Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-14

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 14/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Υπο πληρη διαλυση η Αλβανια.Αγωνιωδεις διπλωματικες προσπαθειες της διεθνους Κοινοτητας για να αντιστραφη η πορεια της χωρας προς τον εμφυλιο.
  • Παράταση της απεργίας των καθηγητων για 9η εβδομάδα προτείνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών που συνεδριάζουν σήμερα ενω η τελικη αποφαση θα ληφθη στην αυριανη συνεδριαση των προεδρων των ΕΛΜΕ.
  • Συνάντηση με επιχειρηματίες είχε χθες, για τριτη φορα,η υπουργός Ανάπτυξης Βασω Παπανδρέου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια.
  • Μία εβδομάδα απομένει για την έναρξη του Συνεδρίου της Νεας Δημοκρατίας και της αναμέτρησης για την αρχηγία του κόμματος.


Αλβανικο

Υπο πληρη διαλυση η Αλβανια.Αγωνιωδεις διπλωματικες προσπαθειες της διεθνους Κοινοτητας για να αντιστραφη η πορεια της χωρας προς τον εμφυλιο.

Αιματηρες συγκρουσεις με τουλαχιστον εξι νεκρους σημειωθηκαν τη νυχτα στα Τιρανα,ενω το αεροδρομιο της πολης παραμενει κλειστο.

Αγνωστο ειναι αν παραμενει στη χωρα ο Σαλι Μπερισα ο οποίος φυγάδευσε χθές τήν οικογένειά του στό Μπάρι τής Ιταλίας και σύμφωνα μέ πληροφορίες σχεδιαζει και τη δικη του φυγη.

Παντως,στρατιωτικα τάνκς κινηθηκαν τη νυχτα στους κεντρικους δρομους των Τιρανων κατ εντολην, οπως ανεφεραν εκπρόσωποι τών πολιτικών κομμάτων τής Αλβανίας στόν απεσταλμένο μας Στρατή Λιαρέλλη,του Αλβανου Προεδρου.

Στα κεντρικα σημεια της Πολης εντονη είναι και η παρουσία ανδρών τής Μυστικής Αστυνομίας,οι οποίοι σκότωσαν εν ψυχρώ έξω από τό ξενοδοχείο πού μένουν οι δημοσιογράφοι καί μπροστά στά μάτια τους, διερχόμενο οπλισμένο πολίτη πού αρνήθηκε νά υπακούσει στίς διαταγές τους.

Με τον Αλβανο Πρωθυπουργο Μπασκιν Φινο και πιθανον με εκροσωπους των εξεγερμενων αναμενεται να συναντηθουν σημερα επι Ιταλικου πλοιου στην Αδριατικη ο υφυπουργος εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο ειδικος απεσταλμένος τού ΟΑΣΕ Χανς Βρανίσκι. Αβεβαιο παραμενει αν καταφερουν να φθασουν στα Τιρανα.

Ανοιχτα του Δυραχιου βρισκεται και η ελληνική Φρεγάτα "Αιγαίον" προκειμενου να παραλάβει περίπου 50 έλληνες πολιτες.

Η Αμερικη και πολλες Ευρωπαικες χωρες ηδη εχουν κινησει τις διαδικασιες απομακρυνσης των υπηκοων τους.

Τό συμβούλιο ασφαλείας σέ έκτακτη συνεδρίαση του πού έληξε στις 5 το πρωί εξέφρασε βαθειά ανησυχία για τήν επιδείνωση τής κατάστασης στήν Αλβανία καί ζήτησε απ'όλα τά μέρη νά αποφύγουν τή χρήση βίας καί νά συνεργαστούν γιά τήν εξεύρεση ειρηνικής λύσης στή κρίση.

Τις εξελίξεις στην Αλβανία συζητά σήμερα καί η Δυτικοευρωπαική Ενωση.

Οπως αποφασιστηκε σε χθεσινη συσκεψη στο Ελληνικο Πενταγωνο σε περιπτωση που αποφασιστει η αποστολη ειρηνευτικης δυναμης στην Αλβανια υπο την εποπτεια διεθνους Οργανισμου η Ελλαδα επιθυμει και ειναι ετοιμη να συμμετασχει.

