κομμα του Τονι Μπλερ,ο οποιος παιρνει σημερα εντολη σχηματισμου κυβερνησης απο τη Βασιλισσα Ελισαβετ.

Συμφωνα με τα αποτελέσματα σε 625 απο τις 659 εκλογικές περιφέρειες,το Εργατικό κόμμα προηγειται με ποσοστό 45 τοις εκατό,εναντι 31% του Συντηρητικου κομματος που χανει την εξουσια επειτα απο 18 χρονια και 17% των Φιλελευθερων Δημοκρατων.

Στη νεα Βουλη το Εργατικο κομμα συγκεντρωνει 416 εδρες,εναντι 158 των Συντηρητικων και 40 των Φιλελευθερων Δημοκρατικων.Ενδεκα εδρες καταλαμβανουν αλλα κομματα και ανεξαρτητοι.

ΡΟΣΣΙΝΙΟΛ

Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκαλεί από το πρωί το κλείσιμο του κόμβου Δυρραχίου-Κωνσταντινουπόλεως- Κηφισσού, για ενα χρονο προκειμένου να κατεδαφιστεί η γεφυρα Ροσινιολ, λογω εργων που θα αρχισουν σε 15 ημερες.

Η κυκλοφορια των αυτοκινητων γινεται απο Λιοσιων και περνωντας απο τις Τρεις Γεφυρες θα φθανουν στην Κωνσταντινουπολεως.

Τα οχηματα που ερχονται απο την Κωνσταντινουπολεως, περνουν κατω απο τις Τρεις Γεφυρες και μεσω της οδου Αυλώνος,θα φθανουν στην Δυρραχιου.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ ΖΑΧΑΡΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Ενας στους δέκα ελληνες εχει ή πρόκειται να εκδηλωθεί σακχαρώδη διαβήτη , ένας στους 8,5 παρουσιάζει θυρεοειδοπάθεια ενώ ένας στους 3,5 είναι παχύσαρκος.

Αυτά πρόκειται να ανακοινωθούν μεταξύ άλλων στο 9ο βαλκανικό και 24ο πανελλαδικό ενδοκρινολογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου ενόψει του συνεδρίου οι ειδικοί τόνισαν οτι στην ελλάδα οι διαβητικοί ανέρχονται στις 600 000. Ανακοινωσαν δε ότι έως το 2000 αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το σπέρι ινσουλίνης.

Επίσης αναφέρθηκε ότι το ποσοστο των παχύσαρκων μαθητών στα δημοτικά σχολεία της χώρας αγγίζει το 22 τοις εκατό.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες βαμβακιού στην Καρδίτσα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή.

Ο αντινομάρχης Καρδίτσας τόνισε ότι ο κάμπος μετράπηκε σε μία απέραντη λιμνοθάλασσα, επισημαίνοντας ότι έχει καταστραφεί το 70% των καλλιεργειών και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων πρόληψης των πλημμυρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Ενας στους 4 δημοσίους υπαλλήλους παρέτεινε τις διακοπές του Πάσχα μέχρι την Κυριακή του Θωμά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν υπήρξαν πάντως αδικαιολόγητα απόντες, ενώ τα ποσοστά απουσιών κρίνονται φυσιολογικά.

ΠΛΥΤΑΣ

Κηδευεται σε μισή ώρα από το πρωτο νεκροταφειο Αθηνων ο Γεωργιος Πλυτάς, πρωην δημαρχος Αθηναιων και επι σειρα ετων βουλευτης της ΕΡΕ και της ΝΔ,που πεθανε την Τεταρτη σε ηλικια 86 ετων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στην ευθεία προς τη γραμμή των 1500 μονάδων φαίνεται ότι μπήκε ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου αξιών της Σοφοκλέους.

Σήμερα ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1485 μονάδες σημειώνοντας άυξηση 17, 96 μονάδων ή 1,05 τοις εκατό σε σχέση με την συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο ογκος των συναλλαγών έφτασε στα 17,816 δισεκατομμύρια δραχμές με τις τιμές των μετοχων των τραεπζών Αττικής και Ιονικής να φτάνουν στο Λίμιτ Απ

Σύμφωνα με στοιχεία ανάλυσης που έγινε από το χρηματιστήριο στο πρώτο τετραηνο του 1997 στο χρηματιστήρι διακινήθηκαν 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές.

ΛΗΣΤΕΙΕΣ

Συνεληφθησαν νωρις το πρωι εξω απο πρατηριο καυσιμων στην Ηλιουπολη ο 27χρονος Χρηστος Λουτζης και ο 26χρονος Αμερικανός Πήτερ Σεντομ οι οποιοι ειχαν ληστεψει νωριτερα τρείς υπαλληλους ισάριθμων αλλων πρατηριων, αποσπωντας τους συνολικα 500 χιλιαδες δραχμες.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί το απόγευμα ο λαϊκος τραγουδιστής Σαββας Ζαρπίδης,44 χρόνων , ο οποίος φέρεται ότι λήστεψε πρατήριο καυσίμων στην περιοχή αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Ο Ζαρπίδης σύμφωνα με την αστυνομία με την απειλή περιστρόφου άρπαξε 100 χιλιάδες δραχμές από το ταμείο του πρατηρίου.

ΔΙΕΘΝΗ

Απευθείες συνομιλίες θα έχουν σημερα σε νοτιοαφρικανικό σκάφος στα ανοικτα του Κονγκό ο ηγέτης των ανταρτων του Ζαίρ Λοαν Καμπίλλα και ο Πρόεδρος της χώρας Μομπούτου Σεσε Σέκο παρουσία του Προεδρου της Νοτιας Αφρικής Νέλσον Μαντελλα.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασκάντωφ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία από την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Μασκάντωφ έχει προσκληθεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν για να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, ο αντιπρόεδρος της Τσετσενίας, Βάχα Αρσάνωφ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 16,1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.467,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,19 τοις εκατό.

Από τις 243 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 84 παρουσίασαν άνοδο
* 20 παρέμειναν σταθερές και
* 139 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 271,4    278,8    274,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 157,0    161,3    158,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 442,1    454,2    447,3
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 184,6    189,7    186,8
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,6     47,8     47,1
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 214,3    220,2    216,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 194,1    199,4    196,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..212,0    217,7    214,4
    E.C.U............... 306,6    315,0    310,2

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 2 May 1997 - 16:03:34 UTC