Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-04

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 04/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει την κυβέρνηση Μπερίσα, η οποία είναι και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, δήλωσε ό αμερικανος πρέσβης στη χώρα μας Τομας Ναίλς.
  • Το ζήτημα των τελευταίων εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα, θα τεθεί επί τάπητος και στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών κύριο Βάν Μέρλο, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αλβανία.
  • Εκκρυθμη εξακολουθει να ειναι η κατάσταση στις νότιες περιοχές της Αλβανίας,καθως ο στρατός και η αστυνομία φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να επιβάλλουν τη ταξη. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι νεκροί των δυο τελευταίων ημερών ξεπερνούν τους επτά αναμεσα τους και ενα τετραχρονο κοριτσάκι.
  • Εντονη κινητικότητα στη ΝΔ καθώς τα επιτελεία των υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αυριανή εκλογή χιλίων τριακοσίων συνέδρων από τα τριμελή και επταμελή προεδρεία των κομματικών οργανώσεων.
  • Με ορατη τη ληξη της σχολικης χρονιας σε λιγοτερο απο πενηντα ημερες, οι Τοπικες Ενωσεις των καθηγητων συνεδριαζουν σημερα για να αποφασισουν αν θα συνεχισουν και την επομενη -ογδοη κατα σειρα εβδομαδα-την απεργια τους.
  • Στις 271 δραχμές την υψηλότερη τιμή της τελευταίας τριετίας θα πωλείται αύριο το δολλάριο από τις εμπορικές τράπεζες.


ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει την κυβέρνηση Μπερίσα, η οποία είναι και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, δήλωσε ό αμερικανος πρέσβης στη χώρα μας Τομας Ναίλς.

Ο Γ.Παπανδρέου και ο Γιάννος Κρανιδιώτης δήλωσαν ότι ενημέρωσαν τους πρέσβεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, τόνισαν ότι η ελληνική μειονότητα δεν έχει εμπλακεί στις αναταραχές, δεν συμμετέχει και δεν υποκινεί τις εκδηλώσεις αυτές και ζητησαν την οικονομική ενίσχυση από την ευρωπαϊκή ένωση της Αλβανίας.

Οπως είπαν ορίστηκε ραντεβού σε δέκα μέρες, μάλλον στο ίδιο επίεπδο των 15 της Ε.Ε. και Ρωσίας και ΗΠΑ στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση θα θέεσι το θέμα στο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Αθήνα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών προεδρεύεων της Ε.Ε. Χάνς Βαν Μιέρλο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτης και αμέσως μετά θα επισκεφθεί την Αλβανία.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Εκκρυθμη εξακολουθει να ειναι η κατάσταση στις νότιες περιοχές της Αλβανίας, καθως ο στρατός και η αστυνομία φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να επιβάλλουν τη ταξη. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι νεκροί των δυο τελευταίων ημερών ξεπερνούν τους επτά αναμεσα τους και ενα τετραχρονο κοριτσάκι.

Οι ειδησεις απο την Αλβανία φθανουν με δυσκολία Οπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ενα κοριτσάκι τεσσάρων χρόνων σκοτώθηκε ενώ άλλα τρία παιδιά τραυματίστηκαν παίζοντας με εκρηκτικά. Το περιστατικό αυτό ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στην πόλη από χτες, σε επτά.

Το Υπουργείο εσωτερικών της χωρας ανακοιωνσε οτι οι πολίτες αρχισαν να παραδίδουν τα οπλα τους. Μάλιστα συμφωνα με την ανακοινωση τέσσερεις ανθρωποι σκοτώθηκαν απο τρομοκράτες ενω ηταν ετοιμοι να παραδώσουν τα οπλα τους.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που φθάνουν απο την Αλβανια καθως εχουν διακοπεί οι ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων.

Στα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης επεβληθη καθεστως απαγορευσης επικοινωνιας με τον εξω Κοσμο ενω οι δημοσιογράφοι και οι ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν την Αλβανία.

Την ίδια ώρα έχει αρχισει επιχειρηση προβοκατσιας κατα της ελληνικης μειονοτητας και συμφωνα με τηλεγραφημα ειδησεογραφικου πρακτορειου ομαδες κακοποιων που επεβαιναν σε 4 αυτοκινητα χτυπησαν χθες βραδυ στα Βρυσερα της Δροπολης και το Γεωργουτσάτι οπου εσπασαν τζαμια και βιτρινες καταστηματων.

