Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-11

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 11/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Νέες διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Αλβανία πραγματοποιούνται σήμερα στα Τίρανα ανάμεσα στον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης,δίχως όμως να φαίνεται δυνατή η εκτόνωση της ένοπλης εξέγερσης στον Νότο.
  • Κινητικότητα και πάλι αυτή την εβδομάδα στο Κυπριακό, καθώς φθάνει σήμερα στη Λευκωσία ο βρετανός συντονιστης σέρ Ντέϊβιντ Χανεϋ για συνομιλίες.
  • Συνεχιζεται η μαχη αριθμων απο τους υποψηφιους για την ηγεσια της ΝΔ,10 ημερες πριν απο το συνεδριο.
  • Καθοριστική για την συνέχιση η όχι της απεργίας των καθηγητών,φαίνεται ότι θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου,που εκδικάζει αύριο την αγωγή τεσσάρων γονέων που ζητούν να κυρηχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.


ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Νέες διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Αλβανία πραγματοποιούνται σήμερα στα Τίρανα ανάμεσα στον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης,δίχως όμως να φαίνεται δυνατή η εκτόνωση της ένοπλης εξέγερσης στον Νότο.

Οι εξεγερμένοι πολίτες στη νότια Αλβανία ελέγχουν πλέον το ένα τέταρτο του εδάφους της χώρας και τις 13 μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

Σημάδια εκτόνωσης της κρίσης φάνηκαν χθες μόνο στην Αυλώνα- την πόλη που πυροδότησε την λαϊκή εξέγερση στο Νότο- καθώς οι εκπρόσωποι των εξεγερθέντων υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία ζητούν την άμεση εφαρμογή των συμφωνιών του Σαββατοκύριακου ανάμεσα στον Μπερίσα και την αντιπολίτευση.

Οπως δήλωσε μέλος της συντονιστικής επιτροπής,το μεσημέρι πρόκειται να συναντηθούν τα επιτελεία εξεγερθέντων έξι πόλεων της νότιας Αλβανίας με στόχο το συντονισμό και στους άλλους νομούς,νότια των Τιράνων.

Η φόρμουλα της συντονιστικής επιτροπής περιέχει την παραίτηση του Προέδρου, Σαλί Μπερίσα και την αντικατάστασή του με ένα Προεδρικό Συμβούλιο,έως ότου εκλεγεί νέα Βουλή,η οποία-με τη σειρά της- θα εκλέξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Κυπριακό

- Κινητικότητα και πάλι αυτή την εβδομάδα στο Κυπριακό, καθώς φθάνει σήμερα στη Λευκωσία ο βρετανός συντονιστης σέρ Ντέϊβιντ Χανεϋ για συνομιλίες.

Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες,αρχίζει και ο απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊζέλ.

Την ικανοποίηση του για την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη,εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς.

Εν τω μεταξυ, μεγάλες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση κατασκοπείας στην Κύπρο, μετά τη σύλληψη ενός τουρκου και δύο τουρκοκυπρίων.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στον ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου, ο αρχηγος της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, άφησε να εννοηθεί ότι στην υπόθεση είναι αναμεμιγμένος και μέλος της εθνικής φρουράς.

ΝΔ

Συνεχιζεται η μαχη αριθμων απο τους υποψηφιους για την ηγεσια της ΝΔ,10 ημερες πριν απο το συνεδριο.

Συνεργατες των κυριων Εβερτ,Σουφλια και Καραμανλη υποστηριζουν οτι εξασφαλισαν την πλειοψηφια των συνεδρων που αναδειχθηκαν το Σαββατοκυριακο απο τις οργανωσεις του Εξωτερικου.

Την αισιοδοξια του οτι θα περασει στον δευτερο γυρο εξεφρασε,μιλωντας νωριτερα στην Πρωινη Γραμμη του Αντεννα, ο τεταρτος των υποψηφιων Βυρων Πολυδωρας.

Αυριο ληγει η προθεσμια υποβολης των υποψηφιοτητων και οι τεσσερις διεκδικητες της ηγεσιας θα εχουν νεα συναντηση προκειμενου να διαμορφωσουν κοινη προταση για τις αλλαγες στο Καταστατικο.

Παιδεία

Καθοριστική για την συνέχιση η όχι της απεργίας των καθηγητών,φαίνεται ότι θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου,που εκδικάζει αύριο την αγωγή τεσσάρων γονέων που ζητούν να κυρηχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ,μετά απο μαραθώνια συνεδρίαση που έληξε στις 3 και μισή τα ξημερώματα,αποφάσισε να περιμενει την εκδίκαση της αγωγής και να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη.

Στις 12 το μεσημέρι η ΟΛΜΕ,θα δώσει συνέντευξη τύπου,ενω δεν διευκρινίστηκε εάν θα συνεδριάσουν ή όχι σήμερα οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών.

