Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-04-17

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 17/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Μεσα στην επομενη εβδομαδα ολη η ελληνικη στρατιωτικη δυναμη που μετεχει στην πολυεθνικη δυναμη στην Αλβανια θα εχει αναπτυχθει στη γειντονα χωρα.

    Κρισιμη συσκεψη το απογευμα στου Μαξιμου για την τελικη εγκριση απο τον πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων της κατ αρχην ελληνοτουρκικης συμφωνιας στην Μαλτα.Η συμφωνια αφορα τη συγκροτηση Επιτροπης Εμπειρογνωμονων,που θα διερευνησει τροπους επιλυσης των διαφορων Αθηνας- Αγκυρας.

    Πενηντα ενα σπανια αρχαια αντικειμενα των Μυκηναϊκων χρονων απο παρανομη ανασκαφη δυο ταφων, εκρυβε στο πορτ παγκαζ του αυτοκινητου του, ο μουσικος Χρηστος Βασιλακοπουλο 46 χρονων, απο το χωριο Γυμνό Αργολιδιδος , ο οποιος συνεληφθη απο ανδρες της Ασφαλειας Αττικης.

    Δεν υπαρχουν τετελεσμενα και προειλημενες αποφασεις για τον Κοινωνικο διαλογο δηλωσε σημερα ο Υφυπουργος Εργασιας Χρηστος Πρωτοπαππας. Η δηλωση του ειγνε στο πλαισιο Ημεριδας για την απασχοληση των γυναικων στο πλαισιο του επιδοτουμενου προγραμματος ΑΝΤΑΝΤ.


ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Μεσα στην επομενη εβδομαδα ολη η ελληνικη στρατιωτικη δυναμη που μετεχει στην πολυεθνικη δυναμη στην Αλβανια θα εχει αναπτυχθει στη γειντονα χωρα.

Αυτο δηλωσε ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος, μετα τη συναντηση του σημερα με τον πρωθυπουργο.Και τονισε οτι τα μηνυματα ειναι θετικα.

Εντωμεταξυ στην Αυλωνα θα φθασει αυριο με το αρματαγωγο ΣΑΜΟΣ , ο δευτερος λοχος της ελληνικης αποστολης, ενω απο χθες ηδη ο πρωτος λοχος εγκατασταθηκε στα νοτια των Τιρανων.

Η Ιταλια ανακοινωσε οτι προτιθεται να διοργανωσει το ταχυτερο δυνατο συνταντηση εκπροσωπων διεθνων οργανισμων , ευρωπαιων ειδικων και των αλβανικων αρχων για να συμφωνηθουν τα οικονομικα μετρα , που πρεπει να ληφθουν με στοχο την ανοικοδομηση της οικονομιας της Αλβανιας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κρισιμη συσκεψη το απογευμα στου Μαξιμου για την τελικη εγκριση απο τον πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων της κατ αρχην ελληνοτουρκικης συμφωνιας στην Μαλτα.Η συμφωνια αφορα τη συγκροτηση Επιτροπης Εμπειρογνωμονων,που θα διερευνησει τροπους επιλυσης των διαφορων Αθηνας- Αγκυρας.

Η Ολλανδικη προεδρια,εχει σπευσει απο χθες να αναγγειλει "τομη στις ελληνοτουρκικες σχεσεις και αρση του αδιεξοδου σχετικα με τις βραχονησιδες".

Ο Υπουργος Αναπληρωτης Γιωργος Παπανδρεου ωστοσο με τον Τουρκο ομολογο του Ονουρ Οϊμέν, που ειχαν αλλεπαλληλες συναντησεις στη Μαλτα, παρεμειναν περισσοτερο επιφυλακτικοι. Εκαναν λογο για "σημαντικες εξελιξεις και θετικα βηματα".

Επιφυλακτικος εμφανιστηκε και σημερα ο Γιωργος Παπανδρεου , οπως και ο Υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος.

Ο Υπουργος Αναπληρωτης Εξωτερικων κ.Παπανδρεου δηλωσε πριν απο λιγο οτι δεν εχουμε φτασει ακομη να μιλαμε για διαλογο, ενω και ο Υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος, δηλωσε, πως δεν νομιζει οτι μπαινουμε σε φαση διαλογου με την Τουρκια.

