Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 27/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Επιφυλακτική η Αθήνα,στα ανοίγματα της Αγκυρας,που ξεκινησαν με την εντυπωσιακή επισκεψη Καρανταγι, στην ελληνική πρεσβεία την ημερα της εθνικής μας εορτής και τις δηλώσεις του για διάλογο και ειρήνη.

    Κατηγορηματικα διεψευσε στη Βουλη ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Γιωργος Ρωμαιος την καταγγελια του βουλευτη της Ν.Δ Γιωργου Ορφανου οτι στη Θεσσαλονικη πωλουνται οπλα Καλασνικωφ απο την Αλβανια και μαλιστα σε τιμες απο 5 εως 10 χιλιαδες δραχμες.

    Συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, θα έχει το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής.

    Συμβολική διαμαρτυρία, και κατάληψη του 13ου ορόφου στον ΟΤΕ, πραγματοποιούν οι μηχανικοί του Οργανισμού, πρώην τεχνίτες που ζητούν την εξομοίωση με τους συναδέλφους τους και την αύξηση των αποδοχών τους.


ΤΟΥΡΚΙΚΟ

Επιφυλακτική η Αθήνα, στις φιλειρηνικες δηλωσεις του αρχηγου των Τουρκικων Ενοπλων Δυναμεων Ισμαηλ Χακίμ Καρανταγί, ο οποιος επισκεπτομενος την πρεσβεια μας στην Αγκυρα προσκαλεσε τον ελληνα ομολογο του κ.Τσογανη να επισκεφθει την Τουρκια.

Σημερα ο εκτελων χρεη κυβερνητικου εκπροσωπου κ. Νικολαου δηλωσε πως δεν υπαρχει ακομη τιποτε το προγραμματισμενο , ουτε εχει ελθει επισημη προσκληση.

Παντως οι κυριοι Καρανταγί και Τζογανης θα συναντηθουν στις Βρυξελλες , σε ενα μηνα, κατα τη συνοδο των αρχηγων των γενικων επιτελειων των χωρων της Συμμαχιας.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ που ολοκληρωνει σημερα την επισησμη επισκεψη του στην Αγκυρα,εξεφρασε την υποστηριξη του στον αγωνα των υπερασπιστων των ανθρωπινων δικαιωματων στην Τουρκια , κατα τη διαρκεια συνάντησής του με εκπροσωπους των ανθρωπιστικων οργανωσεων στην Τουρκικη πρωτευουσα.

Χθες ειχε προειδοποιησει την Τουρκία οτι πριν γινει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης θα πρέπει να βελτιώσει τη στάση της οσον αφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κουρδικό πρόβλημα και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Κατηγορηματικα διεψευσε στη Βουλη ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Γιωργος Ρωμαιος την καταγγελια του βουλευτη της Ν.Δ Γιωργου Ορφανου οτι στη Θεσσαλονικη πωλουνται οπλα Καλασνικωφ απο την Αλβανια και μαλιστα σε τιμες απο 5 εως 10 χιλιαδες δραχμες.

Ο κ.Ρωμαιος τονισε οτι οι ελεγχοι ειναι τοσο αυστηροι ωστε ειναι αδυνατον να εχει περασει στη χωρα μας τετοια ποσοτητα λαθραιων οπλων. Ο υπουργος ανεφερε ακομη,οτι τον τελευταιο μηνα εχει μειωθει η εισοδος λαθρομεταναστων στη χωρα μας κατα 15 εως 20%.

Εντωμεταξυ προσπαθεια να αποδωσει στην Ελλαδα την ενοπλη εξεγερση στην Αλβανια εκανε χθες ο εμπιστος του Μπερισα και πρωην αρχηγος των μυστικων υπηρεσιων Μπασκιμ Γκαζιντέντε.

Ο Γκαζιντέντε μιλωντας στην αλβανικη Βουλη υποστηριξε οτι πισω απο την εξεγερση βρισκονται ελληνικες οργανωσεις που σχεδιαζουν την απελευθερωση της νοτιας Αλβανιας και μαλιστα εχει εκπονηθει απο το 1990 σχεδιο με τον ονομασια ΛΩΤΟΣ.

