Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-12

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 12/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ραγδαίες εξελίξεις με απρόβλεπτες διαστάσεις στην Αλβανία. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι κάτοικοι των Τιράνων, άρχισαν να λεηλατούν τη στρατιωτική Σχολή της αλβανικής πρωτεύουσας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ορισμένοι από τους εισβολείς, εθεάθησαν να πυροβολούν στον αέρα.
  • Κινητικοτητα στο Κυπριακο και σημαντικες συναντήσεις στις Βρυξελλες μεθαυριο του ολλανδου επίτροπου , Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ με τον ειδικο αντιπροσωπο του Γ.Γ του ΟΗΕ, το Αμερικανο αξιωματουχο Κερυ Καβανο και τον ειδικο αντιπροσωπο της Βρετανιας Σερ Ντεηβιντ Χάνεϋ.
  • Αύριο θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδικάζει την αγωγή τεσσάρων γονέων που ζητούν να κηρυχθεί καταχρηστική η απεργία των καθηγητών.
  • Ενα προγραμμα για την αναβαθμιση της ποιοτητας ζωης στο Λεκανοπεδιο της Αττικης ,ενοψει των Ολυμπιακων Αγωνων, παρουσιασε το πρωι στο Ζαππειο, η επιτροπη διεκδικησης των Ολυμπιακων Αγωνων, "Αθηνα 2004".


Αλβανικό

- Ραγδαίες εξελίξεις με απρόβλεπτες διαστάσεις στην Αλβανία. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι κάτοικοι των Τιράνων, άρχισαν να λεηλατούν τη στρατιωτική Σχολή της αλβανικής πρωτεύουσας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ορισμένοι από τους εισβολείς, εθεάθησαν να πυροβολούν στον αέρα.

Το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στο Αργυρόκαστρο μετά τον εντοπισμό κυβερνητικών στρατευμάτων σε κοντινό χωριό ενώ παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα των κυβερνητικών στρατευμάτων στα Τίρανα.

Ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών με τους εξεγερθέντες που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα του αλβανικού Νότου και τόνισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει από την κατοχή μεγάλου αριθμού όπλων από πολίτες, η ανόρθωση της Οικονομίας της χώρας και η προετοιμασία ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, στούς Αγίους Σαράντα, κάτοικοι μαζί με γιατρούς που διαμαρτύρονται για τη χθεσινή απόπειρα να λεηλατηθεί ιδωτική κλινική, έκαναν διαδήλωση στο κέντρο της πόλης.

Στο Ελμπασάν που βρίσκεται μόλις 55 χιλιόμετρα νοτίως των Τιράνων λεηλατήθηκε αποθήκη όπλων και ένας άνδρας τραυματίστηκε στο πόδι από πυροβολισμούς.

Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα αποπλεύσει σήμερα ή αύριο από την Κέρκυρα για τους Αγίους Σαράντα πλοίο του πολεμικού μας Ναυτικού για να μεταφέρει 20 τόννους ειδών πρώτης ανάγκης.

Την εκτίμηση ότι οι διεθνείς παράγοντες και η αμερικανική πλευρά έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στον Μπερίσα, εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών και των επιλογών του αλβανικού λαού, δηλωσε στο ραδιόφωνο του Αντέννα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη πολιτικής λύσης και οικονομικής βοήθειας για Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Εν τω μεταξύ, ψευδή και ανάξια λόγου χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων που αναφέρουν ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τον Μπερίσα.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ, σε δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αλβανία οδηγείται σε εμφύλιο και ζήτησε να μεταβεί στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών.

Αύριο συνεχίζεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών, η εκδίκαση της αγωγής τεσσάρων γονέων κατά του Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Εκκληση για αναστολή της απεργίας πριν εκφυλιστεί, απευθύνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κινητικοτητα στο Κυπριακο και σημαντικες συναντήσεις στις Βρυξελλες μεθαυριο του ολλανδου επίτροπου , Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ με τον ειδικο αντιπροσωπο του Γ.Γ του ΟΗΕ, το Αμερικανο αξιωματουχο Κερυ Καβανο και τον ειδικο αντιπροσωπο της Βρετανιας Σερ Ντεηβιντ Χάνεϋ.