Επιφυλαξεις εκφραζονται ηδη απο στελεχη του ΠΑΣΟΚ, με ενδιαφερον αναμενεται η τοποθετηση του Θοδωρου Παγκαλου , ο οποιος διατηρει συμφωνα με πληρφοριες τις επιφυλαξεις του ως προς το ευρος και την ταχυτητα του ανοιγματος σε διαλογο με την Τουρκια.

Τον τελικο λογο παντως στη δρομολογιση ενος ελληνοτουρκικου διαλογου,εστω σε επιπεδο εμπειρογνωμονων,διατηρουν οι κυβερνησεις Αθηνας και Αγκυρας.

Ωστοσο, ο ανταποκριτης του ΑΝΤ1 στην Ουασιγκτον Αθανασιος Ελλις μεταδιδει οτι βρισκεται στο τελικο σταδιο η λυση πακετο που οι ΗΠΑ προωθουν για τα Ελληνοτουρκικα και το Κυπριακο, συμφωνα με αποκαλυψεις κορυφαιου αξιωματουχου του αμερικανικου Πενταγωνου.

Ο πρωην προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας Γιωργος Βασιλειου μετα τη συναντηση του με τον προεδρο της ΝΔ Κωστα Καραμανλη δηλωσε αγνοια για την αμερικανικη λυση πακετο. τονίζοντας ότι θεωρεί λάθος η πολτικη της κυπριακης κυβερνησης να απομακρυνεται απο τις πρωτοβουλιες του ΓΓ του ΟΗΕ.

Από πλερυάς Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τηρείατι επιφυλακτική στάση και αναμένεται το αποτέλεσμα της απογευματινής σύσκεψης στο Μαξίμου.

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ

* Πενηντα ενα σπανια αρχαια αντικειμενα των Μυκηναϊκων χρονων απο παρανομη ανασκαφη δυο ταφων, εκρυβε στο πορτ παγκαζ του αυτοκινητου του, ο μουσικος Χρηστος Βασιλακοπουλο 46 χρονων, απο το χωριο Γυμνό Αργολιδιδος , ο οποιος συνεληφθη απο ανδρες της Ασφαλειας Αττικης.

Μαζι του συνεληφθησαν οι συντοπιτες του, Ισιδωρος Θεοχαρης 47 χρονων οικοδομος και ο Παναγιωτης Δημακης 48 χρονων Αγροτης.

Διοδια

*Νεα αυξηση των διοδιων απο το Φθινοπωρο, μελετα η κυβερνηση , προκειμενου να βρεθουν ποροι για την Εγνατια οδο, δηλωσε ο Υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης.

Συμφωνα με πληροφοριες η αυξηση θα κυμαινεται απο 25 εως 40%.

Μιζες

Προκαταρκτικη εξεταση, για μιζες στα μεγαλα δημοσια εργα, ζητησε ο Υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Γιαννοπουλος απο την εισαγγελια του Αρειου Παγου, μετα απο τα σχετικα δημοσιευματα και την δημόσια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ δύο εκδοτών εφημερίδων.

Εφ οσον αυτα που καταγγελονται εγγιζουν τα ορια του ποινικου Νομου μπορουν να απασχολησουν τους Εισαγγελεις δηλωσε για το Θεμα ο κυβερνητικος Εκπροσωπος.

Ο κυριος Ρεπας ανεφερε ακομη οτι η Κυβερνηση θα καταθεσει στη Βουλη προς κυρωση τη συμβαση για τη μοναδα της ΔΕΗ στη Φλωρινα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

- Εμμενουν οι συνταξιουχοι στην αποφαση τους να μην μετασχουν στον κοινωνικο διαλογο μετα την ακαρπη συναντηση που ειχαν εκπροσωποι τους με τον υφυπουργο κοινωνικων ασφαλισεων κ.Φαρμακη.

Ο κ.Φαρμακης προσπαθησε να μεταπεισει τους συνταξιουχους λεγοντας οτι ο διαλογος ειναι μια κατ εξοχην δημοκρατικη διαδικασια και δεν πρεπει να κρινεται χωρις να εχει αρχισει.

Οι συνταξιουχοι που νωριτερα πραγματοποιησαν πορεια απο την πλατεια Κανιγγος προς το υπουργειο κοινωνικων ασφαλισεων στη Σταδιου δηλωσαν οτι θα συνεχισουν με νεες κινητοποισηεις

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Δεν υπαρχουν τετελεσμενα και προειλημενες αποφασεις για τον Κοινωνικο διαλογο δηλωσε σημερα ο Υφυπουργος Εργασιας Χρηστος Πρωτοπαππας. Η δηλωση του ειγνε στο πλαισιο Ημεριδας για την απασχοληση των γυναικων στο πλαισιο του επιδοτουμενου προγραμματος ΑΝΤΑΝΤ.

