Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-21

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 21/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Στη κοψη του ξυραφιου παραμενει η κατασταση στην Αλβανια, καθώς τα μεσάνυχτα έληξε το τελεσίγραφο που έστειλαν οι εξεγερμενοι του νότου στον Σαλί Μπερίσα να παραιτηθεί.

    Αρχιζει σε λιγο η μεγαλη μαχη στο συνεδριο της ΝΔ για την αναδειξη του 6ου προεδρου απο την ιδρυση του κομματος.

    - Για μυστική ελληνοτουρκική συνάντηση και συμφωνία, κάνει λόγο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας ΜΙΛΙΕΤ,στο χθεσινό της φυλλο και υποστηρίζει πως το περασμένο μηνα στη Ρώμη, η Τανσου Τσιλέρ δεσμέυτηκε για προσφυγή στη Χάγη για τα Ιμια,ενω η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε απο την πλευρά της να υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για ενταξη στην ΕΟΚ.

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα ο προϊστάμενος του Κέντρου Διαλογής των ΕΛΤΑ Καισαριανής Ιωάννης Λαγός και ο οδηγός ταξί Παναγιώτης Λύτρας,οι οποίοι ομολόγησαν ότι εξέδιδαν και εξαργύρωναν στη συνέχεια πλαστες ταχυδρομικές επιταγες.


Αλβανικο

Στη κοψη του ξυραφιου παραμενει η κατασταση στην Αλβανια, καθώς τα μεσάνυχτα έληξε το τελεσίγραφο που έστειλαν οι εξεγερμενοι του νότου στον Σαλί Μπερίσα να παραιτηθεί.

Οι εκπρόσωποι των εξεγερμένων οι οποιοι θα συναντηθούν σήμερα στο Τεπελένι για να καθορίσουν τη στάση τους, προειδοποίησαν ότι θα σχηματίσουν το δικό τους προεδρικό συμβούλιο εάν δεν παραιτηθεί ο Σάλι Μπερίσα.

Ωστοσο, οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Φίνο έχουν ταχθεί εναντίον της χρήσης βίας για την ανατροπή του Προέδρου Μπερίσα.

Στα Τιρανα κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν πυκνά πυρά σε περιοχή όπου κάνουν τακτικά περιπολίες άνδρες της αστυνομίας που επιβαίνουν σε τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο πρωθυπουργός τής χωρας Μπασκίν Φίνο ο οποίος τή Τρίτη θά συναντηθεί στή Ρώμη μέ τόύς Υπουργούς Εξωτερικών τής Ε.Ε έκανε χθες νεα έκκληση γιά εθνική συμφιλίωση καί αποκάσταση τής τάξης

ΝΔ

Αρχιζει σε λιγο η μεγαλη μαχη στο συνεδριο της ΝΔ για την αναδειξη του 6ου προεδρου απο την ιδρυση του κομματος.

Οι εργασιες του συνεδριου αρχιζουν επισημα σε ενα τεταρτο, με την παραίτηση του νυν προέδρου Μιλτιάδη Εβερτ, και έγκριση της διεύρυνσης του συνεδρίου και του κανονισμού λειτουργίας.

Μιση ωρα αργοτερα θα αρχίσουν οι ομιλίες των τεσσαρων υποψηφιων,Εβερτ, Καραμανλη, Πολυδωρα και Σουφλια,ενω στη μια μετα το μεσημερι θα γινει η ψηφοφορια για την αναδειξη του αρχηγου.

Το ονομα του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει γνωστό, εφοσον οπως αναμενεται χρειασθει και δευτερος γυρος,τις πρωτες πρωινές ωρες του Σαββάτου.

Οι τεσσερις διεκδικητες της ηγεσιας βρισκονται ηδη στο χωρο του συνεδριου, ενω ειχαν ολονυκτιες επαφες με συνεδρους.