Ο ραδιοσταθμός των Τιράνων μετέδωσε ότι άρματα μάχης και δυνάμεις του στρατού έχουν λάβει θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την νότια με τη βόρεια Αλβανία ενω υπαρχουν εντονες φημες οτι θα γινει επεμβαση του στρατου εντος της ημερας στην Αυλωνα που ειναι περικυκλωμενη απο περιπου 60 αρματα μαχης.

Ελληνες διπλωμάτες και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αρματα μάχης έχουν μεταφερθεί στο Αργυρόκαστρο και πυροβολισμοί ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας.

Στους Αγίους Σαράντα,εκατοντάδες κουκουλοφόροι φρουρούσαν ολη τη νύχτα την πόλη και πυροβολούσαν διαρκώς στον αερα.Ζητησαν μαλιστα απο τον δημαρχο της πολης να διαμηνύσει στην Κυβερνηση να μην στείλει στρατό και αστυνομία -αν θέλει να αποφυγει την αιματοχυσία.

Σημερα το πρωι ο κατοικοι των Αγίων Σαράντα αποφάσισε εκλέξει "αυτόνομο δημοτικό συμβούλιο". Ο Σαλί Μπερισα αντικατεστησε εντωμεταξυ τοι αρχηγο των ενοπλων δυναμεων με τον στρατηγο Κοπανι συμβουλο του για θεματα αμυνας. Εντονες,πάντως είναι οι πιέσεις της διεθνούς Κοινότητας προς το καθεστώς Μπερίσα να άρει τον στρατιωτικό νομο.

Η επιβολή του στρατιωτικούς νομου εχει προκαλεσει παντως της ανησυχιές της Δυσής και ιδαιτερα της Ουάσιγκτον.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το ζήτημα των τελευταίων εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα, θα τεθεί επί τάπητος και στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών κύριο Βάν Μέρλο, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αλβανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε το μεσημέρι ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ξεπερασθεί το ταχύτερο δυνατό η κρίση στην Αλβανία και επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας. Επίσης το ΠΑΣΟΚ-όπως είπε ο κύριος Ρέππας-ζητεί να απελευθερωθεί ο ηγέτης αλβανικής αντιπολίτευσης Φάτος Νάνο, ο οποίος κρατείται σε αστυνομικό τμήμα των Τιράνων.

Για την ελληνική μειονότητα, ο Δημήτρης Ρέππας συνέστησε ψυχραιμία και υπευθυνότητα, και πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί κάθε μέτρο για την προστασία του ελληνικό προξενείου στο Αργυρόκαστρο.

Να αναληφθει πρωτοβουλια απο την Ευρωπαικη Εναση και αν δεν αποδωσει να αναλαβει πολυεθνικη δυναμη προτεινε ο Μιλτιαδης Εβερτ.

Ο κ.Εβερτ χαρακτήρισε σωστες τις μεχρι τωρα κινησεις της κυβερνησης η οποία όμως -όπως είπε- πρεπει να επιταχυνει τις δραστηριοτητες της λογω της επιδεινωσης της καταστασης στη γειτονικη χωρα.

Την ανησυχια του για την ασφαλεια της μειονοτητας εξεφρασε μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ και τον Γιαννη Σαραντακο ο βουλευτης του κόμματος Ανθρωπινων Δικαιωματων Θωμας Μήτσιου, ενω ο προεδρος της νεολαιας Βορειου Ηπειρου Μπαμπης Καραθανος ανεφερε οτι η Ελλαδα πρπει να ζητησει την αποστολη κυανόκρανων στη νοτιο Αλβανια για την προστασια της μειονοτητας.

Αυξημενη ειναι εντωμεταξυ η ετοιμοτητα στρατου, ναυτικου και αστυνομιας στην ελληνοαλβανικη μεθοριο για να αποτραπει τυχον κυμα λαθρομεταναστων και το πρωι εφυγε για την μεθοριο και το δευτερο ελικοπτερο της αστυνομιας που θα περιπολει στην θαλλασια περιοχη μεταξυ Κερκυρας και Αλβανιας.