Υπενθυμίζεται,ότι ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης προειδοποίησε ότι εάν δεν τερματιστούν σήμερα ή αύριο οι κινητοποιήσεις, για κάθε μέρα απεργίας θα παρατείνεται το διδακτικό έτος κατά μία ημέρα και θα μετατίθεται η ημερομηνία διεξαγωγής των γενικών εξετάσεων.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Σοβαρα εμποδια προκαλει η επιδεινωση του καιρου στην επιχειρηση ανελκυσης της πυραυλακατου ΚΩΣΤΑΚΟΣ απο τον βυθο της Σαμου,που επροκειτο να ολοκληρωθει σημερα.

Το Κωστακος εχει ηδη δεθεί στους γαντζους του πλωτου γερανου,που ειναι ανυψωτικης ικανοτητας χιλιων τονων.

Παρα τις δυσμενεις καιρικες συνθηκες δεν αποκλειεται να ανελκυσθει σημερα η πυραυλακατος στα 40 μετρα και στη συνεχεια να την τραβηξουν προς το λιμανι της Σαμου.

(Να υπενθυμισουμε οτι μεσα στην πυραυλακατο εχουν εντοπιστει τα τρια απο τα τεσσερα πτωματα των ατυχων αξιωματικων.)

Χασις

80 γραμμαρια χασις προσπαθησαν να κρυψουν σε χωρο των αγροτικων φυλακων Κασσανδρας, την ωρα του επισκεπτηριου δυο προσφυγες απο το Καζακσταν και τη Ρωσια που συνεληφθησαν οταν εγιναν αντιληπτοι απο σωφρονιστικο υπαλληλο.

Ο Ελευθεριος Μισαηλιδης 45 χρονων και ο Γιωργος Τσαντικιδης 47 θα οδηγηθουν σημερα στον εισαγγελεα.

ΔΙΕΘΝΗ

Την ανησυχία του για την παραίτηση του κυρίου αντιπροσώπου των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς,από τις διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς,εξέφρασε χθες βράδυ υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Αμπάς παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαλλαξία της ισραηλινής πλευράς.

Η παλαιστινιακή πλευρά έχει εξοργισθεί, αφ'ενός με την απόφαση του Ισραήλ να προβεί στην κατασκευή εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, και αφ' ετέρου με την κίνηση των Ισραηλινών να αποχωρήσουν από το 9% των εδαφών της Δυτικης 'Οχθης και όχι από το 30% που αυτοί ανέμεναν.

Οι διευθυντές 23 από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Βρετανίας εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για την αυξανόμενη απήχηση που έχουν οι Ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό της χώρας. Οι 23 επιχειρηματίες προειδοποίησαν ότι το συμφέρον της Βρετανίας είναι μέσα και όχι έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

'Εντεκα επιβάτες κάηκαν ζωντανοί και άλλοι 24 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο της Πόλης της Γουατεμάλας,ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Δύο σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν κατά τη διάρκεια της νύκτας το Σαν Φρανσίσκο,αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Θα συνεχισθουν οι κακες καιρικες συνθηκες που επικρατουν στις περισσοτερες περιοχες της χωρας,μέχρι και τις πρώτες πρωϊνές ώρες αυριο.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και οι άνεμοι θα πεσουν στα 7 μποφώρ. Ετσι από την Πέμπτη και μετά ο καιρός θα είναι γενικά καλός, αλλά από την Κυριακή με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις νέο βαλκανικό μέτωπο θα επηρεάσει ξανά τη χωρα με θυελλώδεις βοριάδες και πολύ κρύο.

Αναλυτικά,σημερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα υπάρχουν μόνο τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχιστεί η κακοκαιρία με βροχές, χιόνια στα Κεντρικά και Βόρεια ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα Νότια, ενώ από το απόγευμα στα Βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ισχυρες καταιγιδες προβλεπονται τουλαχιστον μεχρι το μεσημερι σε Κυκλαδες, Κρητη και Δωδεκανησα.

Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα έχουν ένταση 6 με 7 μποφώρ στα Δυτικά, 8 στα Ανατολικά και στο Αιγαίο πιθανόν 9 μποφώρ.

Η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή και θα κυμαίνεται στα Βόρεια από 0 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 9 και στα νησιά από 6 έως 11 βαθμούς.

Αυριο ο καιρός βελτιώνεται σταδιακά. Στα Ανατολικα και Νότια θα σημειωθουν ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά, φαινόμενα τα οποία μέχρι το τέλος της ημερας θα περιοριστούν στα νότια και θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χωρα, δηλαδή στα Δυτικά και Βορεια, ο καιρός θα είναι καλός με ήλιο, αλλά και κρύο το πρωί. Οι άνεμοι εξασθενούν και θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα πελάγη έως 7 μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα φθάσει στα Βόρεια τους 10 και στα υπόλοιπα στους 12 με 13 βαθμούς.

Την Πέμπτη όπως επίσης και το επόμενο διήμερο ο καιρός θα είναι καλός με ηλιοφάνεια ως επί το πλείστον, βόρειους ανέμους όχι πάνω από 5 με 6 μποφώρ και θερμοκρασία που θα ανέβει κατά 3 περίπου βαθμούς, φθάνοντας έτσι στα Βόρειας στους 13 και στην υπόλοιπη Ελλάδα τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Tuesday, 11 March 1997 - 13:15:49 UTC