Ηρεμος και αισιοδοξος δηλωσε αναχωρωντας απο το σπιτι του ο Βυρων Πολυδωρας.

Σταθμο για την πορεια του τοπου και της ΝΔ χαρακτηρισε το συνεδριο ο Γιαννης Βαρβιτσιωτης,ο οποιος εξεφρασε την βεβαιοτητα οτι θα εκλεγει ο Κωστας Καραμανλης ,καθως επισης οτι δεν υπαρχει κινδυνος διασπασης.

Μιλωντας στην Τηλεοραση του Αντεννα ο κυριος Καραμανλης ανεφερε μεταξυ αλλων ότι οι προσωπικές αντιπαλότητες και έριδες ανέκοψαν την πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

Το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 θα μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με ζωντανές και συνεχείς συνδέσεις.

Ελληνοτουρκικα

- Για μυστική ελληνοτουρκική συνάντηση και συμφωνία, κάνει λόγο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας ΜΙΛΙΕΤ,στο χθεσινό της φυλλο και υποστηρίζει πως το περασμένο μηνα στη Ρώμη, η Τανσου Τσιλέρ δεσμέυτηκε για προσφυγή στη Χάγη για τα Ιμια,ενω η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε απο την πλευρά της να υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για ενταξη στην ΕΟΚ.

Ετσι,κατά τον αρθρογραφο,εξηγείται και το ανοιγμα Πάγκαλου,που χαρακτηρίζεται απο τον τουρκικό τύπο ως κλαδος ελαίας απο την Ελλάδα.

Τις πληροφορίες αυτες ,διέψευσε,ωστόσο,ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικων Ομερ Ακπέλ.

Καισαριανη

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα ο προϊστάμενος του Κέντρου Διαλογής των ΕΛΤΑ Καισαριανής Ιωάννης Λαγός και ο οδηγός ταξί Παναγιώτης Λύτρας,οι οποίοι ομολόγησαν ότι εξέδιδαν και εξαργύρωναν στη συνέχεια πλαστες ταχυδρομικές επιταγες.

Προκειται για τον 45χρονο προϊστάμενο Ιωάννη Λαγό που εξέδιδε πλαστές ταχυδρομικές επιταγές,τις οποίες στη συνέχεια έστελνε σε περιφερειακά ταχυδρομικά γραφεία, απ'όπου τις εισέπρατε ο συνεργός του, Παναγιώτης Λύτρας,28 χρόνων επιδεικνύοντας κλεμμένο δελτίο ταυτότητας.

Οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι με αυτό τον τρόπο έχουν πραγματοποιήσει 20 συναλλαγές αποκομίζοντας περίπου 5 εκατομμύρια δρχ.

Κλιντον Γιελτσιν

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ατλαντική Συμμαχία ειναι το αντικειμενο της συναντησης κορυφης των Προεδρων των ΗΠΑ και της Ρωσιας που άρχισε χθες στο προεδρικό μέγαρο της Φιλανδίας.

Κύριο ζήτημα που θα απασχολήσει τους δυο ηγέτες είναι το σχέδιο του ΝΑΤΟ για επέκτασή του προς ανατολάς κάτι που παρα τις αντιθεσεις της Ρωσιας θεωρειται αναποφευκτο.

παιδεια

Οριστική λύση στο θέμα των χαμένων ωρών διδασκαλίας,λόγω της απεργίας των καθηγητών,δίνει σήμερα το Υπυοργείο παιδείας,με εγκύκλιο που θα σταλεί προς όλα τα γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα μέ τις αποφάσεις τού υπουργείου παιδείας οι Γενικές Εξετάσεις θά διεξαχθούν στίς 25 Ιουνίου χωρίς νά περικοπεί η ύλη , τό σχολικό έτος θά λήξει στίς 6 Ιουνίου καί από τίς 9 έως τίς 20 τού ίδιου μήνα θά διεξαχθούν οι απολυτήριες καί προαγωγικές εξετάσεις.