Την Πεμπτη θα συνεδριασουν οι διευθυντες των υπουργειων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης μετα απο ελληνικη προταση ενω με το θεμα θα σχοληθει αυριο και η Ευρωπαικη Επιτροπη μετα απο αιτημα του ελληνα επιτροπου Χρηστου Παπουτση.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στόν αλβανικό λαό διοργανώνει σήμερα στίς 6 τό απόγευμα έξω από τήν αλβανική πρεσβεία ο ΣΥΝ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στις 271 δραχμές την υψηλότερη τιμή της τελευταίας τριετίας θα πωλείται αύριο το δολλάριο από τις εμπορικές τράπεζες.

Εν τω μεταξύ συγκρατημενη αισιοδοξια εκφραζουν οι παραγοντες του Χρηματιστηριου, μετα απο τη σημερινη συνεδριαση στη Σοφοκλεους, οπου ο δεικτης τιμων σημειωσε μικρή ανοδο 0.54% φθανοντας στις 1213 μοναδες.

Ο προεδρος των μικρο-μετοχων τονισε οτι υπαρχουν ολες οι προοπτικες για ανακαμψη και ελπιζει ότι η μικρη ανοδος που σημειωθηκε σημερα να συνεχιστει και τις επομενες μέρες και ότι δεν οφείλεται μόνο στην παρέμαση των τραπεζών αλλά ήταν η φυσκική αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς μετά το χθεσινό κράχ.

Την ιδια ωρα ο πληθωρισμος,συμφωνα με τα στοιχεια του Υπουργειου Εθνικης Οικονομιας επεσε το Φεβρουαριο στο 6,6 %. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικου επιτελειου η πτωτική τάση θα συνεχισθεί και αναμένεται στο τέλος Απριλίου ο πληθωρισμος να σπάσει το φράγμα του 6%.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.

ΝΔ

Εντονη κινητικότητα στη ΝΔ καθώς τα επιτελεία των υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αυριανή εκλογή χιλίων τριακοσίων συνέδρων από τα τριμελή και επταμελή προεδρεία των κομματικών οργανώσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφερον παρουσιάζει και η συνάντηση των υποψηφίων την Πέμπτη το πρωί, με αντικείμενο τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων για το καταστατικό του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο Κωνσταντινος Μητσοτακης δηλωσε σημερα οτι θα παραστει στο συνεδριο και εκει θα αναπτυξει τις θεσεις του, για την παραταταξη και τη χωρα.

ΔΗΚΙ

Για αλαζονικη και αυταρχικη συμπεριφορα κατηγγειλε σημερα τον Πρωθυπουργο , ο Προεδρος του ΔΗΚΙ Δημητρης Τσοβολας.

Με επιστολη του προς τον Προεδρο της Βουλης,ο κυριος Τσοβολας εκφραζει δυσαρεκεια επειδη ο κυριος Σημιτης αρνηθηκε να εχει συναντηση μαζι του για το φλεγον θεμα της απεργιας των καθηγητων.

ΔΙΚΗ ΔΑΛΑΚΑ

Την ενοχη ολων των κατηγορουμενων , χωρις ελαφρυντικο για την απαγωγη του Κωστακη Δαλακα, προτεινε ο Εισαγγελεας Αθανασιος Κονταξης ,κατα την αγορευση του στο τριμελες Εφετειο κακουργηματων.

Για τον μικρο Κωστακη ειπε οτι δεν ειναι ανηλικος αλλα γιγαντας στη συμπεριφορα, τους δε κατηγορουμενους χαρακτηρισε λυκους στις ατομικες τους επιδιωξεις.

Για την περιπτωση της απαγωγης της μικρης Ταμαρ Οσκανιαν , ανεφερε η αρπαγη ειναι πλημμελημα και εχει παραγραφει, επειδη την αφησαν ελευθερη και δεν εισεπραξαν λυτρα.

Ζητησε ομως την ενοχη των κατηγορουμενων για θανατηφόρα σωματικη βλαβη της οικιακης βοηθου Βαρβαρας Καρουζου.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Το Σάββατο ή την Κυριακή, αναμένεται να γίνει η ανέλκυση της πυραυλακάτου Κωστάκος, ενώ για να ολοκληρωθεί η επιχειρηση απαιτουνται τρείς ημέρες συνεχούς καλοκαιρίας.

