Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna News in Greek 280696

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

News in Greek, of 28/06/1996


ΠΑΣΟΚ

Λιποθυμικό επεισόδιο του Απόστολου Κακλαμάνη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά από την ομιλία του προς τους συνέδρους.

Με τη φράση του Κώστα Σημίτη, αν δεν εκλεγώ πρόεδρος του ΠΑΣΚΟΚ θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός, να ηχεί ακόμη στα αυτιά τους των 5.200 συνέδρων συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες του 4ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με αμείωτη την ενταση, τις αντεγκλήσεις και την αντιπαράθεση που εστιάζεται στο θέμα της ενότητας.

Σε λίγο αναμένεται να ανέβει στο βήμα του Συνεδρίου ο Ακης Τσοχατζόπουλος που θα απαντήσει στην ομιλία του κυρίου Σημίτη.

Η ενοτητα της κυβερνητικης παραταξης διακυβευεται στο τεταρτο και πιο κρισιμο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, καθως βρισκονται ηδη σε τροχια συγκρουσης οι δυο κυριαρχες αποψεις με εκπροσωπους τους δυο μονομαχους, τον Κωστα Σημιτη και τον Ακη Τσοχατζοπουλο.

Η κατασταση μας υποχρεωνει να δεχθουμε διακριτους ρολους τονισε ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος.

Συμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσοχατζοπουλος θα χρησιμοποιησει ενωτικους τονους και θα δηλωσει οτι το ΠΑΣΟΚ δεν δεχεται εκβιαστικα διλημματα. Επισης, θα επιμεινει στους διακριτούς ρόλους στην ηγεσια του κομματος, οχι ομως και στο θεμα του ασυμβιβαστου μεταξυ Προέδρου και Πρωθυπουργού. Ακόμα θα απαντήσει στις καταγγελίες Σημίτη για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη περίοδο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Γεράσιμου Αρσένη, ο οποιος φερεται να εχει συμφωνησει με τον κυριο Τσοχατζοπουλο για υποστηριξη του υπουργου Εσωτερικων για τη θεση του Προεδρου του κομματος και , αντιστοιχα, να υποστηριχθει ο υπουργος Αμυνας για τη Πρωθυπουργια, σε περιπτωση που παραιτηθει ο κυριος Σημιτης.

Μια πρωτη ενδειξη του συσχετισμου των δυναμεων θα αποτελεσει η ψηφοφορια που εχει προγραμματισθει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τηνομιμοποιηση των περιπου 300 αριστινδην συνεδρων. Η πλευρα του κυριου Σημιτη δεν επιθυμει την νομιμοποιηση τους, σε αντιθεση με τη πλευρα Τσοχατζοπουλου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Σταθερο εμφανιζεται το κλιμα στην αγορα μια ημερα μετα την ομιλια Σημιτη .

Χαρακτηριστικα οι τραπεζες ενισχυουν τη θεση τους σε δραχμες πιστευοντας οτι δεν θα υπαρξει κυβερνητικη αλλαγη μετα το συνεδριο ενω τα επιτοκια στη διατραπεζικη αγορα που ανεβηκαν το πρωι κατα μιση εως μια ποσοστιαια μοναδα υποχωρουν και παλι και βρισκονται στο 15 εως 15, 3% .

Η αγορα παντως εκτιμα οτι ο κ. Σημιτης εχει προβαδισμα 60%.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ευκολα για οσους ειχαν προετοιμασθει χαρακτηρισαν τα σημερινα θεματα της χημειας οι υποψηφιοι της Α και Β δεσμης, που αντιμετωπισαν ωστοσο δυσκολιες σε μια απο τις ασκησεις .

Αναμενομενα χαρακτηρισαν τα θεματα των λατινικων οι υποψηφιοι της τριτης δεσμης .

Οι εξετασεις παντως εγιναν κανονικα , τα θεματα μεταβιβαστηκαν εγκαιρως και δεν ζητηθηκαν διορθωσεις , οπως αλλες φορες.

Η αποχη σημερα για ολες τις δέσμες ηταν μικροτερη σε σχεση με περυσι.

Με τη σημερινη ημερα οι υποψήφιοι των τριών πρώτων δεσμών, ολοκληρησαν τον κυκλο των γενικων εξετασεων σε ό,τι αφορά τα κύρια μαθήματα.

ΦΙΛΟΘΕΗ

Σε κυκλωμα τοκογλυφων απεδωσε με δηλωσεις της η Αναστασια Καρέλια, την επιθεση εναντιον του αυτοκινητου της το πρωι στη Φιλοθεη.

Η κυρια Καρέλια, προεδρος της εταιρειας ΨΥΓΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ , που ηταν στο αυτοκινητο μαζι με την οικιακή της βοηθο, τραυματιστηκε ελαφρα απο σπασμενα τζαμια οταν δυο αγνωστοι πυροβολησαν εναντιον του αυτοκινητου της .

Οι δυο αγνωστοι, που επεβαιναν σε μοτοσυκλετα, παραμενουν ασυλληπτοι, ενω στον τοπο της συμπλοκης η αστυνομια βρηκε 6 καλυκες των 9 μιλιμετρ.

