News in Greek, of 23/2/1996



ΤΙΤΛΟΙ

  • Υπουργείο Αμυνας και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διαψεύδουν τα περί ενημερωτικού εγγράφου για την απόβαση των Τούρκων στην Ιμια.

  • Συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ζακ Σιρακ

  • Από 18 έως 29 Μαρτίου οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων θα καταθέτουν τα μηχανογραφικά δελτία.
    ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιρακ συναντάται το απόγευμα στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

    Χθες ο κ.Σημιτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις θέσεις του Γερμανού καγκελάριου Χελμουτ Κολ, ότι το θέμα που ανέκυψε με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

    Ωστόσο ο κ. Κολ συνέδεσε τις αντιρρήσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με καθυστερήσεις στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση .

    Η Αγκυρα προβληματισμένη από την προώθηση των Ελληνικών θέσεων στην Ευρώπη κάλεσε για διαβουλεύσεις των πρεσβευτή της στην Αθήνα, ενώ ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Ντενίζ Μπαικάλ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα οποιασδήποτε εχθρικής πράξης προς την Τουρκία .

    Η Ελλάδα θα κινείται μέσα στην Eυρωπαικη Eνωση και κάθε ενέργεια της Αγκυρας θα έχει συνέπειες απάντησε από τη Γερμανία ο πρωθυπουργός.

    Ο αρχηγός της C.I.A. Τζον Ντόουτς χαρακτήρισε ασταθή την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ανέφερε ότι η παρακολούθηση των σχέσεων Αθήνας Αγκυρας είναι στις πρώτες προτεραιότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    Ο ελληνισμός ενωμένος πρέπει να αντιμετωπίσει την τουρκική πρόκληση δήλωσε σήμερα ο Μιλτιάδης Εβερτ που είχε συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαυκο Κληριδη.


    ΙΜΙΑ - ΝΙΤΡΟ - ΕΥΠ

    Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαψεύδει, ως προϊόν παραπληροφόρησης που εξυπηρετεί σκοπιμότητες δημοσίευμα του περιοδικού “ΝΙΤΡΟ” σύμφωνα με το οποίο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε ειδοποιήσει εγγράφως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για τις προθέσεις των τούρκων, να καταλάβουν τη βραχονησίδα 24 ώρες πριν από την κατάληψη της.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο αυτό επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής, όμως ο υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης δήλωσε άγνοια και ανέθεσε την έρευνα στον υφυπουργό Νίκο Κουρή.

    Μετά από έρευνα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Κουρής απάντησε, ότι ουδέποτε το ΓΕΝ, το ΓΕΕΘΑ η το υπουργείο, έλαβε έγγραφη αναφορά της ΕΥΠ.

    Στην σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αναφέρεται ότι η τέτοιο έγγραφο δεν παρελήφθη ποτέ από το ΓΕΝ αλλά και δεν εστάλη ποτέ από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών.

    Μετά από την ανακοίνωση του υπουργείου ανοικτά παραμένουν τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του εγγράφου


    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ

    Από τις 18 έως τις 29 Μαρτίου θα πρέπει να κατατεθούν τα μηχανογραφικα δελτία των υποψηφίων για τις εξετάσεις του Ιουνίου.

    Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση της προθεσμίας.


    ΤΡΟΧΑΙA

    Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας και παρεμβάσεις στις εθνικές οδούς εν όψη του τριήμερου.


    ΑΠΟΠΛΟΥΣ

    Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια τής Ραφήνας και τού Πειραιά προς τα νησιά τού Αιγαίου και την Κρήτη, λόγω των θυελλωδών ανέμων, που πνέουν στα πελάγη.


    ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Χιονίζει στη Θεσσαλονίκη και στα γύρω ορεινά, δεν έχουν δημιουργηθεί όμως ιδιατερα προβλήματα.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση στην εθνική οδό Φλωρινας-Καστοριάς, Φλωρινας- Κοζανης και στην παλαιά εθνική οδό Φλώρινας Εδεσσας καθώς και προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Βορειου Ελλάδας.


    ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Σε απεργία διάρκειας κατέρχονται από τις 11 το βράδυ οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσιάς χρήσης, αντιδρώντας στον τρόπο φορολόγησης τους.

    Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν οι κτηνοτροφή της Θεσσαλονικης που ζητουν καλυτερες τιμες για τα προιόντα τους και ρυθμιση των χρεών προς την Αγροτικη Τραπεζα.

    Ολοκληρωνεται σημερα η 48ωρη απεργια των δικαστικων υπαλληλων ολης της χωρας, που διεκδικουν την ικανοποιηση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων.

    Τα δικαστηρια λειτουργουν μονο με προσωπικο ασφαλειας, για τις εξαιρετικα επειγουσες υποθεσεις.


    ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Στη δικαιοσυνη προσφευγει ο υπουργος Περιβαλλοντος Κωστας Λαλιωτης κατα του εκδοτη της εφημεριδας το “Ονομα” για το δημοσιευμα οτι πηρε μιζα απο την κατασκευη του αεροδρομιου των Σπατων.

    O κ. Λαλιώτης επανελαβε οτι προκειται για αθλιοτητα και συκοφαντια απο ενα λαθροβιο εντυπο και μιλησε για υποκοσμο και ατομα που κινουνται σε ακραιους χωρους χωρους της πολιτικης που θελουν να προωθησουν οικονομικα συμφεροντα.

    Στηριξη στον κ.Λαλιωτη παρειχαν με δηλωσεις τους ο Πρωθυπουργος το Εκτελεστικο γραφειο του ΠΑΣΟΚ και ο Ακης Τσοχατζοπουλος.


    ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ

    Τον υπουργό Δημοσίας Ταξεως Κωστα Γειτονα και τον Αρχηγό τής Ελληνικής Αστυνομίας Μανωλη Χουρδακη εχει καλεσει να καταθεσουν ο εισαγγελεας που εχει αναλαβει την προκαταρκτικη εξεταση για την έφοδο των αστυνομικών στον καταυλισμο των τσιγγανων, στον Ασπρόπυργο.


    ΣΚΟΠΙΑ

    Σε αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, προκειται να προχωρησει εντος των προσεχων ημερων η Νεα Γιουγκοσλαβια.

    Τα Σκοπια πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα ο Υπουργος Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μιλαν Μιλουντίνοβιτς.


    ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

    Η μηνιγγιτιδα παρουσιαζει επιδημικη εξαρση τους μηνες Φεβρουαριο και Μαρτιο δηλωσε ο προεδρος εποπτων υγειας Παναγιωτης Παπαδοπουλος.

    Κατα τον κ.Παπαδοπουλο η απολυμανση των χωρων δεν χρειαζεται, ομως τα ατομα που εχουν ερθει σε επαφη με τους πασχοντες πρεπει να εμβολιασθουν η να παρουν φαρμακα.

    Χθες πεθανε απο μηνιγγιτιδα 10χρονη μαθητρια απο τη Νεα Αρτακη Ευβοιας.


    ENTΟΚΑ

    Μειωμενο επιτοκιο κατα 0,4 της μοναδας θα εχει η νεα εκδοση των εντοκων γραμματιων του δημοσιου που θα κυκλοφορησει την 1η Μαρτιου.

    Τα ετησια εντοκα γραμματια θα εχουν επιτοκιο 13,4% τα εξαμηνα 12,7% και τα τριμηνα 12,5%.


    BOMBA

    Οργάνωση με την επωνυμια "Χαοτική Απελευθερωτική Οργάνωση Θεσσαλονίκης", ανέλαβε, την ευθύνη για την βομβιστικη επίθεση σε βαγόνι του ΟΣΕ.

    Ωστόσο, η Ασφαλεια Θεσσαλονικης δεν αποκλειει να προκειται για τηλεφωνημα -φαρσα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας η έκρηξη στο βαγόνι, οφείλεται σε τρομοκρατικη ενεργεια.


    © ANT1-Radio 1996