Χθες υπουργείο και ΟΛΜΕ συμφώνησαν μονο στο χρονο διεξαγωγης των Γενικων εξετασεων και στο μη υπολογισθουν οι απουσιες των μαθητων κατα την απεργια.

Εν τω μεταξυ ανακοινωθηκε ο αριθμος των υποψηφιων που θα εισαχθουν φετος στην τριτοβαθμια εκπαιδευση και θα ειναι περίπου κατά 10 % περισσότεροι σε σχεση με περυσι.

Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής τών μηχανογραφικών δελτίων τών υποψηφίων.

Σημίτης

Συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κωσταντινέσκου θα έχει σήμερα στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,ο οποίος συναντηθηκε χθες με τον ομόλογό του Βικτορ Τσιορμπέα.

Οι δυό πλευρές συμφώνησαν στο απαραβίαστο των συνόρων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, στη συνεννόηση και τη συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών κρατών.

Μετρο

Την εκπτωση της κοινοπραξίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ από την κατασκευή του έργου στο τμήμα του Σύνταγμα- Κεραμεικός και την ανάθεσή του σε άλλη εταιρεία , αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,μετά τη συνάντηση που είχε με την διοίκηση του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δήλωσε ότι την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης φέρει η κοινοπραξία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ, η οποία ακολούθησε παρελκυστική τακτική επιβαρύνοντας τη χρονική εξέλιξη του έργου.

πλοια

- Προβληματα και σημερα στα δρομολογια των πλοιων λογω των ισχυρων ανεμων που πνεουν στα πελαγη

Απο το λιμανι του Πειραια εκτελουνται μονο τα δρομολογια για Κρητη και Συρο, ενω απο το λιμανι της Ραφηνας μονο για βορειοανατολικο Αιγαιο και Ανδρο.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 4,9 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ,εγινε ιδιατερα αισθητη στις 8 και τεταρτο το πρωι στην πρωτευουσα.Η δονηση ειχε επικεντρο στις Βορειες Σποραδες,150 χιλιομετρα Βορεια της Αθηνας.

ΛΕΝΤΑΚΗΣ

Πανελληνια συγκινηση για τον αιφνιδιο θανατο του Ανδρεα Λεντακη.

Στις 3 και μισή το απόγευμα θα γινει η κηδεια του απο το Α'Νεκροταφείο,ενω η σορός του εκτειθεται απο αυτην την ωρα σε λαϊκο προσκυνημα στον Ναο Αγιας Φωτεινης Υμηττου.

Σαραντη

Η συγγραφέας Γαλάτεια Σαράντη,είναι από χθες η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκος στην ιστορία της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι Αθάνατοι εξέλεξαν χθες την Γαλάτεια Σαράντη, στις τάξεις τους στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

ΔΙΕΘΝΗ

Το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο προχώρησε χθες το βραδυ σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Ραντόγιε Κόντιτς με τον διορισμό 14 νέων υπουργων--επι συνόλου 20.

Ανάμεσα στους υπουργούς που αντικαταστάθηκαν είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Βουκασίν Γιοκανόβιτς του οποίου την θέση καταλαμβάνει ο Ζόραν Σοκολόβιτς, στενός συνεργάτης του Σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο μέχρι τώρα σύμβουλος του κ. Μιλόσεβιτς, Βλάνταν Κούτλεσιτς, ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί μονάδες του στρατού της Αυστραλίας για να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης στη γειτονική Παπούα Νέα Γουινέα,που βρισκεται στα προθυρα εμφυλιου πολεμου.

Τρεις μήνες αφότου άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία του ΟΗΕ με τη Βαγδάτη που είναι γνωστή ως συμφωνία "πετρέλαιο αντί τροφίμων", αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι έφθασαν στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ τα πρώτα φορτία με τρόφιμα.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 21 March 1997 - 12:03:20 UTC