Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna News in Greek 230696

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

News in Greek, of 23/06/1996


Επειγον

Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Αθήνα, Ελλάδα, 23/06/96

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε στις 2:30 σήμερα τα ξημερώματα. Το ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδώθη απο τους θεράποντες ιατρούς έχει ως εξής:
"Περί ώρα 01:30, ο Πρόεδρος Α.Παπανδρέου, αιφνιδίως αισθάνθηκε δυσφορία και ανέπτυξε κοιλική ταχυκαρδία, η οποία, εντός δύο λεπτών, εξελίχθηκε σε ηλεκτρομηχανικό διαχωρισμό. Εγένετο παρατεταμένη προσπάθεια ανανήψεως. Η κλινική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα είναι συμβατά με οξύ ισχαιμικό επεισόδειο το οποίο, τελικώς, επέφερε το θάνατο στις 2:30 π.μ. της Κυριακής 23 ιουνίου 1996"

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Στην ιστορια περασε απο τα ξημερωματα ο Ανδρεας Παπανδρεου.

Θα εκτεθεί σε λαικο προσκυνημα στη Μητροπολη Αθηνων, οπου ηδη εχει συγκεντρωθει πληθος κοσμου, στελεχη και μελη του Πασοκ.

Νωριτερα εψαλη τρισαγιο χοροστατουντος του βοηθου επισκοπου Χρυστουπολεως κυριου Πετρου.

Τη βαθεια του λυπη για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου τα ξημερωματα εξεφρασε συσσωμος ο πολιτικος κοσμος της χωρας, ενω εκτενεις αναφορες γινονται απ ολα τα ξενα ειδησεογραφικα πρακτορεια και τα μεγαλα τηλεοπτικα δικτυα.

Η κηδεια του θα πραγματοποιηθει τη Τεταρτη το μεσημερι.

Τη θλιψη του για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου εξεφρασε ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος , ο οποιος επεστρεψε εσπευσμενα απο τη Πατρα και ανεβαλε την αυριανη επισκεψη του στο Στρασβουργο.

Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε εξεχων πολιτικος ηγετης ο οποιος επι μακραν σειραν ετων πρωταγωνιστησε στη πολιτικη ζωη του τοπου και προσεφερε εξαιρετικες υπηρεσιες στη Πατριδα. Ειμαι βεβαιος, τονιζει ο κυριος Στεφανοπουλος οτι στο αισθημα της βαθιας λυπης που προκληθηκε απο το θανατο του συμμετεχουν ολοι, φιλοι και αντιπαλοι.

Ο θανατος του Ανδρεα Παπανδρεου βρισκει το Πασοκ στη πιο κρισιμη καμπη και αλλαζει τα δεδομενα που ειχαν διαμορφωθει για το συνεδριο, καθως το κυβερνων κομμα καλειται να αναδειξη πλεον το νεο ηγετη του.

Σε έκτακτη συνεδρίαση τό Εκτελεστικό Γραφείο του κομματος πιθανον να αποφασισει ολιγοημερη αναβολη του συνεδριου που ειχε ορισθει για την Πεμπτη.

Για ολιγοημερη αναβολη εχουν ηδη κανει λογο αρκετα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, οπως ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος, ο Γιωργος Ανωμεριτης και ο Γεωργιος Μαγκακης.

Ο πρωθυπουργός επεσπευσε την επιστροφή του απο τη Φλωρεντια και στις 6 το απογευμα συγκαλεί εκτάκτως τό υπουργικό συμβούλιο.

Σε δηλωση του ο Κωστας Σημιτης εξεφρασε το συγκλονισμο του για το θάνατο του Ανδρεα Παπανδρεου και επισημανε οτι ο Μεγάλος Ηγέτης αφήνει ολοζώντανη παρακαταθήκη τό έργο του αφού η πολιτική του πορέια υπήρξε συνυφασμένη μέ τήν πρόσφατη ιστορία τής πατρίδας μας.

Ο θάνατός του , κατεληξε, είναι γιά τήν Ελλάδα εθνική απώλεια.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο τεως Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Καραμανλης σε δήλωσή του αναφερει:

Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε μεγαλος πολιτικος ηγετης.

Τα ηγετικα του προσοντα δεν τα αρνουνται ουτε εκεινοι που αμφισβητουν το εργο του.

Ο Ανδρεας Παπανδρεου με τους αγωνες του εβαλε τη σφραγιδα της δυναμικης προσωπικότητάς του σε μια μακρα περιοδο της εθνικης μας ζωης .

Ν. Δ.

Την βαθεια του λυπη για τον θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου εξεφρασε ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ.

Η μακροχρονη πολιτικη παρουσια του Ανδρεα Παπανδρεου , υπογραμμισε ο Μιλτιαδης Εβερτ , επιστεγασμα της οποιας υπηρξε η ιδρυση του ΠΑΣΟΚ και η επανειλημμενη ανοδος του στην εξουσια ασκησαν ουσιαστικη επιρροη στη ζωη του τοπου.

Η αποτιμηση της παρουσιας αυτης ανηκει στον ιστορικο του μελλοντος , ειναι ομως βεβαιο οτι το κενο που αφηνει στον πολιτικο χωρο που ο ιδιος διαμορφωσε ειναι δυσαναπληρωτο.

Οσον αφορα την Εθνικη Συνδιασκεψη του κομματος , προς το παρον συνεχιζεται κανονικα.