Ο Βρετανος Αξιωματουχος συναντηθηκε το πρωι στη Λευκωσια με τον Προεδρο Γλαυκο Κληριδη.Και αμεσως μετα εξεφρασε προς τους δημοσιογραφους την εκτιμηση οτι επικειται η συγκλιση απευθειας συνομιλιων μεταξυ του κυριου Κληριδη και του Ραουφ Ντενκτας.

Με τον Τουρκοκυπριο Ηγετη ο Σερ Χάνεϋ θα συναντηθει τωρα το απογευμα.

Διημερη επισκεψη στην Κυπρο πραγματοποιει μεθαυριο και ο ελληνας επιτροπος Χρηστος Παπουτσης. ενω στη Λευκωσια βρισκονται ηδη απο χθες για συνομιλιες ο απεσταλμενος του ΟΗΕ Γουσταβ Φεϋσέλ και ο βρετανος εκπροσωπος Ντειβιντ Χανεϊ.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Αύριο θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδικάζει την αγωγή τεσσάρων γονέων που ζητούν να κηρυχθεί καταχρηστική η απεργία των καθηγητών.

Η ΟΛΜΕ διοργώνωσε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, ενώ αυτή την ώρα εκπαιδευτικοί κάνουν πορεία στην Ομόνοια.

Εκκληση για αναστολη της απεργίας, γιατί κινδυνέυει να εκφυλιστεί, απευθύνει ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικος Τσούλιας,σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εξουσία".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σε όλα συμφώνησαν εκτός από δύο βασικά σημειά οι 4 υποψηφιοι για τη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που συναντηθηκαν το πρωι στη Ρηγιλλης παροντος και του Γεωργιου Ραλλη για τις αλλαγες στο καταστατικο.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να εκλεγεί την πρώτη μέρα του συνεδρίου, ενώ ο κ. Σουφλιάς επιμένει ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί θητεία για τον πρόεδρο.

Η συμφωνία των 4 προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο θα γίνεται κάθε 2 χρόνια, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από το συνέδριο και θα μπορεί ν'αμφισβητηθεί με το 50% σύν 1 της κοινοβουλευτικής ομάδας ή το ένα τρίτο του συνεδρίου.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εποικοδομητική και ουσιαστική τη συζήτηση και είπε ότι το αποτέλεσμα του συνεδρίου θα γίνει σεβαστό από όλους ενώ ο κ. Σουφλιάς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα κερδίσει το συνέδριο.

Ο Βυρων Πολύδωρας κατέθεσε επισήμως την υποψηφιότητά του με τις 50 υπογραφές συνέδρων που πρέπει να τη συνοδεύουν και μέχρι τις 6 το απόγευμα αναμένεται να καταθέσουν τις υποψήφιότητες τους οι κύριοι Εβερτ, Σουφλιάς και Καραμανλής.

ΖΩΗ 2004

Ενα προγραμμα για την αναβαθμιση της ποιοτητας ζωης στο Λεκανοπεδιο της Αττικης ,ενοψει των Ολυμπιακων Αγωνων, παρουσιασε το πρωι στο Ζαππειο, η επιτροπη διεκδικησης των Ολυμπιακων Αγωνων, "Αθηνα 2004".

Προκειται για ενα φιλοδοξο προγραμμα, που εχει την στηριξη της πολιτειας αλλα και των Δημων και φιλοδοξει οχι μονο να αναβαθμισει αλλα να αλλαξει, κυριολεκτικα τη ζωη στην Αθηνα.