Ανειλιρινης , υποκριτικη και παγιδευτικη για εργαζομενους και εργοδοτοες η επιχειρουμενυη διαδικασια του κοινωνωικου διαλογου απο την κυβερνηση δηλωσε η Βουλευτης της Ν.Δ. Φανη Παλλη Πετραλια.

ΒΙΛΑ

Τη Μεγάλη Τρίτη θα συζητηθεί στο Μονομελές πρωτοδικείο Αθήνας η αιτηση συντηρητικής κατάσχεσης τής βίλας της Εκάλης,την οποία κατέθεσε ο Χαράλαμπος Βλαχούτσικος ιδιοκτήτης του σπιτιού της Σοφίας Μινέικο στο Ψυχικό.

Για απροσχημάτιστη προσβολή της μνημης του Ανδρέα Παπανδρέου κατηγορεί τα παιδιά του η Δημητρα Λιάνη. Για οψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για τη μνημη του Ανδρέα Παπανδρέου,εκανε λογο η Σοφία Κατσανέβα.

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

- Με τον υπουργό υγείας θα συναντηθεί άυριο ο διευθυντής της Εντατικής του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία μετά το SOS που εξέπεμψαν χτες οι ιατροί επιμελητές της ΜΕΘ του νοσοκομείου κανοντας λογο για σοβαρες ελλείψεις σε προσωπικό και για μοιραια λαθη , που μπορει να συμβουν στη Μοναδα.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παιδων δήλωσε στον ΑΝΤΕΝΑ ότι σύντομα θα ενισχυθεί η μονάδα με δύο ακόμη γιατρούς ενώ παραδέχτηκε ότι λόγω των ελλείψεων οι απασχολούμενοι στη ΜΕΘ γιατροί είναι κουρασμένοι.

ΚΟΡΥΤΣΑ

Συγκινητική υποδοχή επεφύλαξαν σήμερα στον Μητροπολίτη Κορυτσάς Χριστόδουλο εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής κατά την είσοδο στην αλβανία της πομπής που έφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους Αλβανούς.

Φωνάζοντας Αξιος αξιος για τον μητροπολίτη που το καθεστώς Μπερισα είχε κηρύξει έκπτωτο οι κάτοικοι της πόλης με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο της πόλης υποδέχτηκαν τον Μητροπολίτη με πρωτοβουλία του οποίου συγκεντρώθηκαν 12 τόνοι τρόφιμα από την ενορία αγίους χαραλάμπους του πειραιά.

Ο κύριος Χριστοδουλος εξέφρασε την επιθυμία να κάνει πάσχα μαζί με τους χριστιανούς της περιοχής.

ΤΙΜΕΣ ΑΡΝΙΩΝ

Ακριβοτερα απο περυσι θα πληρωσουμε το αρνακι και το κατσικακι φετος .Η τιμη θα διαμορφωθει πανω απο τις 2000 το κιλο ενω μεχρι στιγμης η τιμη για τον παραγωγο διαμορφωνεται στις 1.500 το κιλο.

Και αυτο συμφωνα με οσα ειπε ο Υφυπουργος Γεωργιας κ.Γερανιδης μετα απο συσκεψη που ειχε με τους κτηνοτροφους και τις συναιτεριστικες οργανωσεις, γιατι φετος η ζητηση ειναι μεγαλυτερη απο την προσφορα και η εγχωρια παραγωγη ειναι στα περσυνα υψη.

Οι Κτηνοτροφοι ωστοσο παρολο που συμφωνουν οτι οι καταναλωτες θα αγορασουν πιο ακριβα φετος το αρνακι, υποστηριζουν οτι αυτοι πωλουν φθηνοτερα απο περυσι καπου στις 200 με 300 δραχμες το κιλο. Και καταγγελουν οτι εμπλεκονται κυκλωματα και μηχανισμοι και το κρεας φθανει ακριβοτερο στον καταναλωτη.