Αύριο, ο μεγάλος γερανός που θα χρησιμοποιηθεί στην ανέλκυση, θα δέσει στα τέσσερα αγκυροβόλια που ποντίζονται αυτη τη στιγμή στο χώρο του ναυαγίου.

Χθές, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από το κουφάρι του Κωστάκος βρέθηκαν θωρακικά οστά τα οποία εκτιμάται ότι ανήκουν σε υπαξιωματικό της πυραυλακάτου.

Πλήν όμως, στην ίδια περιοχή λίγες μέρες πριν την ναυτική τραγωδία είχε χαθεί ένας ψαράς τα ίχνη του οποίου δεν εχουν ακόμη εντοπιστεί.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Με ορατη τη ληξη της σχολικης χρονιας σε λιγοτερο απο πενηντα ημερες, οι Τοπικες Ενωσεις των καθηγητων συνεδριαζουν σημερα για να αποφασισουν αν θα συνεχισουν και την επομενη -ογδοη κατα σειρα εβδομαδα-την απεργια τους.

Το αδιεξοδο που εχει δημιουργηθει στα σχολεια θα απασχολησει την κυβερνητικη επιτροπη αντιμετωπισης κρισεων.

Η προταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για συνεχιση των κινητοποιησεων εληφθη χθες βραδυ με οριακη πλειοψηφια.

Η ΠΑΣΚ διαχωρησε τη θεση της και ζητησε οι ΕΛΜΕ να εξουσιοδοτησουν το ΔΣ να διαμορφωσει μια τελικη προταση ωστε να διαπραγματευθει με το Υπουργειο Παιδειας.Και αν αυτη η προταση γινει δεκτη , να σταματησει η απεργια.

Η τελική απόφαση για την απεργια θά ληφθεί αυριο απο τήν Ολομέλεια τών προεδρων.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Μέχρι τα τέλη του 1997 θα αρχίσει η προμήθεια της πρώτης παρτίδας εξοπλισμού για τις 'Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το υπόλοιπο της Αγοράς εξοπλισμού θα γινει το 1998 και 1999.

Ουσίες

Νέες διαστάσεις στην εξάπλωση της διακίνησης παράνομων ουσιών σε παγκόσμιο επίπεδο δίνουν οι σημερινές ανακοινώσεις της επιτροπής διεθνούς ελέγχου των ναρκωτικών του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Χαρακτηριστικό είναι η διάδοση παγκοσμίως των χαπιών αδυνατίσματος με βάση την αμφεταμίνη χάπια που διακινούνται τόσο με νόμιμους οσο και παράνομους τρόπους.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ θα ενίσχυσουν φέτος τον αντιπυρικό αγώνα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού διϋπουργικού οργάνου.

Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, την προετοιμασία και τον καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που όπως ανακοινώθηκε έκαναν πέρσι στάχτη 229 χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης.

ΔΙΕΘΝΗ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ θα αποκτήσει μία νέα σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία που θα αλλάξει τον στρατηγικό χάρτη της Ευρώπης στον 21ο αιώνα.

Νέα ρήγματα εμφανίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας, μετά την προειδοποίηση που απηύθυναν οι στρατηγοί στον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν να βάλει φρένο στον θρησκευτικό του ζήλο.

Οκτώ γερμανοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με αντι- πυρηνικούς διαδηλωτές στο Ντάνεμπεργκ της βόρειας Γερμανίας,κατά την άφιξη της αμαξοστοιχίας που μεταφέρει έξι κοντέινερς με πυρηνικά απόβλητα στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Στους 136 νεκρούς έχει ανέλθει ο απολογισμός των θυμάτων της χειρότερης σιδηροδρομικής σύγκρουσης που σημειώθηκε στο Πακιστάν την τελευταία επταετία, καθώς αρκετοί από τους 90 τραυματίες υπέκυψαν στο νοσοκομείο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στο οκταωροφο κτιριο των γραφείων της νοτιοαφρικανικής "Επιτροπής για την Αλήθεια ",στην πολη Πρετόρια με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμμένες καταστροφές. Η Επιτροπη ερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο του απαρτχάιντ.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Tuesday, 4 March 1997 - 18:25:10 UTC