Το ελληνικο υπουργειο Εξωτερικων διεψευσε του ισχυρισμους αυτους και υπενθυμισε ότι ο Πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας εξήραν την ελληνική στάση.

Στην Αλβανια οι ενοπλες συμμοριες συνεχιζουν να τρμοκρατουν.Το πρωι υπεκυψε στα τραυματα του ενα εξαχρονο αγορι θυμα της επιθεσης ενοπλων που σημειωθηκε χθες βραδυ εναντιον λεωφορειου κοντα στα Τιρανα.

ΝΔ

Συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, θα έχει το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής.

Το πρωϊ ο κυριος Καραμανλης συναντηθηκε με πρωην προεδρο της Νεας Δημοκρατιας Γεωργιο Ραλλη ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικα οτι δεν επιθυμει να αναλαβει καποια θεση ,οτι δεν εχει πολιτικες φιλοδοξιες ,ουτε αυτη του Προεδρου της Δημοκρατιας.

Το μεσημερι ο κ.Καραμανλης συναντηθηκε με τον προεδρο της Βουλης Αποστολο Κακλαμανη, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του τονίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ ως βουλευτής έχει δώσει δείγματα υπευθυνότητας και σοβαρής παρουσίας στο Κοινοβούλιο.

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

Παράταση μέχρι έως τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Η παράταση δόθηκε μετά τη διαπίστωση ότι ένα εκατομμύριο Ελληνες δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση.

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος των εφοριακών Ανδρέας Μακρυπίδης ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής, το 30 τοις εκατο των φορολογουμένων, δεν προσήλθαν στο ραντεβού με την Εφορία.

Οι εφοριες σημερα και αυριο θα παραμεινουν ανοιχτες εως τις 8 το βραδυ και θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα το πρωί.

ΚΕΔΚΕ

Το νομοσχεδιο για τις συνενοσεις μικρων δημων και κοινοτητων ειναι το αντικειμενο των εργασιων της εκτακτης Συνοδου της ΚΕΔΚΕ που γινεται από χθες στο Ηρακλειο Κρητης.

Ο υπουργος Δημοσιας Διοικησης Αλεκος Παπαδοπουλος ανακοινωσε οτι δεν προκειται να ισχυσει η προταση για ισοβια συνταξη στους κοινοταρχες των οποιων οι κοινότητες θα συγχωνευθούν με άλλες.

Υπερ του νομοσχεδιου για την συνενωση δημων με μικρες κοινοτητες ταχθηκε ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμόπουλος.

ΣΟΥΜΑΚΗΣ

Με τον επίτροπο της Ευρωπαικής Ενωσης για θέματα Μεταφορών και Ναυτιλίας, Νίλ Κίνοκ, συναντάται αυτή την ώρα ο Υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης.

Κύριο θέμα της συνάντησης, είναι οι αλλαγές στις ναυτιλιακές μεταφορές που θα ισχύσουν στην Ευρωπαική Ενωση από το 1998

ΠΕΡΑΜΑ

Εγκύκλιος-καταπελτης για τις λιμενικες αρχες στο Περαμα από τον προισταμενου της εισαγγελιας εφετων Πειραια Βασιλη Παπαδακη, με αφορμη τα τελευταια ατυχηματα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Ο εισαγγελέας επισημαίνει χαλάρωση και αδράνεια στη λειτουργια των κρατικων μηχανισμων που συνιστούν δείγματα γενικευμένης παρακμής και σήψης, κάνει λόγο για ελλειψη μετρων ασφαλειας και κατηγορει τις αρχες για πλημμελείς ελέγχους.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Το θεμα της αναπληρωσης των χαμενων ωρων στα σχολεια καθως κι το νομοθετικο εργο του υπουργειου Πιαδειας συζητησαν το μεσημερι ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης με τοιν Γερασιμο Αρσενη.

