Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2002

Αιφνιδίασε ο Αλ. Παπαδόπουλος
Αναταραχή στους κύκλους της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή στο τέλος της βουλευτικής περιόδου, απόφαση που αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής". Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν καθ' οδόν προς την Κίνα, ότι πρόκειται για προσωπική απόφαση χωρίς πολιτικό χαρακτήρα. Την ελπίδα ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα αναθεωρήσει τις απόψεις του και θα πολιτευθεί και στις επόμενες εκλογές εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον η ανακοινωθείσα απόφαση ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση του υπουργού.

Αντιδράσεις για Economist
Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Economist, που παρουσιάζει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη επί ξυρού ακμής λόγω του ότι πιέζεται αφ' ενός από την ανάγκη βελτίωσης της οικονομίας και αφ' ετέρου από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που προωθούν πιο λαϊκή πολιτική. Εμφανίζει, επίσης, το γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Κώστα Λαλιώτη σε πορεία σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό και αναφέρεται στα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις του Economist εσφαλμένες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο δημοσίευμα.

Σήμερα οι ελληνοτουρκικές επαφές
Αρχίζει σήμερα στην Αθήνα ο τρίτος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας μεταξύ υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε, ότι οι διερευνητικές αυτές επαφές έχουν ως στόχο την ανίχνευση των εκατέρωθεν προθέσεων με απώτερο στόχο την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, αλλά σημείωσε ότι το κλίμα των διερευνητικών επαφών είναι καλό.

"Όχι" Τζεμ στις πιέσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαΐλ Τζεμ δήλωσε, οτι η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν συμφωνία επανένωσης της Κύπρου, παρά τις πιέσεις που ασκούνται απο την ΕΕ. Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο κ. Τζεμ ανέφερε, οτι κανείς δεν μπορεί να πιστεύει πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι υποχρεούνται να αποδεχθούν οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό, ανεξαρτήτως κόστους. "Πρόκειται για δύο κράτη -πρόσθεσε- που έχουν το δικαίωμα να λένε όχι στις πιέσεις που δέχονται".

Νομοσχέδιο για τις φυλακές
Εντός του Ιουνίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου στο "Βήμα της Κυριακής". Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση ειδικού σώματος επιθεώρησης και ελέγχου των φυλακών. Όπως εξήγησε ο κ. Πετσάλνικος, το σώμα αυτό θα διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, για το τι γίνεται μέσα στις φυλακές, θα εξετάζει τις συνθήκες κράτησης και πώς τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και οι διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα και του κανονισμού λειτουργίας των φυλακών.

"Αυλαία" για την Κάκια Αναλυτή
Σήμερα το απόγευμα κηδεύεται η δημοφιλής ηθοποιός Κάκια Αναλυτή, που πέθανε το Σάββατο από έμφραγμα, δύο χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της Κώστα Ρηγόπουλου. Η Αναλυτή έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο στο έργο "Η βίλα των οργίων", ενώ η μεγαλύτερη θεατρική και κινηματογραφική της επιτυχία ήταν το έργο "Αγάπη μου, Ουάουα".

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.