Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-04-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 02/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Σε εξελιξη βρισκεται αυτην την ωρα η συζητηση του αλβανου πρωθυπουργου Μπασκιμ Φινο με τον ελληνα ομλογο του Κωστα Σημιτη.Στη συναντηση παιρνει μερος και η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων.

    Αρνειται ο Υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας την υπαρξη επιστολης Εμπορο- πλοιαρχου , σχετικης με το ΔΥΣΤΟΣ.

    Στην κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης καλεσε τους βουλευτες να ενεργοποιηθουν και να στηριξουν τις αποφασεις και τις αεπιλογες της παραταξης.

    Σε δευτερη φαση περνα η μετοχοποιηση του ΟΤΕ, και αυριο το θεμα θα απασχολησει αυριο το Υπουργικο Συμβουλιο.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Σε εξελιξη βρισκεται αυτην την ωρα η συζητηση του αλβανου πρωθυπουργου Μπασκιμ Φινο με τον ελληνα ομλογο του Κωστα Σημιτη.Στη συναντηση παιρνει μερος και η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων.

Σε ενα τεταρτο ειναι προγραμματισμενο να κανουν δηλωσεις οι δυο πρωθυπουργοι.

Στις 7 ο κ.Φινο θα γινει δεκτος απο τον προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο.

Σχετικα με την αλβανικη κριση θα εχουν αυριο συναντηση με τον υπουργο Εξωτερικων Θεοδωρο Παγκαλο ο συντονιστης του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανιτσκι και ο ολλανδος υπουργος Εξωτερικων Χανς Βαν Μιρλο οι οποιοι θα φτασουν το βραδυ στην Αθηνα.

Στο Αργυροκαστρο συναντηθηκαν εκτακτως το πρωι ο Φινο με τον ιταλο πρωθυπουργο Ρομανο Προντι και συζητησαν την προσφατη ναυτικη τραγωδια στην Αδριατικη και την αποστολη της πολυεθνικη δυναμης στην Αλβανια.

Συμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ,οι έλληνες στρατιωτες θα εγκατασταθούν στα Τιρανα και οι ιταλοι στο Δυραχιο και τους Αγιους Σαραντα.Ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης μιλωντας στην κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος τονισε οτι η κυβερνηση αντιμετωπιζει την κριση στην Αλβανια με πολιτικα μεσα και στοχο εχει την προστασια της ελληνικης μειονοτητας.

Για την αποστολη της πολυεθνικης δυναμης θα απαντησει αποψε στη Βουλη ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης σε ερωτηση της κ.Παπαρηγα.

ΔΥΣΤΟΣ

*Αρνειται ο Υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας την υπαρξη επιστολης Εμπορο- πλοιαρχου , σχετικης με το ΔΥΣΤΟΣ. Την υπαρξη επιστολης, απο το Φεβρουαριο, αποκαλυψαν σημερα Μηχανικοι του Εμπορικου Ναυτικου , χωρις ομως να γνωστοποουν το ονομα του πλοιαρχου ,που οπως υποστηριζουν- παλαιοτερα ειχε εργαστει στο μοιραιο τσιμενταδικο.

Στην επιστολη αναφερεται οτι το πλοιο ηταν σαπιο και ως αιτιο του ναυαγιο θεωρειται η υποχωρηση φθαρμενων ελασματων και και κακης μετασκευης του πλοιου.

*Αν υπηρχε τετοια επιστολη, τονισε ο κ. Σουμακης σε συνεντευξη τυπου, τοτε οι Μηχανικοι του Εμπορικου Ναυτικου θα επρεπε να την ειχαν καταθεσει στον Εισαγγελεα και στην επιτροπη ναυτικων ατυχηματων.

Οι Μηχανικοι παντως επιρριπτουν ευθυνες και στην εταιρια που εκδιδει τις αδειες αξιοπλοοιας, υποστηριζοντας οτι οι υπευθυνοι γνωριζαν την αθλια κατασταση του ΔΥΣΤΟΣ.

ΠΑΣΟΚ

Στην κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης καλεσε τους βουλευτες να ενεργοποιηθουν και να στηριξουν τις αποφασεις και τις αεπιλογες της παραταξης.

Τα οικονομικα των βουλευτων ηταν στο επικεντρο των ομιλιων του συνολου σχεδον των βουλευτων που μιλησαν κατι για το οποιο ο κ.Σημιτης ειπε οτι η κυβερνηση θα το αντιμετωπισει οπως πρεπει και οταν πρεπει.

