Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2002

Στη Βουλή το ασφαλιστικό
Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το από καιρού αναμενόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, οι διατάξεις του οποίου δεν προβλέπουν αλλαγές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Στο νομοθέτημα αντιδρούν η ΑΔΕΔΥ και η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, παρά τη συμφωνία της ηγεσίας της, αλλά ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας ανέφερε πως το νομοσχέδιο αποτελεί άριστο συγκερασμό απόψεων και οδηγεί σε ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά επαρκές ασφαλιστικό σύστημα. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε, ότι η ετερόκλητη συμμαχία όσων αντιδρούν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν είναι σε θέση να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τις επίμαχες διατάξεις. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ προγραμματίζουν απεργία τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά -σύμφωνα με τον κ. Ρέππα- η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης χωρίς να υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος από τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Ελληνοτουρκική διαφωνία στο ΝΑΤΟ
Ελληνική υποχώρηση συνιστά η συναίνεση της Αθήνας στο αίτημα της Άγκυρας να αναφέρονται στο εξής στα κείμενα του ΝΑΤΟ τα Στενά του Βοσπόρου ως "Τουρκικά Στενά", σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές των στρατιωτικών θεμάτων στην Αθήνα. Πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμύνης στην Αθήνα επιβεβαίωσε στο BBC δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ζήτησε και, παρά τις αρχικές ελληνικές αντιδράσεις, πέτυχε να εγκαταλειφθεί η ορολογία που προέρχεται από τη συνθήκη του Μοντρέ και εφεξής τα Στενά του Βοσπόρου να αναφέρονται στα κείμενα του ΝΑΤΟ ως "Τουρκικά Στενά". Όπως επεσήμαναν στο BBC έγκυροι στρατιωτικοί αναλυτές στην Αθήνα, η εξέλιξη συνιστά υποχώρηση της Ελλάδας. Η ελληνική πλευρά ανέκαθεν αντιστεκόταν σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξουν τα θέσφατα των διεθνών συνθηκών ακόμη και σε επίπεδο ορολογίας και θεωρεί πως οποιαδήποτε απομάκρυνση από την ορολογία συνιστά -έστω και μερική- φαλκίδευση των συνθηκών. Καθίσταται δηλαδή σαφές, ότι το ζήτημα της ονομασίας των Στενών αυτό καθαυτό δεν έχει ιδιαίτερη ουσιαστική σημασία και ούτε η Αθήνα έχει επί της ουσίας σοβαρή αντίρρηση, ωστόσο η αλλαγή που έγινε αποδεκτή μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο και να γίνει επίκλησή της για να προωθηθούν άλλες, ουσιαστικότερες, τροποποιήσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους έγκυρους κύκλους, θα άξιζε να γίνουν γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνική αντιπροσωπεία στη συγκεκριμένη υποχώρηση ή τα ανταλλάγματα που διασφαλίσθηκαν.

Καραμανλής εφ' όλης της ύλης
Δεν πρόκειται να ζητήσει πρόωρες εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και ούτε συσχετίζει το θέμα με το αποτέλεσμα των δημοτικών του Οκτωβρίου. Ζητά ωστόσο από την κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία και να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές ώστε να μην παρατείνεται η ''ακυβερνησία''. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και εν συνεχεία για τις ΗΠΑ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι δεν ζητά εκλογές διότι δεν μπορεί να τις επιβάλει, αλλά επεσήμανε ότι ''η προσφυγή στις κάλπες θα αποτελούσε λύση στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο''. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής στο κόμμα του του κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά για τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο "άφησε ανοιχτή την πόρτα". Σημείωσε ακόμη ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο δημιουργίας φιλοβασιλικού ακροδεξιού κόμματος και πρόσθεσε ότι ο τέως βασιληάς μπορεί να έλθει στη χώρα εφόσον έχει διαβατήριο με ονοματεπώνυμο. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε, ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ενώ πρότεινε επανεξέταση καίριων πτυχών της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση κυρίως στα ελληνοτουρκικά ώστε να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση. Διευκρίνησε, πάντως, ότι η ΝΔ επεδίωξε και θα επιδιώξει και πάλι εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και απέρριψε κατηγορηματικά τη λεγόμενη "πακετοποίηση" του ζητήματος του Ευρωστρατού και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Ως πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα της ΝΔ ανέφερε την επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης με θέσπιση κανόνων που θα συνδέουν τις έννοιες της ιεραρχίας, της αξιολόγησης, των κινήτρων αλλά και των συνεπειών για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Σενάρια ανασχηματισμού
Συνεχίζεται η εικοτολογία για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με αφορμή τη δημοσιοποιηθείσα απόφαση του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου να μην πολιτευθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Πληροφορίες από το Πεκίνο, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, φέρουν τον κ. Κώστα Σημίτη να αναζητά φόρμουλα για άμεση απομάκρυνση του υπουργού Υγείας από την κυβέρνηση, δεδομένης της δυσφορίας του για τον αιφνιδιασμό εκ μέρους του κ. Παπαδόπουλου. Ο ίδιος ο υπουργός φέρεται αμετακίνητος από την απόφασή του, ακόμη και αν κάτι τέτοιο οδηγήσει σε πρόωρη έξοδό του από το υπουργικό συμβούλιο. Την ελπίδα τους ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα μεταπεισθεί και θα παραμείνει στην πολιτική εκφράζουν, εξ άλλου, σειρά κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ψηφίσθηκε το "πολιτικό χρήμα"
Δεκτό επί της αρχής έγινε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κατά οι βουλευτές του ΚΚΕ, του Συνασπισμού, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι υλοποιήσιμο και εφαρμόσιμο, ενώ επιτρέπει τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών από επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και δικαστικοί. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ότι το νομοσχέδιο θα λύσει όλα τα προβλήματα και ότι δεν θα υπάρχει διακίνηση μαύρου χρήματος. Ο κ. Παπαδήμας διαβεβαίωσε ότι όποια διάταξη του νομοσχεδίου αποδειχθεί από τη συζήτηση ότι χρήζει βελτίωσης θα τροποποιηθεί.