Το απογευμα επιστρεφει εσπευσμενα απο το Παρισι ο επιτιμος προεδρος της ΝΔ Κωνσταντινος Μητσοτακης.

Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε μεγαλος ηγετης που επιρρεασε καθοριστικα την πορεια της χωρας, ανεφερε ο Σταυρος Δημας και επεσημανε οτι εκτος απο τα αρνητικα του αφηνει και θετικα με σημαντικοτερο οτι επανενταξε στην ελληνικη κοινωνια ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου που ειχε περιθωριοποιηθει μετα τον πολεμο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπηρξε ενας απο τους μεγαλους Ελληνες πολιτικους που η ζωη του αποτελει ηδη τμημα της προσφατης πολιτικης ιστοριας του τοπου, αναφερει σε δηλωση της η Ντορα Μπακογιαννη.

ΠΟΛ. ΑΝ.

Ο Αντωνης Σαμαρας αναφερομενος στο θανατο του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ δηλωσε πως ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε ενας μεγαλος ηγετης διεθνους ακτινοβολιας που με τη χαρισματικη του προσωπικοτητα σφραγισε ενα σημαντικο κεφαλαιο της συγχρονης πολιτικης μας ιστοριας.

Ο θανατος του , τονισε ο κ. Σαμαρας αποτελει μεγαλη απωλεια σε δυσκολες στιγμες για την πατριδα μας .

ΚΚΕ

Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα εξεφρασε τα συλλυπητηρια της στην οικογενεια του Ανδρεα Παπανδρεου , στην κυβερνηση , στα μελη και τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ.

Και ο επιτιμος προεδρος του ΚΚΕ Χαριλαος Φλωρακης με τηλεγραφημα του εξεφρασε τα συλλυπητηρια του για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου.

Την οδυνη του εξεφρασε και ο προεδρος του ΣΥΝ Νικος Κωνσταντοπουλος.

ΔΗΚΙ

Τη λύπη του για το χαμό του Ανδρέα Παπανδρέου, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας.

Η προσφορά του στην προοδευτική πολιτική, τη χώρα, τη δημοκρατία και το λαό, ήταν σημαντική και σημάδεψε την νεότερη πολιτική ιστορία, δήλωσε ο κ. Τσοβόλας.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ελλαδα σημερα πενθει , δηλωσε ο Δημαρχος Αθηναιων . Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπογραμμισε ο Δημητρης Αβραμοπουλος , αφηνει πισω του ενα κεφαλαιο της συγχρονης Ελληνικης Ιστοριας στο οποιο υπηρξε βασικος πρωταγωνιστης . Και αυτοι που τον λατρεψαν και εκεινοι που τον πολεμησαν σημερα τον τιμουν.

ΓΙΑΚΟΥΜΠ

Χάθηκε ένας μεγάλος άνθρωπος, ένας πολύτιμος φίλος, και ένας καλός ασθενης, δήλωσε από τη Χερσόνησο Ηρακλειου όπου βρίσκεται, ο καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ.

Ο κ. Γιακούμπ είναι συγκλονισμένος από τον χαμό του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού είναι ο γιατρός που τον χειρούργησε το 1988 στο Χέρφηλντ και γνώριζε όσο κανένας άλλος, το ιατρικό του ιστορικό.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ

Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο πρόεδρος Κληρίδης για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, η οποία σήμερα αντιμετωπίζει εθνική δοκιμασία, στερείται των υπηρεσιών ενός διαπρεπούς πολιτικού.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, τόνισε, υπηρέτησε την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό έχοντας πάντοτε κατά νουν το συμφέρον του ελληνικού έθνους. Η Ελλάδα, η οποία σήμερα αντιμετωπίζει εθνική δοκιμασία, στερείται των υπηρεσιών ενός διαπρεπούς πολιτικού.

Ιδιαίτερα η Κύπρος πενθεί για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος, πέραν των άλλων, δια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος έδωσε απτά δείγματα της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης του και του Εθνους για την υπεράσπιση της κυπριακής ελευθερίας''.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στο θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρονται εκτενώς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού.

Το Ασσοσιέηντεντ Πρες με συνεχή τηλεγραφηματά του δίνει την είδηση του θανάτου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αναφέρεται εκτενώς στις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφηκαν στην Αθήνα, αλλά και στη ζωή του.

Το Ρόιτερ σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα αναφέρεται στην είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου με τον τίτλο ο Παπανδρέου της Ελλάδος έζησε τη ζωή του όπως αυτός ήθελε και άλλαξε το πρόσωπο της μεταπολεμικής Ελλάδος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Σι εν εν παρουσιάζει ως πρώτη είδηση το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στις 4. 30 το πρωί διέκοψε το πρόγραμμα του για να ανακοινώσει τη θλιβερή είδηση.

Το Τε βε σενκ, το Γαλλικό δορυφορικό κανάλι παρουσίασε και αυτό στο πρώτο θέμα του τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και η Γερμανική ντόιτσε βέλλε.

Στην Αυστραλία, το κρατικό ABC χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ``τον πιο σημαντικό Ελληνα πολιτικό της μεταπολεμικής περιόδου`` και ``ηγέτη των μη προνομιούχων Ελλήνων``.


Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v1.00 run on Sunday, 23 June 1996 - 10:40:43