Ο Εκπροσωπος του Στεητ Ντηπάρτμεντ χαρακτηρισε την κατασταση πολυ επικινδυνη και δεν απέκλεισε στρατιωτικη επέμβαση των Ηνωμενων Πολιτειων.

Ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα όμως με εκπρόσωπο της συμμαχίας προς τό παρόν αποκλείεται στρατιωτική επέμβαση.

Χαρακτηριστικο του χαους που επικρατει στην Αλβανια ειναι η καταγγελια πριν απο λιγο στην Πρωινη Γραμμη και τον Τερενς Κουικ του ιδιοκτητη τετραοροφου Σουπερ-Μαρκετ στην Κορυτσα Ανδρεα Σισκου,συμφωνα με την οποια χθες υπο την απειλη των Καλαζνικωφ του λεηλατησαν ολη την επιχειρηση.

Kαθηγητες

Παράταση της απεργίας των καθηγητων για 9η εβδομάδα προτείνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών που συνεδριάζουν σήμερα ενω η τελικη αποφαση θα ληφθη στην αυριανη συνεδριαση των προεδρων των ΕΛΜΕ.

Η απόφαση για εισηγηση παράτασης της απεργίας, εληθφη τις πρωτες πρωινές ώρες με οριακή πλειοψηφία 6 προς 5.

Εως το βραδυ εν τω μεταξυ αναμενεται η αποφαση του δικαστηριου επι της προσφυγης των 4 γονεων που ζητουν να κηρυχθει η απεργια παρανομη και καταχρηστικη.

Οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την παράταση του σχολικού έτους και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων, θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Βασω

Συνάντηση με επιχειρηματίες είχε χθες, για τριτη φορα,η υπουργός Ανάπτυξης Βασω Παπανδρέου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κύριοι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Σωκράτης Κόκκαλης, Δημήτρης Κοπελούζος και Νίκος Γρηγοριάδης, εκπρόσωπος του Ομίλου Λάτση.

Αυθαιρετα

- Αρχισε εδώ και μία ώρα η επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων στην κοίτη του Κηφισσού.

Συνεργεία της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, βρίσκονται στον Κόκκινο Μήλο και απομακρύνουν μάρμαρα που ανήκουν σε μαρμαράδικο της περιοχής που έχει καταλάβει παράνομα τον χώρο.

Ο θείος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης με καρδιακά προβλήματα απο το παρελθόν,λιποθύμισε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Στο πλευρό των Νομαρχών για τις κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων, δηλώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Λαλιώτης καί υπόσχεται ηθική καί υλική συμπαράσταση προκειμένου να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες.

Αλλες ειδήσεις

Μία εβδομάδα απομένει για την έναρξη του Συνεδρίου της Νεας Δημοκρατίας και της αναμέτρησης για την αρχηγία του κόμματος.

Τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων,επιχειρούν τώρα με προσωπικές επαφες να προσεγγίσουν τους αναποφάσιστους συνέδρους,ενω σχεδιάζουν να ρίξουν και τα τελευταία όπλα στη μάχη των εντυπώσεων.

Νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις τους καταγγέλουν οι συνταξιούχοι,οι οποίοι καταφευγουν στα δικαστήρια.

Από την 1η Ιανουαρίου του 98 το ποσό που θα παίρνουν θα ειναι κατά 20% μικρότερο.

Εντοπίσθηκε στη Βεστη της Γαλλίας το ναυάγιο του κυπριακού πλοίου ΑΛΒΙΟΝ 2 που αγνοείτο από τις 16 Φεβρουαρίου.

Αναμεσα στα 25 μέλη του πληρώματος που αγνοούνται, είναι ο έλληνας πλοίαρχος Μιχαηλ Σπανουδης και ο έλληνας υποπλοιαρχος Στυλιανος Δαραλιωτης.

Iσοτιμιες

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

* Δολλάριο ΗΠΑ................269,79
* Δολλάριο Καναδά.............197,96
* Μάρκο ......................159,33
* Γαλλικο φράγκο .............47,23
* Ελβετικο φράγκο............185,6
* Στερλίνα....................432,75
* Εκατό λιρέτες .............15,97
* Εκατό γιεν..................219,65 και
* Εκιού ......................309,17 δραχμές.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Friday, 14 March 1997 - 13:49:30 UTC