"Εκτός αέρα" ο Planet
Κατεβασμένους τους διακόπτες βρήκαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό Planet, όταν προσήλθαν στα γραφεία του για να κάνουν κατάληψη. Περίπου 700 εργαζόμενοι στον Planet και στον τηλεοπτικό σταθμό Tempo (και οι δύο ιδιοκτησίας του Ομίλου Ανδρουλιδάκη) έχουν κάνει επίσχεση εργασίας για οφειλές δεδουλευμένων, αφού παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Σήμερα, τεχνικοί και δημοσιογράφοι του Planet σκόπευαν να κάνουν πολύωρο ειδικό ενημερωτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου θα προέβαλλαν και το ζήτημα των οφειλομένων αμοιβών τους. Όμως, προσερχόμενοι στις εγκαταστάσεις του σταθμού διαπίστωσαν ότι είχε διακοπεί η εκπομπή σήματος. Σημειώνεται, ότι ο Planet έχει λάβει άδεια εκπομπής ως ενημερωτικός σταθμός και για την αδειοδότησή του ελήφθη υπ' όψιν το γεγονός ότι απασχολεί πάνω από 100 εργαζομένους, ωστόσο ο ιδιοκτήτης Όμιλος Ανδρουλιδάκη σταδιακά μετέβαλε το χαρακτήρα του σταθμού και δηλώνει αδυναμία να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

"Όχι" στην προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο
Αντισυνταγματική κρίνει με απόφασή του Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την προσωποκράτηση για οφειλές προς το δημόσιο, το ΙΚΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, θεωρώντας ότι το μέτρο αντιβαίνει σε σειρά άρθρων του αναθεωρημένου Συντάγματος (περί σεβασμού του ανθρώπου, ανάπτυξης της προσωπικότητας, παροχής έννομης προστασίας κ.ά.). Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το Τμήμα το παραπέμπει για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν ξεχνούν τα θύματα
Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, παρουσία των υπουργών Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου, καθώς και συγγενών θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων. ''Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφρασθούν ελεύθερα. Αυτή την ελευθερία πρέπει να την προασπίσει η πολιτεία με τους θεσμούς και τα όργανά της, ώστε ο πολίτης να μην αισθάνεται ανασφάλεια'', δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταπολεμήσει ριζικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας και να υποστηρίξει εμπράκτως τις οικογένειες των θυμάτων. Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η τρομοκρατία αποτελεί την πιο βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δοθεί απάντηση και θα είναι θετικά τα αποτελέσματα της προσπάθειας που καταβάλλεται από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στην Αθήνα ο Κ. Μητσοτάκης
Επέστρεψε στην Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ, όπου υπεβλήθη σε επιτυχή εγχείρηση αποκατάστασης κοιλιακής αορτής. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του με τους ίδιους ρυθμούς, αφού αποκαταστάθηκε πλήρως η υγεία του. Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα, το εξωτερικό και τις ΗΠΑ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.