Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-19

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 19/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Στην Αλβανια συνεχιζονται οι διαβουλευσεις σε διπλωματικο επιπεδο για την εκτονωση της κρισης ενω ο αλβανος πρωθυπουργος Μπασκιν Φινο θα μεταβει σημερα στη νοτιο αλβανια και θα εχει συναντηση με τους εκπροσωπους των εξεγερμενων.

    Νέα μονομαχία Πάγκαλου -Κίγκελ,με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ότι η Γερμανία καθορίζει την εξωτερική της πολιτική με βάση τις συμμαχίες της στον Α'και Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

    Δυο μολις εικοσιτετραωρα για το Συνεδριο της Νεας Δημοκρατιας και οι υποψηφιοι για την προεδρια πραγματοποιουν τις τελευταιες επαφες τους με το εκλεκτορικο σωμα.

    Νεα κινητοποιηση των καθηγητων σήμερα, τριτη ημερα επιστροφης των μαθητων σταθρανια μετα τη διμηνη απεργια της ΟΛΜΕ.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Στην Αλβανια συνεχιζονται οι διαβουλευσεις σε διπλωματικο επιπεδο για την εκτονωση της κρισης ενω ο αλβανος πρωθυπουργος Μπασκιν Φινο θα μεταβει σημερα στη νοτιο αλβανια και θα εχει συναντηση με τους εκπροσωπους των εξεγερμενων.

Στο Αργυροκαστρο βρισκεται και ο υφυπουργος Εξωτερικων Γιαννος Κρανιδιωτης που αυτην την ωρα εχει συναντηση με το φορουμ της αντιπολιτευσης. Ο ελληνας υφυπουργος δεν θα συναντηθει με τον αλβανο πρωθυπουργο ενω χθες ειχε συνομιλιες με τους εξεγερμενους οι οποιοι επιμενουν στο τελεσιγραφο για την παραιτηση του Μπερισα.

Χαωδης παραμενει εντωμεταξυ η κατασταση στις αλβανικες ακτες στην Αδριατικη καθως χιλιδες προσφυγες προσπαθουν να εγκαταλειψουν με καθε μοσο τη χωρα και να κατευθυνθουν προς Ιταλια.Μονον χθες εφτασαν στην Ιταλια 2500 αλβανοι προσφυγες.

Η Ελλαδα θα δωσει στην Αλβανια δανειο 20 δις δραχμων μέσω της Εθνικής Τράπεζας μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημητρης Αβραμοπουλος θα επισκεφθει σημερα τους Αγιους Σαραντα,επικεφαλής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας απο 40 τονους φαρμακα και τροφιμα που συγκεντρωσε ο Δημος.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ -ΚΙΝΚΕΛ

Νέα μονομαχία Πάγκαλου -Κίγκελ,με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ότι η Γερμανία καθορίζει την εξωτερική της πολιτική με βάση τις συμμαχίες της στον Α'και Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με σκωπτικό τρόπο και σε ανακοινωσή του,εκφράζει την ευχή ο κ.Πάγκαλος να είναι καλά στην υγεία του και να συνεχίσει με επιτυχία την εκπροσώπιση των ελληνικών συμφερόντων.

Ο έλληνας υπουργός,επανήλθε χθες και φωτογραφίζοντας τον γερμανό ομολογό του κ.Κίνκελ δηλωσε ότι έχει κουραστεί να του δίνουν μαθήματα ανάξιοι εκπρόσωποι χωρών που έχουν δικά τους προβλήματα και δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Ν.Δ

Δυο μολις εικοσιτετραωρα για το Συνεδριο της Νεας Δημοκρατιας και οι υποψηφιοι για την προεδρια πραγματοποιουν τις τελευταιες επαφες τους με το εκλεκτορικο σωμα.

Ο Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει σήμερα στο Ηράκλειο, ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς θα μιλήσει στη Νομική Σχολή σε εκδήλωση της ΔΑΠ.

Σε συνέντευξή του χθες βράδι στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1 ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμμαχία με το Στέφανο Μάνο και τη Ντόρα Μπακογιάννη.Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ο μονος που μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και οι σύνεδροι θα το σκεφθούν αυτο πριν ψηφήσουν.

Ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει στον σημερινό ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, οτι με τη νίκη του θα θέσει τέρμα στους διαχωρισμούς σε "ημετέρους" και μή.

Εβερτ αλβανικο

Επιστολη με 10 διαπιστωσεις και 5 προτασεις εξευρεσης λυσης στην αλβανικη κριση απεστειλε ο Μιλτιαδης Εβερτ προς τον προεδρο της Κομισιον Ζακ Σαντερ , τον προεδρευοντα του συμβουλιου των υπουργων εξωτερικων Βαν Μιρλο και την αμερικανιδα υπουργο εξωτερικων Μαντλιν Ωλμπραιτ, μετα το προσφατο ταξιδι του στην Αλβανια.

Ο κ.Εβερτ αναφερει στην επιστολη του οτι η κατασταση ειναι επικινδυνη για την ασφαλεια και την σταθεροτητα στην περιοχη και τονιζει οτι η λυση μπορει να δοθει με την απομακρυνση Μπερισα με δημοκρατικες διαδικασεις , την στηριξη της κυβερνησης Φινο, την αποστολη πολυεθνικης δυναμης για να βοηθησει στον αφοπλισμο των εξεγερθεντων, με την οικονομικη ενισχυση της Αλβανιας και τη θεσμοθετηση ενος συνταγματικου πλαισιου.

Ο προεδρος της ΝΔ καταληγει τονιζοντας οτι η κριση στην Αλβανια δεν δικαιολογει σε καμμια περιπτωση οποιαδηποτε αλλαγη των συνορων καθως και οτι τα δικαιωματα της ελληνικης μειονοτητας με κανενα τροπο δεν πρεπει και δεν μπορουν να τεθουν σε κινδυνο.

ΣΚΟΠΙΑ -ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Ιδιαίτερη σημασία πάντως αποχτά η ξαφνική επίσκεψη σήμερα του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια όπου θα συνομιλήσει με τον προεδρο της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας Κίρο Γκλιγκορωφ.

Ο κ.Παγκαλος θα συζητήσει με την ηγεσία των Σκοπίων την κατάσταση στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Αλβανία.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Νεα κινητοποιηση των καθηγητων σήμερα, τριτη ημερα επιστροφης των μαθητων σταθρανια μετα τη διμηνη απεργια της ΟΛΜΕ.

Πραγματοποιουν τριωρη σταση εργασιας στη ληξη της πρωινης βαρδιας και στην αρχη της απογευματινης ενω σε μιση ωρα θα συγκεντρωθουν στην πλατεια Κανιγγος.

Ανοιχτος εν τω μεταξυ παραμενει ο τροπος με τον οποιο θα αναπληρωθουν οι χαμενες διδακτικες ωρες λογω της απεργιας καθως χθες η ΟΛΜΕ παρουσιασε διαφορετικές προτάσεις απο αυτες που ειχε ανακοινωσει το υπουργειο παιδειας.

Η ΟΛΜΕ προτείνει ματαίωση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, περικοπή της ύλης των Γενικών Εξετασεων, λήξη του σχολικου έτους στις 20 Ιουνίου και έναρξη του ερχόμενου 2 εβδομαδες νωρίτερα.

Ζητά επίσης να μην γίνουν μαθήματα το Σάββατο και να μην υπολογισθούν οι απουσίες των μαθητών κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Απο αυριο εως και τις 31 Μαρτιου οι υποψήφιοι των Γενικών Εξετάσεων πρέπει να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Αύριο τό πρωί θά πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος τών πρυτάνεων στό Πάντειο πανεπιστήμιο παρουσία τού υπουργού παιδείας.

ΕΛΤΑ

Αυξησεις των ταχυδρομικων τελων,τεσσεραμισι τοις εκατο κατα μεσο ορο, ενεκρινε το υπουργειο Μεταφορων.

Απο 1ης Μαιου εξαλλου,αναμενεται να αυξηθει εως και 3% το τιμολογιο των Κινητων τηλεφωνων.

