Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-18

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 18/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ικανοποιημένη η Τανσού Τσιλέρ απο τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών,που συμφώνησε ότι η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη θα πρέπει να κριθεί βάσει των ίδιων κριτηρίων που κρίνονται και άλλες χώρες.
  • Ασφυκτικός παραμένει ο κλειός γύρω από τον Σαλί Μπερίσα,ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Αλβανία.
  • Ο τρόπος αναπλήρωσης των χαμένων ωρών διδασκαλίας είναι τώρα το αγκάθι στη σχέση κυβέρνησης - καθηγητών μετά τη λήξη της δίμηνης απεργίας.
  • Τα τελευταία τους όπλα ρίχνουν στη μάχη οι υποψήφιοι για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος,την Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.


Ελληνοτουρκικά

Ικανοποιημένη η Τανσού Τσιλέρ απο τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών,που συμφώνησε ότι η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη θα πρέπει να κριθεί βάσει των ίδιων κριτηρίων που κρίνονται και άλλες χώρες.

Ιδιαίτερα,όμως ικανοποιημένη είναι η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και απο την στάση της Ελλάδας,την οποία συνεχάρη και χαρακτήρισε ως άνοιγμα προς τη χώρα της.

Πρόσθεσε,μάλιστα ότι τα ανοίγματα αυτά επηρέασαν την Τουρκία,η οποία είναι υπέρ του διαλόγου.

Ικανοποιημένος απο τη θέση του Συμβουλίου εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς,χαρακτηρίζοντάς το "πολύ καλό αποτέλεσμα".

Την ίδια ώρα ο θεόδωρος Πάγκαλος,που μίλησε χθες σε ομογενείς δημοσιογράφους,αποκάλυψε τουρκικά σχέδια για διαμελισμό του Αιγαίο,είτε με κατάληψη ελληνικών νησιών,είτε των εγκλωβισμό των νησιών σε τουρκική θάλασσα.

Ο κ.Πάγκαλος επιτέθηκε,επίσης κατά των ΗΠΑ και της Γερμανίας,για την υποστήριξη που προσφέρουν στην Τουρκία.

Αλβανικό

Ασφυκτικός παραμένει ο κλειός γύρω από τον Σαλί Μπερίσα,ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Αλβανία.

Τελεσίγραφο στον Σαλί Μπερίσα έστειλαν οι εξεγερμένοι του αλβανικού Νότου, προειδοποιώντας τον ότι εάν δεν παραιτηθεί εως την Πεμπτή θα εισβάλουν στα Τίρανα με Τανκς.

Την αντίθεση τους στον Σαλί Μπερίσα εξέφρασαν και επισήμως χθες οι ΗΠΑ.

Πάντως,ο αποφυλακισθείς ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος Φαάτος Νάνο πως δεν θεωρεί την παραίτηση Μπερίσα ως πρώτη προτεραιότητα,ενω άφησε εμμέσως να εννοηθεί οτι θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία.

Στα Τίρανα βρίσκεται απο χθες αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θα μελετήσει και θα υποβάλει προτάσεις για τις στρατιωτικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές πτυχές της αλβανικής κρίσης.

Χθες η αντιπροσωπεία,στην οποία μετέχει και η Ελλάδα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο αλλά και με τον Σαλί Μπερίσα ο οποίος ζήτησε άμεση βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα,καθώς και την αποστολή Ευρωπαικής αστυνομικής δύναμης για την αποκατάσταση της τάξης.

Σήμερα ο Μπασκίμ Φίνο θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο,όπου θα μεταβεί σε λίγες ώρες και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

Σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης,η Αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει από σήμερα η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπουργείων.

Να αναλάβει η Ελλάδα από κοινού με την Ιταλία, την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, ζήτησε χθές ο Αλβανός Υπουργός Αμυνας από τον Έλληνα ακόλουθο Αμυνας στα Τίρανα.

Στην Αθήνα, αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ συναντάται με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τον οποίο θα ενημερώσει για το προχθεσινό ταξίδι του στην Αλβανία.

Στη μία μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει,με τη συμμετοχή των γενικών γραμμάτεων των αρμόδιων υπουργείων, η επιτροπή διαχείρησης κρίσεων πού θά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Καθηγητές

Ο τρόπος αναπλήρωσης των χαμένων ωρών διδασκαλίας είναι τώρα το αγκάθι στη σχέση κυβέρνησης - καθηγητών μετά τη λήξη της δίμηνης απεργίας.

Τις προτάσεις των καθηγητών για το θέμα ανακοινώνει σε μισή ώρα η ΟΛΜΕ ενώ το μόνο σίγουρο σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός παιδείας είναι ότι οι Γενικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 25 Ιουνίου.

Ο κ.Αρσένης ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι ημερομηνίες λήξης του σχολικού έτους, καθώς και των προαγωγικών εξετάσεων,λέγοντας ότι "όλα θα εξαρτηθούν απο τα αποτελέσματα των συζητήσεων μεταξύ των συλλόγων διδασκόντων,των γονέων και των μαθητών."

