Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BBC: Election Coverage in Greek, 00-04-10

BBC Election Coverage in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: HR-Net News Distribution Manager <dist@hri.org>

Δευτέρα 10/04/2000

07:30 GMT

Από την Αθήνα, η Λήδα Μπόλα μεταδίδει

Οριακή νίκη ΠΑΣΟΚ

Οι εκλογές της 9ης Απριλίου ήταν χωρίς αμφιβολία οι πιο αμφίρροπες από το 1974 έως σήμερα.

Τα προγνωστικά δεν κατάφεραν παρά μόνο να δείξουν ότι η μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων θα ήταν "στήθος με στήθος", ενώ χρειάστηκαν περισσότερες από 5 ώρες - από τη στιγμή, που έκλεισαν οι κάλπες - για να προκύψει η νέα κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις εξόδου (τα exit polls) που παρουσίασαν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, τη στιγμή που οι κάλπες έκλεισαν, έδειξαν ότι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας δεν θα ξεπερνούσε τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Η εκτίμηση των αναλυτών επαληθεύτηκε από τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών.

Στο αντιπροσωπευτικό δείγμα - για όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις - του 10,2% των εκλογικών τμημάτων, το ΠΑΣΟΚ προηγείτο με μόλις 0,1% της Νέας Δημοκρατίας, διαφορά εξαιρετικά οριακή, ενώ λίγο αργότερα και για αρκετή ώρα τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονταν "ισόπαλα".

Οι δύο "μονομάχοι" συνέχισαν να εναλλάσσονται στην κορυφή, προκαλώντας κάθε φορά τους πανηγυρισμούς των ψηφοφόρων τους.

Οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν το παράδοξο των "παράλληλων" πανηγυρισμών την ίδια στιγμή στα εκλογικά κέντρα των δύο κομμάτων, όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες "οπαδοί" τους, ενώ δεν έλειψαν και οι δηλώσεις στελεχών, που σίγουρα για τη νίκη τους, στη συνέχεια διαψεύσθηκαν.

Τη "μάχη" της εξουσίας ακολουθούσε η "μάχη" για μια θέση στη Βουλή.

Τα αποτελέσματα έδωσαν στον Συνασπισμό ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, που αποτελεί τη "βάση εισαγωγής" στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αντίθετα, το ΔΗΚΚΙ, κατέγραψε από την αρχή ποσοστό μικρότερο, γεγονός, που κατέστησε αδύνατη την κοινοβουλευτική του αντιπροσώπευση, ενώ τα ποσοστά του ΚΚΕ έδειξαν από την αρχή ότι θα διατηρήσει τη δύναμή του, ως τρίτο κόμμα, και στη νέα Βουλή.

Τα αποτελέσματα

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, στο 99,02 % των εκλογικών τμημάτων είναι τα εξής:

ΠΑΣΟΚ 43,78%

Νέα Δημοκρατία 42,78%

ΚΚΕ 5,51%

Συνασπισμός 3,19%

ΔΗΚΚΙ (Εκτός Βουλής) 2,68%

Λοιπά 2,07%

Κατανομή Εδρών

Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, οι έδρες στη Βουλή κατανέμονται ως εξής:

ΠΑΣΟΚ 158 βουλευτές

Νέα Δημοκρατία 125 βουλευτές

ΚΚΕ 11 βουλευτές

Συνασπισμός 6 βουλευτές

Δηλώσεις Σημίτη

Αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, που θεωρούνταν οριστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε όσους ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για μια σημαντική νίκη και τόνισε:

"Το αποτέλεσμα απαντά στις αμφισβητήσεις για την πορεία της Ελλάδας την προηγούμενη τετραετία και δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει αυτή την πορεία. Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ με πίστη και συνέχεια, για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για το κοινωνικό κράτος, την απασχόληση, τις νέες ευκαιρίες για τη νεολαία. Αυτές οι δεσμεύσεις ανταποκρίνονται στη βούληση του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε. Καλώ τους Ελληνες σε συστράτευση για μια ισχυρή, σύγχρονη Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι δύναμη σταθερότητας και ειρήνης. Αυτή η τετραετία θα είναι της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Η νέα κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.".

Δηλώσεις Καραμανλή

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι:

"Η κυβέρνηση δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη δική μας συναίνεση. Η Νέα Δημοκρατία είχε μια εντυπωσιακή διεύρυνση και το αποτέλεσμα ουσιαστικά αποτελεί νίκη της ΝΔ και βάση για το νέο ξεκίνημα, που χρειάζεται η πατρίδα μας. Οι απόψεις μας θα δικαιωθούν, ο αγώνας για μια καλύτερη Ελλάδα συνεχίζεται".

Δηλώσεις Παπαρήγα

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

"Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία είναι αναντίστοιχο με την στάση του λαού πριν τις εκλογές. Το Κομμουνιστικό Κόμμα άντεξε στην πολύχρονη επίθεση μέσα στην δεκαετία και με αυτό τον τρόπο φαίνεται η δυναμική του Κόμματος και η σταθερότητα με την οποία εκφράστηκε."

Δηλώσεις Κωνσταντόπουλου

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

"Αγωνιστήκαμε κατά του δικομματισμού, αλλά δεν πετύχαμε. Ο Συνασπισμός και στη νέα Βουλή θα ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση."

Δηλώσεις Τσοβόλα

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας υποστήριξε ότι την τετραετία, που αρχίζει θα "κλείσουν" σε βάρος της Ελλάδας δύο μεγάλα εθνικά θέματα.

Αναφερόμενος στον αποκλεισμό από το κοινοβούλιο του κόμματός του είπε: "Εύχομαι να αποδειχθεί ότι η παρουσία του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή έφερνε τα κακά στον Ελληνα πολίτη."


BBC Election Coverage in Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Monday, 10 April 2000 - 13:18:08 UTC