ΕΣΥ

Ριζικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με το νεο νομοσχέδιο για την ανασύσταση του ΕΣΥ,του Κωστα Γειτονα.

Σημεια αιχμης,ο θεσμος του οικογενειακου γιατρου και του σχολιατρου, η απογευματινή λειτουργια εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων και το νοσοκομειακό συνταγολόγιο για τα χορηγούμενα φάρμακα.

Το νομοσχέδιο,προκαλέι πάντως τις αντιδράσεις των γιατρών του ΙΚΑ,των νοσοκομειακών γιατρών και της ΑΔΕΔΥ.

ΓΕΦΥΡΑ

Στην κυκλοφορία παραδίδεται σε μιση ωρα η γεφυρα Πέτρου Ράλλη και Κηφισού στο ρεύμα προς Πειραιά, μετα την ολοκληρωση των εργασιών.

ΠΕΡΑΜΑ

Με τον υπουργο Εμπορικης Ναυτιλιας Σταυρο Σουμακη και τον υφυπουργο Εργασιας Χρηστο Πρωτόπαπα, θα συναντηθουν στη μια το μεσημερι εκπροσωποι των εργαζομενων στην ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη Περαματος.

Αυτη την ωρα ο κ.Σουμακης δινει συνεντευξη τυπου, ενω αργοτερα θα συνεδριασει στο υπουργειο Περιβαλλοντος υπο τον Κωστα Λαλιωτη, η επιτροπη πρωτοβουλιας για το μελλον της περιοχης που μαστιζεται απο την ανεργια.

Η ΝΔ σε ανακοινωση της κατηγορει τον κ. Σουμακη οτι εχει μεταβληθει σε ανευθυνος παρατηρητης των τραγωδιών στον ναυτιλιακο χώρο και ασχολειται με την απομακρυνση απο το λιμενικο πολλων ικανων αξιωματικων.

(Η επιτροπη,στην οποια συμμετεχουν μεσω των υφυπουργων τους,τα υπουργεια Εργασιας,Βιομηχανιας,Εσωτερικων και Εμπορικης Ναυτιλιας,θα αναλαβει την καταρτιση σχεδιου σωτηριας για το Περαμα,εντος 15 ημερων.)

Δυστυχημα

Εργατικο δυστυχημα το πρωι στα ναυπηγεια Σκαραμαγκα.

Ο 64χρονος εργατης Ευσταθιος Χαλαζονίτης σκοτωθηκε οταν κατα τη διαρκεια χειρισμου ενος γερανου ξηρας των ναυπηγειων για την ανελκυση μιας αγκυρας εσπασε ενα κλειδι με αποτελεσμα να πεσειστο κεφαλι του.

Προανακριση για τη διερευνηση των αιτιων και συνθηκων του θανατου διενεργει το Κεντρικο Λιμεναρχειο Ελευσινας.

Προς το παρον οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια δεν αποδιδουν ευθυνες για το δυστυχημα σε ελλειψη μετρων ασφαλειας.

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ ότι προσπαθεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την "τρομοκρατία" ως απάντηση στην οικοδόμηση του νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι εκσκαφείς συνέχισαν στο μεταξύ και σήμερα το έργο τους στην περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου θα ανεγερθεί ο νέος εβραϊκος οικισμος που έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους των Παλαιστινίων αλλά και διεθνώς.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, δηλωσε χθες - δυο ημέρες πριν απο την διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ελσίνκι- οτι η επέκταση του ΝΑΤΟ θα προχωρήσει παρα τις αντιρρήσεις της Ρωσίας.

Ενας Ελληνοαμερικανός, ο Τζόρτζ Τένετ, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για την αρχηγία της Σί-Αι- Ει μετα την απόσυρση της υποψηφιότητας του Αντονι Λέικ, την οποία έκανε αποδεκτή ο Πρόεδρος Κλίντον.

Η γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση σκοπεύει να μποϋκοτάρει τις προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αν δεν διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή της σ`όλη την εκλογική διαδικασία, προειδοποίησε η Βέσνα Πέσιτς, εκ των ηγετών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Ζάγεντνο.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 19 March 1997 - 12:03:27 UTC