Ο κ.Γερανιδης εχει ηδη αποστειλει εγκυκλιο να εντατικοποηθουν οι αστυκτηνιατρικοι ελεγχοι που αφορουν τα εισαγωμενα κρεατα ζωντα και σφαγμενα. Εγκυκλιο εχει αποστειλει και στις Νομαρχιες ωστε τα ζωντα ζωα που θα εισαγωνται απο Ευρωπαικες χωρες κυριως δε απο Γαλλια, Ολλανδια , Ισπανια, αλλα και απο ελβετια θα οδηγουνται σε ειδικα σφαγεια και θα αφαιρουνται το κεφαλι τα εντοσθια και ο νωτιαιος μυελος . Το μετρο ειναι προληπτικο λογω της ασθενειας των τρελων αγελαδων που πληττει τα βοοειδη των χωρων αυτων.

Υπαρχουν παντως καταγγελιες για παρανομη εισαγωγη αμνοεριφιων απο τα αλβανικα συνορα και το θεμα θα εξετασθει με τα συναρμοδια υπουργεια τις επομενες ημερες

ΠΡΟΠΟ

*Στον Εισαγγελεα οδηγηθηκαν τα 17 ατομα πουσυνεληφθησαν για συμμετοχη σε παρανομα στοιχηματα χθες σε αιφνιδιαστικη εφοδο της Ασφαλειας σε πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και καφενεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Κατασχέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, έντυπα και χειρόγραφες σημειώσεις για παράνομα στοιχήματα.

ΔΙΕΘΝΗ

- Ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ υποδέχθηκε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν στο Μπάντεν Μπάντεν, όπου θα έχουν συνομιλίες για μία σειρά διεθνή και διμερή θέματα. Ο πρόεδρος Γέλτσιν φαινόταν ωχρός και κάπως κουρασμένος καθώς αναχωρούσε με τον Χέλμουτ Κολ από το ξενοδοχείο του, όπου ο γερμανός καγκελάριος μετέβη για να τον χαιρετήσει πριν από την έναρξη της επίσημης τελετής υποδοχής.

Ερήμην των δύο κατηγορουμένων άρχισε σήμερα στο στρατοδικείο της Ρώμης η δίκη των δύο πρώην αξιωματικών των Ναζί, Εριχ Πρίμπκε και Κάρλ Χάς, που δικάζονται για την εκτέλεση 335 Ιταλών τον Μάρτιο του 1945, στα Αρδεατικά Σπήλαια.

Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα έκπληξη και λύπη για την απειλή που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο να μην αναγνωρίσει την συμφωνία ένωσής της με τη Λευκορωσία, αν το καθεστώς του Μινσκ δεν προχωρήσει σε γνήσιες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας της Μινεσότα, Χιούμπερτ Χάμφρει, δήλωσε χθές ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αμερικανικών καπνοβιομηχανιών και πολλών Πολιτειών που έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον τους συνεχίζονται και υπάρχουν πιθανότητες να επιτευχθεί εξωδικαστική συμφωνία εντός των προσεχών εβδομάδων.

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών ο πρώην Πρόεδρος του Ισραηλ Χαϊμ Χέρτζογκ.

Η αστυνομία του Ισραήλ χθες πρότεινε την ποινική δίωξη του Νετανιάχου για απάτες και κατάχρηση εμπιστοσύνης σχετικά με το διορισμό,με πολιτικά ελατήρια,ενός φίλου του,στη θέση του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης.Η πρόταση της αστυνομίας βασίζεται στη μαρτυρία μόνον ενός ατόμου.

Στενός συνεργάτης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού θεωρεί πάντως απίθανο να υλοποιηθεί από τη Γενική Εισαγγελία η πρόταση της αστυνομίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην Προέδρου της χώρας Τσούν Ντού Γουάν, που κατηγορείται για εξέγερση, προδοσία και δωροδοκία.

Εκρηξη σημειώθηκε σε μικρό κτίριο της πόλης του δυτικού Καναδά Κιεσνέλ χθες το βράδυ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν άλλα 18.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Απριλίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ   ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ..........268,1    275,4    271,2
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ.......155,5    159,8    157,3
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ..........435,1    447,0    440,2
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ.......183,0    188,0    185,1
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ.........46,2     47,5     46,8
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ......213,3    219,1    215,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ.......192,0    196,3    194,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ...207,4    213,1    209,8
    E.C.U.................303,8    312,1    307,3

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 15 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1413,42 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,33 τοις εκατό.

Από τις 235 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 136 παρουσίασαν άνοδο
* 22 παρέμειναν σταθερές και
* 77 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 17 April 1997 - 16:03:16 UTC