ΔΙΑΤΑΞΗ

Διάταξη που καταψηφίστηκε σε συζήτηση νομοσχεδίου στη Βουλή περιελήφθη στο τελικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό καταγγέλλει με επιστολή προς τον Απόστολο Κακλαμάνη ο τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Νίκος Κατσαρός, που χαρακτηρίζει την ενέργεια ως νομοθετικό πραξικόπημα.

Η επίμαχη διάταξη αφορούσε το ελάχιστο όριο επιλογής για θέση σχολικού συμβούλου και αποτελούσε μέρος του νόμου, η ελληνική παιδεία στο εξωτερικό , η διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις.

Ο κύριος Κατσαρός στην επιστολή του κάνει λόγο για ευθύνη του υφυπουργού Παιδείας κύριου Πασχαλίδη ο οποίος όπως αναφέρει ο κύριος Κατσαρός ενώ γνώριζε ότι η διάταξη καταψηφίστηκε την επανέφερε προς ψήφιση διοθρωμένη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Καθυστερησεις και ακυρωσεις πτησεων της Ολυμπιακής σημειωθηκαν σημερα λόγω της ελλειψης προσωπικού και της εφαρμογής του καλοκαιρινου προγραμματος.

Οι πτησεις 906 και 177 προς Θεσσαλονικη εχουν ακυρωθεί. Οσοι ηταν προγραμματισμενο να ταξιδεξουν με air bus, τελικά εφυγαν με 737 στα οποια χρησιμοποιεται μικροτερος αριθμός προσωπικού, ενώ οι πτησεις 131 και 133 από Αθηνα προς Ζυριχη συγχωνευτηκαν και εκτελεστηκε ενα δρομολόγιο Αθηνα-Ζυριχη-Γενευη.

Η Ενωση Ιπταμενων συνοδων Φροντιστων ζητει την αμεση προσληψη υπαλληλων και τονιζουν την αναγκη να εξαιρεθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία από το νομο Πεπονη για τις προσλήψεις.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Δυο σχεδια επιλυσης του κυπριακου μεσα στο '96 προωθει, συμφωνα με διπλωματικες πληρφοριες, ο ΟΗΕ με την υποστηριξη των ΗΠΑ.

Γι αυτο το λογο την ερχομενη Τεταρτη θα επισκεφθει τη χωρα μας και την Αγκυρα ο αμερικανος αξιωματουχος κ. Ταρνοφ, ο οποιος θα συναντηθει με τον πρωθυπουργο και τον υπουργο εξωτερικων .

Το ενα σχεδιο προβλεπει τη βημα προς βημα συζητηση και επιλυση του κυπριακου με χρονικο οριζοντα το τελος των αμερικανικων εκλογων ενω το δευτερο εχει τη μορφη της συμφωνιας του Ντεητον και θα εφαρμοσθει εφοσον τελειωσουν οι αμερικανικες εκλογες

Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες το θεμα του Αιγαιου δεν περιλαμβανεται σε κανενα σημειο των δυο σχεδιων αυτων .

ΒΟΣΤΩΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Στη δικαιοσύνη παρεπεμψε χθες το FBI τρία πρώην στελέχη του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Βοστώνη με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης χρημάτων, τραπεζικής απάτης και πλασματικών καταθέσεων και αναλήψεων.

Στο μακροσκελές κατηγορητήριο γίνονται επίσης αναφορές σε μεταβιβάσεις μετοχών αμερικανικών επιχειρήσεων αλλά και εταιρειών, που βρίσκονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην διευθυντής της Τράπεζας από το 1988 μέχρι το 1991, Λάκης Θεοχάρης, η χορηγός δανείων, Αλίκη Αντριους και ο υπάλληλος, Παναγιώτης Μπακέας.

ΔΑΣΜΟΙ

Την επιστροφή διαφυγόντων δασμών ύψους 6 δισεκατομμυρίων δραχμών από λαθραίες μεταγγίσεις πετρελαίου, ζητεί από τις τελωνειακές υπηρεσίες με έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Οι εργασίες της 22ης συνόδου των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών τού κόσμου άρχισαν επισήμως σήμερα το πρωί στη Λυών με τους επτά ηγέτες να στρέφουν την προσοχή τους στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ρωσικό κρουαζιερόπλοιο με 139 επιβάτες εξέπεμψε σήμα κινδύνου νωρίς σήμερα το πρωί ενώ έπλεε σε απόσταση έξι μιλίων ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σκωτίας.

Τριακόσιοι αστυνομικοί παίρνουν μέρος σε ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύουν από σήμερα οι αρχές κατά της Μαφίας στην περιοχή της Κατάνιας στη Σικελία.

Σαράντα τρεις αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίσθηκαν κατα την βομβιστική επίθεση της Τρίτης, εναντίον αμερικανικής βάσεως στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, έφθασαν στη διάρκεια της νύχτας στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Για πρώτη φορά από τις εκλογές του Μαίου στο Ισραήλ και την άνοδο της δεξιάς στην εξουσία απεσταλμένος του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε μυστικά με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

© ANT1-Radio 1996


Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v1.00 run on Friday, 28 June 1996 - 9:44:12