Από την πλευρά του το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε χθες βράδυ να προτείνει την αναπλήρωση των χαμένων ωρών με συμπύκνωση ή περικοπή της διδακτέας ύλης και την μην πραγματοποίηση των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων ώστε να συνειχισθούν τα μαθήματα εως τις 18 Ιουνίου.

Τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν στις τοπικές συνελεύσεις των καθηγητών που πραγματοποιούνται σήμερα.

Νέα Δημοκρατία

Τα τελευταία τους όπλα ρίχνουν στη μάχη οι υποψήφιοι για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος,την Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Συνεντεύξεις,και επαφές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη,ενω έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη Μάνου περί κινδύνου διάσπασης,σε περίπτωση εκλογής των κυρίων Εβερτ ή Καραμανλή.

Ωστόσο,ο κ.Μάνος επανέρχεται σήμερα και με συνέντευξη του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει απο τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που δεν γίνουν πράξη όσα προτείνει.

Αντίθετα,την κατηγορηματική της θέση,ότι ουδείς μέσα στη Νεα Δημοκρατία, επιδιώκει τη διάσπαση της, εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη,σε συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα.

Ενοχλημένοι εμφανίστηκαν και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κώστα Καραμανλή, απο τη δεξίωση που παρέθεσε χθες σε στελέχη του κόμματος απο την Αττική, μεταξύ των οποίων - σύμφωνα με τους συνεργάτες του-οι 750 ήταν εκλέκτορες.

Καθημερινά στις 11 το ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ θα μεταδίδει συνεντεύξεις των υποψηφίων και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Κωστάκοσ

Σήμερα αναμένεται να ρυμουλκηθεί η πυραυλάκατος ΚΩΣΤΑΚΟΣ απο το λιμάνι της Σάμου στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας,όπου θα γίνει και ο απεγκλωβισμός των πτωμάτων των τεσσάρων υπαξιωματικών.

ΙΚΑ

Σε ανοιχτή πληγή για το ΙΚΑ αναδεικνύονται τα ρουσφέτια.

Σύμφωνα με επιστολή του διοικητή του Ιδρύματος Γρηγόρη Σολωμού προς τον Πρωθυπουργό,που αποκαλύπτει σήμερα το ΕΘΝΟΣ,απο τις πιέσεις υπουργών και βουλευτών χάνονται καθημερινά 200 εκατομμύρια δραχμές,περίπου 50 δισεκατομμύρια το χρόνο.

ΔΙΕΘΝΗ

Τις παραμονές της συνάντησης κορυφής Γέλτσιν Κλίντον στο Ελσίνκι,ο Υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλλιαμ Κόεν δήλωσε πως δεν είναι βέβαιος "εάν θα επιτευχθεί συμφωνία,αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δικαιολογημένοι φόβοι της Μόσχας για τη διέυρυνση του ΝΑΤΟ που θα αρχίσει από τον προσεχή Ιούλιο.

Δυνάμεις υποστήριξης ανέπτυξε σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση σe λόφο της ανατολικής Ιερουσαλήμ,όπου θα αρχίσουν εργασιες οικοδόμησης εβραϊκού συνοικισμού.

'Εκκληση στους αντάρτες Τουπάκ Αμάρου, που κρατούν 72 ομήρους στην κατοικία του ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα,να παραδώσουν τα όπλα τους, έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού στις διαπραγματεύσεις,

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN άρχισε από χθες να εκπέμπει από το νέο γραφείο του στην Αβάνα. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια που ένας αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός ανοίγει μόνιμο γραφείο στην Κούβα.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Βορειάδες και πτώση της θερμοκρασίας,προβλεπει για σημερα η Μετεωρολογικη υπηρεσια ενώ από αυριο οι άνεμοι γίνονται νότιοι και ανεβαίνει η θερμοκρασία. Πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθουν την Πεμπτη κυρίως στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά σημερα στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός, με λίγα μονο σύννεφα, στην υπόλοιπη όμως χωρα, τα συννεφα κατά τόπους θα είναι αυξημένα και θα σημειωθουν σποραδικές βροχές. Αναμένεται όμως βελτίωση του καιρού που θα ξεκινήσει από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις μετριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφωρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα βόρεια απο 1 μέχρι 10 βαθμούς, στα δυτικά απο 4 μέχρι 17 και στην υπόλοιπη χωρα απο 6 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.

Αυριο σταδιακά από το πρωί τα σύννεφα στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι ίσως βρέξει στα βορειοδυτικά. Στη Νότια Ελλάδα ο καιρός παραμένει καλός.

Η θερμοκρασία σε άνοδο θα φθάσει στους 14 βαθμούς στα Βόρεια και στην υπόλοιπη χώρα στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη θα έχουμε βροχές στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι παραμένουν νότιοι-νοτιοδυτικοί με ένταση 5 με 6 και κατά τοπους στα πελάγη 7 μποφώρ. Η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα πλησιάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 16 βαθμούς και στις άλλες περιοχές στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Tuesday, 18 March 1997 - 13:10:22 UTC