*Σημερα οι τοπικες ενωσεις των καθηγητων αποφασιζουν για την προταση της ΟΛΜΕ να μην εφαρμοσουν την εκγυκλιο του υπουργειου παιδειας για την αναπληρωση των χαμενων ωρων.

Οι τελικες αποφασεις αναμενονται αυριο απο την Ολομελεια των Προεδρων.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Συμβολική διαμαρτυρία, και κατάληψη του 13ου ορόφου στον ΟΤΕ, πραγματοποιούν οι μηχανικοί του Οργανισμού, πρώην τεχνίτες που ζητούν την εξομοίωση με τους συναδέλφους τους και την αύξηση των αποδοχών τους.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης, βρίσκονται έξω απο το γραφείο του Δ.Σ κρατώντας πλακάτ.

ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ

Απο τα ξημερωματα της ερχομενης Κυριακης 30 Μαρτιου, αλλαζει η ωρα και στη χωρα μας οπως και στις υπολοιπες της Ευρωπαϊκης Ενωσης.

Ετσι στις τρεις τα ξημερωματα της Κυριακης τα ρολογια μας θα πρεπει να δειχνουν τεσσερις.

Η θερινη ωρα θα ισχυσει μεχρι τις 26 Οκτωβριου.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΝ

Αναστελλονται απο τη δευτερα και για ενα μηνα σε ολη την Ελλαδα οι οικοδομικες εργασιες. Αυτο ανακοινωσε σημερα η Ενωση Κατασκευαστων, που διαμαρτυρεται για τον τροπο καταβολης των εργοδοτικων εισφορων τους προς το ΙΚΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ

Μεσω Τραπέζης θα πληρώνονται οι Δημοσιοι υπαλληλοι απο το προσεχη Ιουνιο. Ειτε θα ανοιξουν νεο τραπεζικο λογαριασμο ,ειτε θα δώσουν τον αριθμο του βιβλιαριου τους και θα κατατιθενται τα χρήματα στο βιβλιαριο τους.

Το συστημα αυτο θα επεκταθει και στους συνταξιουχους, ενω θα καταστει δυνατο να διασταυρωθουν τα τριπλα και διπλα επιδοματα. Επισης θα διασταυρωθει ποιοι παιρνουν διπλες συνταξεις.

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε σήμερα στην Ντάκα του Μπαγκλαντές ότι η χώρα του αναμένεται να γίνει σύντομα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάλεσε τους ξένους επενδυτές να την θεωρήσουν ως βάση εξόρμησης για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Την ίδια όμως ώρα,ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ εξέφραζε την υποστήριξή του στον αγώνα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο Κίνκελ είχε δηλώσει χθες ότι οι πτωχές επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κουρδικό και οι σχέσεις της με την Ελλάδα αποτελούν εμπόδια στην πορεία για την ένταξή της στην Ευρωπαική Ενωση.

Τα πτώματα 39 νεαρών αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας από 18 ως 24 χρόνων,που ανήκαν σε μια παραθρησκευτικη οργανωση και ήσαν προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών,ανακάλυψε η αστυνομία της Καλιφόρνιας σε πολυτελή έπαυλη του θερέτρου Ράντσο Σάντα Φέ.ανώνυμο τηλεφώνημα προειδοποίησε πως πρόκειται για ομαδική αυτοκτονία.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα στη ρωσική Απω Ανατολή συμμετέχουν σήμερα στις απεργίες και στάσεις εργασίας που οργανώνονται στη χώρα με αίτημα την καταβολή των καθυστερούμενων επί μήνες μισθών και συντάξεων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 12,6 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1295,37 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,20 τοις εκατό.

Από τις 240 μετοχές που διακινήθηκαν.
* 154 παρουσίασαν άνοδο
* 22 παρέμειναν σταθερές και
* 64 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 28 Μαρτίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 263,1    269,1    265,8
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,6    160,1    158,2
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 428,6    438,4    433,0
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 180,9    185,0    182,7
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,4     47,5     46,9
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 212,9    218,4    215,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 191,1    195,5    193,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..205,5    210,2    207,6
    E.C.U............... 304,3    311,2    307,4

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 27 March 1997 - 17:03:22 UTC