Ο Κωστας Σκανδαλιδης τονισε οτι ειναι αναγκη να γινει δημοσιος διαλογος για το θεμα για να γνωρισει η κοινη γνωμη τι ακριβως συμβαινει.

ΟΤΕ

Σε δευτερη φαση περνα η μετοχοποιηση του ΟΤΕ, και αυριο το θεμα θα απασχολησει αυριο το Υπουργικο Συμβουλιο.

Οπως ανεφερε ο Προεδρος του Οργανισμου Δημητρης Παπουλιας ειναι πιθανον να μετοχοποιηθει το 12 εως το 14% του ΟΤΕ, τονιζοντας οτι ο ιδιος θα ηθελε το ολο θεμα να εχει κλεισει τον Ιουνιο, με παραλληλη ενισχυση του επενδυτικου προγραμματος του Οργανισμου.

Για την κινητη τηλεφωνια ανεφερε οτι συνεταιρος του ΟΤΕ,θα ειναι ο αντιστοιχος οργανισμος της Νορβηγιας και επανελαβε οτι το πρωτο φορητο τηλεφωνο θα ηχησει στη Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονικης το Σεπεμβριο.

Ο κυριος Παπαπουλιας δηλωσε οτι το δυκτιο στην αρχη θα περιορισζεται σε Αθηνα Θεσσαλονικη με προοπτικη, σε δυόμιση χρονια να εχει δικτυωθει ολοκληρη η χωρα.

*Για το θεμα των προσληψεων τονισε οτι στο Νεο Νομο προβλεπεται ο ΟΤΕ να εξαιρειται ως προς την επανδρωση των θυγατρικων του εταιρειων , ενω υπολογιζονται σε 1400 οι υπαλληλοι που θα δηλωσουν εθελουσια εξοδο.

Ν.Δ

- Συλλογικη δραση χωρις διακρισεις υποσχεθηκε ο νεος αρχηγος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης στην πρωτη συνεδριαση της κοινοβουλευτικης ομαδας του κομματος μετα την εκλογη του.

Η πορεια θα ειναι ανηφορικη αλλα νικηφορα ανεφερε ο κ.Καραμανλης ενω επιτεθηκε στην κυβερνηση κατηγορωντας την για διαχειριστικη αντιληψη και κακους χειρισμους και παραλειψεις στα εθνικα θεματα.

Γραμματεας της κοινοβουλευτικης ομαδας εκλεχθηκε ομοφωνως ο Σταυρος Δημας.

Ο Αντωνης Σαμαρας με σημερινη δηλωση του επαναλαμβανει οτι δεν υφισταται θεμα επιστροφης του στη Νεα Δημοκρατια και ο ιδιος ηγειται της αυτονομης πορειας της Ανοιξης.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Μειωνονται απο σημερα οι τιμες διυλυστηριου των υγρων καυσιων , λογω πτωσεως των διεθνων τιμων

Η μειωση στις τιμες του λιτρου ολων των τυπων της βενζινης και του πετρελαιου κινησης ειναι δυο δραχμες και δεκα λεπτα το λιτρο.

Η τιμη του λιτρου του πετρελαιου θερμανσης μειωνεται κατα 90 λεπτα.

ΘΑΝΑΣΗΣ

* Ο περιβοητος Θανασης θα παιζεται στο εξης ελευθερα σε καφενεια και λεσχες καθως με αποφαση του υπουργου δημοσιας ταξης, εξαιρειται απο το το νομο περι παιγνιων.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Με μπλόκα στο τελωνείο του Προμαχώνα και στα Τέμπη οι κτηνοτρόφοι θα προσπαθησουν να αποτρεψουν τις εισαγωγές αμνο-εριφίων από τη Βουλγαρία...

Υποστηριζουν οτι για τεραστια πτωση των τιμών στα ντόπια κρέατα αλλά και για το ενδεχόμενο μεταδοσης μολυμαστικών ασθενειών απο τα εισαγόμενα αμνο- ερίφια.

Στις 10 Απριλίου ο Πρόεδρος της πανελλήνιας επιτροπής αγώνα κτηνοτρόφων , θανάσης Νασίκας ,εχει καλεσει σε συσκεψη στη Λαρισα κτηνοτρόφους απο όλη τη χωρα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Με τη σημερινη 24ωρη απεργια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανοιξε ο κυκλος της αντιπαραθεσης κυβερνησης και συνδικατων για τις σχεδιαζομενες αλλαγες στις εργασιακες σχεσεις και το ασφαλιστικο, καθως και για τις συλλογικες συμβασεις.

