Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πέμπτη 30 Μαΐου 2002

Ταραχές στον Πειραιά
Συνεχίσθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης τα βίαια επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά ανάμεσα σε δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και απεργούς ναυτεργάτες και υποστηρικτές τους, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τον απόπλου των πλοίων. Στα βραδυνά επεισόδια τραυματίσθηκαν 4 διαδηλωτές και 14 λιμενικοί, ενώ συνελήφθησαν 8 διαδηλωτές που αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα. Οι 5 συλληφθέντες κατά τα πρωινά επεισόδια -2 συνδικαλιστές, ένας εκπαιδευτικός και 2 σπουδαστές- οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και στη συνέχεια αφέθηκαν ελέυθεροι αφού ορίσθηκε τακτική δικάσιμος. Η απεργία των ναυτεργατών έχει κριθεί παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο Πειραιώς. Η κυβερνητική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στο ΚΚΕ για τα επεισόδια, ενώ η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επέκρινε τη στάση των σωμάτων ασφαλείας.

Ένταση στη Βουλή
Νέα προεκλογικού τύπου αναμέτρηση χθες το βράδυ στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανέφερε, ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν πως η Ελλάδα θα είναι πρώτη ή δεύτερη σε ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παρουσίασε και αφιέρωσε ιδιοχείρως από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή αναφορά του 1978 από την οποία προκύπτει πως η αστυνομία παρακολουθούσε τις κινήσεις του. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι άφησε την χώρα ουραγό σε όλους τους δείκτες και κυρίως στους κοινωνικούς, ενώ χαρακτήρισε αποκορύφωση του λαϊκισμού την αναφορά του κ. Σημίτη στην προ 25ετίας αστυνομική έκθεση. Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε Σημίτη και Καραμανλή ότι συναγωνίζονται "για το ποιος είναι ο καλύτερος τιμονιέρης της συντηρητικής πολιτικής", ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέφερε, πως "ο κ. Σημίτης μίλησε για άλματα, την ώρα που τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας έχουν κουρασθεί από τον μονόδρομο και δεν αντέχουν τα άδικα βάρη της διαρκούς ανισότητας". Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Νέες ελληνοτουρκικές επαφές
Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί στην Αθήνα νέος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης. Οι επαφές διεξάγονται μεταξύ του Γενικού Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων πρέσβη Α. Σκοπελίτη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβη κ. Ζιγιάλ.

Αυλαία για το ασφαλιστικό
Νέα συνάντηση κυβέρνησης - ΓΣΕΕ αναμένεται να κλείσει οριστικά την εκκρεμότητα του ζητήματος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας αναμένεται πως θα κάνει δεκτό το αίτημα της ΓΣΕΕ για συνταξιοδότηση ακόμη και με 4.500 ένσημα με συνυπολογισμό της επικουρικής ασφάλισης. Θα ακολουθήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Επιτυχημένη η εγχείρηση Μητσοτάκη
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επέμβαση αποκατάστασης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στην οποία υπεβλήθη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο Φίνιξ των ΗΠΑ. Η επέμβαση διήρκεσε λιγότερο από 2 ώρες και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα την ερχομένη εβδομάδα.

Αλλαγές στις φυλακές
Εκτεταμένες αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα σχεδιάζει η κυβέρνηση, με αφορμή την κινηματογραφική απόδραση του Αμερικανού ισοβίτη Πίτερ Σέντομ από τις φυλακές Κορυδαλλού. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Φλας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος έκανε λόγο για βαρύτατες ευθύνες και αμέλεια που διευκόλυνε την απόδραση του Σέντομ, ενώ προανήγγειλε ότι εντός του Ιουνίου θα είναι έτοιμος ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων και θα έχει συγκροτηθεί το σώμα επιθεώρησης φυλακών, το οποίο θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου.

Τέλος στα "φρουτάκια"
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την ''απαγόρευση παιγνίων''. Το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση της διεξαγωγής παιγνίων με ηλεκτρικά, ηλεκτρομηχανικά και ηλεκτρονικά μέσα, περιλαμβανομένων και των υπολογιστών, σε δημόσια κέντρα όπως ξενοδοχεία, καφενεία , αίθουσες αναγνωρισμένων σωματείων κάθε φύσεως και σε κάθε άλλο χώρο, καθώς και η εγκατάσταση αυτών. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών επιτρέπεται για τις επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου (ίντερνετ καφέ), υπό τον όρον ότι οι υπολογιστές δεν θα χρησιμοποιούνται για παιχνίδια. Ακόμη, προσδιορίζονται οι σχετικές ποινικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν φυλάκιση τριών μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ, ενώ για τους υποτρόπους προβλέπεται φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή από 25.000 ευρώ έως 75.000 ευρώ.

Όχι παραγραφή για το σεισμό
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονίες από αμέλεια θα οδηγηθεί ο Παναγιώτης Καλαβρυτινός, ιδιοκτήτης της εταιρείας Φιαλοπλάστ, στις εγκαταστάσεις της οποίας έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι κατά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 1999. Με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών ορίζει, ότι η παραγραφή για την υπόθεση αρχίζει να μετρά από την ημερομηνία ελεύσεως του ζημιογόνου αποτελέσματος και όχι από την ημέρα ανέγερσης του οικήματος.

Κατηγορείται η ηγεσία του Ερυθρού Σταυρού
Σε δίκη με την κατηγορία της απιστίας παραπέμπεται ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης και 23 μέλη του ΔΣ του Σωματείου, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προσέλαβαν εξωτερικούς συνεργάτες για υποθέσεις του Σωματείου, καταβάλλοντας υπέρογκες αμοιβές, παρά το γεγονός ότι ο Ερυθρός Σταυρός διέθετε σχετικά τμήματα. Επίσης, με το βούλευμα διαχωρίζεται η υπόθεση της απάτης σε βαθμό κακουργήματος που βαρύνει τον κ. Μαρτίνη για την περίοδο κατά την οποία ήταν διευθυντής σε κλινική στο Κοργιαλένειο Νοσοκομείο.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.