Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio





Δευτέρα 15 Απριλίου 2002

Παράδειγμα η ελληνοτουρκική προσέγγιση
Το παράδειγμα προσέγγισης, διαλόγου και βελτίωσης των διμερών σχέσεων που δίνουν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Τουρκία επισημαίνει ως πρότυπο για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εξπρές. Ο υπουργός προσθέτει, ότι "αυτή η πρωτοβουλία μας λέει στους απλούς πολίτες στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη να αξιοποιήσουν το δικό μας παράδειγμα, γιατί υπάρχει ελπίδα. Δεν ερχόμαστε με το μαγικό ραβδί στην περιοχή, αλλά με εμπειρία πραγματικότητας, συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις".
 

Σχόλια Χριστόδουλου για το Mεσανατολικό
Έκκληση να μην επαναλαμβάνονται στις αρχές του 21ου αιώνα πράγματα που θυμίζουν όσα έζησε ο κόσμος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απηύθυνε ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στο κυριακάτικο κήρυγμά του, αναφερόμενος στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Χριστόδουλος επεσήμανε ακόμη, ότι δεν μπορεί κανείς "να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά μπροστά στην απελπισία και την απόγνωση ενός ολόκληρου λαού, που καταφεύγει στη λύση της αυτοκτονίας", ενώ κατήγγειλε ύποπτες κινήσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Πόλεως της Ιερουσαλήμ.
 

Απάντηση πρεσβείας Ισραήλ στην ΕΣΗΕΑ
Διαψεύδει ο Ισραηλινός πρεσβευτής τις καταγγελίες της Ενώσεως Συντακτών περί απόπειρας παρεμβάσεων στελέχους της πρεσβείας του στον ελληνικό τύπο σχετικά με την κάλυψη των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Νταβίντ Σασόν χαρακτηρίζει τις πληροφορίες της ΕΣΗΕΑ εντελώς παράλογες και διαβεβαιώνει ότι η πρεσβεία του Ισραήλ πιστεύει στον ελεύθερο διάλογο.
 

Τιμήθηκαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης
Την ευχή να υπάρξει ειρηνική πολιτική λύση του μεσανατολικού εξέφρασε ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, κατά την τελετή μνήμης για τους 50.000 Έλληνες εβραίους της πόλης που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ίδια τελετή ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε, πως πρέπει να σταλεί μήνυμα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ότι οφείλει να μην προκαλεί τη διεθνή κοινότητα και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών, αλλά και κύμα απεργιών
Σε διετή συμφωνία για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας κατέληξαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 5,4% συνολικά για φέτος και 3,9% για του χρόνου. Ωστόσο, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και άλλα 42 εργατικά κέντρα, καθώς και 25 εργατικές ομοσπονδίες θα συμμετάσχουν στην 24ωρη αμεργία για το ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική που έχουν κηρύξει για τις 18 Απριλίου οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση. Με τη συμμετοχή στην απεργία διαφώνησε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη. Εξ άλλου, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ κινητοποιήσεις έχουν αναγγείλει για αυτήν την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στη Softex και οι οδηγοί ταξί.
 

Ανοικτό το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης
Αποστασιοποιείται η κυβέρνηση από την έκθεση και τις προτάσεις της επιτροπής Γεωργακόπουλου σχετικά με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε, ότι είναι άδικη η επίθεση που δέχεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, αφού οι προτάσεις είναι της συγκεκριμένης επιτροπής και όχι του υπουργείου και ως εκ τούτου δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να προχωρήσει σε ευρύ διάλογο για το ζήτημα. Επικοινωνιακό τέχνασμα με στόχο τη συλλογή αντιδράσεων χαρακτήρισε, εξ άλλου, η ΝΔ τη δημοσιοποίηση των προτάσεων.
 

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις Σημίτη - Καραμανλή
Επίσκεψη στο δημαρχείο της Νίκαιας, στον Πειραιά, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο, καθώς και με 11 δημότες, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Εξ άλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το 2ο και 3ο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στο Σχιστό Ελευσίνας, όπου -όπως δήλωσε- διαπίστωσε πολλά προβλήματα και είδε εικόνες ντροπής, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού στο οποίο έδωσε συγχαρητήρια.
 

Οριάν Εξπρές μεταξύ Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης
Τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης μέσω της γραμμής Οριάν Εξπρές, καθώς και την ενεργοποίηση των ακτοπλοϊκών γραμμών Θεσσαλονίκης - Σμύρνης συζήτησαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς, σε συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία ημερίδας της Παρευξείνιας Τράπεζας. Συμφωνήθηκε, εξ άλλου, επίσημη επίσκεψη του κ. Πασχαλίδη στην Τουρκία τον Ιούνιο. Ο κ. Ντερβίς συναντήθηκε ακόμη με τον υπουργό Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλο.
 

Δημοφιλέστερη η Ντόρα
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι το δημοφιλέστερο πολιτικό στέλεχος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που παρήγγειλε η ΝΔ. Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων της ΝΔ συγκεντρώνει 55,3% θετικές κρίσεις, έναντι 23,1% αρνητικών. Στην κορυφή της δημοτικότητας την κ. Μπακογιάννη ακολουθούν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στη δεύτερη θέση, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειράν οι Γιώργος Σουφλιάς (ΝΔ), Άκης Τσοχατζόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ).
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.