Οι εργαζομενοι στη ΔΕΗ ζητουν την εξαιρεση απο τον κοινωνικο διαλογο για το ασφαλιστικο, ενω για το πλαφον του 7% στις αυξησεις , που εχει θεσει το Υπουργειο Εθνικης Οικονομιας για την υπογραφη συλλογικων συμβασεων.

Ο προεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νικος Εξαρχος μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤ1 τονισε οτι με τη συμπεριφορα της η κυβερνηση δειχνει οτι δεν θελει να κανει διαλογο.

Σημερα οιΤραπεζουπαλληλοι εχουν νεα συναντηση με τους εκπροσωπους των τραπεζων για τη συλλογικη συμβαση.

Αυριο εκπροσωποι των ΔΕΚΟ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιαννο Παπαντωνίου.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Τριτος θανατος απο ναρκωτικα σε διαστηγμα μολις δυο ημερων.

Το πρωι, βρεθηκε νεκρος σε παγκακι της αγορας της οδου Αθηνας ο Δημητρης Ιωαννακος 26 ετων.

Ο Ιωαννακος ειχε ενταχθει στο προγραμμα απεξαρτησης της κοινοτητας Ιθακη στη Θεσσαλονικη , εφυγε ομως επειδη συνεχιζε τη χρηση ηρωινης.

*Συμφωνα με προσφατη ερευνα του Ελληνικου Κεντρου Τεκμηριωσης και Πληροφορησης για τα ναρκωτικα τα τελευταια χρονια, αυξανεται ανησυχητικα ο αριθμος μικρων παιδιων που μπαινουν στον μακαβριο κοσμο κοσμο των ναρκωτικων, ενω πεφτει συνεχως ο δεικης ηλικιας των χρηστων

ΧΑΡΤΟΣΗΜΑ

- *Τα χαρτοσημα απο σημερα εντασσονται στο Νομο 2459 του 97 και η τιμη τους αυξανεται απο - 50 εως και 350%.

ΦΟΝΟΣ

- Η Παναγιωτα Γιουβάνη 21 χρονων βρεθηκε νεκρη το πρωι απο τη μητερα της στο δωμα της πολυκατοικιας οπου διεμενε στην οδο Αχαρνων 443.

Η κοπελα ηταν χτυπημενη με μαχαιρι στο λαιμο .Διπλα της βρεθηκε μια σπασμενη λαμα μαχαιριου ενω ηταν σπασμενο και το τζαμι της μπαλκονοπορτας.

Στην ιδια πολυκατοικια αλλα στον τριτο οροφο, κατοικουν οι γονεις του θυματος, που εργαζοταν σε εργαστηριο αγγειοπλαστικης.

ΘΗΤΕΙΑ

*Καλα τα νεα για τα θεματα της θητειας ,καθως οι φοιτητες θα υπηρετούν λιγότερο, εαν δεν κάνουν χρήση της αναβολής τους και δε θα φυλακίζονται οι αντιρρησίες συνείδησης.

Οι εθελοντες θα έχουν πρόσθετα μόρια για επαγγελματική αποκατάσταση και οι ανυπότακτοι θα μπορούν να εξαγοράζουν τη θητεία τους προς 120 χιλιάδες το μήνα.

*Στις τέσσερεις βασικές αλλαγες για την στρατιωτική θητεία συμφώνησαν χθες ο υπουργός Αμυνας και οι βουλευτες του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας.

ΜΕΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

- Με αφορμη τα αρχαιολογικα ευρηματα που ερχονται στο φως με τις εργασιες του ΜΕΤΡΟ πραγματοποιει αυριο 24ωρη απεργια, ο Συλλογος των Αρχαιολογων που εργαζονται στον Ιδιωτικο Τομεα και στην Τοπικη Αυτοδιοικηση.

Απαιτουν η εταιρια ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να χρηματοδοτησει την καταγραφη και την μελετης του αρχαιολογικου υλικου των ανασκαφων του Μετρο.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Απριλίου ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 261,9    269,1    265,0
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,8    161,1    158,6
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........430,7    442,4    435,7
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 181,5    186,5    183,6
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,5     47,8     47,0
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 211,8    217,6    214,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 188,8    193,9    191,0
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..206,3    212,0    208,8
    E.C.U............... 304,9    313,2    308,4

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 11,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.352,46 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,20 τοις εκατό.

Από τις 239 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 51 παρουσίασαν άνοδο
* 21 παρέμειναν σταθερές και
* 167 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 2 April 1997 - 17:12:29 UTC