Τα μηνυματα των ερευνητων για την μειωση της ατμοσφαιρικης ρυπανσης το 2004 που παρουσιάστηκαν σημερα, ειναι αισιοδοξα και τα επιπεδα του διοξειδιου του αζωτου αναμενεται συμφωνα με τις εκτιμησεις τους να μειωθουν κατα 25% , ενω η επιβαρυνση της ατμοσφαιρας απο το οζον θα μειωθει σε ποσοστο μεγαλυτερο του 50%

Και αυτο θα γινει -οπως ισχυρισθηκαν-γιατι μεχρι το 2002 αναμενεται να εχουν ολοκληρωθει το Μετρο της Αθηνας,το νεο διεθνες Αεροδορμιο των Σπάτων και η Λεωφόρος Ελευσινας-Σταυρού.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

- Να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια χορήγησης δανείων, ζήτησε σήμερα από τις Τράπεζες ο υπουργός Εθνικής Οικονομιας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος προανήγγειλε και χρονοδιάγραμμα συγχώνευσης Τραπεζών.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Την πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του από την ημέρα των εκλογών, θα δώσει απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από την τηλεόραση και το Ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ, το ΜΕΓΚΑ, την ΕΤ-1 και την ΕΤ- 2.

ΧΡΗΜΑ

Πτώση των τιμών των μετοχών και σημερα στο Χρηματιστήριο.

Ο γενικός δείκτης έπεσε κατά 3,43% κι έκλεισε στις 1253 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι μετοχές των τραπεζών και των κατασκευαστικών εταιρειών.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ενορκη διοικητική εξέταση διενεργείται στη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελία μητέρας ότι ο γυιός της-παιδί με ειδικές ανάγκες-κακοποιήθηκε ψυχικά και σωματικά στο Κέντρο Εργασίας της πρότυπης μονάδας του ΟΑΕΔ. Σχετική αναφορά έχει αποσταλεί και στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Δεμενα παραμενουν τα πλοια στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας καθως στο Αιγαιο πνεουν ανεμοι που θφανουν τα 9 μποφωρ.

Για τον Αργοσαρωνικο εκτελουνται μονο τα δρομολογια εως την Αιγινα, με ευθυνη των πλοιάρχων.

ΤΕΩΣ

- Σήμερα κρίνεται από το Ανώτατο Ειδικό δικαστήριο, η τύχη της ένστασης που εχει υποβαλλει η πλευρά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,για τη συμμετοχή στο Δικαστηριο μελών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της βασιλικής περιουσίας.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου για τη βασιλική περιουσία και σύμφωνα με την ενσταση, στη σύνθεσή του υπάρχουν δικαστες που κακώς συμμετέχουν επειδή έχουν εκφέρει άποψη για το θέμα ως μελη άλλων δικαστηρίων.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Στα τελευταία στάδια βρίσκεται η επιχείρηση ανέλκυσης της πυραυλακάτου Κωστάκος από το βυθό της θάλασσας της Σάμου. Το πρωί η διαδικασία ανέλκυσης κινδύνευσε να διακοπεί όταν ένας από τους εργάτες του συνεργείου έπεσε στη θάλασσα. Περισυνελέγη και μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

ΚΑΥΣΙΜΑ

*Ακριβαινουν από τα μεσάνυκτα τα καυσιμα, σε τιμές διυλιστηρίου...

Η βενζίνη κατά μιάμιση δραχμή το λιτρο, το πετρελαιο κίνησης, κατά μία δραχμή και το πετρελαιο θέρμανσης κατά 1 δραχμή και 40 λεπτά, το λίτρο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η θερμοκρασία αυριο θα φθασει στην Αττικη τους 15 βαθμους,στην Θεσσαλονίκη τους 13,στα Βορεια τους 14, στα Δυτικα τους 18 και στην υπολοιπη χωρα τους 16 βαθμους Κελσιου.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Wednesday, 12 March 1997 - 19:04:59 UTC